Ciutac adjectiv

Lanțul de comandă de la Grivco

Printr-o muncă susținută de răsfoitor al Goagălului, cititorul Nihil sine Dex ne-a trimis următoarele definiții de DEX:

 • Ciutác adj. m. și s.m. (reg.) 1. (adj.) prost, stângaci, nerod, nătăfleață. 2. (s.m.) bulgar turcit din Turcia nordică; turc din Dobrogea.
 • Ciutác s. m. – 1. Turc sau bulgar mahomedan din Dobrogea. – 2. Țărănoi, necioplit, netot. – Var. citac. Tc. çitak (DAR).

Deci, trag eu concluzia, diferența dintre nearticulat și articulat stă într-un singur „u” în coadă. Ce ciudat:“ciutac”, ne-articulat, devine “ciutacu” articulat – adică, rămâne așa cum știam: nu-i ciutac ca și Ciutacu, necioplit ca și netotu’. Numai că Ciutacu pe care-l știu eu este un individ ne-articulat, că nu posedă o șiră a spinării. Și-atunci, de unde-n gramatică s-a procopsit cu un “u” în coadă?

Ia să răsfoim noi niște istorie recentă poate aflăm câte ceva de la participanții la marele jaf al României denumit impropriu democrație originală – când, de fapt, era doar capitalism de cumetrie.

