Corupţia în Transilvania

de Ion Mureşan

Mi-am aruncat ochii peste un sondaj Gallup despre corupţie. Sondajul, ca orice sondaj, redă opiniile celor care nu cunosc fenomenul decît în înfăţişările sale foarte răspîndite. Corupţia din sondaje este o corupţie „pe bani mărunţi”. Acolo unde se învîrt sume uriaşe pentru a se acorda favoruri, nu ajunge cel care face sondajul. Din acest punct de vedere sondajul despre care vorbesc e orb. Nu poate prinde „marile lovituri”. Tocmai de aceea sumele care circulă prin canale oculte mi se par a fi duble decît cele presupuse. Unui doctor, şi chiar unui poliţist rutier, de exemplu, le trebuie trei vieţi ca să facă banii pe care îi face un Adrian Năstase, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Dan Radu Rușanu, Sorin Ovidiu Vîntu, Nicolae Văcăroiu, Dan Șova, Sebastian Ghiță sau un avocat senator printr-o simplă semnătură, fără a presta vreun serviciu preferenţial. Ei fac bani pentru că „aşa vrea muşchii lor”, şi nu-i fac pentru că „aşa nu vrea muşchii lor”. De partea asta, a corupţiei rentabile cu adevărat, a corupţiei care merită riscul de a fi prins, se ocupă presa. Nu e de mirare că doar 27 la sută dintre respondenţi vorbesc despre fenomen prin prisma propriei experienţe, iar restul ştiu ceea ce ştiu din presă. Dar asta e o altă problemă.

M-a pus pe gînduri faptul că tinerii pînă la 34 de ani (deci segmentul cel mai dinamic al societăţii, segmentul pragmatic şi cel mai legat de speranţele într-o ţară normală) sînt convinşi într-un mare procent că este vorba de o metodă eficientă pentru a-ţi rezolva problemele personale. Asta înseamnă că au verificat procedeul şi că e atît de eficient în comparaţie cu demersurile legale încît sînt greu de anticipat schimbări prea mari în bine într-un viitor apropiat. Dacă sărăcia poate fi un motiv pentru care căpşunii româneşti sînt inferiori aristocraţilor căpşuni spanioli, corupţia fără leac poate fi o explicaţie pentru exodul tinerilor înspre occidentul apropiat sau îndepărtat. La fel de dureroasă mi se pare constatarea că ţăranii simt mai acut decît orăşenii presiunea corupţiei şi că o şi acceptă într-o măsură mai mare decît alte categorii sociale. Poate că e din cauză că vin la oraş rar şi doar atunci cînd sînt foarte bolnavi, dar şi atunci sînt teribil de grăbiţi să se întoarcă să dea de mîncare la bivoli, aşa că vor să rezolve cît mai multe lucruri în cît mai scurt timp. Poate că e vorba de o viclenie ancestrală, poate că avînd bani puţini mai cred că banul, mai rar în casa lor decît icoanele de pe pereţi, poate face minuni, poate le e frică şi vor să îmbuneze „oraşul zmeu, oraşul ţestos şi ferecat”, cum zicea Ion Barbu. Dar, cine nu găseşte justificări pentru mama sa?

În privinţa extinderii şi forţei flagelului în Transilvania, putem sta cu fruntea sus între celelalte provincii româneşti. Sondajul Gallup zice că în Moldova presiunea corupţiei este resimţită într-un procent de 2,6 la sută, în Muntenia de 1,7 la sută, iar în Transilvania doar de 1,4 la sută din locuitori. Ardelenii stau bine şi la indicatorul „acceptabilităţii” corupţiei şi la cel al „susceptibilităţii”, adică la măsura în care acceptă, suportă şi măsura în care sînt coruptibili. Aşa că următorul pasaj din analiza sondajului îmi sună ca o poezie: „Locuitorii din Muntenia şi Moldova sînt mai susceptibili la corupţie decît cei din Transilvania”.

Nu mai este cazul să caut justificări (influenţa imperială, religie, şcoală, temperament….). Dacă sînt mai înceţi la minte, s-or duce în capitală ca miniştri şi parlamentari şi s-or învăţa. Dacă sînt mai iuţi, s-or duce la Viena sau Paris şi s-or dezvăţa de tot. Dacă sînt normali, or sta la casa lor şi, încet-încet, vor fi tot mai buni în sondaje.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Corupţia în Transilvania

 1. ribelalu zice:

  Vreau sa vad si eu persoana majora care nu a dat spaga sau o mica atentie (flori, ciocolata etc) macar o data unui angajat al statului

 2. ceaikovski zice:

  Pentru Sare; Sincere condoleante.

