Această guvernare ne doare

A INCEPUT PARUIALA PE PRIVATIZAREA OLTCHIM. Un lider liberal ar fi cerut DEMISIA ministrului Economiei

 • Vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a cerut luni, în şedinţa conducerii PNL, demisia lui Daniel Chiţoiu din funcţia de ministru al Economiei, imputându-i acestuia scandalul privatizării Oltchim, adjudecată de Dan Diaconescu, au declarat surse liberale pentru HotNews.ro. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat această cerere, mai spun sursele. (romanialibera.ro)
 • Atac dur al lui Varujan Vosganian: Privatizarea Oltchim este o farsă. Obligaţiile combinatului vor rămâne tot în sarcina guvernului, iar Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive pentru a nu plăti banii până la alegeri (romanialibera.ro)
 • Crin Antonescu a ramas blocat pe repede-inainte: Cred că la Oltchim s-a procedat în interes naţional (romanialibera.ro) Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, după şedinţa Biroului Politic Central al PNL, că, din punctul său de vedere, „s-a procedat corect” în ceea ce priveşte privatizarea Oltchim. În ceea ce priveşte o posibilă schimbare de conducere la Ministerul Economiei, că urmare a managementului situaţiei de la Oltchim, Crin Antonescu a afirmat că „nu cred că s-a pus şi se pune asemenea problemă. În deciziile care s-au luat, premierul şi ministrul Economiei au îmbrăţişat aceleaşi criterii. Nu văd cum ar putea să apăra această problemă.”
 • Victor Ponta vorbeste despre privatizarea Oltchim: “De astazi, circul trebuie sa inceteze”. Ca de obicei este paralel cu realitatea, caci circul abia incepe. Citez de pe Hotnews: “El a reafirmat ca “a existat o mare companie din Rusia” interesata de privatizarea Oltchim dar care “s-a retras in ultimul moment, probabil nedorind sa intre in acest joc si politic al lui Dan Diaconescu”. Al dracului DD, cum baga el spaima in ditamai investitorul rus. Asta va deveni o poveste de proportii biblice, cu micutul DD in lupta cu Goliatul rus. Incep sa fiu tot mai sigur ca fara privatizarea Oltchim Ponta nu primea cei 5 miliarde din acordul preventiv cu FMI. Si atunci, ce poate face un escroc ca sa iasa din lat? Se asociaza cu un altul si pun la cale un circ televizat, ca sa spuna pe urma ceea ce SPUNE astazi Ponta, ca nu se poate semna contractul, ca DD a blocat privatizarea si aceasta nu se mai poate relua decat anul viitor. Deci, vezi tu FMI, eu m-am straduit, dar asta este tara mea, nu am putut sa fac mai mult, nu poti sa nu-mi dai banii pentru pensii si salarii. Ponta chiar crede ca va prosti FMI – exact cum a crezut sincer ca aprostit Uniunea Europeana in ceea ce priveste motivele “legitime” ale suspendarii lui Traian Basescu. In plus vine si cu dezinformarea pe care o vor toca pe Antena 3 si Realitatea: ”Dupa cum vedeti, trebuie sa reparam noi toate hotiile si toate relele facute de catre PDL: cea mai mare hotie, ani de zile de capusare a Oltchimului de catre firmele PDL, sute de milioane de Euro din bani publici bagati de hotul hotilor, domnul Videanu”. De parca nici pe Roibu nu-l cunosc, nici la el in partid nu este.
 • Guvernul recunoaşte oficial eşecul Oltchim. Ponta: Privatizarea se reia la anul. Privatizarea Oltchim a eşuat la doar trei zile după ce Dan Diaconescu a fost declarat câştigătorul licitaţiei organizate de Ministerul Economiei. Contractul între Dan Diaconescu şi statul român nu a mai fost semnat ieri, aşa cum fusese convenit anterior, şi, tot ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul pe care îl conduce pregăteşte reluarea procesului de privatizare la începutul lui 2013. Între timp, la Râmnicu Vâlcea muncitorii de la Oltchim încep să se îndoiască de intenţiile „salvatorului DD” şi ale premierului, iar în interiorul PNL, care controlează Ministerul Economiei prin ministrul Daniel Chiţoiu, sporesc criticile aduse procesului de privatizare. “Oamenii au fost minţiţi de dom­nul Diacones­cu, Mesia, Salvatorul… care a venit să preia el combinatul. Nu l-a preluat, pentru că nu are nici cele 45 de milioane euro pentru acţiuni, nu are nici cele 100 de milioane pentru Arpechim, nu are cele 150 de milioane de euro pentru restul datoriilor”, concluziona ieri Victor Ponta eşecul senzaţionalei privatizări a Oltchim. Invocând lipsa unor „clauze, prevederi şi anexe”, plus că „tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim”, Dan Diaconescu n-a mai semnat ieri contractul de privatizare la sediul Ministerului Economiei, lăsând în ceaţă angajaţii, milioanele de euro pregătite pentru preluare şi repornirea combinatului, misterosul investitor pe care l-ar folosi ca paravan. Integral in Romania Libera.
