AUTOPSIE PRIN CREIERUL UNUI PLAGIATOR

de conf. dr. Alexandru Diaconescu

Ce poate fi în mintea unui plagiator?

Aparent nimic, căci nu este normal să crezi că un furt atât de evident, cum este transcrierea sub propriul tău nume şi fără referinţele necesare, a unui text redactat de altcineva, ar putea scăpa nedescoperită. De la primul plagiat de care am aflat în tinereţe, cel al lui Eugen Barbu şi până la ultima „ghiduşie” comisă de Victoraş Ponta, nu am încetat să mă întreb „care pot fi resorturile intime ale unei astfel de pungăşii intelectuale? Cum poţi crede, om educat fiind, că că nimenea nu are să observe grozăvia faptei tale?”

Ei bine, se pare că există o explicaţie pentru orice mârşăvie: în cazul de faţă hoţul a fost păcălit de alţi şmenari, tot ca şi el dar nu mai tari, ci mai proşti, sau mai ticăloşi.

Pe vremea comunismului, când contactele cu lumea ştiinţifică mondială erau aproape inexistente, puteai crede că dacă ai pus mâna pe o carte, sau pe un text din occident, nici un alt concetăţean nu va mai avea acces la informaţia respectivă şi ai putea da textul în cauză drept al tău. Dar ce ne facem, când după deschiderea din anii ’90, orice alt coleg poate avea acces la informaţia respectivă? Totuşi, numeroşi indivizi au continuat să prezite simple traduceri „cuvânt de cuvânt” (mot à mot) drept propiile creaţii originale, sperând să nu fie descoperiţi. Mai grav, chiar colegi de-ai mei au început să publice pasaje întregi scrise în româneşte şi publicate la noi în ţară de alţi confraţi, fără a cita sursa. Într-un mod de-a dreptul halucinant în paginile tezelor de doctorat, sau ale cărţilor scrise de ei, au apărut pasaje întregi „furate” de la alţii. Contrar oricăror reguli academice notele de subsol au dispărut, fiind înlocuite cu citarea în devălmăşie a întregii bibliografii la sfârşitul textului, iar astfel au fost reproduse numeroae pagini fără nici o referire la autorul lor real. Citind o astfel de lucrare m-am întrebat mereu: „Doamne cum pot fi atât de tâmpiți?”

Cred că explicaţia rezidă în sistemul clientelar, feudal chiar, dezvoltat în mediul academic românesc. Există la noi „şmecheri”, care au la dispoziţie o întreagă echipă de subordonaţi, nişte „sclavi intelectuali”, care lucrează pentru ei: traduc texte străine şi conspectează cu asiduitate pasaje din autorii conaţionali. Cum majoritatea lor sunt fie oligofreni (smintiți), fie rău intenţionaţi (mişei), ei nu parafrazează textul pe care ar trebui să-l conspecteze, ci îl transpun „mot à mot”, fără nici o reticenţă. La rândul său „şeful”, un politician de marcă (nomina odiosa), sau un cadru universitar pus pe promovare reapidă, dă textul la dactilografiat fără să ştie că este o reproducere fidelă după alt autor, sau o simplă traducere. Tâmpitul nici măcar nu-şi dă seama ce oroare comite, căci preia fără discernământ textele „sclavilor”. Prin urmare plagiatul este rezultatul unei fraude şi mai mari decât copierea conştientă a pasajelor scrise de alţii; este exploatarea deşănţată a muncii unor subordonaţi, care nu şi-au făcut datoria cum trebuie. Este în ultimă instanţă expresia „cumpărării” de titluri academice, aşa cum pe vremuri unii achiziţionau pe bani grei titluri nobiliare scrise pe piele de câine. Vorba aceea: „numa’ o dată o fost târg de câni la Peşta”. Să sperăm că se va închide curând şi târgul de diplome academice de la Bucureşti.

Acest articol a fost publicat în Odă Muncii și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la AUTOPSIE PRIN CREIERUL UNUI PLAGIATOR

 1. Sare'n Ochi zice:

  a inceput lupta de clasa – granturile obtinute sunt elemente de apartenenta politica, ele nu puteau fi obtinute pe merit DEOARECE GUNOAIELE USLINOASE NU STIU SA OBTINA NIMIC PE MERIT, NUMAI PRIN PILE, CUNOSTINTE SI RELATII!!!
  PSD a dat publicitatii, sambata, „elemente” despre unii dintre membrii CNATDCU, care, in opinia social-democratilor, certifica natura politica a actiunii Consiliului in legatura cu premierul Victor Ponta. „Pentru o corecta informare a opiniei publice, Partidul Social Democrat considera absolut necesara aducerea in atentie a acelor elemente care certifica natura politica a actiunii care a avut loc la nivelul Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare”, se arata intr-un comunicat al PSD citat de Mediafax. Conform sursei citate, Marius Andruh, presedintele Consiliului, este beneficiarul unui grant de 7 milioane de RON, adica aproape 1,6 milioane de euro, acordat de Ministerul Educatiei, in timpul ministeriatului lui Daniel Funeriu.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12662442-psd-publica-elemente-despre-membri-cnatdcu-certifica-natura-politica-deciziei-consiliului.htm

