Căpușând maghiarimea din Transilvania, UDMR a confiscat Transilvania de la ardeleni

de Ștefan Ciocan

În ultimul an politicienii UDMR au „sărit calul” rău de tot în ceea ce priveşte relaţia cu puterea. Spun politicienii UDMR! Nu ungurii, pentru că sunt convins că între cele două entităţi se cască o prăpastie care creşte pe zi ce trece. Tocmai existenţa acestei rupturi dintre formaţiunea pseudo-politică a ungurimii din România şi maghiarii neimplicaţi politic îi face pe liderii UDMR să şantajeze disperaţi guvernul şi să solicite extrem de vocal tot felul de drepturi – praf în ochi pentru etnici – în speranţa că vor mai prinde pragul electoral. În realitate miza vârfurilor politicienilor maghiari este una pur economică. UDMR vrea să mai prindă patru ani în Parlament, pentru ca prin metodele binecunoscute deja, şantaj şi tupeu maxim, să poată să-şi păstreze afacerile începute în zona ministerelor conduse de ei.

De 22 de ani UDMR nu face altceva decât să „căpuşeze” maghiarimea din Transilvania, cu pretenţia că-i apără drepturile, în condiţiile în care este evident că România a găsit cele mai bune soluţii din Europa pentru rezolvarea problemei minorităţilor. Maghiarii din Transilvania trăiesc la fel de prost sau de bine ca şi concetăţenii lor români. Au aceleaşi probleme cu şomajul, cumpără oul la acelaţi preţ ridicat şi muncesc pentru acelaţi salariu de mizerie. Cu sau fără UDMR, în 22 de ani nu s-a schimbat nimic din aceste realităţi. Maghiarii aveau propia editură (Kriterion) propriile publicaţii (Elöre), aveau chiar şi învăţământ în limba maternă. Autonomia judeţelor Covasna şi Harghita, mult trâmbiţată de UDMR este o prostie. În condiţiile în care PIB-ul acestora este sub media naţională ar duce la înrăutăţirea vieţii locuitorilor de aici dacă nu ar primi fonduri guvernamentale. Aşa că politicienii UDMR nu fac decât să joace murdar pe tema unor false probleme ale comunităţii maghiare.

Întotdeauna am avut impresia că de fapt UDMR nu este altceva decât un apendice al foştilor comunişti şi securişti de etnie maghiară regrupaţi după ’89. Un fel de PDSR vorbitor de limbă maghiară. Nu pot să ignor faptul că la doar câteva zile după adoptarea la Timişoara a celebrei Proclamaţii, care prevedea, la punctul 8, lustrarea foştilor activişti, cu complicitatea maghiarilor a fost inventată diversiunea de la Târgu Mureş. Puţini mai ştiu astăzi cine cu cine s-a bătut acolo şi de ce. Dar ştim sigur că Ion Iliescu a avut pretextul de a reînfiinţa securitatea şi a pozat de atunci în omul providenţial care a salvat România de la un scenariu similar celui din Iugoslavia. Nici mineriadele nu au rămas nebăgate în seamă de UDMR, imediat după descinderile minerilor la Bucureşti se întâmpla ceva şi în secuime, motiv pentru mass media aservită lui Iliescu să arate pisica secesionismului şi revizionismului maghiar. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană toate „spaimele” românilor legate de pierderea Transilvaniei, s-au risipit şi UDMR a pierdut un mare şi paradoxal sprijin cel al PRM, partid fără de care maghiarii s-au văzut singuri într-un joc în care nu mai aveau partener. Astfel că au fost nevoiţi să-şi orienteze energiile spre partidele aflate la putere şi să mimeze lupta pentru drepturile maghiarilor din interiorul coaliţiei de guvernare în timp ce „la umbra” sabiei Sfântului Ştefan defrişează mii de hectare de păduri şi stau adânc înfipţi cu mâinile în bugetele ministerelor pe care le conduc. Nimic din toate astea nu puteau realiza ungurii dacă România avea o clasă politică – putere şi opoziţie – responsabilă. După principiul „prost e cine dă nu cine cere” maghiarii au stat permanet pe val şi au cerut.

Dar cred că cel mai mare rău pentru Transilvania l-a făcut UDMR în momentul în care a reuşit să ducă în derizoriu orice idee de autonomie. Orice mişcare de restructurare administrativă pe regiuni istorice, orice încercare de independenţă administrativ-economică a Ardealului duce inevitabil la plasarea între cele două tabere, unguri şi români. Ardealul nu poate fi al ardelenilor ci doar al ungurilor sau al românilor, şi asta din cauza UDMR care permanent a scos în faţă ameninţarea revizionismului, confiscând practic Transilvania de la ardeleni.

