Mi-s Plumb, Rovan Plumb: “a fost o altercație între urs și om”

Nu vreau să mă avânt în supoziții statistice, dar parcă s-au înmulțit urșii de când Însuși El a fost încarcerat și și-a schimbat apelativul în N0049…

Un bătrân în vârstă de 71 de ani a murit, sâmbătă dimineaţă, după ce a fost atacat de un urs, în satul Dealul Frumos din comuna Pietroşiţa. Alte două persoane, o femeie şi un bărbat, au fost atacate de urs şi rănite, la Buciumeni, sâmbătă după-amiază. Ursul nu știa cu cine se pune – una dintre femeile atacate fiind rudă cu sinistrul ministrul USL al Mediului Rovana Plumb. Așa că, pac, la războiu! – un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a plecat, sâmbătă seară, în Dâmboviţa, şi a survolat zona de nord a judeţului, dotat cu termoviziune (ca nord-vietnamiezii după Rambo), până au identificat animalul, l-au declarat turbat din zbor și l-au eliminat prin împușcare. Deh, când sute și sute de hectare de pădure ardeau, pe nici un reprezentant de la Mediu nu l-am văzut așa de inflamat și de rapid în acțiuni decisive. Dar nu mai putem zice că cei de la USL nu respectă legea, măcar Legea talionului tot o respectă, măi frate…

Regretatul Florian Pitiș de la Pasărea Colibri recita o „fabulă” din care aflam că, după ce cinci zile la rând câte un lup a venit la stână și a mâncat câte o oaie, ciobanul mergând în pădure și împușcând lupul, a șasea zi, când o oaie a mâncat o oaie, ciobanul tot după lup s-a dus în pădure să-l împuște. Asta ar fi o învățătură, a doua fiind că: nu te pui în calea plumbului, frate. Și nici cu rudele sale chiar de la țară. Râdem și glumim numai în incinta pădurii. Animalele turbate de foame au dreptul să facă câte glume neletale doresc cu cei care le culeg hrana (zmeurica, afinuțele, ciupercuțele șamd) pentru a le vinde din port-bagajul Daciei pe marginea drumului – în fond, scăpatul intempestiv în chiloți face bine la digestie… Animalele culese dintre blocurile Brașovului și exilate în Dâmbovița, fără să se mai preocupe careva de soarta lor, pot face giumbușlucuri drăgălașe pe marginea drumurilor din perimetrul cinegetic pentru a avea șansa de a fi hrănite cu senviciuri de către turiștii inconștienți care se filmează alături de ele cu iPhone-ul (asta în timp ce factorii responsabili cu hrănirea fondului cinegetic le beau banii de mâncare sau le deturnează să-și cumpere butoni de aur care să se asorteze cu cravata cu ac cu cap de platină de la costumul de vânătoare) – dar, niciodată, nu au dreptul de a părăsi arealul distrus alocat și nici să atenteze la culegătorul de fructe, la viața și la livada acestuia. Chiar dacă acesta pune lațuri și capcane în gard și încearcă să braconeze. Așa cum se pare că este și cazul altui bărbat care a fost omorât de un alt urs în comuna Moroieni, judeţul Dâmboviţa, în această dimineață (același fond de vânătoare). Bărbatul, în vârstă de 64 de ani, a fost găsit mort de către un paznic de vânătoare care a sunat la 112, în jurul orei 8.45. Prefectul de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, spune că este vorba despre braconaj.

Râdem și glumim, dar tragedia tot o plătim. O fi moartea țăranilor, bucuria domnilor vânătorilor, sau cam așa ceva – căci, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Mediului, ministrul va face derogare pentru a aloca cotă de vânătoare Asociației de vânătoare Dunărea 2007. A, nu v-am spus? Potrivit declarației de interese a ex-șefului ANAF, Sorin Blejnar este membru al «Asociației Vînătorilor și Pescarilor Dunărea 2007»… Aha, așa mai vin de acasă! Acum încep să înțeleg de ce Rovanei Plumb abia după ce o fi fost trasă de mânecă a început să i se pară ”inadmisibil că asociaţia care administrează fondul de vânătoare nu a luat măsuri”… Că care (sic!) or fi fost aceste să fie aceste măsuri? Acum aflăm că asociaţia care administrează fondul de vânătoare din Dâmboviţa nu a mobilizat toate efectivele în urma incidentului de sâmbătă, spunând că aceasta avea obligaţia să asigure protecţia oamenilor şi că ar putea rămâne fără aviz.

Ei, aici este aici – că Asociația aceasta nu prea este una obișnuită. Domeniul de vânătoare, de pe care a „evadat” ursul turbat, este controlată, și din informaţiile site-ului puterea.ro, de câţiva foşti şefi ai ANAF (printre aceştia și preşedintele AVS Dunărea 2007, Paul Niculescu din Constanţa, prieten la cataramă cu ex-şefii ANAF). Conform legislaţiei, Asociaţia ar trebui să ia toate măsurile pentru evitarea unor astfel de incidente, inclusiv să asigure hrana animalelor şi să sesizeze în privinţa celor bolnave sau turbate. Deocamdată doi oameni au murit, iar alţi doi au fost răniți într-un interval de câteva zile. Și ar mai fi o ipoteză (care sunt sigur că va fi uitată – mai bine declarăm ursul turbat – se pare că animalul a fost hăituit într-o partidă de vânătoare și, buimac, a nimerit în lațul din gardul bătrânului din Pietroșița. Care bătrân a vrut să-l omoare cu furca, iar animalul a ripostat.