 • In afara de cifrele vehiculate in presa, am auzit ieri spusele sefului de sindicat de la Oltchim: 3,5 mil. euro (speram sa fie ron) fond de salarii LUNAR si 26 salarii compensatorii in caz de concediere. Care e NEBUNUL vestic care sa preia aceasta gaura neagra (sa stam cu ochii si pe conditiile contractului de privatizare – in special pe pastrarea locurilor de munca)? Media salariala (net) ar fi de 2400-2500 lei cam cu 80% mai mare decat castigul net pe economie (cf INSSE). Pentru petrochimie (in Romania), e cam media ba chiar putin sub (comparabila cu industria extractiva).
 • Itar-Tass: Victor Ponta invită investitori ruşi la Oltchim. Premierul Victor Ponta a invitat investitorii ruşi la privatizarea combinatului chimic Oltchim, comentează pagina online a agenţiei de presă Itar-Tass. “Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia” fiindcă “mă gândesc în primul rând, la siguranţa locurilor de muncă” şi mai puţin la “spectacole mediatice”, scrie Itar-Tass, parafrazând declaraţiile lui Victor Ponta de la Slatina. Aceste declaraţii au fost făcute ca urmare a scandalului izbucnit în jurul privatizării combinatului chimic Oltchim, scandal care a “erupt”, potrivit Itar-Tass, odată ce magnatul media Dan Diaconescu “a refuzat să semneze astăzi contractul”. “Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizare”, a anunţat Diaconescu, notează Itar-Tass. În schimb, anunţă agenţia de presă rusă, Dan Diaconescu a recunoscut că nu are cei aproximativ 50 de milioane de euro necesari pentru achiziţionarea a 54,8% din acţiuni, dar a adăugat că în spatele său “stau forţe serioase”. Agenţia de presă rusă încheie articolul cu afirmaţia lui Ponta că privatizarea Oltchimului va continua anul viitor întrucât cumpărătorul nu a avut bani şi nici dorinţa de a-l cumpăra. Mediafax
 • Cine i-a deschis lui DD porţile către Oltchim. Schimbarea pe ultima sută de metri a strategiei de privatizare convenite  încă din primăvară i-a alungat pe marii investitori. În acelaşi timp, cerinţa ca ofertanţii să prezinte doar o scrisoare de  bonitate în locul garanţiei bancare a făcut posibilă candidatura unei persoane fizice (Dan Diaconescu) la preluarea celui mai mare combinat petrochimic. Controversele iscate după ce omul de televiziune Dan Diaconescu şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni ale combinatului petrochimic Oltchim au ca punct de plecare însăşi strategia de privatizare a colosului de la Râmnicu Vâlcea. În primul rând, caietul de sarcini a fost întocmit în aşa fel încât să fie posibil ca inclusiv o persoană fizică (nu doar cele juridice) să aibă acces în cursa pentru adjudecarea pachetului licitat. Dacă o persoană juridică, o companie, vine la licitaţie cu garanţii bancare, bilanţuri şi diverse documentaţii privind soliditatea afacerilor sale, o persoană fizică (în cazul de faţă Dan Diaconescu) nu poate să vină decât cu un CV, un certificat de cazier, un certificat fiscal şi o scrisoare de bonitate din partea unei bănci. Şi totuşi, organizatorul licitaţiei Oltchim a acceptat ca ofertanţii să vină doar cu scrisori de bonitate bancară, asigurându-i astfel accesul omului de televiziune Dan Diaconescu în cursa pentru Oltchim. Integral in Adevarul.
 • Trei bile negre: Petrom, Cuprumin si acum Oltchim. Traseul care ne poate exclude de pe harta investitorilor. Dupa esecul ofertei Petrom si colapsul privatizarii Cuprmin, Oltchim risca sa devina o noua bila neagra pentru economia romaneasca. Ce efecte au privatizarile esuate in economie si ce lectii putem invata din experienta tarilor care au inceput procesul de vanzare a activelor statului inca din anii ’80? Privatizarile au devenit o politica economica in multe dintre tarile in curs de dezvoltare odata cu venirea la putere a lui Ronald Reagan in Statele Unite si a lui Margaret Thatcher in Marea Britatie, scrie Wall-Street.ro
 • ATENTIE MARE INSA, SA NU ASISTAM LA O TINTA FALSA CU ACEST SCANDAL MEDIATIC IN CARE CARTOFUL OLTCHIM ESTE PASAT DINTR-O MANA IN ALTA: In cazul in care privatizarea esueaza, Oltchim va intra in lichidare, conform intelgerilor cu FMI. (hotnews.ro) Deci s-ar putea sa asistam la o noua cacialma, ca si la Hidroelectrica, data in interesul baietilor destepti care au capusat Oltchim timp de 22 de ani.
 • CAND SE DISCUTA DESPRE PRIVATIZARILE FACUTE IN ROMANIA ESTE BINE SA FIE ADUS IN DISCUTIE OVIDIU MUSETESCU – PARINTELE PRIVATIZARILOR DUBIOASE. Printre jafurile marca Muşetescu sunt următoarele: ARO, Rafo Oneşti, IPRS Băneasa, ALRO Slatina (plasată ruşilor), ALPROM SA (preluat de ruşi), SIDEX Galaţi, Nitramonia Făgăraş, COS Târgovişte (plasat ruşilor), Combinatul Siderurgic Reşiţa (preluat de ruşi pe un euro), Industria Sârmei Câmpia Turzii (plasată ruşilor), Republica (data la ruşi), SNTR etc. Muşetescu este, de fapt, cel prin semnătura căruia ruşii au preluat controlul unor importante felii din industria românească, precum siderurgia şi industria aluminiului. La dreapta lui a stat, câţiva ani, Victor Ciutacu – purtator de cuvant.
Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Această guvernare ne doare

