Unde-i ciolanul, acolo e Patria! (Politica are trasee USLinoase. Pardon, slinoase…, ăăă, sinuoase)

„Intenţionez să înfiinţez Partidul Fraierilor, dar după alegerile locale, în funcţie de câţi oameni vor adera la acest proiect. Ideea a venit de la un participant la protestele din Piaţa Unirii, care a spus că ar trebui să înfiinţăm un astfel de partid al fraierilor, unde fiecare membru sau cei care au fost fraieriţi de stat, de autorităţi sau de o altă persoană să vină să îşi spună povestea. Vrem să fie învăţătură de minte altora, să ştie cei care se vor afla într-o situaţie asemănătoare să se ferească. Sunt sigur că vor fi sute de mii de oameni”, a spus Mircia Giurgiu într-o conferinţă de presă – pe vremea când nu-i cumpăra nimeni independența.

Sec, deputatul traseist Mircia Giurgiu și-a anunțat, marți, în plenul Camerei Deputaților, trecerea din starea de sanchi: independență, la cea de activ în grupul parlamentar al PSD – așa ne informeaza Agerpres.

 • „Stimați colegi, doresc să vă informez că începând de astăzi (marți, care va să zică) mă afiliez grupului parlamentar PSD”, a spus Mircia Giurgiu, fost deputat PDL pana in mai 2011.

Deci, dacă „spatele” lui Mircia Giurgiu părea fragil în fața (sic!) posibilității de a rămâne fără nominalizre la un “codzi” electoral (el care din partid în partid, care va să zică, a parcurs traseul de la sindicalist la legiferalist) iaca că acesta și l-a proptit bine făcând pasul necesar. Pas care va duce, necesar și suficient, la obținerea nominalizării în colegiul electoral râvnit. Deci, opoziţia întregii organizaţii Cluj a PSD devine hilară și insuficientă pentru a-l scoate pe fostul sindicalist din colegiul de deputaţi Mănăştur-Grigorescu.

Eu prima dată l-am cunoscut pe Mircia Giurgiu prin 94 sau 95, an în care a dorit să devină jurnalist. Îmi asum vina de a-l fi trimis pe teren de unde să-mi aducă o informație care, după părerea sa, ar fi reprezentat o știre. După ce mi-am pierdut orice speranță că are să mai revie în redacție cu știrea, mai pe seară, aspirantul s-a înființat cu ea. Cică: “pierdut câine rasa șamd, aducătorului recompensă”. Am avut curiozitatea să-l întreb de unde a colecționat această prețioasă știre. Mi-a zis că “din stradă, de pe un stâlp din fața redacției”. I-am zis, așa de sanchi, să nu mai am curiozitatea să-l întreb pe unde și-a pierdut restul zilei după ce a înșfăcat așa o utilă și prețioasă știre: “o știre pentru a fi credibilă, trebuie obținută din trei surse independente” (deh, manualul!). Senin, mi-a zis: “păi, era pe vreo doisprezece stâlpi pe stradă”. Cert este că nu a mai devenit jurnalist, nu la ziarul la care eram eu secretar general de redacție. În schimb, aruncând o privire retrospectivă asupra povestirii, trag niște învățăminte. Jurnalul la care dorea să se angajeze era unul care dădea cu Gheorghe Funar (PUNR, ulterior PRM) de pământ. Ori, după un hiat în biografia personală (în ceea ce mă privește), Mircia Giurgiu a apărut pe scena politichiei româneşti ca reprezentant al sindicaliştilor într-un moment în care PRM era foarte la modă la Cluj – motiv pentru care Mircia s-a aciuat la partidul lui Funar, pe listele căruia a obţinut și primul său post de deputat în decembrie 2004. Taman în momentul în care Gheorghe Funar a cam pierdut Clujul și Alianța D.A. a trecut la butoanele puterii. O apropiere de democrația proaspăt împărțitoare de ciolan, care va să zică, necesita o lepădare de naționalismul feroce al PRM. Așa că Mircia s-a dat de-al nostru, s-a dezis de PRM. A cochetat cu PNȚcd până s-a lămurit că nu are nici o șansă să-și vândă vocea și talentul în favoarea unor nobile idealuri, motiv pentru care, în februarie 2005, a gustat pentru prima dată din polonicul “independenței”. A mâncat de la acest cazan până în septembrie 2008, moment când i-a dat la numărătoare că ar fi mai multe șanse dacă se înscrie în PDL. Lozul tras a fost bun: pe listele PDL și-a început al doilea mandat de deputat. Numai că, grea treabă să fii miss popularitate – mai ales pe timp de criză când cureaua trebuie strânsă de să sară ochii poporului din orbite. Anul 2011 prinde PDL într-o hemoragie constantă de popularitate (dacă dai cuiva 100 de lei, te uită de a doua zi – dar să te ferească bunul Dumnezeu să-i iei 1 leu… – nu te va uita toată viața!) și cu alegerile bătând la ușă. Așa că, în mai 2011, lui Mircia Giurgiu i face dor din nou de independență, motiv pentru care se face. Și-l face pe Emil Boc în sos de limbă – la fel cum l-a făcut, la vremea primei independențe, și pe Gheorghe Funar (primul binefăcător).

