Magneții și magnații

S-a trecut rapid și cu ușurință peste faptul că, la sfârșitul săptămânii trecute, aproximativ 20 de trenuri, cu destinaţie sau cu plecare din Gara de Nord, au înregistrat întârzieri cumulate de 600 de minute după ce, profitând de adăpostul noapții ce tocmai trecuse, persoane neidentificate au furat componente feroviare.

  • “Mai multe componente feroviare au fost sustrase noaptea trecută între staţiile Buftea şi Periş. Circa 20 de trenuri au întârzieri de 600 de minute cumulat. Toate trenurile către Gara de Nord din această dimineaţă vor avea întârzieri de pana la 20 – 30 de minute. În prezent, se circula la cale liberă însă sunt depuse toate eforturile pentru remedierea situaţiei”, a explicat Oana Brânzan, purtător de cuvânt CFR SA, citat de Agerpres.

Cei care se ocupă cu furtul de fier vechi, au trecut de multă vreme de limita suportabilului. Asta în timp ce “oamenii legii” (care din incompetenţă, care din complicitate), închid ochii în faţa valului de furturi de fier vechi și alte materiale rare din categoria „reciclabile”. Că amărâții cărora li se mai zice și “magneți” fură porţile de la casele oamenilor, fură uşile de garaj sau bara de bătut covoare din faţa blocului devin deja banal cotidian, aproape normalitate atât pentru oamenii cinstiţi, cât şi pentru oamenii. Dar vandalizarea căii ferate (care se face constant și cu metodă de cel puțin 20 de ani, deși există o lege prin care firmele de fier vechi nu au voie să cumpere de la persoane fizice metale feroase şi neferoase şi aliajele acestora utilizate în activitatea feroviară) intră în sfera atentatului la siguranța cetățenilor, a tentativei de omor. Hoţii de fier nu „sărăcesc” numai infrastructura CFR, ci pun în pericol viața și siguranța celor care mai au curajul să călătorească cu tenul.

Dar, în materie de furt, imaginația celor care știu ce au de furat, bate la fund realitatea. Vechiul cimitir al ceangăilor din Hunedoara a fost vandalizat de hoţii de fier vechi. Vandalizarea unui cimitir, pentru ca din crucile şi mormintele betonate să fie scos fierul, este deja mult prea mult. Acum nici morţii nu se mai pot odihni în cimitire de frica “magneţilor”. Ce mai urmează din momentul în care există zone în care legea o fac hoţii de fier vechi şi patronii firmelor de colectare a acestuia? În zone în care Poliţia nu mişcă un deget împotriva acestora, sau şi dacă o face, acţiunile sunt sporadice, în dorul lelii şi, din moment ce se repetă și se tot repetă (doar despre trenuri întârziate că s-au furat contactorii su șina de cale ferată citim frecvent de aproape 20 de ani!), fără rezultat. Dacă nu ar fi aşa, atunci acţiunile “magneţilor” ar înceta. Dar ele nu numai că nu încetează ci se amplifică, atingând zone care până acum erau considerate sacre.

Și intrăm în zona în care “politicile corecte” vin să ne închidă gura că suntem rasiști. Cei care-i coordonează pe “magneți” sunt, 9 din 10 cazuri țigani. Țigani cu case impunătoare și “chiușasă” sau chiar “șaptă” și “merțan” la scară – cu nivel de trai sfidător pe care nimeni, niciodată, nu îi ăntreabă de unde au banii cu care şi-au ridicat palatele, nici dacă au avut autorizaţii legale pentru a le construi, cărora “mascații” le bat sfios la poartă dacă cumva se hotărăște careva vreodată să-i deranjeze cu ceva. Administraţile locale se mulţumesc cu voturile acestora, bine direcţionate şi sigure, în timp ce poliţia este mult prea timidă să se lege cu și despre Lege de ţigani. Asta ar fi o parte a monedei. De partea cealaltă, după cum scriam, “magneţii” nu ar avea de ce să scormonească după fier vechi, dacă centrele de colectare din țară nu ar achiziţiona de la ei marfa furată. Numai că în spatele centrelor de colectare stau de obicei adevăraţii magnaţi ai traficului cu materiale reciclabile. Oameni influenţi, cu mulţi bani pe care nimeni, nici măcar poliţia locală, nu îndrăzneşte să-i deranjeze. Este evident pentru orice om de bun simţ – mai puţin pentru un poliţist – că un cetăţean nu are de unde să predea la centrul de colectare fier scos din betoane, provenind din propria gospodărie. Centrele de colectare, conform autorizaţiilor, nu ar avea voie să preia de la persoane fizice decât materiale provenite din gospodărie. Nici fierul beton, nici contactorii, nici şinele de cale ferată sau conductele de apă metalice nu pot să provină din gospodăria proprie a celui care le predă. Un simplu control la centrele de achiziţionare a fierului vechi şi obligarea patronilor acestora de a cere documente privind provenienţa materialelor suspecte ar fi de ajuns ca fenomenul infracţional legat de furtul de material reciclabil să fie dacă nu eradicat, măcar estompat. Dar asta ar însemna scăderea drastică a veniturilor patronilor centrelor de colectare, pentru că mare parte din marfa pe care aceştia o tranzacţionează provine tocmai din activitatea “magneţilor”. Şi aşa cum am mai scris, în general patronii centrelor de colectare sunt adevărații magnaţi ai acestor afaceri. Unii au ajuns oameni influenţi, cu hoteluri şi restaurante, unde de multe ori poliţiştii locali se recreează după câte o săptămână rodnică de muncă în folosul comunităţii. Dar nu a comunităţii locale, ci a comunităţii de “magneţi” şi magnaţi ai fierului din România. (Ștefan Ciocan, Victor Lungu)

Acest articol a fost publicat în Odă Muncii și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Magneții și magnații

  1. ad.rian zice:

    Mafia tiganeasca de azi – fata de care simpatica „Tiganiada” de ieri este asemeni unui film cu gangsteri care-ti iau gatul pe muzica de West Side Story -, n-are nici sonor si nici „pacanele” de perforat creiere. Se „lucra” in liniste, zi-noapte, cu spate asigurat de corupt doveditele Politie si Jandarmerie, nemaivorbind de Justitie, mai presus de orice banuiala. Disolutia statului se petrece cu dovezi si din satelit, ca incalzirea globala asupra Arcticii si Antarcticii. Ce pretentie sa avem inaintea lacomiei oficiale, care ne vinde pe mai nimic, pana si conationalilor inlocuitori?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.