Referințe:

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Căpușând maghiarimea din Transilvania, UDMR a confiscat Transilvania de la ardeleni

 1. nu sunt sigur, dar cred că acum UDMR creează un precedent extrem de periculos: șantajarea guvernului (pe față!) pentru a face un abuz vădit (și imens).
  înființarea unei facultăți, ca element organizatoric din structura unei universități, ține exclusiv de managementul (organizarea) acelei universități.
  guvernul nu poate înființa facultăți, departamente, linii de studiu și alte asemenea.
  eu sunt total în favoarea înființării acelei facultăți în maghiară, dar acest lucru trebuie făcut de universitate, nu de administrația centrală.

  • Sare'n Ochi zice:

   asta le-au si transmis. dar politrucii UDMR au innebunit – se cred pe cai mari. dar vorba lui Cristoiu de aseara de la B1TV – s-ar putea ca USL sa nu aiba nevoie de castana lor fierbinte.

 2. Culai zice:

  Nu „crează”, ci au resuscitat acel precedent vechi de cînd attiloimea a migrat din pustă (nu cea mongolă), pentru a lua cu japca „pămînt şi apă”.
  Sper ardent, să nu ni se mai tot repete „istoria”-n fazele ei cele mai odioase!

 3. Mih. zice:

  Exista o singura solutie corecta:
  UDMR, OUT!!! (evident, de pe scena politica).
  Romanii sa faca bine sa iasa MASIV la vot! (si se rezolva…).
  De ce sa asteptam sa rezolve totul partidele politice?
  Suntem in an electoral, trebuie sa folosim ocazia…

 4. Mih. zice:

  PS Salut, Sare si multam pt articol: ft bun!
  Asa zic si eu: au sarit calu’ muuult prea muuult si prea ades 😦

  • Sare'n Ochi zice:

   o zi buna @Mih.
   au sarit calul. este timpul sa se faca si altfel de politica, nu numai de santaj. o politica pentru oameni si pentru nevoile lor – se vede unde am ajuns datorita lacomiei si nemuncii!

 5. Virgiliu Culiceanu zice:

  Excelent domnule Lungu!
  In tot ceea ce au facut ungurii la noi, pricipalii vinovati sunt politicienii romani.
  In alta ordine de idei, ar trebui sa luam exemplu de la unguri, si sa obtinem pentru cele 15 milioane de romani de langa Romania macar aceleasi drepturi pe care le au ungurii in Romania. Demersurile pentru drepturile romanilor din Serbia (asa zisii „vlahi” din Valea Timocului) sunt doar un palid inceput.
  Si sa nu uitam ca, pe cand ungurii sunt doar de 1 000 de ani in zona, noi suntem de peste 6 000 (4 500 de ani garantati de intreaga comunitate stiintifica internationala).

 6. filadel zice:

  Foarte bun articolul.

 7. Hai de să vă spun de ce câștigă în permanență UDMR.
  În faţa votului, un prost este egal cu un deştept. Dar doi proşti nu sunt egali cu doi deştepţi, pentru că, din doi deştepţi, unul n-o să vină la vot, fiindcă i se pare că „totul e lipsit de sens”. Trei proşti nu fac nici atât cât trei deştepţi, pentru că, din trei deştepţi, unul are probleme existenţiale şi nu vine la vot, iar altul e sigur că „o să iasă tot ăia” aşa că n-are sens să se mai ducă. Patru proşti contra patru deştepţi? Exclus! Din patru deştepţi, unul n-are Mercedes şi i se pare că „n-o să se schimbe nimic”, altul ştie el „cine o să iasă”, iar al treilea preferă să adoarmă la un film bun, de cinematecă. O mare dezamăgire, asta e democraţia: 100 de deştepţi care nu votează n-or să facă niciodată cât un singur prost, da’ care votează!!!

  • ceaikovski zice:

   Cei care voteaza UDMR sunt fix 6% maghiari si secui din Ro.
   Cred ca asta va fi sfarsitul acestei uniuni. Este posibil sa nu mai intre in parlament dupa figura asta. Ce-si face omu cu mana lui, se chiama … lucru manual 🙂 🙂

   • Sare'n Ochi zice:

    cu conditia ca cei care ies la vot din partea cealalta sa depaseasca 60-65% (ceea ce ma indoiesc). daca liderii asa-zisei opozitii erau constienti (nu este cazul!) cu ocazia acestui santaj veneau si ziceau – hai sa facem regionalizarea. te ajut sa treaca legea asta in asa fel incat sa nu mai fie nevoie sa existe politici pe criterii etnice, ma ajuti sa trec legea astalalta care ma avantajeaza. asta inseamna unitate si interes comun, altul decat ciolanul.

