(D)Efectul de fluture

Teoria Haosului spune că mişcarea aripilor unui fluture într-o parte a lumii poate provoca un taifun în alt punct al planetei. Adus la cazul omului, „efectul fluture” înseamnă că schimbarea unui mic episod din viaţă ne poate schimba cursul întregii existenţe. Teoria Haosului, luată la bani mărunți, ne poate da o explicație chiar despre tsunami-ul devastator ce a lovit Japonia anul trecut – ar fi putut fi de la turbulența iscată de bătaia aripii unui fluture din Arkansas. În contrapartidă, un japonez nervos ar fi putut provoca o tornadă în Arkansas trântind, nervos, portiera mașinii sale în Tokyo (eat this, damn’ butterfly!).

Sunt convins că ați fost (măcar în copilărie) “cititori” de reviste de benzi desenate. Un desen tipărit este alcătuit dintr-o multitudine de puncte – dacă ești prea aproape de imagine nu ai cum să vezi altceva decât o mulțime de puncte care nu-ți spun absolut nimic. Cu cât îndepărtezi imaginea, cu atât ea devine mai clară. Multe lucruri se văd mai clar de la distanță, sau măcar mai diferit.

Mă sună de dimineață amicul eurodeputat. “Salut domnul prieten”, zice. “Salut, domnul prieten”. „Ai citit presa de dimineață?” – mă întreabă. “Nu pe toată. Nu încă”. “No, intră tu nițel pe recolta punct eu”. “Și ce să caut”? “Păi”, zice (și îl pufnește râsul) “subvențiile pe două mii doi’șpe, despre cum reprezentanții APIA i-au anunţat pe fermieri că pot lua subvenţii numai bune pentru aproape nimic. Fermierii români pot aplica să primească bani pentru protecţia pajiştilor importante pentru fluturi şi pentru terenurile arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu”.

 • O noutate a acestui an pe măsurile de agromediu sunt cele două pachete financiare, respectiv Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi’ şi Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu. Aici sunt eligibili doar fermierii din anumite areale ale ţării unde pot fi protejate speciile menţionate’, a declarat, marţi, Raluca Daminescu, director în Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti. Sumele care pot fi obţinute prin cele două pachete pot ajunge la peste 200 de euro/hectar. Cele două noi măsuri, anunţate ieri de conducerea APIA, fac parte din plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din bugetul UE.

Bine zicea cine zicea că drumul spre Iad este pavat numai cu bune intenții… Acum io știu că în jurul Clujului sunt câteva fânațe unde crește un fluture albastru care cică numai pe acolo trăiește – ar fi unicat, așa am citit de la niște jurnaliști (sunt ceva ani de atunci). Parcă era vorba că așa-zisă Autostradă Transilvania (ce se tot construiește) ar fi intrat peste habitatul natural al acestor fluturi și l-ar fi distrus, punându-i în pericol de extincție. Bun, eu știu că fluturele ne dă nouă lapte, brânză, carne, ouă – dar nici chiar în așa mari cantități încât să pot accesa 200 de mii de euro la hectar dacă pun de-o pajiște…

 • (adică, sper – deși mă întreb, în dulcele stil românesc, oare ale cui pajiști le-or fi protejând de muncă acești fluturi? Parafrazându-i pe cei de la trupa “Fără Zahăr”: ale cui e toate pajiștile, pe care zburdă fluturele? Aleluia ie, aleluia ie, ale-luuuuu-uuuuu-ia!)

 

“Băi, frate”, zic – “ia bagă tu un comunicat pentru țară, că-l preiau și eu. Să vadă lumea că se muncește de-a-mboulea și pe meleagurile noastre”. Zis și făcut, motiv pentru care reproduc și eu:

 • Subvențiile destinate „pajiștilor importante pentru fluturi” și pentru a proteja „gâsca cu gât roșu” afectează legitimitatea și credibilitatea Politicii Agricole Comune, a declarat astăzi deputatul european Rareș Niculescu, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European. Europarlamentarul român a calificat drept surprinzătoare preocuparea Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură pentru cele două domenii, anunţată recent în cadrul unei conferinţe privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti. „Îmi permit să recomand autorităţilor române să acorde mai multă atenţie unor probleme mai stringente, cum ar fi măsurile privind pensionarea anticipată a agricultorilor, domeniu în care România înregistrează întârzieri nepermise. Fără a contesta importanţa protejării biodiversităţii, consider că cele două măsuri anunţate puteau să mai aştepte”, a apreciat Niculescu. „În această perioadă, toate statele membre ar trebui să apere în faţa societăţii importanţa şi utilitatea politicilor agricole europene şi să susţină alocarea unui buget adecvat pentru aceasta. Contribuabilul, român sau din alt stat membru, nu poate lua în serios o politică agrară care utilizează în acest fel banii europeni, aând totodată ambiţia de a gestiona peste o treime din bugetul Uniunii”, a mai afirmat deputatul european.
Acest articol a fost publicat în Brazdă-ngustă și adâncă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la (D)Efectul de fluture