 • Răsfoind anii 1989 – 1996, dăm doar peste Ion Iliescu, teroriști ce trag din toate pozițiile să-i poată da acestuia posibilitatea să se prezinte la Ambasada Uniunii Sovietice și în timp ce vindea interesele României tavarășilor de la Răsăsrit, să se prezinte cine este și ce vrea. Cine este am aflat pe buzunarele noastre devalizate de către ciracii săi și pe tâmplele noastre sparte cu târnăcopul minerilor. Ce vrea, am aflat de la mineriadele pe care le-a organizat: să se mențină atât de mult la putere încât să poată începe și finaliza marele jaf al activelor și pasivelor României – privatizarea în interes de gașcă nomenclaturistă a bunurilor întregului popor. S-au dat decrete și legi în acest sens, au fost folosite până și-au însușit averea „poporului”, apoi au fost retrase, să nu mai beneficieze și alții (apoi s-au pus pe bocit, ipocrit, sărăcia poporului). Un exemplu demn de reținut al jafului (dar și al lăcomiei lor fără de sfârșit) este Decretul lege nr.9/31.12.1989 semnat Ion Iliescu– care abroga Legea nr.19/1968 cu privire la regimul juridic al terenurilor fără construcții din perimetrul construibil al municipiilor și orașelor, prin care și-au însușit intravilanele țării, folosindu-se de către primarii lor din acea perioadă. Apoi s-au apucat să distrugă moneda națională, aveau nevoie de valută puternică și nu de oameni intreprinzători care să-i concureze la exporturi – așa ne-am procopsit cu o inflație de 300 la sută pe an.
 • Între anii 1996 – 2000 și-au mascat jafurile dintr-o așa-numită opoziție, folosindu-se de aducătorul de țigări pentru Corneliu Coposu, Umilică Constantinescu – care a declarat la final că l-au înfrânt serviciile secrete ale lui Ion Iliescu (l-au îmfrânt lăcomia celor infiltrați în PNȚcd, PD și PNL din gașca nomenclaturist-turnătoare-securistă, precum și lăcomia unor gunoaie patentate ca Dorin Marian și Dudu Ionescu, aciuați pe lângă el și care i-au învățat copilul cum să facă bani din operațiuni secrete cu contrabandă de țigări. Trocul a fost simplu: copilul la pârnaie, sau predarea). Am avut parte de mineriade transformate în războaie minerești și de o inflație și mai a dracului. Plus somnul de frumusețe FNI-FMOA garantat de către instituția statului numită CEC, prin care Sorin Ovidiu Vântu, aka informatorul NUȘ, făcea românul prost la buzunare.
 • Între 2000 și 2004, pe lângă veșnicul Ion Iliescu ca președinte, ne-am procopsit și cu Însuși El Adrian Năstase ca și premier. Plus gașca sa de uteciști infatuați de Cluj, numiți impropriu Grupul de la Cluj. În această perioadă s-a jefuit până la scheletul trimis la fier vechi și la terenul valorificat imobiliar întreaga infrastructură economică a României, inclusiv solul și subsolul – temeinic și aplicat. Ați cam uitat de Ovidiu Mușetescu (între timp decedat mortal de la un cancer), dar și de secretarul său de cabinet Victor Ciutacu? Da, Victor ”de la Antene” Ciutacu – vuvuzeaua de serviciu. Acum să vedeți în ce distinsă companie și-a cumpăart el vertebre (articulații) la coloana aia a lui nevertebrată… Că poate ați uitat și de de Necolaiciuc? Acesta a fugit în America, dupa ce a devalizat de la CFR 111 milioane euro – l-au prins și l-au adus americanii în țară la strâmbă judecată: din 3 mandate de încarcerare s-a trezit bietul devalizator fără de niciu unul, sărac și cinstit ca orice pesedist de bine. Ați uitat și de privatizările Petrom OMW prin care rezervele naționale de țiței au fost date austriecilor până în 2014 gratis), IPRS Băneasa (dat pe gratis lui Omar Haissam, să aibă băiatul bani să poată organiza de-o răpire de jurnaliști), ALRO Slatina, Siderurgica Galați, Petromidia etc. Ca să nu mai zic nimic despre contractul golanesc cu Bechtel…?! Și cum să nu fie jaful temeinic, când am avut parte de cea mai tare democratură posibilă, numai bună să se muncească în liniște (cu ciuvicii săltați de pe stradă atunci când aveau chef de deschis gura) – doar președintele, primul ministru, șefii camerelelor și ai serviciilor secrete erau de aceeasi coloratură politică! Nici musca nu sughița, doar se antrena să bâzâie pe rahatul numit “dictatura lui Băsescu”.
 • Căci ne apropiem de ceea ce-i doare cel mai mult, anii 2004 – până în prezent. Numai că între 2004 și 2008, instituțiile statului au fost conduse nițel inegal pentru a justifica „dictatura”. Traian Băsescu – președinte susținut de PD, Tăriceanu premier din partea PNL, Adrian Năstase – șef al Camerei Deputaților din partea PSD și Nicolae Văcăroiu – șef al Senatului, iar din 2008 șef al Curții de Conturi din partea PSD ne dau dovada faptului că “dictatura” care I se impută lui Băsescu este de fapt încurcătura creată de acesta lanțului de jaf bine pus la punct în toți anii în care PSD și gașca au furat în voie. Ia să vedem și “coloarea” guvernărilor: 2005 – 2007 guvern PNL – PD – PRM; 2007 – 2008 guvern ultraminoritar PNL-PRM cu sprijun obscur și șantajist al PSD, motiv pentru care, în noiembrie 2008, Călin Popescu Trădătoriceanu a putut să dea, mișelește, că nu dădea de la el din buzunar, o parte din rezervele de petrol și gaze din Marea Neagră, pe 30 de ani, firmei de apartament Sterling. Și ca bonus, că “duduia” economia cu banii trimiși de către căpșunari acasă, guzganienii din acest guvern au încărcat bugetul statului cu cheltuieli inutile, devalizând inclusiv banii din privatizarea BCR (3,75 miliarde euro + banii din privatizarea RENEL, alți 0,8 miliarde euro – mulțumesc @intamplator), deși știau că se apropie o criză economică mondială. Au devlizat și au aruncat firmituri către populație numai să-și pregătească locul pentru o nouă guvernare, să nu li se întrerupă lanțul furturilor, să nu li se termine afacerile. Decuplați de l țâța bugetului, marii noștri afaceriști de carton au dat faliment într-o veselie (vezi cazurile cele mai la îndemână de faliți neputincioși în afaceri în afara bugetului statului: Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Sorin Ovidiu NUȘ Vântu, Dan FELIX Voiculescu, Bogdan Chielea P*lii Chirieac, Sorin Roșca DELEANU Stănescu, Cristian Privire și Idei Fixe Tudor Popescu șamd). Traian Băsescu îi încurca și au vrut să-l demită în 2007 pentru că nu le punea pile la procurori dar mai ales pentru că a stopat privatizările strategice în CSAT cu începere din 2006.
 • Între decembrie 2008 – octombrie 2009 am avut parte de Guvernul Boc 1: format dintr-o alianță “responsabilă” PDL-PSD care a detronat altă alianță “responsabilă” care vroia respect cu Iohnnis 1 ]n frunte: PSD-PNL-PC; În octombrie 2009, de-a-mboulea (pardon, de-a-ngeoanălea), guvernul Boc este picat și Romania este lăsată de izbeliște timp de 2 luni prin plecarea PSD de la guvernare. PSD-PNL-PC vin să ceară respect cu Johannis 2, dar le este refuzat de către președinte;
 • Între 6 dec 2009 – ianuarie 2012 am avut parte de Guverne Boc succesive și de scandal mediatic la foc continuu (mai ales că în 2009 Traian Băsescu a fost reconfirmat pentru un nou mandat la conducerea președinției României). De bine de rău, târâș grăpiș, s-a început reforma statului pe Platforma unei Constituții făcuta după chipul și asemănarea hâdă a 0lui Ion Iliescu. Aceste guverne Boc și-au asumat răspunderea în perioadă de criză mondială.