 2. Evanghelista zice:

  – Această comisie poate fi destituită, fiecare membru al ei poate fi destituit, mai puțin demnitatea noastră intelectuală.
  – Există mai multe feluri de plagiat. Plagiatul subtil – care presupune a prelua idei din operele altor autori și care sunt reformulate și rearanjate astfel încât este extrem de greu de depistat și asta doar de către specialiști în domeniu.(n.m. asta-i pentru domnul ministru care-i dadea inainte cu specialistii)
  – Și plagiatul copy-paste, care înseamnă să preiei texte de la o pagină la câteva zeci, fără menționarea sursei, care este foarte ușor de detectat. Teza de doctorat a fost analizată numai din cel de-al doilea punct de vedere.Nu trebuie să fii specialist în drept pentru a observa că au fost preluate texte fără menționarea sursei.
  – Am utilizat surse directe: am solicitat Universității București o copie conformă cu originalul a tezei de doctorat a domnului Ponta și de la Biblioteca Centrală acele cărți de comparat.
  – Analiza atentă, pagină cu pagină, a arătat că 85 din cele 307 pagini ale tezei reprezintă copieri fără indicarea sursei.
  – O teză de doctorat trebuie să cuprindă o bibliografie clară la fiecare capitol și chiar la sfârșitul ei. O bibliografie selectivă nu este indicată.
  – Din lista de 39 de referințe lipsea cartea profesorului Crețu (n.r., Vasile Crețu, Drept Internațional Penal), din care au fost descoperite 40 de pagini, fără a fi menționată în niciun fel sursa.
  – Am decis să înmânăm ministrului Educației propunerea noastră de retragere a titlului de doctor al domnului Victor Ponta.Dacă ministrul va respinge propunerea, nu știu ce vom face, dar mărturisesc că personal nu iubesc foarte mult instituția contestației (președintele Consiliului, Marius Andruh).
  – Nu s-au făcut presiuni politice directe asupra mea, dar am remarcat niște lucruri care mă supără (președintele Consiliului, Marius Andruh) Discuția pe teza domnului Ponta a durat mai mult de-o oră.
  – Acum câteva zile domnul ministru Pop ne-a cerut, ca la secretariatul agricol de la Avisol, să răspundem în 24-48 de ore la cererea lui (n.r., de redactare a raportului anual). Nu suntem funcționari birocrați, suntem un organ consultativ și toate informațiile erau disponibile la Direcția Universitară (Dragoș Ciuparu, membru în Consiliu).
  – „Nature” este ziarul pe care-l citesc cel mai des (președintele Marius Andruh).
  http://www.tvrinfo.ro/reportaj-ziua-cand-teza-de-doctorat-a-lui-victor-ponta-a-fost-citita-de-13-oameni-furiosi_18102.html

  • Horatiu zice:

   Tactica diabolizării adversarului politic a fost indelung exersata si rafinata de catre comunisti. La fel s-au folosit cu succes de ea si Iliescu impotriva lui Coposu, Doina Cornea, Ratiu si a partidelor istorice, la fel au facut ulterior impotriva lui Constantinescu si CDR la sfarsitul anilor `90 (sa ne amintim macelul promovat prin intermediul Antenei 1 de Marius Tuca Show) si la fel au facut in ultimii ani impotriva lui Basescu si PDL (plus impotriva celor identificati a fi vinovati de pacatul originar..”delictul pro-Basescu” -Patapievici, Mircea Mihaies etc). Cu un plus de masura impotriva lui Basescu, pentru ca din toata seria adversarilor politici el s-a dovedit a fi cel mai eficace, hotarat si periculos. Inamicul public nr1 pentru oligarhia postcomunista.
   Tactica lor consta in a deferi adversarii politici oprobiului public.Odata ce acarul Paun a fost creionat in suficienta masura pentru ochiul neatent al gloatei, oligarhia regrupata politic poate promova orice matrapazlacuri, caci ele vor fi vesnic atat scuzabile cat si explicabile prin teoria raului mai mic in raport cu Antihristul de la Cotroceni. In numele Jihadului politic putem scuza nu doar derapajele democratice din ultima vreme, ci chiar si futerea de mamă..
   Cam la asta se reduce toata polemica lor argumentativa : suntem siliti sa facem ceea facem doar din cauza lui Basescu. Acarul Paun, raul suprem, explicatia cheie-paspartu..

   Nu avem decat sa demantelam minciuna si mistificarea pe toate caile licite, inclusiv prin umor si ironie. Daca stam sa ne gandim bine, nu si-au diversificat in mod esential politicile din `90 pana azi. Putem anticipa in sens disuasiv reluarea temei cu Antihristu si in campaniile urmatoare, mai ales in cea din toamna

   Gunoaiele naibii..

 3. uneori e vorba de sclavi ai sclavilor:
  boierul îi cere unui cadru didactic să-i scrie teza, iar acesta le cere studenților să traducă porțiuni din cărți, în schimbul notei.

 4. gioana vesela zice:

  Super tare …hahahahhahahaha

 5. Horatiu zice:

  Excelente observatii, Sare ! Intr-adevar, plagiatorii au fost lasati in offside de realitate. Astazi nu mai ține cu speranta ca copy-paste-ul nu va fi descoperit. Ramane doar intrebarea ta :“Doamne cum pot fi atât de tâmpiți?”

 6. noradamian zice:

  Sare, salut! năravurile de comunism rezidual , mai greu de scos decât pecinginea, reprezentate în cel mai înalt grad de neanderthalienii lui ponta încă sunt apărate de oameni de bine, inclusiv de intelectualii pippidici şi mare parte din boborul anti-Băsescu. Nu mă-ndoiesc, însă, că revărsarea de abuzuri din partea regimului ponta e ocazia de a pune capăt expansiunii răului

 7. ” Să sperăm că se va închide curând şi târgul de diplome academice de la Bucureşti. ”!
  Ce ne facem dacă doar crește prețul ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.