 1. Culai zice:

  În uşa/porta fodului din fo/undul european:
  – Cioc/cioc… cio*c*cioc: sunt mama-gîscă-cu-cioc-roşu… am fătat un pui cu gît-roşu, fiindcă m-a violat pioneru-cristoiu… cu cît mă îndemnizaţi, că…
  – Stai, mata la rînd, că deja am pe cap un roi de fluturi suşeveni carii nu mai vor să se fîflîie, decît cu halicopteru’, ca să le zboare pavele-n cap citadinilor…

 2. He-he-he!
  Dar niste subventii europene nu se pot trage pentru termitele (si restul animalelor cu pedigree rosu din Parlament)?

 3. theo- nona zice:

  aia dela uslinosi, nu sunt fluturi, sunt cäpusi
  ,luate dela maidanezi, tot de la ei au invätzat,
  sä latre, crin-cretin si co-chilotul

 4. theo- nona zice:

  nu mai vreau sä-l väd pe infectzia criminalä iliescu,
  nu trebuie sä aparä in ziare s-au tv, asta e cancerul
  romaniei. totzi ziaristii sä aibä un pic de respect pt.
  romani, sä ignore mumia.

 5. Optimus Prime zice:

  Ne aliniem si noi specialistii cu cei de la Bruxelles, aia care au „decretat” ca apa nu hidrateaza 🙂
  Acum o sa avem si motivatia pentru jdemiile de hectare necultivate: protejam natura, permitem fluturilor sa se dezvolte armonios si sa se sexeze in liniste.
  Bre, sa oprim si hidrocentralele ca sa nu mai aiba pestii migrene si vajait in urechi.
  Si ia nu mai umblati atata brambura pe strazi ca perturbati ciclul de viata al furnicilor, carabusilor, carcaiecilor, coropisnitelor, etc. Stati numai la televizor si in mall-uri.

 6. ribelalu zice:

  Coane,
  Pentru cartite, coropisnite si gandaci de Colorado pot sa aplic si eu?

 7. theo- nona zice:

  MOLIA CRIMINALÄ ILIESCU, zburda veselä prin parlament
  adineauri si dädea interviuri cu pläcere si f- bun cunoscätor in toate.

 8. Greva_fiscala zice:

  „oarlamentu'” nost, inca lumineaza pentru unele „molii”!

 9. Uite aici definitia nedreptatii:
  Bogat cu pistol —————— Precaut
  Sărac cu pistol —————— Delicvent
  Bogat cu manichiura făcută ——- Play-boy
  Sărac cu manichiura făcută ——- Gay
  Bogat la bordel —————— În căutarea plăcerilor
  Sărac la bordel —————— O caută pe fiica-sa
  Bogat citind ziarul ————– Intelectual
  Sărac citind ziarul ————– Caută de muncă
  Bogat alergând ——————- Sportiv
  Sărac alergând ——————- Hoț
  Bogat cu valiză diplomat ——— Afacerist
  Sărac cu valiză diplomat ——— Traficant
  Bogat la Poliție —————– Acuzator
  Sărac la Poliție —————– Acuzat
  Bogat odihnindu-se ————— Stresat
  Sărac odihnindu-se ————— Lenes

 10. ceaikovski zice:

  Pentru agricultura s-au finalizat doar vreo 5 proiecte. Stam prost de tot la capitolul bani eu pt agricultura.
  io am la tara fluturi si gaini. Daca-i prind si-i vopsesc in blue iar gatul gainilor in rosu, pot sa ma inscriu la fondurile atsea? De la distante mari si viteze supersonice, gaina e ca gasca 🙂 🙂

