Bacalaureatul stil capră. Poziții de școală cu Ecaterina Andronescu

de Ștefan Ciocan

Abramburica abrambureşte din nou învăţământul, de parcă nu i-ar fi de ajuns că a desfiinţat şcolile profesionale, de au ajuns toţi analfabeţii să obţină diploma de Bacalaureat şi angajatorii nu mai găsesc un meseriaş care să lucreze pe un strung sau să îndoaie cum se cade o buctă de tablă. Ecaterina Andronescu a scormonit adânc în puţul gândirii sale socialiste şi a ajuns la concluzia că toate loazele trebuie musai să obţină o ţidulă la absolvirea liceului. Că au ce să facă cu bucata de carton, sau nu, asta-i altă poveste pe care madam Ministrul Şcoalelor nu o are în repertoriu. Bacalaureatul Profesional este un nonsens. Sau mai bine zis o minciună, caracteristică guvernelor socialiste, specializate în furatul propriei căciuli. După teoria Abramburicăi, loazele care nu sunt capabile să treacă niste examene pe bune, la materiile studiate în liceu, vor face un proiect, vor susţine o probă practică şi un examen scris la o disciplină şcolară de mâna a doua, „educaţie anteprenorială”. Parcă şi văd o piţipoancă cu fustiţă roz, care-şi petrece anii de liceu prin cafenelele din jurul şcolii, nopţile prin cluburi şi dimineţile pe bancheta din spate a câte unei limuzine, predând la examenul de Bacalaureat proiectul: „Legătură în stea pentru conexiunile trifazice”, pentru ca după aceea să execute la proba practică alezarea cilindrului unui moped la cota a doua de reparaţie. Norocul piţipoancelor ar fi dacă Abramburica le-ar permite să susţină „examenul maturităţii” la licee agricole cu teza: „capra, animal sau poziţie” şi cu lucrarea practică la „lustruirea făcăleţului de amestecat mămăliga”. Despre puii de gherţoi, stâlpii cluburilor şi viruşii reţelelor de socializare ce să mai vorbim.
În loc să îmbunătăţească sistemul de învățământ în aşa fel încât să se adapteze cerinţelor pieţei muncii, în loc să găsească soluţii pentru tinerii care îşi irosesc energia în activităţi antisociale, în loc să pună accent în cadrul programei şcolare pe cultură şi educaţie fizică, Abramburica preferă din nou să ascundă gunoiul sub preş şi să le creeze tinerilor iluzii false.
Generaţii întregi ies din şcoală fără să ştie aproape nimic. Angajatorii nu au ce să aleagă din rândul tinerilor absolvenţi. Cu sau fără Bacalaureat, elevii care termină liceul sunt condamnaţi să ajungă şomeri, dacă nu reuşesc să intre la o facultate. Dar şi facultatea nu este decât o perioadă de evitare a statutului de şomer, pentru că, odată finalizate studiile superioare, tânărul ajunge tot în baza de date de la AJOFM.
Nu o diplomă luată pe baza unor examene abramburite ajută tinerii să-şi facă un rost în viaţă, ci o orientare corectă a lor spre meserii cerute pe piaţa muncii. Nu toată lumea trebuie să termine o facultate. Ar fi bine să o facă cei care cu adevărat sunt capabili să înveţe pentru asta. Restul e bine să-şi facă un rost în viaţă. Dar un rost cinstit şi corect, nu cu diplome luate la „mâna a doua”, pe baza unor examene absolut irelevante pentru viitorul tinerilor.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Bacalaureatul stil capră. Poziții de școală cu Ecaterina Andronescu

 1. haitchi zice:

  Abramburica nu mai are credibilitate nici la grupa mica.

 2. skinnz zice:

  Ce impresie va face un profesor care ajunge sa spuna…”nu merita ei sa te ocupi de copiii lor”,(acum vreo zece ani), dupa ce, prin ’90, isi spusese ca…este nevoie de educatie si ca ACUM,(adica atunci) merita sa muncesti cu ravna…
  Cine nu poate intelege, sa arunce piatra!

 3. acuvio zice:

  Pe lângă pieptănatul manualelor alternative s-au frecat de atâţia ani cu acest bacalaureat şi nu sunt semne că se vor opri. Acum se pare că poţi obţine o diplomă de bacalaureat în care scrie că nu ai bacalaureatul 🙂

 4. Pingback: “Bacalaureatul profesional este un nonsens” (Ştefan Ciocan) « Platforma Radar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.