Ziarele sunt scrise pentru politicieni – în loc de proiecte şi viziuni, jurnaliştii pun pe tarabă bube, mucegaiuri şi noroi

de Ștefan Ciocan

Lătrăm pentru tine, iubit Motan / Tu ne-ai hrănit, ne-ai dat un ban. / Ne-ai scărpinat între urechi, duios, / Ne-ai dau un os de ros.

Lătrăm pentru tine, iubit Motan Varan dragă domnu’ Dan. / Tu ne-ai hrănit, ne-ai dat un ban. / Ne-ai scărpinat între urechi, duios, / Ne-ai dau un os de ros.

N-am să înţeleg niciodată de ce voi, jurnaliştii, nu ştiţi să vă apăraţi stăpânii respectând în acelaşi timp opiniile colegilor de breaslă. Câinii de pază ai democraţiei au devenit după 22 de ani de aşa-zisă presă liberă nişte dulăi care nu fac altceva decât să-şi apere stăpânii sfâşiind tot ce-i deranjează pe aceştia, inclusiv colegii de breaslă. Parcă totuşi, alta ar trebui să fie menirea jurnalistului. “Câinele de pază” ar trebui să rămână o metaforă şi să nu se materializeze într-un animal hidos, gata să latre de pe toate ecranele şi pe la toate conferinţele de presă. “Câinele de pază” nu ar trebui să-şi mârâie colegii doar pentru că nu îi ajunge zgârciul aruncat cu o pretinsă generozitate de către stăpânul politician. Patimile născute în preajma alegerilor între politicieni sunt amplificate de lătratul isteric al jurnaliştilor de casă, gata oricând să sară la bătaie. Comunitatea se transformă brusc într-o turmă mânată de dulăii din presă spre urnele de vot în timp ce toţi “lupii” care ar încerca să abată oile de pe drumul lor trebuie sfâşiaţi. Din când în când, turmele se întâlnesc şi atunci răfuiala între câini devine apoteotică. De ce între câini? De ce nu lasă oare câinii să se bată stăpânii între ei, iar dulăii să-şi vadă liniştiţi de mânatul turmei spre urna de vot? În fond după ce se încheie Campania, oricum căţeii vor rămâne înfometaţi patru ani, iar dulăii vor trăi bine, dar nu din presă, ci din alte contracte smulse prin metode neortodoxe. Atâta timp cât politicienii îşi asumă public proprietatea unor trusturi de presă, nu înţeleg de ce jurnaliştii se ascund în spatele unei aparente neutralităţi. Oare cine apără cu adevărat interesul turmei? În niciun caz jurnaliştii puşi în slujba unor maşini infernale de propagandă care aruncă spre electoratul buimac zoaiele unei clase politice depășite de propria condiție. Interesul general nu mai contează. Măria Sa Banul întunecă raţiunea şi tulbură judecata. Discuţiile pătimaşe, subiective, iau locul unor analize lucide. În această ecuaţie, ziarele sunt scrise pentru politicieni, iar emisiunile TV sunt făcute pentru candidaţi. Publicul nu mai apare în această ecuaţie decât ca potenţial electorat, mânat de dulăi spre urna de vot. Atacurile la persoană, la familie, la afacerile personale, de fapt orice fel de atacuri, umplu spaţiile de emisie ale televiziunilor locale şi paginile ziarelor bine orientate. Multe mizerii, puţine argumente!

În toată această nebunie, electoratul nu mai discerne binele de rău şi cinstea de hoţie. Nu ştie la ce să se aştepte începând din 11 iunie, pentru că în loc de proiecte şi viziuni, jurnaliştii pun pe tarabă bube, mucegaiuri şi noroi. Nimeni nu ştie de ce să voteze un anume candidat. Presa aservită îi spune consumatorului de presă de ce trebuie să nu-l voteze pe principalul contracandidat al stăpânului de la care primeşte căţelul bucăţica de zgârci.

