- “…scaunele instituţionale existente le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc (…) Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învăţaţi nici cât negrul sub unghie, fabricanţi – numai de palavre, meseriaşi nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deşerte, leneşi cari trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieraşi şi fudui (…) Oameni de stat cari nu pot justifica nici săvârşirea şcoalei primare, advocaţi fără ştirea lui Dumnezeu, pictori orbi şi sculptori fără de mâni, generali cari nu ştiu citi o hartă, subprefecţi ieşiţi din puşcărie, legiuitori recrutaţi dintre stâlpi de cafenele, jucători de cărţi şi oameni cu darul beţiei, caraghioşi care înaintea erei liberale vindeau bilete la cafe chantant, iată banda ocultă care guvernează azi România.”
Această analiză pertinentă a moralităţii clasei politice care conduce România a fost scrisă de Mihai Eminescu în anul 1877. Recunoaşteţi cumva situaţia din România anului 2012? Au trecut 135 de ani de când Eminescu făcea radiografii foarte dure clasei politice, şi în special Partidului Naţional Liberal. Nimic nu s-a schimbat de atunci. Eminescu, poate nu întâmplător, este foarte puţin studiat ca publicist. Normal că niciun regim politic nu-l va iubi pe Eminescu, ziaristul acid, vizionar, patriot şi extrem de critic. De fapt valoarea scrierilor publicistice ale poetului naţional sunt pe măsura operei sale lirice.
România de acum 135 de ani seamănă izbitor de mult cu România contemporană. Caracterul josnic al aşa-zisei elite politice, subordonarea interesului naţional micilor ambiţii personale, promovarea în funcţii pe criterii clientelare au rămas ca un arc peste timp ce nu face altceva decât să întărească afirmaţia generalului Ion Pitulescu, fost şef al Poliţiei Române, care spunea că poporul român este bolnav genetic.
Alte comentarii cred că sunt de prisos. Fiecare dintre noi, mai puţin politicienii, simţim pe propria piele competenţele clasei conducătoare. România este pe ultimul loc din Europa la toate capitolele. Am ieşit din Evul Mediu prost. Am trecut şi mai prost peste perioada comunistă. Şi acum? Îl las tot pe Eminescu să explice.
- “…la aproape toate posturile din ţară poate aspira oricare cenuşer, de aceea fiecine care a-nvăţat două buchii lasă plugul, cotul şi calupul în stirea lui Dumnezeu şi râvneşte a se face roata la carul satului. S-au făcut ei, nu-i vorba, mii de locuri în care să încapă, dar nu-i încape pe toţi, încât acuma au de gând să mai scoată la maidan alt moft, decentralizarea şi electivizarea funcţionarilor publici, ca cel puţin pe rând, să încapă în pita lui Vodă, adică vor să creeze un guvern de zece ori mai scump, c-un personal de zece ori mai numeros şi mai netrebnic decât cel de azi, care să se schimbe din trei în trei ani şi să se sature toţi, căci numai cu libertatea, egalitatea şi fraternitatea sadea nu se cârpesc toate coatele rupte.”
Nu-mi rămâne decât să vă întreb: dumneavoastră de ce vreți să riscați totul pentru oamenii care nu au nimic de pierdut? Dumneavoastră riscați măcar viitorul copiilor dumneavoastră pentru bunăstarea numai a copiilor lor.
http://www.ziare.com/lazaroiu/consilier-prezidential/lazaroiu-ce-arata-interceptarile-cu-basescu-in-dosarul-blejnar-interviu-ziare-com-1197204
Buna dimineata!
Victor, pe cuvantul meu parca e scris de bloggerul Eminescu. Nu-mi vine sa cred ca omul acesta, s-a nascut cu 200 de ani mai devreme…
😀
mie nu-mi vine a crede ca a batur Romani pasul pe loc timp de 200 de ani…
„Toate’s vechi si noua’s toate…”
Eminescu trebuia sa se fi nascut intr’un alt popor, proroc far’ de noroc. Caci nu’l meritam la cate nu invatam. Reluam iar si iar, ca in blestemul baladei Manastirii Argesului, greselile si prostiile generatiilor de dinainte de noi, neinvatand nimic din propria istorie, nu a altor popoare.
multi oameni de treaba nu si-au meritat acest popor. ma gandesc numai la cati au fost asasinati in locuri ramase necunoscute, iar calaii lor cu 2 clase catrenul s-au bucurat de viata si au murit in paturile lor beneficiind de pensii nerusinate. singura speranta imi este intr-o judecata de apoi.
daca pe vreamea aceea lumea era complet neinformata acum nu mai exista aceasta scuza. Poporul alege mizeria, coruptia, primitivismul, prostia, lenea si degradarea morala in deplina cunostinta de cauza.