  • ribelalu zice:

   Buna seara!
   In 1990 UDMR era forta politica numarul doi in tara cu 29 de deputati si 12 senatori. De atunci a scazut continuu atat ca numar de votanti, ca procent al voturilor si ca numar de parlamentari ajungand acum sa aiba 22 de deputati si 9 senatori.
   Paradoxul este ca in timp ce numeric UDMR este din ce in ce mai putin reprezentat, politic a obtinut rezultate din ce in ce mai bune ajungand ca >90% din doleantele initiale sa fie indeplinite. Intrucat obiectivele sunt aproape indeplinite in totalitate, in plus i-a aparut si concurenta politic, liderii uniunii trebuie sa dea dovada de multa imaginitaie pentru a mai mentine electoratul maghiar fidel si activ. Probabil de acum incolo ideea fixa, mai ales cu ocazia iminentei reorganizari administrativ-teritoriale, va fi o autonomie cat mai larga pentru tinutul secuiesc (unit asa cum vor dori ei). Mai intai administrativa, si apoi poate chiar politica. Ce ar mai putea cere? Cu ocazia viitoarei revizuiri a Constitutiei vor cere eliminarea termenilor „stat national, unitar si indivizibil” si poate chiar ca limba maghiara sa devina limba oficiala (exista cazul suedezei in Finalnda). Deci de acum incolo doleantele vor fi mult mai radicale.
   Solutia e una singura: UDMR sa intre in opozitie. Sunt la putere intr-un fel sau altul inca din 1996 cu exceptia anilor 2008-2009, (inclusiv pe vremea lui Nastase cand UDMR a sprijinit oficial in parlament PSD) facand echipa cu absolut toate fortele politice actuale sau disparute din parlament cu exceptia PRM. Insa daca era cazul faceau si cu PRM. Au fost criticati, pe rand de toti si au fost luati in brate, pe rand, de toti. Asa ca vinovat de situatia actuala este tot esicherul politic romanesc iar vina cea mai mica o are, paradoxal, UDMR-ul care si-a facut excelent treaba.

 8. ceaikovski zice:

  Seara buna tuturor!
  Imi cer scuze pt absenta, insa am foarte mult de lucru. E o perioada aglomerata, pana prin mai, apoi alta, pana la sf lunii iulie.
  Am intrat insa sa va mai vad/citesc, sa nu pierd complet contactul cu ce se intampla in Romania ailalta 🙂
  In leg cu subiectul: UDMR are si el calcaiul lui Ahile! Laszlo Tokes 🙂 🙂
  In afara de faptul ca s-a incalcat in mod grosolan autonomia universitara, au facut un kkt de o sa se mire si ei…
  Eu am o intrebare simpla: in celimba isi vor da rezidentiatele medicinistii care termina facultatea in limba maghiara? Care colegiu al medicilor ii va recunoaste ca medici?

  In rest, UDMR face ca in bancul cu Bula: „ce-ai facut tu Bula vacanta asta?” „Am ajutat o batrana sa se urce in tren.” „Cum, Bula? Toata vacanta asta ai facut?” „Da, pt ca ea nu voia saraca!”
  UDMR nici macar nu raspunde dorintelor propriului electorat. Imi scapa „poanta” de data asta, daca o stiti sau o intuiti voi, poate imi ziceti simie.
  Noi mergem foarte des la Tusnad-Bai, ne place foarte mult aerul, zona, in fine, am rude pe acolo. Maghiarii si secuii pe care ii cunosc eu, isi invata copiii de mici limba romana, ca sa aiba sansa de job. E o mare tampenie ce-a facut UDMR. Si fara noima.