Deci, recapitulare la prima învățătură trasă: pentru Mircia Giurgiu politica înseamnă: PRM pe val = deputat – PRM sub val = dezertare – nițică mimare de lipsă de interes față de putere = afilierea la PNȚCD – scoaterea nurilor în galantar spre vânzare = independent – apropierea alegerilor = PDL (partid pe val) = deputat – partidul pierde din popularitate = dezertare – scoaterea nurilor la vânzare în galantar = independent – apropierea alegerilor = PSD = partid pe val.

A doua învățătură vine din cei 12 stâlpi cu informația aflați chiar în fața redacției și faptul că Mircia Giurgiu ar fi putut să (mă și se) scutească de pierderea unei zile. Numai că, dacă s-ar fi prezentat imediat cu prostioara în brațe, nu ar mai fi mimat interes față de misiune și dorul de muncă. Căci, Mircia Giurgiu mimează interesul și dorul de muncă chiar și acum: este cel mai activ deputat – face, drege, depune, intervine șamd, dar praf culege la cât de ineficient este. Dacă i se plânge vreun virtual alegător că are probleme cu scârț-scarțul sălciilor de pe malul Someșului, Mircia Giurgiu depune și interpelare în Parlament și proiect de lege ca scârț-scarțiul sălciilor de pe malul Someșului să înceteze până marți.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Unde-i ciolanul, acolo e Patria! (Politica are trasee USLinoase. Pardon, slinoase…, ăăă, sinuoase)

 1. Aproape in fiecare judet, s-a regasit un paramentar intr-o astfel de situatie, la un moment dat, aducand tot felul de motivatii, care de care mai penibila.
  Realitatea este foarte bine conturata in acest articol.

 2. Maestre, m-ai facut sa rad. Ca sa-l parafrazez pe Mircia, si eu am citit pe vreo 12 pereti de pe FB ca Ponta e prost, Antonescu este lenes si Parlamentul e o adunatura de jigodii. Deci, conform logicii facatorului de legi, stirea e beton, confirmata din 12 susrse. :))

 3. ad.rian zice:

  Rasu’-plansu’… Caragiale n-a murit! Drept e ca nu mai are de ce sa scrie, pentru ca personajele s-au pus pe clonat. Specimene ca acest politician misuna pe toate palierele vizibile ale patriei: de la sat, comuna, orasel, oras, municipiu si parlament. Trec dintr-un borcan in altul, dintr-o eprubeta in alta mai ceva ca virusii. Sunt fara de moarte aceste adevarate celule canceroase, adevarate dinastii ale ticaloseniei umane, batracieni sau reptilieni, dupa caz.
  „Natia noastra are talentul sa scoata la suprafata toate uscaturile.” (Laurentiu Ulici)

 4. observator zice:

  Incompetenta si hotia ruineaza Romania
  Portile de Fier Produce MWh cu 7 Euro si este adusa in falimement iar populatiei i se mareste pret HWh cu 20 la sutaÎn prezent, preturile variaza mult, în functie de sectorul de productie. Daca la hidrocentrala Portile de Fier pretul este de 7 euro/MWh, termocentralele din Bucuresti produc energia cu 73 euro/MWh. Valori intermediare se regasesc la complexurile Craiova, Turceni si Rovinari (45-46 euro/MWh) si la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda – 36 euro/MWh.
  http://www.opcom.ro/anunturi_stiri/stiri.php?id_stire=314&lang=ro
  Atac banditesc la buzunarele romanilor in loc de lapte si miere USL ne ofera FIERE
  Atentie !!! Pretul KWh a crescut cu 20 la suta din luna august ajungand dela 0,43300 lei/KWh la 0,523480 lei/KWh oare ce parere are Mihai Gadea ????? pastorul cel bun ce nu mai poate de grija celor muritori de foame de performantele celui mai competent si cinstit guvern.
  Oare cu cat vor creste preturile la alimente daca KWh a crescut cu 20 la suta Dar biletul la metrou si CFR
  Iata cresterile de pret si efectele lor ,
  Taxa cogenerare creste dela 0,018500 la 0,021200 diferenta 0,0027 lei
  Pret Kwh creste de la 0,43300 la 0,49 lei/Kwh diferenta 0,056700 lei
  Taxa noua certificate verzi 0,031080 taxa pentru eoliene
  Cresteri pret pe KWh din septembrie 0,0027 0,031080 0,056700=0,090480 lei/KWh
  Anual la u n consum mediu de 2000 KWk x 0,09 lei = 180 lei sunt banii ce-i da in plus fiecare familie
  In concluzie fata de luna iulie pret KWh a crescut de la 0,43300 la 0,523480
  deci a crescut cu 20 la suta aducand in plus la la bugetul statului peste un miliard doua sute milioane euro calculele au fost facute la o productie de 60 miliarde KWh anual

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.