RUPERE de ȘTIRI: A apărut, prin amabilitatea colegului Snapshot, demisia ministrului Mang:

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Ziarele sunt scrise pentru politicieni – în loc de proiecte şi viziuni, jurnaliştii pun pe tarabă bube, mucegaiuri şi noroi

 1. Evanghelista zice:

  Ioi ce se mai subtieaza Revolutia bunului simt!!!!
  Instanța supremă a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate (ANI) în procesul acesteia cu Mircea Dinescu. În urma acestei decizii, poetul își pierde funcția de membru în CNSAS.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/mircea-dinescu-declarat-incompatibil-de-judecatori-981038.html

  • Sare'n Ochi zice:

   Inalta Curte: Mircea Dinescu s-a aflat in stare de incompatibilitate. El nu va mai avea dreptul sa ocupe o demnitate publica timp de 3 ani. Latraul nu se va pute bucura de roadele latratului.

 2. ceaikovski zice:

  1 EURO = 4.4265 RON
  1 USD = 3.4209 RON
  http://www.cursbnr.ro/

 3. ceaikovski zice:

  Mai bine le puneai mutrele in alte animale, ca de ex broaste raioase. Cainele este un animal extraordinar, astia sunt niste parliti, tonomate, cum le-a zis Base.
  Niste imputiti spalatori de masini, maturatori, facuti cu facultati, zisi si formatori de opinie…
  Lipseste sa ne-o aduca pe Nutzi analista, ca-mi dau demisia din postul de cetatean al tarii mele. 😦

 4. ceaikovski zice:

  Merge si poezia lui Arghezi…

 5. Dan Ielciu zice:

  Ce de javre turbate… 😀

 6. Acidutzu zice:

  Rapid s-a reconvertit Mediafax la comentariu politic, semn ca pupincurismul este nepieritor.
  http://www.mediafax.ro/politic/comentariu-i-se-spunea-mru-9615511/

 7. snapshot zice:

  nu stiu de ce… dar parc-ar fi niste javre. eu unul le ocolesc.
  îaodi : cine zicea ca nu-i om de onoare ?
  https://lh6.googleusercontent.com/-6fCqMHNP81c/T60nHXXvrvI/AAAAAAAABR4/HtwkXJ32iw0/s624/cerere%2520de%2520demisie.jpgdemisie

 8. USL produce pentru export. Dar numai ceea ce stie, adica HOTIE:
  AFP: Scandal in Romania, ministrul Educatiei este acuzat de plagiat. Controversa din jurul ministrului Educatiei, Ioan Mang, acuzat de plagiat in mai multe articole academice, s-a amplificat vineri, fortandu-l pe premierul Victor Ponta sa ceara o ancheta Academiei Romane, cea mai inalta instanta stiintifica din tara, scrie Agentia France Presse intr-o analiza dedicata acestui subiect. Dupa cazurile rasunatoare de plagiat care au dus la demisia ministrului german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, in martie anul trecut, si a presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, in aprilie anul acesta, „noul ministru roman al Educatiei este de aceasta data in centrul unui scandal, oameni de stiinta din Israel, Japonia si Taiwan acuzandu-l ca a copiat pasaje mari din lucrarile lor pe tehnologia informatiei”, relateaza AFP.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12227194-afp-scandal-romania-ministrul-educatiei-este-acuzat-plagiat.htm

 9. Sare'n Ochi zice:

  Soțietatea țivilă, care va sa zică, monșericule:
  Dan Petre, cunoscut publicului larg in calitate de analist politic si de politica externa, a fost numit de ministrul Andrei Marga secretar de stat in MAE. Este fiul lui Zoe Petre si, pe langa o cariera academica, a fost subalternul mamei sale in calitate de consilier la Cotroceni in timpul administratiei lui Emil Constantinescu.
  http://www.hotnews.ro/stiri-12227247-dan-petre-fost-consilier-prezidential-lui-emil-constantinescu-fiul-lui-zoe-petre-numit-secretar-stat-mae.htm