Nu antenele au facut poporul asa ci poporul a crescut audienta si puterea antelor.
e poporul lui Vanghelie.
E un popor bolnav si fara speranta. Plin de tineri nascuti batrani si de batrani ce urasc tineretea.
E un popor care se scufunda cu o viteza incredibila.
E un popor unde un academician ca Dinu C. Giurescu accepta sa candideze din partea mega coruptului Voiculescu.
Ii aud pe multi ca tot critica ARDul ca nu le da politicieni si conducatori. De unde domnilor, de unde? Cine se ridica e tras in jos, cine e onest e murdarit imediat, cine e muncitor si cumpatat e invidiat pe ceea ce e strans, cine judeca cu capul lui e pus la zid.
Dementa si ridicolul fac agenda publica.
Noi ,oamenii onesti si muncitori si decenti,cei ce credem cu adevarat in valorile europene, suntem prea putini. Poate 20% din populatie.
prea putin, mult prea putin.
E vremea tiganilor, a rinocerilor, a uratilor, a prostilor si a nebunilor.
Pentru noi e vremea sa plecam. Eu am facut deja acest pas si nu-l regret.
De fapt, e un cerc vicios. Numai ca mass-media are rolul de INFORMARE, EDUCARE pe care nu-l respecta. Daca de maine lumea ar cere ca prezentatorii si prezentatoarele sa fie dezbracati si sa injure la fiecare 2 fraze, media ar face-o ca sa creasca audienta?
inca sunt posturi decente si ziare decente. au maxim 20% din audienta, cumulat.
alegerea e facuta in deplina cunostinta de cauza, normalitatea si decenta sunt refuzate.
Antenele sunt vocea popurului. Asa e poporul, asa sunt antenele.
Exact. Doar ca mass-media incalca rolul, regulile. Nu poti da popoarelor tot ce le place. Sa zicem ca intr-o tara din orient, oamenilor le-ar place sa vada torturi in direct, ale americanilor, sau cine stie ce alte grozavii. Rolul mass-mediai este sa educe, sa civilizeze. Ori aici intervine dorinta politicienilor. Daca lor le foloseste indobitocirea oamenilor, sau inducerea unor sentimente, atunci mass-media o va face, daca e partinica, cumparata, etc.
Ajungem tot la calitatea politicienilor si la faptul ca mass-media nu are filtre, conducatorii ei nu au caracter, nu sunt destul de stapani pe picioarele lor ca sa refuze o cerere indecenta din partea politicienilor, etc.
ar face-o. astia nu mai sunt jurnalisti – sunt boschetari de presa.
restul de 20% din populatie a ales cale bejeniei – au ramas pe loc, majoritari, tiganii si asistatii mintal.
caz concret, luni dimineata pe avion. 2 colegi de-ai mei cu exact acelasi discurs. Ne inspaimanta ce urmeaza in tara asta, ne luam nevestele si ne mutam. Ne e frica sa nu ne dea afara din Europa si atunci pierdem ultima sansa de a fi printre oameni normali. Nu are sens sa riscam.
si crede-ma ca avem salarii bune si viata usoara in Romania.
Valentin, iti doresc sincer, sa fiti fericiti, oriunde v-ati afla!
Noi din care categorie facem parte? 😛 😛
😀 tigan nu sunt, asistat mintal nici atat… iar de plecat, nu plec.
E clar, suntem idealisti 😛
😀
Victor, imi cer scuze, sunt cu gogosarii pe foc, vrei tu te rog sa duci si pe Politeia acest link?
Poate intereseaza pe cineva. Multumesc mult.
il duc.
