Dictatura Ministerului de Finanţe

Ne-am întors de unde am plecat: am călătorit zece ani în viitor doar pentru a ateriza în trecutul recent. Uniunea Stalinist Leninistă nu are nici o soluție – în buna tradiție a hoțului mitoman Victor Ponta doar plagiază fosta guvernare Năstase în tot ceea ce a avut mai nociv. Citiți și judecați:

 • Dictatura Ministerului de Finanţe
  de Ion Mureşan
  Nu mai e mult şi Ministerul de Finanţe o să ne impoziteze şi greierii de sub dulap şi gîndacii de bucătărie şi cari din grindă şi furnica din muşuroiul din curte. O să impoziteze şi gîndurile de îmbogăţire. Şi visele la castele în Spania. O să pună bir şi pe numărul de spermatozoizi care depăşesc norma admisă în boaşele omului. O să fim impozitaţi şi pentru că am folosit WC-ul firmei, căci asta înseamnă consum de apă, lumină, căldură. Măcar aşa se va developa adevărata faţă a PSD şi o se ne dăm seama cu cine defilăm: Adrian Năstase şi Ion Iliescu ne zîmbesc hipnotic în timp ce Mihai Tănăsescu ne scotoceşte prin buzunare după ultimul leuţ. Iar noi trebuie să credem că o face de capul lui. Strategia e inspirată din tactica de anchetă poliţienească, veche de cînd lumea, cu poliţistul bun şi poliţistul rău: unul te bate, altul te consolează.
  De curînd, în 2003, au apărut în Monitorul Oficial Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr.7 / 2001. Acesta este sistemul de lucru în România: azi apare o lege, peste 5 ani apar normele de aplicare. Astfel că nimeni nu mai are îndreptăţirea să spună că legea se aplică retroactiv. Normele astea sînt cu totul haotice şi ridicole. Dar, oare, arma principală a dictaturii nu e crearea haosului? Şi, oare, Ministerul Finanţelor nu a creat destul haos? La fel făcea şi Ceauşescu. Arunca o piatră în baltă şi o mulţime de specialişti se căzneau să o justifice, eventual să o declare diamant.
  Mai mult decît „diamant de oaie” nu putem aprecia iniţiativa şi metodolodia guvernului de a impozita numitele „avantaje în natură” ale salariaţilor. Acestea ar fi: folosirea vehiculelor firmei în scop personal, cazarea şi masa acordate de firmă la unităţi de tip hotelier,, cadouri, abonamente radio tv sau pe transportul în comun, bilete de tratament şi odihnă, produsele alimentare, îmbrăcăminte,cherestea, lemne, cartele telefonice sau abonamente de telefonie mobilă folosite în scop personal etc. Bag seamă pe calea aceasta statul român ia pumi în plex şi este furat. De ce, ne explica o doamnă la televizor, unul care are trecut pe statul de plată 25 de milioane să fie impozitat ca atare, iar altul care are 1 milion de lei şi restul în Perlan, săpun, papiote de aţă, maiouri şi chiloţi să plătească mai puţin. Dovadă că ochiul vigilent al PSD nu spre cel cu 25 de milioane se ţinteşte, ci spre cel sărac. Cît despre felul în care controlorul financiar va reuşi să deosebească telefoanele date în interes de serviciu de cele date în interes personal, asupra chestiunii domneşte misterul. „După listing”, a spus doamna din minister invitată de Marius Tucă. Numai că, pentru obţinerea listingului e nevoie să fii pus sub urmărire de un procuror. Ceea ce înseamnă că ori toată populaţia României e suspectă şi urmărită penal, ori că fiecare posesor de telefon mobil şi de maşină de serviciu îşi va duce listingul şi foile de parcurs la finanţe pentru a se autodenunţa. Poate că domnul Năstase va găsi din recuzita Securităţii metode pentru a-ţi determina soţia, copiii, iubita, mama, să te denunţe că le-ai dat telefon ori că ai trecut pe acasă ca să mănînci cu maşina firmei. Nu mai vorbesc de faptul că intimitatea cetăţeanului va fi mai abitir cunoscută decît pe vremea Securităţii. Nici de faptul după telefoanele date de o firmă „Securitatea Fiscală” va putea să spulbere confidenţialitatea oricărei afaceri. Adio confidenţialitate, Big Broder Tănăsescu-PSD va avea toţi investitorii din România sub lupă! Şi la dispoziţie. De acum vom avea cu toţii, oameni şi firme (cîte o să mai reziste în faţa valului de oroare), o intimitate naţionalizată.
  Personal, nu prea beneficiez de „avantajele în natură”, în afară de cele pe care mi le impozitează deja bunul Dumnezeu. Dacă aş încerca să fur „avantaje în natură” de la firmă, patronul mi ar da repejor peste degete, că nu e prost să se lase furat. Nu ar aştepta să vină Tănăsescu să-i spună că-l fentez. Dar, ce să-i faci, vorba proverbului, „Leneşul moare de drum lung şi prostul de grija altuia”.
Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dictatura Ministerului de Finanţe