  • Sare'n Ochi zice:

   😀 buna! bine ca este de lucru si ca cineva mai vrea si sa munceasca!
   Laszlo Tokes este un calcai prea vizibil. tare imi este ca vorbim despre varianta de fuga. sa nu uitam ca UDMR ca atare este un conglomerat de platforme care pot emigra frumos sub alta sigla si un alt lider vizibil. Tokes este un individ cu interese anti-Romania foarte clar definite.
   in rest maghiarii si secuii din zona, cu exceptia celor infierbantati (care sunt suficienti si de partea cealalta – altfel nu s-ar fi alimentat in prostie), vor sti sa se descurce.
   iar noima, ca sa zic asa – o fi fiind ori acolo ca insii chiar isi doresc alegeri generale odata cu cele locale – sa aiba o sansa in plus, ori vor sa faca in asa fel incat sa nu se ajunga la modificarile de Constitutie pe care le-a enuntat Traian Basescu, ori aveau ceva partipriuri de rezolvat ceva partipriuri prin zona (desi-i cam mica miza pentru asa un circ pe fata), ori toatea acestea la un loc. eu inclin sa cred ca sunt disperati fesenistii maghiari – li se cam termina politicile pe baza de etnie.

   • ceaikovski zice:

    Prea mult de lucru nu-i (ma refer la contracte) dar a a vut grija organismul nostru profesional sa ne ingreuneze activitatea, astfel incat sa muncesti dublu pt acelasi rezultat/bani. Ca la noi…
    Sare, si daca nu vreau, ce sa fac? Alte venituri n-avem. Tara lui „SA NE DEA” e de cealalata parte a soselei 🙂 🙂

    Bineinteles ca secuii si maghiarii se vor descurca, asa au facut si pana acum. Deranjant este ca zona e foarte saraca. Salariile sunt mici, locuri de munca ioc. Macar atat sa fi facut UDMR pt electoratul lui. Sa dezvolte zonele Harghita, Covasna, Tg Mures (pe care n-o cunosc prea bine). Hrebenciuc are si in zonele respective hoteluri, restaurante, de ex cel de pe lacul Ciuc…
    Desi nu pot sa mai spun ca de data asta PDL m-a dezamagit, ii cunoasc deja destul de bine, iar guvernul este o imagine in oglinda a pdl, dezamagitoare este lasitatea politicienilor. Cu orice risc, nu le-as fi cedat. Castigau mai multe voturi.
    Inca o data, cred ca ne scapa noua ceva, sau e atat de simplu, incat nu ne vine noua sacredem…

 9. ceaikovski zice:

  De data asta jocul a fost loose-loose. PDL a cedat, pierzand electorat, UDMR la fel, pierde electorat.
  De ce nu i-au lasat sa plece de la guvernare, nu inteleg. PDL ar fi castigat enorm.
  Iar USL, vorba voastra, nu are nevoie de un cartof asa fierbinte.
  Am auzit declaratia unui arab, student la UMF Tg Mures, care spunea foarte frumos: „nu inteleg de ce se straduiesc atat sa ne separe, cand in toata lumea se lupta pt colaborare, pt echipa?”

 10. brindusa zice:

  Atunci cand evidenta minciuna , fraiereala si suprasaturatia de calcule meschine facute de politicieni ingretoseaza, sa nu se mire nimeni de lehamitea instaurată in marea majoritate a românilor .Poate si asta se doreste si se transmite sublimal – sa voteze doar cei direct „motivati!” !
  Coooalitia de frantura a pierdut enorm prin demersul initiat smechereste in legatura cu UMF Tg. Mures si mai ales in Transilvania! Pentru ca ardelenii nu uita si nu iarta daca se simt scuipati in sufletul lor de romani ! Ce surprize se mai ofera pana pe 15 Martie a.c?
  http://www.politicaromaneasca.ro/bogdan_aurescu_romanii_din_ungaria_tot_mai_putini_in_auto_guvernarile_locale-7835

  • Sare'n Ochi zice:

   romanii ardeleni ar face bine sa iasa la vot nu sa stea sa-n jure-n barba. parca ar fi ardeleanul ala care asista cum ii face praf un elefant gospodaria si numai exclama „no, no!”, la fiecare distrugere. apoi, cand se pierde elefantul in zare, isi stinge tigara cu calcaiul si zice: „apoi nu te-oi baga io in ma-ta?!”
   mai multe fapte, mai putine vorbe.

 11. ceaikovski zice:

  Si daca nu iesim la vot? Cine ii mai voteaza pe usl, pdl, udmr, etc?
  membri lor de partid? Care va mai fi reprezentativitatea? Alesi de 1% din electorat… De tot rahatul…
  Pe noi ne bate gandul sa nu iesim la vot, daca oferta nu va fi pe placul nostru. Nu mai avem de ce sa votam ca pana acum, raul cel mai mic. am trecut in etapa superioara. Vrem program de dreapta, clar, si aplicabil. noi nu votam decat dreapta. Sa vedem ce va fi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.