Vedeți de ce trebuia să avem parte de tot felul de ciutaci adjectiv atât în mass media (mai ales) cât și pe la conducerea unor partide zise de Opoziție. Să nu vă faceți iluzii că Victor Che Gargara Ponta și Crin Crizel Antenescu Antonescu ar fi altceva decât niște ciutaci adjectiv!

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la Ciutac adjectiv

 1. cred că și „ciutacu” e nearticulat – forma veche a substantivelor masculine avea un „u” final (corespunzător lui „o” din italiană sau spaniolă): un citacu, un lupu, un păcurariu ș.a.m.d.
  acel „u” s-a păstrat doar în forma cu articol hotărât, pentru a susține articolul „l”.
  plus în nume.

 2. theo- nona zice:

  si caracterizarea lui D ANDRONIC E PERFECTÄ PT:

  CRIN, este MINCINOS , AROGANT , ISTERIC

 3. theo- nona zice:

  f. bun dl. tismäneanu in EVZ,
  crin ,si sindromul zelig

 4. O informatie interesanta despre acest abjectiv Ciutacu. Deci ‘mnealui cara mapele alea cu contractele de privatizare atat de fructuoase.Interesant,Ponta cara tucalul pentru „el insusi” iar asta mic rau si balos de la antene pentru domnul Musetescu. Marile spirite de panglicari nu numai ca se intalnesc dar mai si conlucreaza.

 5. ” ■Ciutác s. m. – 1. Țărănoi, necioplit, netot. – ” I se potriveste cel mai bine !

  • Sare'n Ochi zice:

   toate i se potrivesc nemernicului care se da victima, cand de fapt este parte (beneficiar) a (al) sistemului ticalosit

   • Madam Hossu a mai colaborat cu ei, cine era angajat în TVR, și înainte de decembrie 1989. Nici ea nu s-a născut din spuma mării. Altă explicație nu găsesc pentru purtarea ei și a altora. Nu este prima oară când derapează dumneaei.

    • Sare'n Ochi zice:

     este o individa falsa. a stiut sa exploateze suferinta celor din gulagurile comuniste – sa-si faca cheag de dizidenta, ca sa nu se observe ca sotul dumneaiei era turnator al Securitatii. acum inca exploateaza ce a acumulat ca puncte bune pe suferinta altora.

 6. ery zice:

  AOLEU CE ORGIE SEXULA ISI TRAG IDIOTOII ASTIA , dar nu-mi place ca au gura goala, bagati-le instrumentul de guitat in gura, si sa puneti pulina rosie

 7. uluper zice:

  La multi ani langa Stanculescu , urare din tot sufletul pentru tov iliescu.

