După ce-a scos din joben un pisoiaș, Băsescu poate va scoate și un iepuraș

de Ștefan Ciocan

Vor supravieţui cei doi lideri ai USL după alegeri? Întrebarea aceasta şi-o pun tot mai mulţi analişti politici şi chiar unele personalităţi marcante din USL. Dacă opoziţia spune răspicat că cei doi nu-şi vor mai găsi locul în fruntea unei alianţe politice şi nici ale partidelor pe care le conduc momentan, în interiorul USL nu se întrevede încă o mişcare serioasă de opoziţie împotriva celor doi. Însă, după alegeri se pot întâmpla multe. Liniştea din USL poate să fie liniştea dinaintea furtunii. În alianţa anti Băsescu, sunt acumulate multe frustrări care vor răbufni în momentul în care ciolanul va fi împărţit. Liberalii adevăraţi s-au cam săturat de Antonescu, care conduce partidul doar cu sprijinul eminenţelor cenuşii. Şeful Senatului nu este un lider autentic. În partid puţină lume îl respectă şi-i recunoaşte valoarea. El conduce, doar pentru că el trebuie să conducă. Doar pentru că aşa dictează acum interesele oamenilor din umbră. Cine ştie cum se vor schimba aceste interese după 9 decembrie? Dar este greu de crezut că Antonescu, un lider consumat şi adormit va mai fi de folos cuiva. Nici Ponta nu cred că se simte prea bine. El a început deja să împartă fotoliile de ministru în următorul guvern. Dar uită un amănunt esenţial, postul său e în mâna lui Traian Băsescu. Fără bunăvoinţa lui Băsescu, Ponta rămâne un michiduţă care va avea – dacă va avea – doar satisfacţia că l-a învins în alegeri pe „senzaţionalul” Dan Diaconescu.

Este esenţial de menţionat că Băsescu nu are obligaţia să-l numească premier pe Ponta. Conform Constituţiei preşedintele este obligat să-l desemneze Prim Ministru pe reprezentatul partidului care deţine majoritate absolută în Parlament. Adică jumătate plus unu din totalul mandatelor. USL nu este un partid ci o alianţă iar Constituţia nu vorbeşte nimic despre unuiunile politice. Dacă USL obţine peste 50 la sută din mandate înseamnă că patru partide vor obţine acest scor electoral. Nici unul dintre ele nu va avea majoritate absolută. În consecinţă, Băsescu nu va fi obligat să-l numească Premier pe Ponta. Normal că şeful statului nu va risca să nu ţină cont de voinţa electoratului şi să nominalizeze un Prim Ministru care să nu aibă susţinere în Parlament. Dar probabil că va scoate din „joben” un iepuraş. Nominalizarea lui Băsescu va fi probabil un lider USL, suficient de susţinut în alianţă dar dintr-o tabără ostilă celor doi şefi actuali. Dacă PDL, care este de fapt 99 la sută din ARD va reuşi să obţină în jur de 25 la sută din mandatele din Parlament, atât PSD cât şi PNL s-ar putea să aibă surpriza să nu fie principalele partide din legislativ. Pentru că 50 la sută din mandate înseamnă în termeni reali 20 la sută pentru PSD, 20 la sută pentru PNL şi restul de 10 la sută se împart între PC şi UNPR. Orice fractură a USL ar aduce PDL în poziţia de a putea să constituie o majoritate parlamentară, chiar confortabilă cu PP-DD, UDMR, UNPR şi cine mai vine din USL, cel mai probabil PNL fără Antonescu şi restul liderilor isterici. Va fi suficient ca Băsescu să nominalizeze omul potrivit să rupă USL. Şi la ce experienţă politică are şeful statului, este de aşteptat acest lucru.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la După ce-a scos din joben un pisoiaș, Băsescu poate va scoate și un iepuraș

 1. ceaikovski zice:

  Nici unul nu va supravietui si nu din cauza lui TB ci a mafiotilor din spatele lor, care-i vor mancati fripti.
  Ce mama dracu’ altul in PSD nu mai exista? A ramas doar Ponta? In schizoidul asta sta PSD? O gasi TB alt pesedist sa numeasca premier. Macar unul cu care sa stea de vorba aia din UE…

  Sa nu aud de Tariceanu-Tradatoriceanu! Tariceanu este forma penelista a cretinului Ponta pesedistul. Acelasi aluat moale, influentabili, aroganti. Daca te aliezi inca o data cu cel care te-a tradat, nu te pot banui decat de complicitate, minciuna, sau prostie. Iar TB nu cred ca e nici una din astea.

 2. Liana zice:

  Eu pe PP-DD parca nu m-as baza. Lasati scandalul Oltchim – care parca i-a fost pus pe tava lui Diaconescu -si amenintarile lui Ponta la adresa procurorului Daniel Morar referitor la ancheta. In teritoriu, deja functioneaza o alianta PSD-PPDD. Cel putin in orasul meu natal, am primit materiale electorale in care figureaza USL si PP-DD. Spre binele urbei (cica).

 3. acuvio zice:

  Nu are importanţă dacă vor supravieţui Ponta sau Antonescu (probabil că da dacă au un scor bun iar pâinea şi cuţitul este la ei) trebuie să-i sancţionăm pe cei care ne-au buzunărit, altfel riscăm ca şi alţii să facă la fel mizând pe indiferenţa noastră 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.