Ponta se crede vulpescu în relația cu FMI

de Ștefan Ciocan

Privatizarea Oltchim reprezintă poate cea mai elocventă mostră de teleguvernare. După modelul Premierului care este mai prezent în faţa camerelor de luat vederi decât în şedinţele executivului, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, s-a comportat ca un star TV, nu ca un funcţionar care avea obligaţia să ducă la bun sfârşit o privatizare foarte importantă cerută printre altele de creditorii externi ai României printre care și FMI. Senzaţionalul Dan Diaconescu a pus mâna pe combinatul din Râmnicu Vâlcea în urma unei licitaţii transmise în direct, cum îi place atât de mult patronului OTV. Specialiştii spun că tot procesul de privatizare este o mostră de incompetenţă. Şi asta spun nu numai economiştii opoziţiei, ci şi cei ai puterii, ultimul care a criticat privatizarea Oltchim fiind liberalul Varujan Vozganian. Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei Daniel Chițoiu s-au contrazis cu şeful privatizării Remus Vulpescu în ceea ce priveşte destinaţia banilor pe care Dan Diaconescu îi va plăti – dacă îi va plăti – pentru acţiunile Oltchim.

Cu toate că aparent Ponta nu este de acord cu ceea ce a făcut şi a spus Vulpescu, totuşi scaunul şefului OPSPI nu pare să fie în pericol. Iată un prim semn de întrebare.

Să fie oare simulacrul de privatizare a Oltchim şi insolvenţa Hidroelectrica doar un praf în ochi aruncat FMI? Este foarte posibil să fie aşa. Analizând atent insolvenţa Hidroelectrica observăm că acelaşi Vulpescu a dispus declanşarea falimentului la una dintre puţinele firme de stat care produceau profit. În realitate cei care au câştigat din insolvenţa Hidroelectrica nu au fost nici angajaţii societăţii şi nici statul român, ci tocmai acei băieţi deştepţi care cumpărau energie ieftină pe baza unor contracte foarte bine ticluite. Ponta şi Vulpescu au susţinut nu de puţine ori că insolvenţa Hidroelectrica va duce la rezilierea contractelor cu băieţii deştepţi. Aşa a şi fost, dar adevărul spus pe jumătate a devenit o specializare a Premierului. Contractele cu băieţii deştepţi au fost reziliate, dar Hidroelectrica le va plăti acestora penalităţile uriaşe prevăzute în contracte. În cazul Oltchim, o altă gaşcă de băieţi deştepţi, condusă de fostul director Constantin Roibu, a căpuşat timp de aproape 20 de ani firma vâlceană. Plecarea lor, doar cu câteva înjurături din partea angajaţilor, este cea mai onorabilă ieşire din scenă a unei găşti de hoţi care au cotizat la toate partidele aflate la putere în ultimii 22 de ani. Altfel nu se explică de ce doar acum se pune problema privatizării Oltchim în condiţiile în care industria petrochimică din România a fost “terminată” în primul mandat al lui Iliescu.

Modul în care guvernul de stânga, aflat acum la putere, a ratat privatizările a două unităţi economice viabile cum sunt Oltchim şi Hidroelectrica dă de înţeles că nu se doreşte ca acestea să iasă de sub controlul statului sau măcar a acelor băieţi deştepţi care trag sforile politicii. Dan Diaconescu este doar un oportunist care s-a gândit să-şi facă puţină imagine “vânzând” lozinci de genul “Oltchim trebuie să rămână a poporului”. De parcă a fost vreodată al poporului!

BIBLIOGRAFIE:

 • Privatizarea Oltchim, dezastrul perfect al administrării statului de către politicieni. Politicile economice dezastruoase ale statului din ultimii ani încep să se răzbune şi dau acum naştere la speranţe mesianice. “Mai e ceva? Nu mai e nimic”, spunea vineri Remus Vulpescu, şeful Oficiului Privatizărilor din România, după ce a scos din plic oferta lui Dan Diaconescu, neaşteptatul câştigător al licitaţiei pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Doar trei investitori s-au prezentat la licitaţia pentru cel mai mare combinat chimic al României, iar dintre ei, vedeta de televiziune Dan Diaconescu a avut cea mai bună ofertă. Ruşii de la Gazprom, care erau aşteptaţi de guvernul Ponta să vină cu miliardele de euro ca să salveze Oltchimul, nu au mai ajuns. Astfel, ceea ce ar fi trebuit să fie o privatizare responsabilă, unde în joc este soarta celui mai mare combinat chimic din România, cu 3.300 de angajaţi şi cu un oraş în spate care trăiesc de pe urma lui, s-a transformat într-un circ de televiziune şi ar putea deveni pur şi simplu o cacealma electorală dacă Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu va semna contractul sau nu va veni cu banii. Integral in ZF.
 • PRIVATIZAREA OLTCHIM ramane in continuare extrem de dubioasa. Un om cu firmele in faliment oficial si in judecata prin tribunale, declara ca are 203 milioane lei pentru a cumpara Oltchim. Si cistiga, fara ca nimeni sa nu-l verifice cum de nu-si plateste datoriile, dar participa la privatizari. Zice Piperea: “Circul de la Oltchim ne spune foarte clar, cel puţin în opinia mea, că acolo urmează foarte rapid o insolvenţă, întrucât s-a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de către un investitor care n-a adus decât o scrisoare de confort, nu una de garanţie”. Asa ca nu ma mira descinderea DNA acolo. Vorbe prin targ spun ca in spatele lui Dan Diaconescu ar sta Sebastian Ghita [care de curand a lichidat tot, stand pe un purcoi de bani cash]. Ghita este para-para cu Ponta, ceea ce explica “gafele” lui Vulpescu. Oricum, nu trebuie exclusa urmatoarea schema: Guvernul arata FMI ca a incercat sa privatizeze Oltchim – DD “a castigat” licitatia, dar apoi nu mai plateste si incepe tevatura in Justitie iar privatizarea este blocasta sine die, pana ce FMI se satura sa astepte ca Guvernul sa faca ceva. Pana la urma, da bani Guvernului pentru pensii si salarii, in timp ce Guvernul va astepta un “investitor” strategic din Rusia sa ia combinatul, care a fost intre timp bagat in insolventa. Epurat – cum promitea Ponta in vara la Ambasada Rusiei la Bucuresti. Infantilismul politic este destul de prezent in actuala guvernare, desi baietii de la FMI numai idioti nu sunt si s-au mai intalnit cu golanii la nivel mondial. De aceea nu as renunta nici la ipoteza trecerii Combinatului in insolventa pentru a fi cumparat pe nimic de catre investitorul rus.
 • Cine este adevăratul investitor din spatele lui Dan Diaconescu? Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei prin care a cumpărat blocul majoritar al acţiunilor Oltchim, declara înainte ca licitaţia să aibă loc că va finanţa compania fie cu ajutorul poporului, fie prin intermediul unor investitori misterioşi. Datoriile pe care le are patronul OTV şi conturile aproape goale au dat naştere mai multor speculaţii potrivit cărora în spatele lui Diaconescu s-ar afla un mare investitor secret.[…] Prima ipoteză referitoare la un investitor din umbră, lansată chiar de preşedintele PP-DD, sugerează că în spatele câştigătorului licitaţiei este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. În declaraţiile sale, Dan Diaconescu a dat de înţeles că grupul rus Gazprom ar fi gigantul misterios care “vrea să investească în România”, refuzând totuşi să nominalizeze, din cauza unei aparente clauze de confidenţialitate […] Cea de-a doua variantă, de data aceasta speculată de presă, îl pune în prim-plan pe finanţatorul echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu. Cu toate acestea, omul de afaceri a negat varianta în care el ar fi “omul din spatele” lui Dan Diaconescu. […] Ultimul personaj bănuit că ar fi în spatele lui Dan Diaconescu este omul de afaceri american Victor Adam. Potrivit unei declaraţii făcute duminică de Gigi Becali, finanţatorul Stelei, Victor Adam este cel care îl va ajuta pe patronul OTV să cumpere Oltchimul. Integral in Gandul.
 • Oltchim şi un oraş întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat şi un poker politic care îl propulsează pe Dan Diaconescu. Lipsesc însă banii şi viitorul unui combinat. Ceea ce ar fi trebuit să fie o privatizare responsabilă, unde în joc este soarta celui mai mare combinat chimic din România, cu 3.300 de angajaţi şi cu un oraş în spate care trăiesc de pe urma lui, se va transforma pur şi simplu într-o cacealma dacă Dan Diaconescu, vedeta TV şi câştigătorul licitaţiei, nu va semna contractul sau nu va veni cu banii. Modalitatea în care s-a realizat această privatizare lasă un gust amar în lumea afacerilor, atât din România, cât şi din străinătate. Experienţa şi bonitatea participan­ţi­lor nu au fost criterii pentru parti­ci­parea la licitaţie, permiţând prac­tic unei persoane fizice cu datorii şi dosare penale să liciteze şi în final să fie declarat câştigător. Exact ca la privatizarea Cupru Min din luna martie, licitaţia a fost câşti­ga­tă de cineva fără experienţă şi care la mo­men­tul câştigării nu avea bani, ei urmând să fie strânşi ulterior. În privatizarea Oltchim, în joc nu este numai combinatul, care până acum încă nu a fost “tăiat la fier vechi”, ca multe altele, ci şi cre­di­bilitatea unui întreg stat de a putea derula licitaţii în condiţii profesioniste. Exact ca la Cupru Min, un­de întregul proces este blocat în justiţie, având în vedere disputa dintre firma câştigătoare şi Mi­nisterul Economiei, statul riscă şi acum să fie târât ani de zile în justiţie, iar în tot acest timp situaţia combinatului să se degradeze, pieţele lui de desfacere a produselor să fie cucerite de com­pe­titori, iar mii de oameni să fie în stradă, având în vedere că în Vâlcea nu sunt alte oportunităţi de muncă. Dan Diaconescu, proprietarul postului de te­le­viziune OTV, a câştigat vineri licitaţia pentru pri­vatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic din România, pro­miţând că-i va plăti statului 203 mil. lei (45 mil. euro) pentru pachetul de 54% din acţiuni. Integral in ZF.
Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Ponta se crede vulpescu în relația cu FMI

 1. Oameni buni, toți afirmă faptul că timp de 20 ani Roibu a căpușat Oltchimul dar nimeni nu arată către cei care l-au lăsat să o facă. Oare de ce ?