 10. Evanghelista zice:

  Inca o turnatoare printre noi:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12228150-cum-stabilit-expertii-ministerului-justitiei-rodica-stanoiu-este-autoarea-notelor-informative-trimise-securitatii-sub-pseudonimul-sanda.htm
  Pentru noi SANDA este FELIX DOI!
  Expertii Ministerului Justitiei sustin intr-o expertiza recenta ca Rodica Stanoiu a scris note informative pentru fosta Securitate sub pseudonimul Sanda. Concluziile expertilor grafologi se regasesc la dosarul in care fostul ministru al Justitiei a contestat decizia de colaborare cu Securitatea a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din 2006. Expertii MJ arata in expertiza depusa la dosar in februarie 2012 ca notele informative comparate cu inscrisurile fostului ministru al Justitiei din perioada 1963 -2006 au fost realizate de una si aceeasi persoana: Rodica Stanoiu.
  Poate-o numeste Pontanacul ministru al Educatiei 😀

 11. ceaikovski zice:

  Fiti atenti aici: cea mai buna campanie a lui oparescu a fost meciul. Lumea spalata pe creier ii atribuie lui si organizarea si stadionul. Cica, da, o fi fost (deci neconvins bizonul) inceput de Videanu, dar oparescu l-a terminat, L-a facut o firma cu patron roman, din america, stim, da…
  Buna organizare, superb stadion.

  Ce ziceti? Am niste nervi, de nu va spun!

  • ceaikovski zice:

   Tot rusanu a tras sforile? Vad ca li s-a pus pata pe TVR info!
   Repede se misca, frate!
   Urmeaza ziarele online, apoi blogurile, ca presa scrisa, poate fi usor doborata. Ne amintim ce facea Adrian Nasty, cu hartia scumpa, etc.
   Inca o data, ma intreb, daca Basescu chiar n-a avut alta solutie, in afara de a ni-i aduce pe astia pe cap!
   Care parte a serviciilor a tradat tara si pe cetateni? Aceea in care toti uslasii au functionat ca turnatori, sau ca ofiteri activi? Cealalta parte a serviciilor, unde e? Vad ca presedintele a dat pe mana uslasilor si externele, mai e cineva care sa lupte cu noi? Alaturi de noi?

   • Sare'n Ochi zice:

    se misca rapid ca-s disperati! la Cluj, de exemplu, in propriile lor sondaje candidatii le sunt in spatele celor ai PDL. Boc este inaintea lui Nicoara cu 13% l primaria Cluj-Npoc, Alint Tise este cu 23% in fata lui Uioreanu la presedintia CJ. daca apuca s puna pumnul in gura presei cred ca vor castiga. nu castiga decat ura si dispretul. nimemni nu tine cu calaii.

 12. Sare'n Ochi zice:

  Cum cumpara/fidelizeaza USLinoasa presa: «Daţi-mi voie să nu dau toate veştile bune odată, că după aia îmi rămân doar veştile rele, dar pot să vă asigur că am discutat deja cu domnul Florin Georgescu şi, probabil, săptămâna viitoare sau în două săptămâni o să primesc o recunoaştere a faptului că mă ţin de cuvânt. Am discutat acest lucru şi am acordul de principiu al domnului Georgescu, trebuie doar să vadă care este impactul bugetar. Din ceea ce noi am calculat, din datele pe care le aveam înainte să intrăm în Ministerul de Finanţe, nu pierde statul cine ştie ce mare lucru. A fost mai degrabă o măsură de intimidare a jurnaliştilor în acel moment a domnului Blejnar, unul dintre domnii şi doamnele pe care n-am apucat să-i destitui eu din funcţie pentru că au plecat ei înainte.» (Victor Ponta, la capătul primei zile de guvernare. Sursa: Mediafax)
  http://cucui.kamikazeonline.ro/2012/05/cu-ce-pret-castiga-ponta-razboiul-lui-basescu-cu-presa-afla-aici-cat-vrea-sa-dea/

  • ceaikovski zice:

   Vai! Sunt sume fabuloase cu care va priva statul!! Astia nu sunt sanatosi??
   Ne-am inselat crezand ca in 7 luni nu pot face nimic grav, Ne-am inselat amarnic. Astora le dai o saptamana si te ingroapa de viu!
   Sare, ma ingrozesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.