Boala de care suferă pacientul numit România: minciuna

Pe banii lui Dan Coiculescu – turnătorului propriei sale familii la fosta Securitate, unii au ajuns greviști ai foamei, alții președinți interimari. Impostura este elementul cae le leagă demersul.

de Ștefan Ciocan și Victor Lungu

România este bolnavă. Timp de 22 de ani nimeni nu a reuşit să-i pună un diagnostic corect astfel încât boala a evoluat, lent dar sigur, spre metastază. A intrat pe mâna multor medici, unii au fost de părere că trebuie o intervenţie chirurgicală, alţii au crezut de cuviinţă să o trateze cu indiferenţă, pe principiul că lucrurile se rezolvă cumva. Au apărut şi sindicatele, aceşti aparţinători care mimează grija faţă de sănătatea muribundului cu gândul la averea care va rămâne în urma sa. Timp de 20 de ani, am primit de mai multe ori tratamente de la specialişti din străinătate. Nu le-am luat, preferând să ne lecuim singuri, după cum ne-a învăţat vre-o babă din marginea satului. Am ajuns inevitabil pe masa de operaţie. Tumoarea trebuia extirpată chiar dacă intervenţia este extrem de dureroasă şi poate medicul nu era chiar cel mai bun. Nu mai puteam să ne permitem nici un minut de întârziere, nu mai avem timp să chemăm medici noi pentru că, şi dacă nu vrem să recunoaştem, am fost în al doisprezecelea ceas. Intervenţia ori o făcem ori nu mai avem pentru ce să o facem. Am sărit de pe masa de operaţie şi am dat fuga din nou la baba din capătul satului. Avem senzaţia că, atâta timp cât mai respirăm, suntem sănătoşi. În realitate murim! Culmea este că, la căpătâiul muribundului care abia mai poate să-şi tragă sufletul, apar acum toţi medicii care au ezitat în cei 20 de ani să taie. Apar aceia care prin diverse tratamente uşoare nu au făcut altceva decât să agraveze boala pacientului, mulgându-l în acelaşi timp de ciubucuri grase. Apar la căpătâiul muribundului şi aparţinătorii. Sindicatele, aceleaşi care au strigat ca din gură de şarpe ori de câte ori vreun medic mai curajos a încercat o măsură radicală. Toţi îşi dau acum cu părerea. Toţi au soluţii de resuscitare. Cei care 20 de ani nu au găsit nici un leac bolii care macină România sunt acum cei mai buni diagnosticieni şi singurii care pretind că pot să aplice tratamentul corect. Este însă prea târziu. Nici timpul, nici oamenii nu mai au răbdare, iar minciuna în care am trăit timp de 20 de ani nu se mai poate perpetua. Pentru că asta este principala boală de care suferă pacientul numit România. Minciuna. Ne minţim că totul e bine, ne minţim că avem resurse, că suntem deştepţi, că o să găsim soluţii la probleme. Ne minţim că suntem cei mai viteji, mai bogaţi, mai frumoşi. În realitate suntem la coada Europei. În realitate, industria noastră este falimentară. În realitate, nici ce să furăm nu mai avem în ţara asta, pentru că tot ce a fost de furat s-a furat. Ce ne mai rămâne de făcut? Să ne urcăm din nou pe masa de operaţie! Să luăm tratamentul primit din lumea civilizată. Să-i ascultăm pe cei care se pricep la economie şi democraţie. Să sancţionăm minciuna şi impostura. Să punem valorile pe o scară şi să le respectăm. După aceea lăsaţi chirurgul, chiar dacă nu e cel mai bun, să taie. Avem nevoie de această intervenţie pentru a ne face sănătoşi. Şi apoi… Poate o să învăţăm ceva din asta.

Sau poate că nu. Că singura relație a minciunii cu realitatea înconjurătoare este impostura. Impostura este principalul pilon al guvernărilor româneşti. Pentru mânuitorii de putere de la noi – poate că se întâmplă la fel şi la case mai mari -, cea mai riscantă alegere este să pună un specialist pe un post corespunzător specializării sale. Deoarece se pot trezi pe cap cu unul dintre ciudaţii care-şi iau specializarea în serios. În plus, acest specialist are un limbaj comun cu subordonaţii săi – şi, în mod firesc, s-ar putea constitui într-o organizaţie (subversivă rău pentru un sistem clientelar) care se apucă să facă „lucrurile să meargă”. Cum? Să „meargă lucrurile”, să se respecte legile, să nu mai fie nevoie de şpăgi şi mici ciubucuri? Care-o fi gheşeftul? Un papagal este mai bun de șef. De aceea am avut tanchist ca manager de spital, popă ca ministru al Agriculturii, contabil peltic și, mai nou, degrabă înfierător de ambasador american, ca ministru al Sănătăţii, vreun cioclu pe la planingul familial, vreun copil de girofar gata pe la Transelectrica şamd. Avantajul enorm al imposturii este evident: cum se apucă vreun papagal de-acesta să aibă „idei” (să vrea mai mult decât i-a trasat şeful/sponsorul/partidul ca sarcini), cum este dat pe mâna adevăraţilor specialişti, să-i arate unde îi este locul în societate. Așa că, nu știu dacă vom fi lăsați să învățămvreodată ceva – și-ar pierde politrucii pâinea cea de toate zilele.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Boala de care suferă pacientul numit România: minciuna

 1. taiss zice:

  Pai este acum mnistrul nou la sanatate Alibaba si cei 40 de hoti ArafatdeRomania,care a plins mai mult ca oricine la capatiiul tariii si al prostilor,il doare pe asta fix in coican de romani,mititelul de el se sacrifica pe altarul grevi de pucisti din iarna sa ne salveze,ce teatru ieftin de curva mascuulina

 2. snapshot zice:

  voi nu v-ati saturat de gargaragiul asta ?

  • cine sărăcia-i ăsta?
   l-am văzut de câteva ori, spunând tot felul de enormități la adresa UE și a relației UE-România.
   ăsta face mai mult rău decât Balea sau Ciumacu.

   • barna margareta zice:

    Este foarte SEXI dar vorbeste „fara sa gandeasca”.Dar de fapt se gandeste doar la BINELE LUI din pacate caci si pe el il doare n ….de popor.Ca de altfel „cam pe toti”…parlamentarii care s au AJUNS… (apropo vezi si DRAGNEA saracul care are o proprietate de 7ooo mp.cu piscina ‘ca n povesti „…..

 3. observator zice:

  Tara de secaturi, tara minora
  cazuta rusinos la examenul
  de capacitate in fata Europei

  Aici ne.au adus politicienii ordinari
  hotii iimprovizati astazi in moralisti,
  ministri care s-au vandut o viata intreaga
  deputati contrabandisti.

  Nu ne prabusim
  nici de numarul dusmanului
  nici de armamentul lui
  boala o avem in suflet,
  e o epidemie infricosatoare
  de meningita morala

  O. Goga 1916
  Astazi traim alte vremuri dar cu acelas tip de politicieni unde smecherul plagiator se crede om de cultura fiind un politician de conjunctura ce confunda inteligenta cu smecheria si religia cu respectarea traditiilor.

 4. din tot ce am vazut pana acum asta este cea mai tare.sunt fan pe viata de acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.