Timbru pe televizor (Poate că satul românesc nu ar fi aşa de mic, dacă nu l-ar mai îngusta şi televiziunea)

de Ion Mureşan

„Nimic nu este mai adevărat decât impozitele”, zicea Dickens. Din punctul acesta de vedere, românul e încercuit de o sumedenie de „adevăruri”. Le-a pierdut, bietul, şirul. Iar acesta nici nu ar fi un aşa mare bai. Baiul e că sunt, de cele mai multe ori, nişte „adevăruri” care nu-i folosesc la nimic. Aşa e şi cu taxa Radio-TV, în jurul căreia spiritele s-au încins întotdeauna, până la a da în clocot. S-a discutat dacă e prea mare sau prea mică, dacă e bine să fie diferenţiată pe firme şi persoane fizice, cine trebuie şi cine nu trebuie scutit de taxă, dacă să se adune separat, prin poştă, sau să le plătească omul o dată cu factura la curentul electric. Politicinește s-a pus problema independenţei posturilor publice de radio şi televiziune, cum poate fi aceasta garantată şi dacă nu cumva în loc ca acestea să fie puse în slujba contribuabilului, îl pun pe contribuabil în slujba puterii etc. Cu cât se va discuta mai mult şi mai des, cu atât cei plătiţi ca să discute vor discuta mai cu poftă, mai competent, mai nuanţat.

În toate dezbaterile în jurul taxei pe audio-vizualul public partea frumoasă şi, deopotrivă, mizerabilă, este aceea care se evită. Nu mă îndoiesc, vor fi existând ceva reglementări. Dar ele au statutul unor înţelegeri între părţi, ori pe acela a unor tertipuri avocăţeşti subtile. Prea subtile pentru ca omul simplu să priceapă de ce păteşte şi pentru recepţia TVR 1 şi 2 (când primeşte emisiunile prin cablu) şi pentru prestaţia cablistului. Pe de altă parte taxa pentru posturile publice i se pare disproporţionată faţă de cea pe care o plăteşte Societăţii de cablu, care îi oferă vreo 30 de posturi, inclusiv pe cele dublu impozitate. Împărţind suma pe care o plăteşte la numărul de posturi oferite, omul e mulţumit. Nu subtilităţile îl ard pe el la buzunar, ci „adevărul” lui Dickens, impozitul – așa că omul acceptă “de bună voie” taxarea. Măcar știe că, la modul cel mai concret, a scăpat de grija antenei de pe bloc, că nu-l mai interesează câţi elemenţi are şi încotro e orientată.

Porcăria abia de acum urmează. Iar ea se numeşte „audienţa forţată”. (Radioul public iese din această discuţie). Am mai spus că România este formată din două ţări paralele: România de oraşe şi România de sate. TVR invocă, cu un aer de superioritate care mă face să zâmbesc, de câte ori are ocazia, audienţa mai mare decât a celorlalte posturi de televiziune: „Ei au atâţia telespectatori, noi avem dublu”! Ba, uneori, se şi recunoaşte că plusul de audienţă vine de la sate. De acolo unde cablistul nu a pătruns, căci lumea aceasta a ţăranilor încă nu e „interesantă” financiar. E interesantă doar numeric, doar ca masă de vot. Ceea ce nu se spune e că ţăranii de cele mai multe ori sunt condamnaţi la recepţia unui singur post TV, TVR1. Atât. Cine are TVR1, are acces la proştii de ţărani. Poate că satul românesc nu ar fi aşa de mic, dacă nu l-ar mai îngusta şi televiziunea.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Timbru pe televizor (Poate că satul românesc nu ar fi aşa de mic, dacă nu l-ar mai îngusta şi televiziunea)

 1. MELANIA zice:

  ORICUM MI SE FACE GREATA DE TOATE POSTURILE DE TV , PLATESC DEGEABA SI CABLU SI RADIO

 2. observator zice:

  Atac banditesc la buzunarele romanilor in loc de lapte si miere USL ne ofera FIERE
  Atentie !!! Pretul KWh a crescut cu 20 la suta din luna august ajungand dela 0,43300 lei/KWh la 0,523480 lei/KWh oare ce parere are Mihai Gadea ????? pastorul cel bun ce nu mai poate de grija celor muritori de foame de performantele celui mai competent si cinstit guvern.
  Oare cu cat vor creste preturile la alimente daca KWh a crescut cu 20 la suta
  Iata cresterile de pret si efectele lor , Dar biletul la metrou si CFR
  Taxa cogenerare creste dela 0,018500 la 0,021200 diferenta 0,0027 lei
  Pret Kwh creste de la 0,43300 la 0,49 lei/Kwh diferenta 0,056700 lei
  Taxa noua certificate verzi 0,031080 taxa pentru eoliene
  Cresteri pret pe KWh din septembrie 0,0027 0,031080 0,056700=0,090480 lei/KWh
  Anual la u n consum mediu de 2000 KWk x 0,09 lei = 180 lei sunt banii ce-i da in plus fiecare familie
  In concluzie fata de luna iulie pret KWh a crescut de la 0,43300 la 0,523480
  deci a crescut cu 20 la suta aducand in plus la la bugetul statului peste un miliard doua sute milioane euro calculele au fost facute la o productie de 60 miliarde KWh anual

  PM Adrian Năstase a învățat ce înseamnă un „ȘMEN”

 3. Liana zice:

  Eu nu am televizor. De multi ani. Asta nu inseamna ca nu ma informez. Dar selectez singura ce ma intereseaza. Ceea ce va doresc si voua.

 4. taiss zice:

  Buna seara,pe aici nu se plateste abonwment radio-tv,statul asigura cred ca 10 canale tv,fra bani,in momentul cind vrei posturi cu fotbal, filme Etc,la noi e ca la dracu ii obliga pe romani sa plateascw tvr si ei sint in cacat cu banii unde sint baniiz?.Dupa mine europarlamentarii ar trebuii sa se intereseze cum este in UE,oricum cred ca nici-o tara nu plateste de doua ori fa noi ris si batjocura.

 5. doru cu motoru` zice:

  `neata ! 🙂 asta da subiect : TVR . De cate ori apare o problema nationala,si problemele curg ,ne incordam neuronii sa gasim cele mai bune raspunsuri ,ca le gasim sau nu prea ,aproape nici nu mai conteaza ;nu,nu pentru noi ,ci pentru decidenti.Ei decidentii,rezolva problema in functie de „doctrina”.Aici,ma opresc ,ca de-o iau pe doctrina ,nu mai ajung sa graiesc despre televiziune…Bine ,parerile mele despre televiziunea nationala ,sunt cam cele majoritar capitaliste. O „afacere” prost conceputa,intretinuta cu scop propagandistic.Costurile nu-i intereseaza pe „decidenti”,pen`ca nu ei platesc ! Asa ca…Sefii de rangul doi din pcr,care ne-au furat libertatea in 90 , au intuit ca propaganda moderna se face n`asha „modern” 😀 Puteau sa preia posturi de stiri renumite ,sa „bage” emisiuni de informare despre „tacamurile”necesare dezvoltarii capitaliste;…pai comunistii sa promoveze capitalismul ?? Si atunci ce s-au gandit? Ia sa „umflam” tv nationala,si sa-i tinem pe romani informati,cum si cat vrem ! Sa va reamintesc ce se intampla in televiziune in primele luni ale lui 90? Cea mai hidoasa manipulare posibila ,doar cu scopul de a dezinforma.Si au reusit.Si reusesc si astazi. Tv nationala s-a multiplicat in tara ,inutil pentru popor,extrem de benefic pentru decidenti.Si simtind ca totusi capitalismul se infiltra in societate,au decis sa mai mareasca aparatul propagandistic de manipulare , Astazi sunt posturi tv cu acoperire globala(romanesti,corect anti),care practica cele mai pure metode de dezinformare;sustinand astfel „tezele” din decembrie 89 ale secunzilor comunisti :” socialismul intinat de ceausesti” ! Parerea mea este ca televiziunea nationala,ar trebui sa insemne un singur canal de emisie,corespondenti locali,in toate localitatile mai mari de 5.000 de locuitori. Jurnalisti tineri,independenti 😀 care sa ne prezinte probleme de interes social . Ceva asemanator cu ce au cehii,ca televiziune nationala….problema este ca emanatul lor ,s-a numit Havel,pe cand al nostru s-a numit …..na ca-mi scapa numele ! Estimez ca vre-o 200 de angajati ar fi mult prea suficienti.Si sa nu ma mai „intind” , iar pentru privati,licente scoase la licitatie 😀 ( pentru posturi particulare nationale ,cca 10 mil eur/buc) ; reguli simple,daca bagi ” soparle” suspendare sau anularea licentei……
  Vedeti ce inseamna spatiul virtua ? Poti sa bati „campii” ….
  Hai pa !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.