În Europa nu se poartă limbajul dublu şi nici comportamentul balcanic

de Ștefan Ciocan

Europa se îndepărtează din ce în ce mai mult de România. De parcă nu ar fi de ajuns că ţiganii care umblă liber prin lume ne fac de râs, fiind trataţi de europeni ca cetăţeni români, acum şi politicienii puterii au ajuns să arunce cu noroi în imaginea ţării. Să nu creadă cineva că “politrucii” Barroso, Merkel sau Reding vor uita jignirile pe care le-au primit, în plan personal, de la Antonescu, Ponta şi alţi cocoşei guralivi ai USL. Politica aşa cum se face pe malul Dâmboviţei este de neconceput pentru liderii europeni, unde zâmbetele şi limbajul diplomatic sunt sfinte. În Europa nu se poartă limbajul dublu şi nici comportamentul balcanic tipic pentru miticii de Bucureşti. “M-am certat şi cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat”, spunea europarlamentarul Gigi Becali în urmă cu câţiva ani. Între timp, Becali şi Dragomir se împacă şi se ceartă la fel cum fac Prigoană cu Bahmuţeanca, ceea ce le aduce, se pare, chiar un plus de simpatie în faţa românilor. În Europa lucrurile stau altfel. Poate de aceea Angela Merkel nu e pentru nemţi Merkeloaie, după modelul soţiei lui Prigoană, care îşi spune chiar cu oarecare voluptate Bahmuţanca.

Pe lângă comportamentul antisocial al cetăţenilor români de etnie rromă şi criza politică pusă la cale de USL, limbajul dublu şi apetenţa patologică pentru minciună a premierului Ponta răcesc relaţiile cu Uniunea Europeană, mai precis cu liderii importanţi ai acesteia.

De când a ajuns în fruntea Guvernului, discursurile lui Ponta sunt ca maşinile Dacia pe vremea lui Ceauşescu, pentru export şi pentru intern. Nu poţi să vorbeşti despre liderii europeni cu ironie şi cu superioritate faţă de presa din România şi să crezi că în secolul XXI, cuvintele tale nu ajung la „adrisant”. Cum este evident că declaraţiile, umile de multe ori, făcute de Ponta în Occident sunt preluate şi de presa din România. Lipsa de consecvenţă a discursului premierului şi agresivitatea faţă de persoane influente din Uniunea Europeană a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, nu fac decât să pună România într-o lumină nefavorabilă. Practic în acest moment, Guvernul de la Bucureşti este catalogat ca fiind unul antieuropean. Nu de puţine ori criza politică a fost comentată de presa occidentală în cheia luptei dintre proeuropeanul Băsescu şi antieuropeanul Antonescu.

Rezultatele comportamentului iresponsabil al liderilor puterii executive nu pot să fie decât negative pentru România. Deja Comisia Europeană a anunţat suspendarea plăţilor pe anumite axe de finanţare. Atenţia cu care organele de control europene verifică România a crescut şi toleranţa pentru anumite nereguli constatate în gestionarea fondurilor nerambursabile a scăzut drastic în ultimele două luni. Se vorbeşte din ce în ce mai mult prin cancelariile europene despre oprirea finanţării unor obiective de interes major pentru România, cum ar fi Coridorul patru paneuropean (autostrada Nădlac – Bucureşti), sau alte investiţii majore în infrastructură. În acest moment firmele care lucrează la tronsonul de autostradă Şoimuş – Orăştie sunt la un pas de a opri lucrările, pentru că finanţarea europeană a fost suspendată, iar Guvernul nu a alocat fonduri pentru susţinerea lucrărilor până la reluarea plăţilor de către Comisia Europeană.

Teoretic relaţiile României cu Uniunea Europeană ca de altfel cu fiecare stat membru ar trebui să aibă un caracter instituţional. Dar instituţiile sunt totuşi conduse de oameni, iar simpatiile şi antipatiile personale au jucat un rol important în relaţiile dintre state. Înmulţirea vocilor care se opun aderării la spaţiul Schengen este rezultatul conflictelor personale în care s-au hazardat liderii USL.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.