Despre accederea șantajabililor la putere și ispitirea electoratului

Unul dintre personajele romanului dostoievskian “Demonii”, Nikolai Stavroghin, un dolce far niente din aristocrația rusă a secolului 19, dar cu ambiții de parvenire, urma să fie promovat lider într-o organizație politică secretă, de sorginte socialistă, extremistă și subversivă în raport cu instituția monarhică a statului de la acea vreme. Ca să fie acceptat ca lider de către membrii organizației respective, el trebuia să îndeplinească obligatoriu cel puțin o condiție: să fie șantajabil – pentru a putea fi înhămat la carul organizației și să poata fi ținut/mânuit căpăstrul șantajului. Pentru asta el era obligat să comande o crimă ce urma să fie săvârșită in numele și pe banii lui. Prin această crimă el era fidelizat față de respectiva organizație și, oricând și-ar fi permis, sau doar și-ar fi închipuit că poate să manifeste cea mai mică autonomie/independență față de grup, ar fi urmat să fie demascat ca ucigaș și deferit justiției, sau compromis ca persoană publică.

Care ar fi “crimele” pe care liderii ce se preumblă la vedere prin instituțiile statului le-au avut de comis pentru ca să fie lăsați să ne ție lecții politice despre economia de piață și câți dintre aceștia sunt instrumentul unei tagme de oameni unși cu alifiile șantajului? Dar cine sunt oamenii aceștia din umbră, ce i-au “format” și i-au “propulsat” și-i ghidonează cu telecomanda șantajului de vreo 22 de ani – oare cât au investit (bani și energie) în acest personaje politice care ni se rotesc între ele pe scena publică,ca acestea să devină ceea ce sunt, să cucerească inimile și conștiințele românilor, încrederea lor deplină?

Reducând totul la personajul din romanul amintit, coroborând cu sinistra (și incompleta) Arhivă a CNSAS, întreb: chiar orice personaj politic “credibil” trebuie să întrunească condiția necesară și suficientă a șantajabilului pentru a accede/avansa la putere?

S-o luăm și altfel, pe linia carismei și/sau a capacității majorității liderilor politici de până acum de a ști cum să îmbrobodească opinia publică cu promisiuni, vorbindu-i/oferindu-i ceea ce aceasta își dorește. Să vorbim despre ispitirea electoratului. Valul politic pe care a urcat Traian Băsescu a fost cel al luptei anticorupție – singura ofertă politică capabilă la acea vreme să câștige încrederea opinei publice. Traian Băsescu a venit cu această ofertă – sistemul s-a opus. S-a opus în numele dreptului individual. Să nu uităm că DNA (PNA la originile nașterii de către coruptul numărul 1 al României – Adrian Năstase) a fost făcută să prindă doar ceva plevușcă, adica niște “maidanezi” ai sistemului, pripășiți pe acolo din pură întâmplare, fără un “stăpân” mai acătării, sau dintre cei care uitaseră ai cui sunt banii pe care aveau voie să vorbească în public.

Oamenii politici trăiesc parcă într-un fel de captivitate a sistemului care-i propulsează. Nu există decât două variante: acceptă regulile jocului, sau refuză de la început – nu există abandon pe parcurs fără consecințe majore. Nu se acceptă intrarea în joc și retragerea în timpul acestuia – e ca la jocul de poker: dacă ești în pierdere, te poți retrage, fiindcă ți s-au luat banii, dar n-o poți face dacă ești în câștig. Asta poate explica și de ce majoritatea politicienilor parcă sunt storși ca niște lămâi (mai ales de credibilitate) la final de mandat.

România, din cauza trădătorilor, și-a ratat șansa în anul 2005 – anul cel mai propice pentru adevăratele reforme. Alianța D.A. ajunsese la peste 50% în intențiile de vot ale alegătorilor, iar PSD, sinistrul partid de cumătrocrație, se prăbușise la 17-20%. A fost momentul în care Clin Popescu Tăriceanu a acceptat, în primă instanță, să demsioneze și să se forțeze alegeri anticipate, alegeri ce ar fi măturat clonele politice ale lui Ion Ilici Iliescu de pe scena politică a țării. Numai că rolul minerilor din anii 1990 și 1991 l-au jucat un ofițer sub acoperire, deghizat în om de afaceri de dreapta, Dinu Patriciu și un turnător al fostei Securități, deghizat în jurnalist democrat, Sorin DELEANU Roșca Stănescu. Putuiriciu și DELEANU l-au răzgândit pe Trădătoriceanu și la-u ajutat să întoarcă armele împotriva lui Traian Băsescu. Din 1 aprilie 2006 o ducem tot într-un război de uzură cu episoadele în care sistemul ticăloșit a reușit să dea lovituri mortale democrației – suspendarea lui Băsescu și încrederii electoratului de dreapta că ar mai avea vreo șansă să-l mai reprezinte vreun partid politic românesc – guvernarea PDL-PSD. Pentru Traian Băsescu, Constituția nu a fost niciodată un impediment, ci cartea pe care a mizat – motiv pentru care nu a putut să-și impună agenda. El avea legitimitate, nu și susținere. Motiv pentru care tot ceea ce s-a impus ca prioritate economică s-a făcut căznit și cu hei-rup-ul. După cum bine observă @Cetățean într-o postare pe Politeia, Traian Băsescu abia din 2009 a avut susținerea totală a unui prim ministru loial și onest, și de abia din 2009 președintele și-a putut vedea aplicate multe dintre promisiunile făcute în campanie (cele care puteau fi aplicate cu acea majoritate). Cred că ideea care poate descrie cel mai bine perioada de după 2009 a fost următoarea: “pedala de accelerație a reformei [cum a fost ea, cu bune și cu rele] la fund, fără jumătăți de măsură, pentru că de asta am fost ales pentru al doilea mandat”. Traian Băsescu s-a năpustit spre capătul tunelului tranziției, iar Emil Boc l-a urmat, cu 13 asumări de răspundere și multe legi adoptate ordinar, în încercarea de a ieși din tunel pânănu vin agerile din 2012, cu pericolul altei majorități. Ideea era să se atingă niște etape intermediare ale reformei considerate ireversibile, pentru ca apoi, chiar dacă se schimba majoritatea în 2012, schimbările să nu mai poată fi anulate. A fost singura soluție. Și, că a fost una de care sistemul s-a temut, dovada constă în faptul că au fost activați toți Nikolaii Stavroghin din PDL. Li s-au pus în față crimele și li s-a cerut să-și demonstreze loialitatea față de sistem. Și și-au demonstrat-o tradând.

