Unde sunt copacii?

de Victor Popa

Pe vremea copilăriei mele şcolare, atît manualele, cît şi dascălii mei, mă învăţau cît este de frumoasă ţara noastră. Ce de lanuri galbene, ce de păduri verzi prin care, simbiotic, behăiau oiţele, alături de urşi carpatini, dîrji şi înţelepţi precum sfătoşii bătrîni din povestirile lui Sadoveanu. Ce să mai vorbim de apele cristaline, prin care ades zăreai străfulgerarea argintie a peştilor, şi în care bătrîni arini se împleteau cu plîngătoare sălcii, străjuind margini de lunci înecate în flori şi zumzet de albine. Și toate acestea în condiţiile în care putredul capitalism îşi exploata inconştient resursele naturale, poluarea îi strivea pe amărîţii de americani, germani sau japonezi, în apele lor se găseau doar deşeuri toxice şi, unde mai pui, în isteria lor tehnologizantă, inconştienţii de capitalişti începuseră să compromită chiar vidul spaţiilor cosmice.

Deschiderea de ceva ani din urmă m-a convins că faptele nu stau chiar aşa. „Imaginea celuilat” era rezultatul unei, totuşi subtile, propagande menită să cosmetizeze realităţile. Bogăţia îşi are părţile ei negative. Or fi „ei” mai bogaţi, dar se îneacă în smog. Om fi „noi” mai săraci, dar ce patrie frumoasă şi curată avem. „Ei” mănîncă tot felul de semipreparate şi tot felul de chimicale! „Noi” avem produse naturale, de la oiţele noastre, de la porcuşorii noştri care nu sunt îngrăşaţi cu concentrate, ci cu produse naturale. „Ei” distrug, „noi” conservăm. „Ei” sunt iresponsabili, „noi”, în toată sărăcia noastră, ştim să păstrăm ceea ce ne-a dat mama natură.

Am fost mulţi cei care am crezut toate acestea. Măcar din dorinţa, ascunsă undeva în subconştient, de a avea şi „noi” ceva al nostru. Cu atît mai crudă trezirea la realitate. O realitate încadrată geografic între Tisa şi Siret, două repere ale inconştienţei, între o Mare Neagră care tinde să devină o Mare Moartă, mii de kilometri de rîuri fără viaţă, versanţi de munţi care o iau la vale datorită defrişărilor masive, rezervaţii naturale ameninţate de interese care răspund doar comandamentelor „ecologiei” banului. În Occident partidele ecologiste arbitrează viaţa politică. La noi au importat deşeuri toxice. Falimentul politicii ecologiste este o consecinţă directă a acţiunilor partidelor care s-au pretins a fi protectoare ale mediului. Ce ne-a mai rămas? Organizaţii neguvernamentale, unele cel puţin, care se agită, de multe ori în van, pentru a mai salva ce a mai rămas de salvat. O structură de agenţii guvernamentale, create ca urmare a comandamentelor cerute de procesul de aderare la organismele europene – și rămase ca atare după aderare: încremenite în proiect și sub presiunea unor interese care nu au nici o legătură cu protejarea mediului. S-ar putea spune că suntem prea săraci şi nu avem suficiente fonduri pentru a ne permite „mofturi” precum protecţia mediului, în condiţiile în care o ţară întreagă o duce de azi pe mîine. Dar aceste mofturi costă. Atît la propriu cît şi la figurat. Sutele de milioane în dolari, pe care societatea „Aurul” din Baia Mare le datorează de un deceniu statului maghiar, reprezintă doar un exemplu. Ce să mai zic de toţi cei loviți de ape în fiecare primăvară de-a lungul fiecărui pîrîiaș al Patriei? Şi acestea reprezintă doar costurile momentului. Cît şi cum vom plăti în viitor este greu de cuantificat.

Despre problemele legate de poluare şi de protecţia mediului s-a tot vorbit. Principalii purtători de cuvînt sunt presa şi organizaţiile neguvernamentale. Şi partidele politice în perioada campaniilor electorale. Acţiunile în această direcţie reprezintă doar flori. Nu primăvară. Primăvară care nu va mai veni. Dar copacii unde sunt?

Acest articol a fost publicat în Țara lu' 1001 de nopți și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Unde sunt copacii?

