de Ștefan Ciocan
Noroc că judecătorii Curţii Constituţionale nu au admis comasarea alegerilor, că rămâneau bisericile goale de Sfintele Paşte. Sau aproape goale… Oricum apropiatele alegeri au „mânat” spre biserici politicieni, cu mic cu mare, care mai credincios, care mai ateu, dar fiecare dornic să-şi facă din „Lumina Învierii” far călăuzitor spre urna de vot. Credinţa a devenit spectacol, dragostea de „cele sfinte” s-a materializat în băi de mulţime. Privilegiaţii au prins loc mai în faţă, cu pile… Şi cu mulţi bani vărsaţi de-a lungul timpului din bugetul public în buzunarele preoţilor. În urmă cu mulţi ani, stareţul unei mănăstiri, în timp ce-mi povestea cum a fost ajutat de unul sau altul dintre politicieni, m-a întrebat, cu aplecare spre cele lumeşti: „Aşa-i că ăştia nu ne dau nouă nici unu la sută din cât fură ei?” Bună întrebare pusă de călugărul care voia să ştie cam la cât se ridică „parandărătul” oferit pentru iertarea păcatelor de politicienii înfipţi ca nişte căpuşe în banul public. Din păcate, Biserica a ajuns instrument electoral, Dumnezeu aproape că stă lângă politicieni pe afişe, în timp ce babele îndemnate de preoţii „miluiţi” cu bani publici dau buzna la urne să pună ştampila pe „ce spune popa”. Pe lângă Biserica Ortodoxă, implicată activ în politică, şi alte culte sunt gata să-şi vândă influenţa pe care o au în rândul enoriaşilor. Comunităţile religioase neoprotestante îşi impun lideri printre politicieni sau negociază susţinerea pentru unul sau altul, în funcţie de promisiunile şi şansele concrete ale fiecăruia de a accede la putere. Sunt printre oamenii politici şi unii care cred cu adevărat şi sunt sincer cu aplecare spre viaţa spirituală. Aceia sprijină zi de zi biserica, se roagă şi îşi manifestă credinţa pe tot parcursul mandatului, nu numai din patru în patru ani. Aceiaşi politicieni care au luat cu asalt bisericile, înconjuraţi de trupe de susţinători, ca nişte apostoli, umplu stadioanele sau sălile de sport imediat după ce şi-au anunţat public participarea la alegeri. Deodată, sportivii devin importanţi, susţinerea echipelor de fotbal devine prioritară în declaraţiile candidaţilor, care se văd deja cocoţaţi în fotoliile de primar, sau ridicând mâna în consiliile locale. Popularitatea pe care o are fotbalul poate să aducă un plus de imagine şi candidaţilor, care au aflat drumul spre stadion, numai după ce şi-au anunţat candidatura.
Mulţi oameni devin deodată bisericoşi sau microbişti, lăsând tihna fotoliului din faţa televizorului sau savoarea unei beri băute cu vecinii pentru un meci de fotbal sau şi mai plictisitor, pentru o slujbă religioasă „interminabilă”. Imediat după alegeri, oamenii revin la viaţa normală. Timp de patru ani pioşenia bisericilor nu va mai fi deranjată decât de adevăraţii credincioşi, fără culoare politică, iar „ultraşii” vor putea scanda liniştiţi, fără să deranjeze urechile sensibile ale candidaţilor.
Imi amintesc cum, cu 22 de ani in urma, la prima sarbatorire „libera” a Pastelui, priveam stupefiat cum „libercugetatorul” Ion Ilici Iliescu facea niste cruci uriase in Dealul Mitropoliei!
erau in forma de secera si ciocan, Vasile. de aceea putea sa le execute fara sa i se strambe/usuce/cada mana.
„în timp ce babele îndemnate de preoţii „miluiţi” cu bani publici dau buzna la urne să pună ştampila pe „ce spune popa””
Nu neg ca sunt si preoti care fac politica insa nu e cazul sa generalizati. Majoritatea fac politica doar acasa. La fel sunt si judecatori, politisti, cadre militare care au interzis prin lege sa faca politica. Spre deosebire de acestia, preotii au interdictie doar verbala de la superiorii ierarhici si e vorba in special de preotii ortodocsi, nu si cei din alte culte. 99,9% dintre preoti nu indeamna pe nimeni sa faca nimic. Iar intrarea unei persoane intr-o biserica, fie ea si politician, este libera.