Rămâne să vedem răspunsurile la ceea ce și @Cetățean se întreabă:

“– vor fi “stabilizatorii” automați puși de reformele lui Băsescu capabili să frâneze restaurația USL? Vom vedea. Poziția CCR este aici decisivă.

– va fi PDL capabil să înțeleagă că singura soluție este năpustirea, pe calea trasată de Băsescu, spre capătul tunelului, într-un efort de “totul sau nimic”, fără negocieri? Dacă după ziua de duminică, partidul intră pe mâna lui Blaga și ai lui, putem fi siguri acel PDL blagian va sfârși ca o anexă a USL. Însș dacă partidul se reînnoiește și adepții modului prezidențial de a face politică ajung la conducere, în toamnă alegerile se joacă, la fel de tare ca în 2009, la prezidențiale.”

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la Despre accederea șantajabililor la putere și ispitirea electoratului

 1. Victor, sunt de acord cu tine. Mi-e teamă să nu-l aleagă pe Blaga.
  Adevărul este că ei înșiși sunt vinovați de rezultatele obținute.
  http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2012/06/17/umila-mea-parere/#comment-9711 și dacă nu se schimbă radical riscă să mă piardă până și pe mine.

 2. snapshot zice:

  uite ce face mongoloidul in ast timp:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/986874.html

  • Sare'n Ochi zice:

   superb primul comentariu: ati uitat sa mentionati so faptul cat de tare au fost mintiti pensionarii CA LI S-AU LUAT BILETELE DE TRATAMENT, INCA IANINTE DE ALEGERI DAR.. ei n-au stiut caci abia dupa, li s-a spus…

  • ceaikovski zice:

   Stai linistita ca o sa ai cui sa-ti dai votul 😛

  • Sare'n Ochi zice:

   Vasile Blaga este un expirat. din punctul meu de vedere, alegerea lui este reactia de spaima a celor care s-au opus masurilor de austeritatea, stiind ca le loveste crunt in voturi – si s-au opus reformelor, stiind ca asa-zisa dreapta din Romania nu se va mobiliza sa vina sa-i salveze. insii acestia sunt in situatia in care ar fi un comerciant de lenjerie intima pe care-l trimiti fortat sa deschida un magazin Victoria’s Secret in Morlatii de Deal. acolo potentialii clienti sunt numai babe si mosi de peste 70 de ani, dar tu-l obligi sa faca afacerea.
   asa ca reactia de spaima isi are si ea explicatia.
   pana la critica cea mai dura, mi-as face si eu procese de constiinta ca si electorat. cata mobilizare a avut electoratul zis de dreapta sa iasa in strada sa-l apere pe Basescu, pe Boc, pe MRU, reformele samd? cata mobilizare va avea acest electorat in toamna, sa nu lase tara pe mana lui Crizel si Infantilache?
   cantecul de sirena al opozitiei zdrobite alcatuite din „tot o apa si un pamant” vad ca prinde – de ce sa ma mire, baietii de la PSD suns specialisti in maskirovka. repet: Vasile Blaga este un expirat cu un CV fesenist impresionant – dar si eu daca as dori sa distrug un personaj ca si el l-as lauda si l-as lasa in pace ca si dusman – in fond este suspectul de serviciu ideal. si repet – el este reactia speriatilor de bombe din PDL. ei nu citesc cifrele, realitatea si-o citesc tot de la televizor si tot prin prisma a ceea ce fiecare a pierdut sau va pierde personal. PDL per ansamblu nu a luat-o in freza asa cum se arata obsesiv la tembelizor – in schimb pierde zi de zi la modul individual. asa s-a intamplat si cu PNTCD de s-a destramat. de aici ar iesi si de un posibil raspuns pt. @Alma: poate Emil Boc incearca sa traga de timp pana se mai calmeaza cei din PDL pentru a nu lua hotarari pripite. un interimat, fara presiunea lui „il aleg pe Blaga, ptiu! ma car! fesenistii naibii!” samd, ar fi fost mai cuminte.