 1. ceaikovski zice:

  Felicitari Victor pentru articol!!
  Sa nu uitam zona Olteniei si a Calarasilor, intrate in desertificare. Nici mortii nu-i mai pot ingropa, nisipul se scurge in urma lopetii…

  Cabane rasarite pe piscurile de la Babele, acolo sunt copacii, in sobele locuitorilor si exportate de Haissam, ca cherestea, inca din anii ’90.
  Padurea de Argint a lui Eminescu, a ramas un crang de cateva zeci de mesteceni, inconjurat cu gard!

  • Marean zice:

   Stii bancul despre desert de pe vremea lui Ceausescu?
   Zice Ceausescu la nu stiu care Plenara: Dragi tova’si si pr’etini, vom construi socialismul indiferent de costuri si de efort si vom continua lupta pentru pace pana in Romania nu va mai ramane piatra pe piatra, pana vom transforma Romania in desert. Pentru ca se stie, vova’asi si pr’etini, in desert se gseste petrol!

 2. theo- nona zice:

  cred cä trebuie fäcutä urgent o actziune, oricat de prost este romanul,
  potzi sä scrii pe fluturasi, ce iseamnä un pom pt. viatza si plämanii lui,
  cat de inportantz este pt. pämant, viscol,case, etc.

  poate vii se pare puieril, dar eu asa as face, mari tirade, nu pricep
  oamenii simplii.

  • ceaikovski zice:

   Vinovat este cel care a retrocedat padurile. El se numeste iliescu.
   Vinovat este cel care a „mosit” si protejat afacerile ilegale cu cherestea, cei care au permis iesirea din port, fara acte, etc. Nu intru in amanunte. Ceausescu inconjurase cu garduri padurile si noi il injuram ca n-aveam unde face un pi.. la marginea soselei, ca deh… wc-uri de unde?
   Sa vezi popimea (care a primit padurile inapoi) ce de lemne taie din ele si le vand, sa vezi afacerile naibii ce au ei!

   • Sare'n Ochi zice:

    vinovat este si taranistul Lupu care si-a vazut de propriile interese atunci cand a mosit legea ce-i poarta numele. iar interesele sale nu erau dintre cele mai curate. le-a dat unor amarati, pentru a se putea da Bisericii Ortodoxe din Moldova fara numar. fara numar – cu o lacomie ce nici Biblia cred ca nu o poate descrie.

    • ceaikovski zice:

     Asa-i Sare. Aici ai pus degetul pe rana si ai apasat…
     Mie mi s-a facut greata de cate paduri, pasuni, fanete, li s-au facut cadou Mitropoliei Ortodoxe din Moldova, cand am facut un tur al Moldovei. Prisaca lui Sadoveanu este ingradita, data bisericii si aceea. Te uiti peste gard, daca vrei sa vezi ceva. Chiar casa lui Sadoveanu este pe terenul bisercii, si scrie pe afis: prin milostenia bisericii X – care e la doi pasi de casa memoriala”. Mai sa fie al dracului!! Mitropolia Moldovei nu este singura beneficiara, mai sunt, dar acolo am vazut cu ochii mei.
     Banii europeni sunt accesati pt fanete si pasuni, banii credinciosilor intra tot la ei, banii statului tot la ei, pt ca biserica e institutie de stat, sa nu uitam… Daca extindem discutia, ne dam seama ca biserica ne fura cu acceptul statului, pe fata, mai rau decat unii politicieni.
     Ideea ta cu florile si copacii de hartie este fenomenala. O s-o semnalez la liceul fiica-mii, poate vor sa faca si ei o actiune. Cum sa bagam tinerii in treaba asta? Sa aiba si ei un ideal, o actiune ceva, sunt atat de lipsiti de teluri…

     • Sare'n Ochi zice:

      nu mai stiu unde citeam ca si casa memoriala Eminescu este pe o proprietate din aceasta si ca este lasata in paragina prin mila fetelor bisericesti pentru ca acolo ar fi trait Eminescu cu Veronica Micle in concubinaj. si-atunci ratanul ortodox zice ca nu se cuvine sa conserve casa – ca-i spurcata. care-i deosebirea dintre talibanul islamist si talibanul ortodox?
      eu cred in unul Dumnezeu cu mult mai frumos si mult mai tolerant!