Imi cer scuze ca v-o spun dar a cam inceput toata lumea sa fie experta in toate problemele: sport, politica, ecologie, religie, justitie samd si repeta niste asa zise „axiome” care nici nu mai trebuiesc demonstrate: categoria x fura, categoria y sunt niste escroci, categoria z este corupta. Dovezi (mai ales in ceea ce spune domnul Ciocan)? ZERO! Vorbe goale, la fel cum fac politicienii. Daca domnul Ciocan arata un caz concret cu un preot care predica in biserica ca lumea sa voteze pe x sau y ziceam: „Uite domnule, exista si CATIVA preoti nebuni”. Insa asa ceva nu exista. Si daca ar exista, ar fi vorba doar de cateva persoane nu de o categorie.
Exista in schimb fenomenul invers cum este al celebrului traseist Piedone care pana in 1996 era un ateu convins si acum se da mare crestin. Insa nu au preotii nicio vina pentru ca apar politicienii ca paduchii in frunte.
In alta ordine de idei nu „preotii sunt miluiti cu bani publici”, ci niste persoane juridice, cu cod fiscal si stampila, cu salariati, cu impozite, cu patrimoniu care se numesc parohii, episcopii, mitropolii sau patriarhie. Si extrem de multe dintre aceste persoane juridice detin in patrimoniu monumente istorice de care statul trebuie sa aiba grija nu o comunitate de 100 de familii de pensionari care traiesc de pe o zi pe alta in nu stiu ce cotlon al tarii. Stiti ca pentru a varui exterior o biserica declarata monument istoric trebuiesc obtinute zeci de aprobari de la utoritatile statului, cheltuiti extrem de multi bani pe documentatie si or sa vina tot felul de controale de la Ministerul Culturii pe capul preotului? Si din cauza acetei birocratii foarte multe biserici contruite in secolele XVII-XVIII nu pot fi reparate, chiar si de catre sateni, fara ajutorul statului?
„Pe lângă Biserica Ortodoxă, implicată activ în politică”
Cazuri concrete, ceva? Nu exista niciun preot ortodox activ in Parlamentul Romaniei. Singurul preot este socrul lui Ponta dar acesta a renuntat de mult la hainele bisericesti. Si nu am vazut preoti la mitinguri. Militari in schimb am vazut. Sau poate va referiti la fostul pastor Gadea?
Domnule Ciocan, dumneavoastra (si multi altii) confundati politica cu lobby-ul. Bisericile fac lobby pentru avantaje si privilegii, nu politica. Nu exista un partener politic unic al bisericilor de-a lungul celor 22 de ani de pluripartidism. Alaturi de reprezentanti ai tuturor cultelor au aparut politicieni de toate culorile si de toate nationalitatile.
Poate ca o discutie cu un preot v-ar lamuri mai bine despre toate aceste lucruri si nu numai despre politica ci si despre celelalte teme false sau partial adevarate aruncate (interesat) pe piata cum ar fi salarizarea preotilor, pretul obiectelor de cult comercializate, ce impozite plateste Biserica si ce nu, Catedrala Neanului samd.
Sunt multe de spus insa din cauza respectului care il am pentru Victor ma opresc aici.
P.S. Biserica Romana-Catolica cere despagubiri pentru cladiri evaluate la 8 miliarde de euro. Si nu se va lasa usor. Sa va vad cum combateti si plata acestor bani publici catre o PUTERE STRAINA.
😀
Coane!
Episcopii romano-catolici din Romania isi exprima dezacordul fata de masurile legislative anuntate de Guvern privind restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de catre regimul comunist, se arata intr-un comunicat semnat de pr. Eduard Mihai Cosa, secretar general al Conferintei Episcopilor din Romania. „Restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman (…) Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist”, sustine Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu. Episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1024 dosare de retrocedare.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12028288-episcopii-romano-catolici-din-romania-anularea-restituirii-natura-bunurilor-nationalizate-este-fapt-alta-nationalizare-continuare-practicii-regimului-comunist.htm
sunt banii lor luati cu japca, Coane, merita sa se lupte. important este ca justitia sa nu se cace pe dansa si sa nu dea inapoi proprietati pentru care nu exista dovezi clare – asa cum din pacate au facut la Cluj (si probabil si in alta parte).