Merci mult Victor. Terminai si cu gogosarii 🙂
Oameni buni, eu iubesc tara asta. Foarte mult. Ma doare inima, cand vad ce lepre o conduc. Ma doare inima cand vad ce popor avem, dar macar astuia, ii gasesc scuze; il asemuiesc cu un copil fara minte, cu sanse de maturizare.
N-as pleca din tara, decat daca s-ar intampla ceva groaznic.
Vara asta, e prima oara cand iau in calcul aceasta ipoteza.
Problema e ca as avea mereu inima stransa, de ce am lasat in urma. Curtea mea cu trandafiri, linistea de acolo, pasarile, greierii, apusurile, iarba verde de acasa nu e o poveste…
dupa casa mi se rupe si mie inima. in plus am un tata in varsta de care trebuie sa am grija. au sa-mi plece, in schimb, copiii.
Ce sa zic… Ca e bine? Nu e bine.
Tatal tau o fi om bun si ai inima impacata ca ai grija de dansul. Al meu e dracu’ gol, ma infior la gandul ca s-ar putea intr-o zi sa trebuiasca sa am grija de el…
😀 are sa ti se faca mila.
si ai sa ai grija de el.
chestie de educatie.
`neata 🙂 …va grabiti prieteni. Veti avea motive in plus de a ramane. Dupa ce cosmarul uslamist se va fi incheiat la un moment dat,vom avea atat de multe de reparat ,ca nu ne vom vedea capul de treaba. Daca si nea Nicu Vacaroiu zice ca 2013 si 14 vor fi cei mai grei ani , inseamna ca inca nu stim nimic,sau pe aproape.Rectificare de buget in T4 ? Uau !!! Bine cu bugetul pe anul viitor,lucrurile sunt frumoase,adica inexistente.Nici macar cursul la care se va calcula bugetul nu l-au anuntat public;bine,nu ca nu-l stim noi,dar la 4.517 nu prea vor rade.Deci,nu va grabiti,va fi de lucru !
O zi ….hm …o zi buna !!!
servus, Coane.
o zi buna.
astia au distrus complet Patria. financiar. iar distrusii lor mintal insista sa-i mai voteze?!
😛 Ai dat singur raspunsul: sunt distrusi mintal.
Il am exemplu pe taica-meu. Desi se comporta ca un om de dreapta, are ce are cu Udrea, Videnu, Boc, TB este dusmanul lui propriu. Desi are peste 70 de ani, munceste si are si pensie, desi s-a adaptat rapid la multe modernizari, e incapabil sa inteleaga mecanisme economice si da vina pe cei de mai sus pt insuccesele sale proprii. Spre ex. ii scoate vinovati ca l-a inundat vecinul de sus. Pt ca daca blocul ar fi primit bani de la primaria sector 6, unde era primar „nenorocitul” (care n-a mai fost votat) s-ar fi inlocuiit tevile, etc. Nu pricepe ca primaria nu da bani pt asa ceva. Si multe multe altele…
‘Neata Dorule!
Da’ de haleala o sa avem? Da’ contracte sa muncim o sa mai avem?
Vad ca merge din ce in ce mai prost si fondurile astea in care mai aveam o speranta, ca vom lucra cu firme care le acceseaza, e moarta-n papusoi 😛
Se inchid firmele una dupa alta.
Pensia vecinului nu poate fi recalculata, i s-a spus ca abia anul viitor. Pana atunci sta omul si injura, ca n-o sa-i dea nimeni banii inapoi cu dobanda.
Imi place ca ne alimentezi motorasul 😛 dar Dorule, ne-o fi saturat dreaq sa tot reconstruim, ca dupa razboi. Om fi ajuns si noi la varsta la care vrem sa beneficiem de munca depusa, sa avem o cale mai lina in fata, sa ne dezvoltam. Ori noi stam tot pe loc. Parca avem 30 de ani si suntem la inceput de drum… romantic, nu? 😛
Foarte bun blogul! Dar la ce ajuta? Lumea se lasa cumparata cu un bol de mancare sau cu o galeata si alte nimicuri. Pe Eminescu nu-l mai citeste nimeni, ca doar putem invata totul de pe „Goagle”, cum zise prezidentul, in cunostinta de cauza. Iar intelectualii trebuie pusi la zid, ca deranjeaza. Asa ca medici, profesori, ingineri, plecati de aici! Cine sa va mai aprecieze?