Moșul a fost împăiat

de Ștefan Ciocan

Aseară Moş Nicolae a uitat să treacă pe la ghetuţele curăţate cu grijă şi puse în geam. Copiii nu mai trăiesc cu aceeaşi intensitate emoţia primei sărbători a iernii. Nuieluşele se vând sub nasul lor, iar magazinele sunt pline de bătrâni cu barba albă. Nici nu mai ştiu copiii care este diferenţa între Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Pare firesc ca Moşul simpatic care şi-a scuturat barba cu zăpadă să protesteze, din moment ce şi-a pierdut de tot identitatea. Lumea încearcă să mai respecte tradiţiile, dar magia sărbătorilor a dispărut demult. Moş Nicolae sau Crăciun (Cine-i mai deosebeşte?) a fost împăiat şi expus în mii de exemplare pe străzi, la intrarea în magazine, peste tot unde cumpărătorul poate să-şi vâre adânc mâna în buzunare, pătruns de spiritul fals al sărbătorilor. Imaginea bătrânului cu barba albă şi tunica roşie, creată în urmă cu câteva decenii de Coca Cola, şi-a pierdut magia devenind un agent publicitar. Comerţul şi advertising-ul au intrat cu bocancii în sărbătorile românilor. Bulversat de schimbările de personalitate prin care a trecut de-a lungul timpului, Moş Crăciun nici măcar nu mai ştie cine este. Santa Klaus (Moş Nicolae) sau Moş Gerilă, cel care l-a dublat pe bătrânul din sania cu reni timp de mai bine de 45 de ani. Mai trece însă bătrânul Moş Crăciun pe la casele românilor, sau ne-a uitat demult, de când am început şi noi să ne uităm tradiţiile şi să nu mai primim cu sufletul deschis Sărbătoarea “Naşterii Domnului”?

Fară să ne oblige nimeni, transformăm, pe an ce trece, Crăciunul într-o sărbătoare laică. Semnificaţia religioasă dispare din sufletele oamenilor, lăsând locul liber pentru alte trăiri. Crăciunul se transformă într-un iarmaroc festival sau pur şi simplu în zi de odihnă. Snobismul şi imitaţia proastă a vieţii din filmele americane fac din Sărbătoarea Naşterii Domnului una a comercianţilor, a cadourilor scumpe, a parangheliilor populare finanţate din bani publici. Valorile creştine, însăşi originea sărbătorii, sunt lăsate la o parte şi prima ignorată este familia. Crăciunul în vremurile moderne nu mai este o sărbătoare care să adune în jurul bradului familia reîntregită, cu copii, parinţi, bunici şi eventual străbunici. Pe toate canalele media suntem agresaţi de Crăciunul petrecut departe de căminul familial. Agenţiile de turism abundă în oferte „irezistibile” pentru “sejururi de Crăciun” în pensiunile montane sau chiar pe malul mării în locaţii exotice. Turismul de Crăciun, promovat ostentativ de mass media, rupe din magia serii sfinte. În satele din Transilvania, locul unde ne place să credem că se mai păstrează tradiţiile, Crăciunul a devenit la fel de anost şi lipsit de spiritul creştin al sărbătorilor, departe de tradiţiile regizate, filmate cu câteva săptămâni înainte, şi difuzate pe canalele de televiziune. Colindătorii preferă să se adune la discoteca organizată la căminul cultural. Doar câteva cete răzleţe de ţigani mai umblă din casă în casă, în speranţa că vor fi răsplătiţi cu bani. Merele, nucile şi colacii nu mai reprezintă un stimulent pentru colindători. Costumele populare lipsesc cu desăvârşire. Măştile rituale şi costumaţiile de “crai” sunt îmbrăcate doar atunci când se filmează pentru televiziune. Copiii nu-i mai scriu Moşului, pentru că inflaţia de bătrâni cu barbă echipaţi în costume roşii îi fac să nu mai creadă în Moş Crăciun. Tradiţiile importate greşit din Occident nu se suprapun fericit peste sărbătorile tradiţionale româneşti. Şi ne mai mirăm că Moş Crăciun uită de noi din ce în ce mai des?!

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Moșul a fost împăiat

 1. doru cu motoru` zice:

  `neata devreme 🙂 ,@ceaikovski,multumesc de precizari ,da` uite ca totusi usl are „solutii„ pentru bobor : „Vicepresedintele PSD Ioan Chelaru promite indexarea pensiilor daca…se fura mai putin „!!! 😀 😀

 2. observator zice:

  Vicepresedintele PSD Ioan Chelaru promite indexarea pensiilor daca…se fura mai putin
  Declaratiile sale au fost inregistrate si postate pe Youtube. Ele au fost facute la o masa electorala organizata pe data de 29 noiembrie 2012, la restaurantul Casa Chianti din Roman, la care Chelaru incerca sa convinga invitatii, simpatizanti PSD, sa voteze si sa ii determine pe cunoscutii lor sa voteze USL. Conform legii, acest tip de evenimente sunt interzise, fiind considerate mita electorala, informeaza Realitatea.net.

  „Putem face acest lucru(marirea pensiilor, n.red.) in doua moduri : dezvoltand economia si furand mai putin sau deloc. Dar deloc o sa ziceti : domne, este imposibil !”, a spus Chelaru.
  senatorul PSD Ioan Chelaru este unul dintre cei mai bogati parlamentari nemteni • detine cinci terenuri, un apartament, o casă de locuit, un spatiu comercial si o locuintă de vacantă la Slănic Moldova • veniturile realizate în 2011 au fost de peste 200.000 de lei: 58.619 lei-salariul de senator, 131.321 lei-din activitatea de avocat si 25.350 lei din activitatea de la Curtea de Arbitraj •
  Vilă, apartament, spatiu comercial, casă de vacantă si terenuri cît cuprinde. Cam asa ar putea fi caracterizată în cîteva cuvinte declaratia de avere a senatorului PSD Ioan Chelaru (în imagine), unul dintre cei mai bogati parlamentari de Neamt. Oricine este curios să arunce o privire asupra declaratiei sale de avere trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru a avea timp să analizeze ce a agonisit si veniturile cu multe zerouri. Semn că i-a priit viata din Parlament, Ioan Chelaru mai vrea un mandat, candidînd în Colegiul 3 Senat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.