BIBLIOGRAFIE:

  • „Ursul a fost prins într-un gard şi a fost o altercaţie între animal şi om. Toate deconcentratele ministerului Mediului se îndreaptă spre locul respectiv. Toate inspectoratele teriotriale silvice şi de vânătoare s-au mobilizat şi au monitorizat în permanenţă zona. Dar este perioada în care urşii vin spre livezile oamenilor”, a declarat Rovana Plumb.
  • „Este inadmisibil ca în trei zile, de când s-a întâmplat tragedia, asociaţia care administrează acest fond să nu aibă toate efectivele mobilizate şi să verifice şi să vadă că în garduri sunt puse laţuri pentru prinderea urşilor. Nu dau vina pe cetăţeni pentru că autorităţile sunt obligate să le asigure acestora protecţia”, a afirmat Rovana Plumb. „Verificăm şi vom stabili exact câţi urşi sunt pe acest fond de vânătoare şi dacă această asociaţie care îl administrează este capabilă să îl gestioneze. În caz contrar, va fi ridicat avizul asociaţiei”, a adăugat ministrul, precizând că verificările la asociaţia care administrează fondul sunt făcute de Corpul de control al ministerului.
  • Surse care au preferat să-şi păstreze anonimatul ne-au spus că, în ajunul teribilei întâmplări din Pietroşiţa, foşti şefi din cadrul ANAF au avut o partidă de vânătoare în zonă, tabăra de campare fiind la Runcu. Prezenţa animalului violent în acea zonă populată ridică, totuşi, o serie de întrebări. Dacă acest urs a fost hăituit, speriat de gonaci şi buimac a ajuns în localitate, cine se face vinovat de aceste evenimente care s-au soldat cu victime omeneşti? Dacă a ajuns, aşa cum s-a spus, din pricina foamei în grădinile oamenilor, cine se face vinovat pentru lipsa hranei animalelor sălbatice din pădure, din hrănitorile special amenajate? Nu cumva membrii ASV Dunărea 2007? (puterea.ro)
  • Codruţ Marta, ex-şeful de cabinet al ex-şefului ANAF Sorin Blejnar, şi Sorin Florea, ex-comisarul general adjunct al Gărzii Financiare, au organizat, cu puţin timp înainte de dispariţia soţului ex-matroanei Andreea Marta, o partidă de vânătoare în fondul cinegetic de pe Valea Ialomiţei, fond care este în administrarea asociaţiei AVP Dunărea 2007. Pentru cei care nu ştiu, toţi aceşti ex-onorabili blejnari sunt membri ai Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Dunărea 2007, al cărei preşedinte este Paul Niculescu din Constanţa – prieten de sânge cu Sorin Florea, zis Frumosu’. (puterea.ro)
Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mi-s Plumb, Rovan Plumb: “a fost o altercație între urs și om”

  1. Aurel Pana zice:

    ATENTIE, INCEP SA IMI DEA DREPTATE! IATA CE SCRIAM imediat DUPA CE URSUL A FOST IMPUSCAT:

    Adevaruri care nu se vor spune in legatura cu operatiunea „URSUL FUGARIT DE ROVANA PLUMB”: 1. Ursul impuscat nu este cel care a atacat si ucis omul; acesta, in prealabil, prinsese ursul in lat si a incercat sa il omoare cu o furca, pentru ca ii manca prunele si ii diminua astfel productia de tuica (la autopsie trebuia sa se fi gasit urme din fructele mancate de ursul respectiv si din portbagajul masinii intalnite pe marginea drumului, mere si prune); 2. Ursul „vinovat” este inca in libertate. 3. Declararea de catre DSVA Targoviste ca ursul prea repede in noapte plumbuit are rabie, desi este un fals, va fi insusita de autoritati pentru a justifica impuscarea ursului nevinovat si astfel braconat deoarece autorizatia nu a parcurs procedura legala – alocare cota de recolta urs carpatin pentru Asociatia de vanatoare care administra fondul, incadrata corespunzator ( trofeu sau selectie, mascul sau femela), stabilire pret de autorizare, ELIBERARE DE AUTORIZATIE DE VANATOARE, DE CATRE ASOCIATIA CARE ADMINISTREAZA FONDUL, CONTRACOST, UNUI VANATOR SAU AUTORIZARE VANATOARE COLECTIVA. 4. Vanatoarea din timpul noptii este interzisa, deci, S-A BRACONAT din dispozitia ilegala a Rovanei Plumb. ACUM, APRE AL DOILEA URS „UCIGAS”, DAR SE RECUNOASTE CA A FOST IN FAPT PRINS CU LATUL, DECI BRACONAT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.