Noi cu șapca, ei cu japca

Oportunitate de afaceri la intersecția dintre civilizații...

Poate nu știați că administrația fiscală și, în general, toate instituțiile de control din România nu joacă rol de îndrumător, ci au „rol de japcă”, adică numai de a controla și a da amenzi, însă fără a spune ceea ce este de îndreptat și unde s-a greșit. Că doar nu or fi fiind funcționarii statului un fel de Maica Tereza a contribuabilului, să rămână fără obiectul și subiectul muncii: jumulirea și umilirea cetățenului. Pentru ce credeți că s-a inventt birocrația?

Cred că anul trecut, în cadrul unei dezbateri la BNR, domnul Mihai Tănăsescu a afirmat că România are nevoie de un drum predictibil care să o așeze în linie cu celelalte țări, pentru a vedea care sunt motoarele dezvoltării și provocările viitorului. “De ce în afară suntem văzuți că am făcut lucruri bune și la timp pentru țara noastră, iar în interior suntem văzuți invers?” – se întreba, retoric, bănuiesc, domnia sa.

Păi, ar cam fi răspunsuri și toate încep și se sfârșesc în zona interesului care poartă fesul. În afară nu fac gargară alde Che Gargara și Crizel Antenescu, zi de zi și ceas de ceas. În afară nu-și încep oamenii ziua la modul apocaliptic – cu sânge și lacrimi împroșcate din tubul catodic -, și nici nu și-o sfârșesc cu potopul de flegme și lături revărsate din același loc. Cum să fie societatea românească pregătită pentru lucruri bune când acestea sunt prezentate prost, iar toate prostiile sunt prezentate sub semnul apologiei succesului – infractorii, bișnițarii, colaboraționiștii și profitorii vechiului regim, devalizatorii, cocalarii, pițipoancele, chiulangii, gargaragii șamd? Cum să nu existe apatie în societate și lehamite până la lepădarea de țară și găsirea unui viitor pe alte meleaguri? Societatea are nevoie de speranță și lucrurile bune care s-au făcut trebuie corect transmise – dar dacă nici chiar cei care le-au făcut nu știu să le comunice, dușmanii lor ce interes ar avea să o facă?

Dar, cu privire la predictibilitate și, mai ales, cu modul în care statul român prin funcționarii și legile sale știe să încurajeze mediul de afaceri (nu să îl distrugă sistematic, de parcă ar sta de vorbă numai cu dușmani și bandiți), suntem și noi în linie cu alte țări – o demonstrează birocrația elenă cu care s-a confruntat un grup de tineri antreprenori greci care au avut nevoie de zece luni, nenumarate avize, radiografii toracice și probe de scaun din partea tuturor acționarilor companiei pentru a deschide un magazin online… Asta în timp ce aprobarea pentru a vinde pe piața din SUA au primit-o în 24 de ore relatează Mediafax.

Cred că-i vorb despre spaima tipică a celui care crede că nu greșește numai dacă nu muncește și-atunci mai bine ridică bariere birocratice insurmontabile, numai pentru a nu ajunge să fie pus în situația de a fi acuzat că a greșit. Legile și normativele lor sunt enorm de multe, atât de multe încât ajung să se bată cap în cap în prevederi. Politicienii spun că vor să sprijine mediul de afaceri (bla-bla-bla-bla), dar, de cele mai multe ori din interese absconse (deh, trebuie să-și servească sponsorii cu o decontingentată, sau două) lasă totul pe mâna birocraților. Care complică lucrurile. Dacă guvernul, să zicem, produce câteva zeci de mii de pagini cu legi noi in fiecare an, completate cu alte câteva hectare de păduri de la Uniunea Europeană, administrațiile publice locale și deconcentratele se apără cu încă câteva hecatre de norme și normative, de regului și regulamente interne și interioare, aplicații și aplicațiuni. Există atât de multe legi imposibil de înțeles încât nici măcar birocrații nu mai pot să-ți spună ce este legal și ce nu. Cică dacă legea nu interzice ceva “expres”, atunci acel ceva se poate face. Aici este problema: că există prea mult “se poate” (adică interpretare) în legile și normele lor de aplicare din România. De la în numele siguranței publice, s-a ajuns la sugrumarea oportunităților în numele siguranței/confortului personal al birocraților.