 11. grig zice:

  intimplarea face ca am analizat astazi un proiect pt.masura 112-instalare tineri- facut de o firma privata si care l-a costat pe bietul om 1000 ron. Vreau sa va spun ca nu continea ABSOLUT NIMIC din ceea ce trebuia, cf. ghidului solicitantului.Facut cu copy paste,date nereale,dar ce ma indignat (nu fac parte din recenta miscare a indignatilor)a fost lista foarte lunga a firmelor pt. procedura de achizitii( pt. furaje de exemplu -efectiv 1500 gaini ouatoare- furnizori din Hamburg, dinOlanda etc.Doar din Somalia nu. Bineinteles ca am telefonat la Consultanta agricola judeteana: voi nu puteti face acest proiect?Nu voi dragii mei fosti colegi trebuia sa-l faceti GRATIS? Propaganda la nivelul ruralului pt. accesare? Interesul primarilor?Zero.Interes din partea specialistilor? Zero. Se poate prelungi cu 100 de ani termenul de accesare,absorbtia va creste cu 0,001%.Raspunsul dat de un consultant din teren unui potential beneficiar: „ai 40000 euro?”Nimic despre granturi,nimic de 141,nimic de masura 312.Asa ca sa nu ne mai plangem,mai bine sa ascultam putina muzica.Si sa adormim ,visand ca si crin…..

  • Sare'n Ochi zice:

   am umblat si eu mult pe sate cu prietenul acesta al meu sa faca propaganda pentru tinerii fermieri (pe banii lui) si alte masuri pentru achizitionarea de utilaje agricole – in 2008, 2009 – a cheltuit banii degeaba pentru propaganda. baietii din teritoriu – varza, cei de la firme – pusi pe capatuiala si atat.
   interesul in rural = 0
   toti stiu ca trebuie sa fii mahar ca sa ccesezi bani europeni.

 12. nuseuala zice:

  Asta-mi aduce aminte de recent votata lege a picnic-ului.Toata lumea a spus ca este o prostie, ca tara piere si baba se piaptana etc.Eu sunt convins ca nu este intamplatoare sau o prostie.Catava care s-au saturat sa faca parcuri prin paduri,aqua-parcuri in sate cu 100 de locuitori dintre care 99 au peste 80 ani,sau alte prostii din astea pe care toata lumea le vede si le critica.
  Acum vor putea amenaja locuri pt picnic cf legii si fac pariu ca vor costa de zeci de ori mai mult decat in Germania sau in alte parti.Asa ca eu zic ca nu mai trtebuie criticate initiativele de furat bani pt ca inventeaza altele care ne si dezavantajeaza,se vor fura mai multi bani si vor avea si o lege de partea lor

 13. crisuadi zice:

  E firesc sa faci misto la greu de astfel de ineptii , dar tot atat de bine iti vine sa te intrebi ce se intampla cu lumea in care traim ? Cat de mult se pot cretiniza unii oameni ?? Lasa , ca mi se pare cam gay , toata treaba cu aceasta subventie , dar este inadmisibil ca astfel de trantori imbecilizati de idei socialiste de prin toata europa , asta , de ca*at , sa scoata ineptii pe gura in timp ce marea massa ii mai si plateste pentru asta . Ar trebui sa dam dreaq cu ei de pamant , peste tot , incepand de la bruxelles si pana in ultimul cotlon din africa ! ! 🙂

  • Sare'n Ochi zice:

   stii ce cred eu? ca daca-s banii altora tuturor le este foarte usor sa se cretinizeze. ia sa-i pui sa plateasca ineptiile votate din propriul lor buzunar si-ai sa vezi ce rapd vor deveni constienti de ceea ce fac.
   parerea mea.
   este drept ca atunci nici dracu nu va mai accesa fonduri europene – dar cred ca vom trai mai linistiti (cum traiam si inainte).

 14. crisuadi zice:

  Apropos de cum traiam si inainte , auzisem ca grecii , populatia de rand , vor cu totdinadinsul sa iasa din UE . Practic ei pentru asta au protestat intotdeauna . Se mai spune ca ce se transmite la tv , in Grecia , nu preia nimeni din media de afara . De aia madama nemtoaica nici nu vrea sa auda de iesirea Greciei din UE . Lasa ca ar fi deranj mare pentru toata sandramaua , cred ca a doua zi , nemtii , italienii si spaniolii de rand s-ar cere afara si ei . Si eu odata cu ei !
  Cat depre cealalta problema aratata de tine , tot cretinism ar fi . Daca ei fac pe prostii cu banii altora , tot cretinism se cheama – n-au nici o scapare dobitocii ! 🙂
  Ah , imi place cum iti place de crinel ! ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.