 1. Mih. zice:

  Servus, Sare!

  Pe langa incontestabila incompetenta a : PM Ponta si al sau guvern USL, mi se pare ft plauzibil scenariul cacealmalei despre care vorbesti si ft importanta problema privatizarilor musetesti in beneficiul rusilor, un „serial” cu „va urma”, se pare, daca va fi pe vrerea gaspadin tavarascilor din USL (sau imediata vecinatate dosnica a acesteia) 👿

 2. ceaikovski zice:

  Ce haloimis!! Cum sa ceara Rusanu demisia lui Chitoiu, care e FINUL sau? Aaa, poate ca sa-l salveze, daca se mai poate, din guvernarea Pontalacu’ ! 🙂 Sa nu-l compromita complet. Chitoiu este omul de casa, finul lui Rusanu, totul e la vrajeala. Mai intai l-a invatat sa nu semneze nimic, apoi sa-si delege TOATE atributiile de ministru. Deci se poate deduce logic, ca nu Chitoiu e „vinovat” de esecul privatizarii Olrchim. Pe cele 2 memorandumuri nu apar semnaturile lui Chitoiu, sa va uitati pe blogul lui Turcescu, are acolo ambele memorandumuri.

  • Sare'n Ochi zice:

   limbajul cel dublu si dubla atitudine – este clar ca incepe un razboi pe viata si pe moarte in interiorul USL (chiar daca macar de ochii lumii vor incerca sa se ascunda si vor mima orgasmul prieteniei vesnice).

 3. ceaikovski zice:

  Nici macar preluarea de catre rusi n-ar fi o problema, daca ar fi fost facute ca lumea, privatizarile. Aia au interese economice, si ma rog, am avea si noi ceva avantaje de pe urma unor legaturi economice transparente cu ei.

 4. ad.rian zice:

  O alta facatura politica, de prostit natia si zapacit FMI-ul.

 5. ribelalu zice:

  Salut coane!
  De unde mama dracu sa se priceapa PNL-istii la economie si privatizari? In PNL sunt fosti bugetari, filozofi, profesori, repetenti, chiulangii, hoti, securisti, informatori si chelneri (Fenechiu a fost chelner).
  Va mai aduceti aminte cand uzurpatorul Crin era Presedinte inetrimar (o sa vedem zilele astea si deciziile CCR vis-a-vis de Blaga), ministru Chitoiu delegase un ministru interimar la economie (in loc sa se ocupe de privatizari si mersul economiei) si el era Presedinte interimar la PNL.
  Acum e de vina Sulea Spatarul de la Cotroceni, PDL, PPDD iar cei din USL nici usturoi n-au mancat nici gura nu le pute.

  • Sare'n Ochi zice:

   si-au umplut chiloteii si dau vina pe altii pentru miros. o vad pe sugacea aia de Birchal la b1 TV cum se strofoca sa dea vina pe Monica Macovei pentru privatizarea Oltchim. de ras mai suntem cu acesti papagali de politicieni!

 6. doru cu motoru` zice:

  `neata 🙂 o revista „basista” – The Parliament Magazine- a premiat-o pe MM pentru justitie si libertati civile . Felicitari MM !!!
  On topic;riscurile pentru „activitatile de privatizare” ale celui mai cinstit guvern pot fi dramatice pentru ratingul de tara. Si nu cred ca usl ului ii pasa.Liberala ( ??) de la ministerul muncii 😀 😀 ,ii da cu sporuri de zici ca nu se mai pot inchide seifurile BNR din cauza uriaselor cantitati de bani pe care-i avem , de nu mai stim ce sa facem cu ei. Despre investitii generatoare de locuri de munca mai incolo.Ca doar voturile nu se pot castiga trimitand oamenii la munca si copiii pusi sa invete ! Rusine PNL ,rusine !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.