Până nu schimbăm un tip de mentalitate în ceea ce-l privește pe contribuabilul corect, iar echipele de control vin numai la el (că-i cale bătătorită și se știe că are pene de jumulit – dar până când?!), avem o mare problemă.

Retorică de final de mterial:

 • O bună guvernanță înseamnă consistența și soliditatea politicilor economice. Predictibilitate = Stabilitate = Speranță;
 • Mesajul ar fi de a încuraja munca în România, nu de a o distruge;
 • Rolul mass media este foarte important pentru a multiplica acest mesaj. În plus, ar fi important de văzut la televizor și dezbateri despre trasarea unei agende cu și despre viitor;
 • O guvernanță la nivelul UE nu poate fi atinsă decât prin disciplină fiscală;
 • Competitivitatea este una dintre problemele cele mai importante;
 • Multe lucruri care s-au făcut în România s-au făcut sub presiune sau erau un obiectiv clar: NATO, UE
 • Cum putem să fim o putere regională dacă în agricultură importăm mai mult decât exportăm? Cum putem să devenim o putere regională dacă banii din România sunt investiți în Polonia?
 • Ne lipsește ambiția?
Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Noi cu șapca, ei cu japca

 1. Ce îndrumare şi control? Vînătoare şi inventare de greşeli! J A P C Ă !!!

 2. Ajungi la concluzia ca este mai bine sa fii evazionist:
  http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/02/17/fii-mandru-ca-esti-evazionist/
  „Țara ta nu e a ta. Nu e nici a copiilor tai. E a unei găști de mafioți, care s-a împărțit in așa-zise partide: unii si-au luat cămașa de liberali, alții de PSD-iști, alții de PDL-isti. Înainte, mai erau si țărăniștii (care si ei au furat la greu), dar românii au reușit sa-i lichideze. Intre toți ăștia, sa fie clar: nu e nici o diferența! Pe toți ii interesează doar banul din buzunarul tău. Nu al “poporului”, ca poporul n-are bani: al tău, al fraierului privat, care încă mai produci ceva in România.”
  Si cand ai epuizat totul, iei calea bejaniei asa ca mine.

  • Sare'n Ochi zice:

   deh, Nae – dupa ce te-a prajit la buzunar statul japcangiu roman, sufli si in iaurt.
   ce nu inteleg eu este de cand s-a incetatenit ideea ca statul este prietenul cetateanului atunci cand singura grija a statului este sa-l scotoceasca prin buzunare si sa-i impozteze pana si respiratia mortului?!
   iar ne intoarcem la natura umana – functionrul este si el om. si el tinde catre puturosenie maxima – asa ca va lovi cu parul numai in „fructele” coapte care se desprind usor (bunii platnici). in rest, „strugurii sunt acri” pana si pentru functionarul statului.

 3. Culai zice:

  Hoţia, Minciuna, C-via – Treimea conducătoare-n tROc-mania…
  Nici nu-mi vine să mai privesc „dezbaterile” ălora cu bătături la… fund pînă şi-n judecată, la şuşele cu fufe şi maneloţi, ori la pretinsa solidarizare legată de calamitaţii iernii…, cînd ştiu că restaurantele, magazinele lor de lux nu şomează, pensiile, salariile şi „indemnităţile” lor nu-s lovite de criză, decît în sens ascendent, cînd ei şi ai lor trăiesc într-o „ţară” paralelă cu restul Ţării… Cînd văd cum Ţara-i con-dusă cu două seturi de legi: la vedere, pentru stiupidpipăl şi secretoase pentru pipălişti. Cînd cei care-au fost, tot sus sunt, iar cei ce-or să vină tot ei cu de-ai lor fi-vor…

  Mă bucur că mai am puţin de trăit şi mă sfîşie soarta celor de după mine. Nu ştiu unde va ajunge ce va mai rămîne din mine… Dar, de va fi să fie-n Rai, mă voi cere-n altă parte, fiindcă-s tare supărat: şi nu doar pînă la Dumnezeu!