      • ceaikovski zice:

       Inseamna ca fetele bisericestisunt IPOCRITE!
       Pentru ca la manastirea Varatec se afla (cam la 100 de m departare) mormantul Veronicai Micle. Este ingrijit, etc.
       Maicile de acolo… offf nu mai zic, ma apuca nervii. Rozalii in obrajori, grase, au casute proprii, trandafiri englezesti in curti. Casa memoriala alui Vlahuta este in curtea manastirii, printre casutele maicutelor, ingrijita de acestea. Adica o varza fiarta. Doua-trei camere, o prezentare de 2 lei. Te duci sa vezi pt ca a fost Vlahuta, dar de vazut n-ai ce.
       Mergand spre casa memoriala a lui Vlahuta am vazut eu casele maicutelor si curtile lor. Admirand eu trandafirii, intru in vorba cu o maicuta grasuna, vesela si cu obraji imbujorati. Zice maica: „sa stropiti floorile si rosiile cu lapte daca nu vreti sa se maneze.”
       I-auzi, zic in gandul meu… ce de lapte au ele, de-si permit sa-l risipeasca pe stropit plantele…

  • Sare'n Ochi zice:

   nu este deloc pueril. chiar ma gandesc la o campanie cu niste afise cu flori frumoase si intrebarea – poti mirosi aceasta floare? copaci – poti citi o carte sub acest copac? samd.

 3. doru cu motoru` zice:

  Coane 🙂 , chapeau ! Fain articol! La ligurica mi-a cazut. I-os pescar de cateva cincinale 😀 ,cu acte-n regula. Asa ca stiu cateva cursuri de apa ( la picior),de la izvor,pana hat,la granita… judetului 😛 . Si-mi ajunge! O durere si o revolta imensa. Este pur si simplu nebunie ce se intampla. De la defrisarile „peste noapte„, la micro hidrocentralele mamii lor,pe cursurile paraielor montane ( nu se respecta nimic !nimic!),la lipsa containerelor ,a toaletelor ecologice,la la muntii de pet uri si gunoaie infricosatoare,pe malul baltilor concesionate in batjocura.Unde singura investitie,in marea majoritate a cazurilor,sunt cativa pari cu cate un patrat din rigips,pe care este scris „frumos„ ca-i privat si ca trebuie sa marci banu.In rest Dumnezeu cu mila, noi cu nesimtirea,ei cu banii! Cariere si spalatorii de piatra ,fara noima,fara acte,care distrug flora si fauna…`s ce daca? Iese banu~?Erau cabane mici,cochete,pe urma au aparut cabane,pe urma vile ,viloaie,mai nou adevarate forturi,de pot sa vina aia de la holivud sa traga scene cu indieni ( si de astia avem 😀 ) care ataca militarii; despre poluarea panzei freatice cauzate de lipsa foselor septice,nu mai vorbesc. Asta cu legea picnicului este ,vorba lui jiji „ o aroganta„.

  • Sare'n Ochi zice:

   Coane, multumim!
   legea picnicului este pentru a aparea investitorii parcurilor de mancat in mijlocu naturii. 3 bancute si o roata de pietre pentru foc vor costa statul cateva milioane de euro per capita. nu vezi ca se imput treburile cu energia, asfaltula si alte cele? se reprofileaza baietii.

 4. doru cu motoru` zice:

  errare humanum est 😦

  cred ca si tata saracu,era grabit,asa ca mine ; ligurica = lingurica ; i-os = io-s ;

 5. vasilegogea zice:

  Imi amintesc prima propozitie in limba latina invatata la scoala (in primul an de liceu); In nostra patrie multa silvae sunt. Acum nu se mai prea face latina, dar propozitia asta se poate citi in manualul de geografie de clasa a IV-a. Oops!
  Poate ca de aia dispar padurile, de mici romanii nu inteleg propozitia asta!

  • Sare'n Ochi zice:

   Salut Vasile!
   sunt se va inlocui cu erat. si, gata, adevarul istoric va fi restabilit.
   mare pacat.
   iti zic – ar trebui sa facem in centrul orasului o campanie cu postere de copaci in mana si cu texte: auzi fosnetul frunzelor acestui copac? poti citi o carte la umbra cestui copac? simti ozonul dat de acest copac?
   astept propuneri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.