  Ponta ne ameninta cu stoparea programului POSDRU.

 3. theo- nona zice:

  bunä
  amenintzare, läträturi, murdärii aruncate pe fostii ministrii,

  dar sä deschidä dosarele escrocilor DRAGNEA; MAZÄRE; NICA; FENECHIU; ETC:

  O SÄ FACÄ ZID IN JURUL ACESTOR MAFIOTZI:

  PONTA ESTE UN HANDICAPAT:

 4. theo- nona zice:

  DORESC DIN SUFLET,

  MULT NOROC ; Dlui. BOC:

 5. ceaikovski zice:

  asa e, sfantul Constantin si sf Elena este azi!
  LA MULTI ANI sarbatoritilor, mai usor cu munca fratilor, ca a venit socialismu’; acu primim, nu mai dam 🙂 🙂 🙂

 6. ribelalu zice:

  Hai sa va spun eu cum e cu coruptia la voi in Ardeal.
  Il prinde politia pe frate-meu cu nu stiu ce abatere de circulatie minora. Bineinteles ca regateanul din frate-meu le-a propus o mica spaga. Bineinteles ca bugetarul din politist a acceptat spaga dar pentru ca suma data spaga era prea mare (mai mult de jumatate din jumatate din minimul amenzii), politistul i-a dat restul la spaga oprind doar un sfert din minimul amenzii, lucru pe care nu o sa-l vezi niciodata in „Regat”.
  La Pitesti au arestat zilele trecute un mare spagar, fostul director al Termoficarii falimentare a Pitestiului (gaura de 70 milioane de euro…nu se stie cine o va plati. De fapt se stie: populatia), acum sef la ISCIR. Motivul? A dat spaga unora de la Bucuresti in contul unei firme a unui apropiat pentru ca aceasta firma sa obtina nu stiu ce avantaje. Gurile rele spun ca el a cerut 10.000 de lei de la firma, dar a dat (si a fost prins in flagrant) numai 2000 mai departe.
  Asta e diferenta dintre coruptul ardelean si coruptul regatean: cel ardelean are totusi bun-simt 🙂

 7. eugeni zice:

  Ribelale,

  Uite ce zice „neamtzu’ ” (al de’a facut piatra neamtului) 🙂

  http://bineshirau.blogspot.ca/2011/09/cum-naiba-de-se-potrivesc.html

 8. doru cu motoru` zice:

  Cereti parlamentarilor pdl sa boicoteze alegerile din toamna daca nu se va respecta ceea ce s-a decis prin referendum!!!!

 9. Valentin zice:

  VU pur va fi aprobat maine, a trecut de comisia juridica.
  Natangii care l-au sustinut vor avea ocazia sa vada in parlamentul Romaniei fix doua partide. USL la vreo 85% si restul UDMR.
  USL care probabil nu va avea in realitate mai mult de vreo 40% din voturi dar vor lua cam toate colegiile unde nu sunt ungurii majoritari.
  Si Basescu si multi de la PDL si multi de pe forumuri au sustinut grozavia asta electorala.
  Ei, vor culege exact ce au semanat. Ce vine au cei ca noi care am inteles , asta e alta poveste.
  Ajungem mai rau ca pe vremea lui Ceasca cu jigodiile astea.

 10. Arizonianul zice:

  Cu durerea unui regăţean scârbit, nu zic decât că „Tot Ardealu-i fruncea!”…
  Fraţi ardeleni, să nu cumva să-mi faceţi poznă mare şi să nu-l votaţi pe Boc!!!

 11. Valentin zice:

  Este incredibil cu cata lejeritate s-a tratat subiectul VU pur.
  ei, dragi natangi de pe bloguri si din PDL, draga dl Basescu, draga domnule Cristian Preda, dragii mei, asta va asteapta daca nu sunteti in stare de niste calcule elemntare, asta ne si va asteapta daca nu sunteti in stare sa ascultati niste argumente mai mult decat pertinente pe un subiect de o gravitate extrema.
  Zeci de oameni v-au spus,zeci de articole s-au scris, nimic nu v-a facut sa va schimbati opinia.
  Multumim domnului Cetatean, multumim lui Bleen, multumim societatii civile care nu pricepe nimic.

 12. ribelalu zice:

  Lumea spune ca voteaza USL sau PPDD pentru ca sunt chestii abstracte. Stati sa apara candidatii. Sa vedeti atunci drama pentru USL-asi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.