 2. FuriousWordPressRipper zice:

  Acum,dupa atatia ani, eu privesc aceasta privatizare in cheia data de scenariul marii inghesuieli din decembrie. Numai eu traiesc senzatia asta?

 3. ceaikovski zice:

  Salve si mii de bombe, frati osteni 😛

  In ultimul timp n-am avut vreme deloc sa urmaresc ce se intampla pe scena politica, doar franturi am auzit/vazut. Legat de buchetele de flori albe, in speta trandafiri, pe care le-au primit cei doi cretinei de la administratia prezidentiala: flori albe se dau doar la mort.
  Coroborat cu doliul chinezesc in culoarea alba… 😛
  Se mai fac buchete de mirese. Ambii tontalaci primind buchete identice, poate avea un sens: sunteti morti amandoi, poate ambii sunt mirese si noi nu ne-am prins. Unele zvonuri spun de pontalacul ca este „mireasa”. O fi si Crinolina, ca i se potriveste 😛 😛 😛

  Legat de Oltchim, am auzit ca Videanu a zis-o deja: DDD a licitat in nume propriu sau in numele unei firme (a lui)? Privatizare pe persoana fizica n-am auzit sa se poata. Dar cum Pontalacul este marele deschizator de drumuri, spargatorul de ghiata arctica al tarii, probabil ca fac ei sa se poata 😛

  Legat de problema pe care am avut-o cu platile de la fisc, de 2 luni de cand suntem in greva fiscala: s-a rezolvat, acum apar cu sumele datorate, au fost nevoiti sa ne opereze corect in fisa. Dar, cu aceasta ocazie, am aflat ca ne-au poprit contul si zilele trecute ne-au luat cacacioasa de suma, pe care le-o datoram. si m-am enervat, ca in tara asta njici greva fiscala nu mai poti sa faci!!! 😛 😛

 4. ceaikovski zice:

  Ponta azi nu mai radea. Ce-o fi oare? Suparari in paradis? Rusanu da vina pe Ministrul finantelor, Ponta da vina pe ministrul economiei in dezastrul privatizarii OLTCHIM 😛 😛
  Chiar si Crizel al Cacaraului acuza guvernul de incompetenta! 😛 😛

 5. doru cu motoru` zice:

  Salve si „sa privatizati bine ” !!! Fratilor asta cu OLTCHIM ul o sa-l buseasca rau pe pontanac. Ceva,ceva dreptate avea si caracaleanul in direct;si anume ca le-a stricat comisioanele si ca vor trebui sa le dea inapoi banutzii! Acu` aud pe crainica de la b1 pe care fosta mea profesoara de romana cu siguranta ar lasa-o corigenta,care ne anunta ca DD „go west” adica in nemtzia !!
  Concluzia este ca s-a intalnit hotul cu prostul ! Pacat de valceni….

  • Sare'n Ochi zice:

   lasa-i, ca au votat bine…

  • ceaikovski zice:

   Salve Dorule! Pe Pontalac trebuia sa-l buseasca rau PLAGIATUL, dar iata ca rumanii bizonati pe la materia cenusie, nare habar ei cei aia si nui doare la basca… 😛
   Dupa faza cu plagiatul Ponta d efapt NU MAI EXISTA. poate doar pe plaiuri mioritice, pentru putin timp, pana-n toamna. Pe plan international este egal cu un mitoman, plagiator, Bula, vorba lui Videanu. Cine poate negocia ceva cu asta? Poate doar DDD, la santaj, ca la negociat… 😛

 6. doru cu motoru` zice:

  Salve si tie ;D pontilici pulifrici ,zis si Bula,are o problema; un simpozion al diasporei.Surprinzator ,probabil si pentru altii,oameni deosebit de respectati vor sa fie prezenti,desi mediul academic din diaspora ar vrea sa boicoteze conferinta de la Bucuresti de pe 27. Sunt foarte curios;vor reusi „diasporenii” care se vor prezenta ,in pofida evidentelor,la intalnirea cu pulifriciul plagiator sa-l mai curete de rahatul ce-l poarta cu fudulie magarul ….

 7. ceaikovski zice:

  ‘Neata!
  Ia cititi ce scrie Gallagher, zici ca e basist imputit si securist pe deasupra 😛 😛
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/lupta-lui-ponta-cu-mostenirea-fanariota-278309.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.