 8. crisuadi zice:

  Exceptional articol , fiecare blogger ar trebui , ca o datorie de onoare , sa scrie din cand in cand , cate un articol de felul acesta . Romanul are tendinta la memorie scurta si de aceea poate fi pacalit asa de usor . Basca , aceste articole au si rol terapeutic – m-a uns la suflet articolul.
  O sinteza exceptionala a ce s-a intamplat cu Romania . Este cu atat mai CUTREMURATOR faptul ca nu sunt pedepsite astfel de fapte , cu cat vinovatii sunt , bine-merci ! , printre noi , vii si nevatamati si ne arata baluba sa le-o aburim incontinuare . Imi cer scuze pentru vulgarismul debitat , dar e pe masura frondei miseilor !
  Felicitari pentru articol !

 9. brindusa zice:

  In maniera aceasta o intreaga panoplie de abjectivi pot fi analizati cu celeritate!
  Ciutacu e simbrias de duzina!
  1.CTP-scrisnitorul;
  2.Nistorescu – vanturatorul
  3.Cristoiu -mulatorul pe sinergia faptelor;
  3.SRS- si bursa de marfuri si santaje Ziua;
  4.Turturica- cantaretul la comanda;
  5.Domnu’ Dan de Caracal- otevizatorul romanesc
  6. Stelica si Dinescu – patasosonari tzambalisti;
  s.a. ” tinerei” !
  Daca n-ar fi memoria cuvintelor….a patra putere in blat nu s-ar zbate in moarte cerebrala!

 10. ceaikovski zice:

  Pe langa tine Victor, ne racorim si noi! Felicitari pentru articol, doamne ce cumplit arata totul cand dovezile sunt stranse una langa alta… Te miri de unde mai e de furat inca…
  Si inca n-ai atins toate domeniile si nici pe toti infractorii.
  Eu nu-l iert pe Nastase cu Legea IMM-urilor, in care a obligat toate societatile de stat sa vanda orice activ „nefolosit” un an, chiar si pe cele inchiriate! Sau mai ales pe cele inchiriate. Care s-au vandut cu drept de preemptiune chiriasilor, pe 3 lei… Si tot asa s-a vandut si tot ce avea BTT-ul… Si tot asa se vinde si acum, pt ca legea NU E MODIFICATA!
  Toti au furat infiorator de grav, de mult si fara pic de constiinta. Iar cetatenii ce sa faca si ei? S-au bucurat la garduri, irigatii, tevi, cabluri, ce mai era prin CAP-uri, IAS-uri, SMA-uri…
  Cei care au avut banul tarii in mana, si relatiile au fost cei cu legaturi in serviciile secrete externe si activistii de partid din esalonul doi al lui Ceausescu.
  Daca ar fi sa lustram cum trebuie, n-ar ramane picior de pulitician in parlament…
  M-a uns pe suflet articolul tau, Victor!

  PS: scuze, zilele trecute n-am avut timp sa mai citesc nimic, am multa treaba. A intrat sotul meu. Sper ca nu va suparati.

  • Sare'n Ochi zice:

   😀 cum sa ne suparam? doar este blog liber pentru cei care au cap si nu se lasa spalati pe creier.
   am 22 de ani de presa si inca sunt uimit de cat jaf a putut suporta Romania si cati cretini au fost trimisi in Parlament de catre alti cretini.

   • ceaikovski zice:

    E ok, merci.

    Multi inainte Victor, sa ramai cum esti acum. De unii ca voi depindem noi cititorii. Nu ne simtitm singuri si parasiti in crezurile noastre, in lupta zilnica cu tot felul de taranoi si tutzi, cei ca voi ne sprijina moral si psihic. Intelegi cat de importanti sunteti?
    De batranete nu scapa nimeni, si pt asta am gasit un loc la 1500 ron/luna pe langa Targoviste 🙂 🙂

 11. Pingback: Arsenal american – 2012 / Priorităţile apărării americane în secolul 21 « MANGALIA – POLITICA între realitate şi ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.