de Ștefan Ciocan
Să ne mai mirăm că oamenii cu bani sunt de două feluri: apăraţi de poliţie, ori căutaţi de poliţie?
Se vorbeşte tot mai mult, dar nu foarte tare, despre privatizarea Minvest. Societatea este acum în portofoliul statului român şi, prin numirea unor directori pe criterii exclusiv politice, este controlată de fapt de către deputatul Viorel Arion. Toată conducerea societăţii care exploata cândva fier cupru şi aur, este formată din marionetele deputatului PDL din colegiul Hunedoara. Lipsa de experienţă în domeniul industriei extractive a unui notar, numit peste noapte director, şi a unui inginer fără experienţă – director adjunct, şi-au spus cuvântul, societatea fiind în pragul falimentului, înregistrând pierderi uriaşe. Şi totuşi, de unde interesul „băieţilor deştepţi” pentru compania Minvest? Pe lângă accesul la banii publici, oricât de puţini ar fi ei, dirijaţi spre diverse firme de casă, în urma executării unor investiţii cu sau fără rost (renovări de arhive şi alte asemenea), a vânzării terenurilor şi activelor dezafectate sau a afacerilor cu închirieri de utilaje, Minvest poate deveni cu adevărat o mină de aur pentru cel care poate să pună mâna pe acţiunile respectivei societăţi. În momentul de faţă, conducerea, politică, a societăţii vinde cam tot ce ar mai fi atractiv, imobile şi terenuri, căutând soluţii pentru diminuarea cât mai accentuată a preţului. Prin vânzarea cât mai multor active ale firmei, va scădea şi atractivitatea acesteia pentru potenţialii investitori, dar şi preţul evaluat pentru preluarea companiei. Aparent, miza pentru controlul Minvest este de fapt o găinărie. Dar nu afacerile cu fier vechi vândut ţiganilor din Strehaia sau schimbarea câte unui toner de copiator sunt miza pentru care Minvest trebuie controlat de marionete fără nici o pregătire în domeniul industriei extractive. Adevărata miză sunt acţiunile pe care compania cu sediul în Deva le are atât la Roşia Montană Gold Corporation, cât şi la Deva Gold. În urmă cu doi ani, Adriean Videanu, la vremea respectivă ministrul Economiei, şi-a exprimat intenţia de a trece acţiunile pe care statul le deţine la Roşia Montană de la Minvest la ministerul pe care-l conducea. Intenţia lui Videanu nu s-a materializat. Și, de atunci, nimeni nu mai vorbeşte despre acest plan. Tot mai mult se vorbeşte însă despre privatizarea companiilor de stat, printre care şi Minvest. Compania „soră” de la Baia Mare, Cuprumin, este deja vândută, iar FMI face presiuni mari şi pentru vânzarea Minvest. Actualmente, firma minieră din Deva deţine 19,31 la sută din acţiunile de la Roşia Montană şi 19,25 la sută din Deva Gold. În condiţiile unei creşteri accelerate a preţului mondial al aurului, procentele deţinute în cele două mari companii care urmează să exploateze metalul preţios din Munţii Apuseni vor avea o valoare mult mai mare decât toate activele şi tot fierul vechi pe care îl pot mulge din fostele filiale „băieţii deştepţi” şi ţiganii din Strehaia.
O preluare, de către Ministerul Economiei, a acţiunilor deţinute de Minvest la cele două mari firme de exploatare a aurului ar fi o măsură normală, a unui stat care-şi apără interesele. Dar de la Videanu, nimeni nu a mai vorbit public despre acest lucru. (Poate se uită…)
Pentru ca intamplator am oarecare legatura cu domeniul metalelor, de voie de nevoie citesc cam tot ce are legatura cu exploatarile. Si ce citeam chiar ieri?
„Grupul minier Rio Tinto renunta la diamante
Compania Rio Tinto ar putea renunta la toate activitatile sale din domeniul diamantelor, evaluate la 1,2 miliarde de dolari, urmand, astfel, exemplul concurentului BHP Billiton. Rio Tinto, al treilea cel mai mare grup minier al lumii , a anuntat ca procedeaza la o trecere in revistra a activitatilor din sectorul de diamante, de care intentioneaza sa se desparta. Astfel, se confirma noua politica a intreprinderii, concentrata pe segmentele mai profitabile, adica extractiile de minereu de fier, cupru si uraniu.” sursa: fin.ro
Eu nu sunt ca cei care se opun cu toate fortele noilor exploatari. Toti ecologistii astia ca sa protesteze folosesc tot felul de produse (incepand de la haine cu cianura, produse petroliere, aparatura electronica care contine tot felul de elemente chimice poluante sau exploatate cu tehnologii poluante, mananca produse pline de chimicale si se indoapa cu carne). In toata lumea nu statul exploateaza resursele, nu statul le cumpara, nu statul comercializeaza, statul doar trebuie sa-si incaseze pretul pe redevente stabilite corect, pe suprafetele de teren si sa controleze incadrarea in standardele de mediu si securitate a tehnologiilor folosite.
Argumente de genul: „ne fura canadienii resursele” nu tin. Si piatra sau marmura trebuie exploatata cu investitii mari dar minereurile.
Statul trebuie sa-si pastreze oameni (corecti) in consiliile de administratie pentru a putea verifica operatiunile si profiturile (statul, adica noi, castiga destul si cu profit zero, daca iese si ceva in plus cu atat mai bine).
sunt de acord cu dvs, domnule. Eu as mai adauga ca la cum ne-a aratat ca exploateaza statul (iresponsabil si nepreocupat de mediu), mai bine sa nu-l lasam pe el sa se ocupe, dar sa ia castigurile.
In Hunedoara este Ruseanu. Sa nu uitam cine e Ruseanu, in ce afaceri dubioase a fost implicat, cata cerneala au consumat jurnalistii scriind despre el.
Sa nu uitam ca el a fost implicat si in afacerile cu fier vechi, cu tiganii din Sintesti de Vidra (Ilfov), judet din care au disparut Neferalul.
Dan Radu Rusanu – marele penal al Hunedoarei. cunoastem „caracterul” (lipsa)!
dece scapä aceste japitze penale, prescumn RUSEANU SI BURTÄVERDE ?
Theo, au luat fetele legatura cu tine?
eu am reusit sa vb cu Mihai la telef, e f bolnav…
ca inca mai are nevoie de ei sistemul ticalosit.