 3. Alma zice:

  Si eu am o curiozitate. Care este pozitia lui Emil Boc in privinta conducerii PDL, de ce a votat pentru interimatul prin Directorat, si nu pentru declansarea Conventiei extraordinare si noi alegeri?

  • ceaikovski zice:

   Problemele noastre sunt abia la inceput…
   Tot ce tine de ambasade a fost sau este in curs de schimbare.
   Ce atata libertate? Reveniti frumos incolonati la locurilii voastre!
   Alo! Alo!
   Sa inchidem sau sa stopam pe cat se poate relatiile cu vestul si cu SUA si sa ne revenim, sa reluam sclavia fata de Rusia!

   • ceaikovski zice:

    Si aia… romanii aia, care au plecat in strainatate, daca nu le-a placut aici, de ce sa voteze ei ce vor, de afara? A?
    Ia lasati prostiile! Votati ce vi se va da in plic!

 4. doru cu motoru` zice:

  `neata! 🙂 Ma bucur ca se apara cultura romaneasca de ” cultura antenelor „. Ma bucur ca un politician lenes ,prost crescut,caruia nu i-a placut cartea 😀 , care se vede presedinte si care sub masca revolutiei bunului simt si-a batut joc de liberalismul romanesc , un cartofor care l-a catalogat pe HRP ” un propagandist de doi bani” , isi va primi astazi prima corectie publica . Nu ma refer deloc la psd ,pentru ca se misca in „normalitatea lor” . Sper ca sa nu fie uitat invatamantul. Felicitari initiatorilor si participantilor !!!
  O zi buna !

 5. doru cu motoru` zice:

  ” la ” se scrie in acest caz ” l-a „!! scuze

 6. Reddog zice:

  Salut Victor ! Felicitari pentru baiatul cel mare !

  Absolut de acord cu tine ! Cu Vasile Blaga presedinte eu nu mai votez PDL ! Nu vreau sa votez un blatist !

 7. ceaikovski zice:

  Sare, ce-i cu baiatul cel mare? E de bine, vad, deci trebuie felicitat!

 8. valentin zice:

  Nu stiu cum sa fac sa atrag atentia asupra unui lucru deosebit de grav care se intampla aici in Grecia. In vreme ce lumea asteapta rezultatele alegerilor, bande de motociclisti bantuie pe strazi atacand haotic emigrantii, cu complicitatea pasiva a politiei. Ca de exemplu : http://www.keeptalkinggreece.com/2012/06/01/athens-migrant-stabbed-with-a-sword-five-racists-attacks-in-the-last-days/

 9. Sare'n Ochi zice:

  USLinoasa in toata splendoarea ei restaurativa:
  cadastrul si institutul elie wiesel mutate in prima sedinta de guvern in subordinea primului ministru;
  – inspectorii scolari schimbati cu interimari (va fi mai incolo un concurs „foarte serios”, cu camere de supraveghere :))
  noii inspectori au inceput deja schimbarea directorilor de scoli (tot cu interimari, nu e vreme de concurs)
  – corlatean intareste cooperarea in domeniul justitiei intre romania si China; propune demararea unor proiecte comune in domeniu…
  http://www.juridice.ro/202017/titus-corlean-s-a-intalnit-cu-o-delegatie-a-partidului-comunist-chinez.html
  Presa din Germania avertizează asupra epurărilor de la Bucureşti
  ”Cel mai influent cotidian din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publică, în ediţia de luni, un articol despre epurările politice efectuate de Guvernul Ponta, arătând că sute de artişti, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat faţă de schimbările de la televiziunea publică, ICR şi din cadrul aparatului funcţionarilor publici. Citiţi mai mult:”.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/presa-din-germania-averizeaza-asupra-epurarilor-de-la-bucuresti-acelasi-ton-si-in-afp-si-98.html

  • ceaikovski zice:

   O sa fie fortate familiile sa aiba cel putin 4 copii.
   Fetele de 14 ani, care se pot reproduce, vor fi arondate la Banicioiu, Robert Negoita si cea mai productiva, lui poonta, pt a face cat mai multe replici mititele a celor trei.
   Inainte de asta, vor fi invatate la scoala gimnastelor, cum sa stea in diferite pozitii, cat mai mult timp, fara sa se miste.
   😛

  • ceaikovski zice:

   Presa straina a preluat, a spus, si?
   Pe kamikaze-sovieticus astia, ii doare la basca: nu e Europa, nu-i bai e rusia, si china, alte zari, alt potential… eheeeiii

 10. Pingback: Cum ne-am petrecut astă vară tentativa de stat a Uniunii Stalinist Leniniste | Sare'n Ochi

 11. Pingback: Cum ne-am petrecut astă vară tentativa de lovitură de stat a Uniunii Stalinist Leniniste | Sare'n Ochi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.