 1. ceaikovski zice:

  OG 7/2001 o gasiti aici: http://www.clr.ro/rep_htm/OG7_2001.htm

  Normele de care stiu eu, au aparut in 2003. Mai sunt si altele aparute? Nu gasesc nimic. Puteti va rog sa-mi dati un link ceva? Multumesc mult.

 2. ceaikovski zice:

  In alta ordine de idei: USL zice ca moare de grija poporului. Unde e grija asta, daca ei se indreapta fix impotriva saracului?
  USL zice ca e de stanga, nu de dreapta, dar impoziteaza fix salariatii! Wow, cate inadvertente in asa-zisa ideologie…

 3. ceaikovski zice:

  familia Mitrea este abonata la postul B1tv? Daca nu e Miron, e nevasta lui, la talk-show-uri. M-am saturat de familia MITREAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!

  Miron M itrea la B1, mananca rahat cu polonicul. Spune ca atunci cand conducea el minist transp CFR nu avea pierderi, ca abia de 5 ani, CFR o duce prost.
  Ma adresez direct lui Miron:
  – Miroane, esti prost? Bai tata, CFR are subventii in bilant de ani de zile, da-te dreaq de imbecil. In fiecare an, in legea bugetului, era aprobata o suma destinata clar CFR-ului. Hai sa nu ne facem ca nu stim, e prea penibil. La fel erau sume cu destinatie clara si pt alti mastodonti ca CFR.
  Vrei sa-ti spuna mandea de unde avea CFR bani de salarii in 2004 de ex? Din rambursari de TVA. Hai sictir, mitocane, cand era CFR intrebat de unde avea atatea investitii, ca sa aiba TVA de recuperat, sau atata valoare adaugata, ca stii bine, mitocane sofer, ca pana si biletele de tren erau subventionate, deci DE UNDE VALOARE ADAUGATA LA CFR??? Doamna directoare raspundea uralnd: „nu ne dati rambursarea, chem 2000 de salariati aici, in fata la finante, sa faca greva!! Eu de unde platesc salariile?”
  Pai ba, mitocane, sofer Mitrea, ai uitat cand dadea consilierul tau telefoane, sa i se dea rambursare de TVA CFR-ului, ca-i dai afara pe toti, daca nu le da cate 350 miliarde lei vechi/luna TVA? ca faceau achizitii, pahare de cristal, masini de lux, hoteluri… Ala care a furat, Niolaiciuc e bine merci. A stat cateva luni la racoare si acum e liber.
  Ai tupeul sa vorbesti, ma sofer de mahala, mitocan de 3 lei, neica-nimeni ce esti, ai tupeul sa minti in halul asta, ca CFR pe vremea ta nu avea pierderi?????
  Din ce traia ma mitocane, CFR pe vremea ta? Din subventii, date prin legea bugetului anuala, iar salariile din rambursari lunare de cate cel putin 350 miliarde lei.
  Si desi in lege era precizat clar!! ca NU AVEA DREPTUL la rambursare o societate pe pierdere, voi aratati un bilant pe ZERO nesimtitule, ca de la pierdere, venea subventia si ajungeau pe zero. Cine a mai pomenit un bilant pe ZERO!? Nici daca esti cel mai tare contabil, nu reusesti sa faci socotelile fix, sa-ti dea ZERO! Dar, la CFR era simplu: cata pierdere avea, atata subventie bagati voi in legea bugetului si acoperea pierderea, si venea cu bilant pe ZERO, MARE MITOCAN CE ESTI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.