Sunt de acord coane si asta trebuia facut din 1990. Insa iliescu a preferat sa le vanda pe o jumatate de Dacie 1300 chiriasilor. Iar in proprietetile alea nu prea stateau muncitori necalificati. Bine…multe au fost ocupate de institutii ale statului insa si aici statul a cheltuit aiurea banii pe tot felul de cladiri luxoase cum nu au nici multinationalele iar problema cladirilor nationalizate au tot amanat-o, mizand si pe atatarea opiniei publice impotriva proprietarilor de drept. Pe de alta parte Timisoara a fost retrocedata tiganilor, cu dedicatie, pentru ca asa ua fost interesele locale. Acum, cand s-a ajuns la fundul sacului si marile tunuri s-au dat deja si a ramas doar „pulimea”, statul da doar 15%.
In comentariul meu „combateti” trebuia trecut in ghilimele.
Acum serios…problemele astea cu BOR-ul, cu maghiarii, cu resursele sunt doar niste facaturi ale propagandei antiputere pentru ca vin alegerile. Si imi pare rau ca foarte multi dintre „ai nostri”, intr-o clipa de ratacire probabil :), pun „botul” la asa ceva. Insa o sa treaca si anul asta, poate o sa se schimbe si puterea politica si atunci USL-ul va pupa tot ce a scuipat. Se vor vinde si toti mamutii statului insa la secret si pe nimic, se va exploata si aur, cupru si gaze de sist de catre straini, se vor construi biserici in continuare, salariile bugetarilor de rand vor ramane tot de rahat pentru ca bineinteles USL-ul a preluat o grea mostenire, maghiarii vor invata in limba lor, TVA-ul nu se va micsora, spitale nu se vor reinfiinta, toti politicienii lor vor fi liberi, indiferent ce au facut (se vede de acum) samd.
P.S. stiu un caz in care cuiva i s-a restituit in acte o bucata de pamant insa nu si cladirea care a fost lui, cladire aflata pe acel teren. Acea cladire este inclusa cu acte false in patrimoniul unei Cooperative de Consum (in locul unei foste magazii aflate pe vremuri la circa 500 de metri distanta) si acum practic pluteste in aer. Si pentru ca pluteste extrem de aproape de pamant nici proprietarul nu poate face nimic cu pamantul. In schimb impozit i se ia pe el.
oups…”admin” asta a ramas de la alt site 🙂
😀
pai un fel de admin esti si p-aici…
Coane 😀
mai bine sa ne plangem noi de greaua mostenire PSD, PNL, PDL, UDMR, UNPR. noi partidele noi care au sa fie (minus PPDD).
Ferma de la Cornu a familiei Năstase este fabuloasă
Traiesc ca-n vis într-un colt de paradis universul lui A.N. In curte troneaza troneaza OUL REGE de trei metri şi multe kilograme ( e cel mai mare ou al domnului Nastase, brend national primit dela Rosca Stanescu). M-a dat pe spate gradina japoneza si foaierul chinezesc
http://www.cancan.ro/actualitate/intern/video-coltul-de-rai-al-lui-adrian-nastase-vezi-cum-arata-casa-din-cornu-cum-face-tuica-cine-e-aramis-si-ce-gradina-fabuloasa-are-216603.html
un hot primeste un ou de la un escroc. lipseste ștanga de la musculosul Mitrea – sa-l tracteze pe Bombo (daca se poate pana in Congo).
Daca autorul ar fi reevaluat titlul as fi avut un mic comentariu pe tema ” Reprezentantii cultelor prefera spectacolul”, deoarece, in acceptiunea -mi proprie este o mare diferenta intre Credinta si Religie – Cult.
Titlul este ok. Eu am inteles ca parada de falsa credinta este spectacolul. Sau ca se face spectacol cu credinta de conjunctura. Nu exista nici o referinta la adevarata Credinta, cea izvorita din suflet.
Draga mea,
E o opinie (proprie) si nu un adevar unanim acceptat! 😛
In topica mea credinta reprezinta o cale pe care o urmezi visand cu ochii deschisi pana la un taram al implinirii, religia reprezinta un set de norme si dogme cu care poti reverbera sau nu indiferent de „repartititia” care ti-a fost distribuita! 🙂
Descalcind propriu-mi dictionar , poate vei percepe mesajul meu anterior: nu credinta a devenit un spectacol! Ci mandatatii religiilor sunt lobisti neconvingatori sau purtatori ai primordialulului ” La inceput a fost CUVANTUL” care nu lasa loc de interpretari echivoce ori dubitative!
Am studiat partial crezul eminentului neorochirg Dumitru Constantin Dulcan si prin ” In cautarea sensului pierdut ” am decriptat diferenta enorma dintre credinta si religie.vs. stiinta. Nu exista antipozi ci cunoastaere! 🙂