 4. Optimus Prime zice:

  iar intre sapca si japca sta cozorocu’ 🙂

 5. ery zice:

  ola, eu cred ca v-am mai scris cum este in SPANIA, PRIMUL PAS CIND vrei sa-ti deschizi ceva este avocatul,ii explici ce vrai sa faci el iti spune ce acte trebuie sa-i duci si el se ocupa de tot, te duci le semnezi si dupa care te dici la primarie playtesti o taxa cam de 8oo euro, si poti sa-i dai drumul la afacere.Controale poti sa ai de la politie daca ai vre-o reclamatie facuta, de la primarie , de la protectia consumatorului,toti cind iti fac control au laptop inclusiv imprimanta, si dupa control se face procesul verbal in care este trecuta neregula pe care au gasit-o si ti se da termen de 6 saptamini-(depinde si cit de grava a fost neregula), sa indrepti neregula, daca dupa aceasta perioada nu ai indreptat nimica atunci dupa caz amenda, te inchide,etcIN tara nu exista nici-un pic de respect din partea statului ptr micii intreprizatori, sint lasati rechinii sa zburde cum vor ei si bietii pestisori se zbat intr-un pumn de apa.

 6. ceaikovski zice:

  Interesant ca stiti ca organele de control au rolul de INDRUMARE si control. De multavreme nimeni nu a mai pomenit despre acest atribut.
  1. Rolul de indrumator al organului (ce-mi place denumirea de „organ” 🙂 🙂 ) este aproape imposibil de realizat de vreo 10 ani, deoarece profesionistii din domeniu s-au carabanit in privat. Cine sa-ti spuna cum sa faci, cand ei nu cunosc legile? Cum sa cunoasca ei legile, cand majoritatea sunt INTERPRETABILE, pe deasupra sunt milioane de legi, ordonante, hg-uri, oug-uri. Cum dreaq sale cunoasca pe toate? Poate ar avea timp in vreo 30 de ani sa le stie, dar se schimba atat de des… ca nu mai apuca.
  2. Controalele se realizeaza la denunt, sau la ordin. Ordinul nu vine intamplator. De ex garda financiara primeste legea, pe care se face control saptamana in curs si pleaca la haituit. De cele mai multe ori, pleaca in control cu pagina din lege, subliniata cu marker, sa nu se incurce 🙂
  3. directiile de finante fac controale la rambursari, sau tot asa, tintit. Majoritatea firmelor sunt controlate de sarbatori, sau cand e un ordin de sus, sau cand e seful sucarit ca o anume firma nu si-a onorat obligatiile fata de el.
  4. cand pleaca garda la haituiala, se dau telefoane mai intai, protejatilor. Aceia nu sunt gasiti, sau isi ascund hartii, etc incriminatorii.
  5. daca ai pile, faci contestatie si scapi. desigur, contra-cost.

 7. ceaikovski zice:

  Legile sunt facute sa fie incalcate, sau secrete 🙂 sa nu le stie multa lume 🙂
  – De ex, de cativa ani, s-a reintrodus obligativitatea afisarii adaosului comercial in magazin. La ce dreaq le trebuie, nu stiu, oricum nu mai e mercurial. Da, dar amenzi pt neafisare, sunt.
  – Se fac ca nu inteleg si continua cu suprataxarea. De ex TVA-ul calculat peste acciza (taxa la taxa). Sau impozitul pe dividende, deja impozitat o data, etc.
  – alteori sunt date og-uri cu aplicabilitate retroactiva. va spun ca am patit-o si eu, noroc ca nu au dat amenzi atunci, cred ca le sareau toate firmele in cap.
  – se dau legi fara norme de aplicare. Apoi vin instructiuni, apoi precizari lainstructiuni, apoi norme INTERNE pe care doar ei le stiu, firmele nope!
  – informatia costa, zic fiscul si garda, uitand de atributul pomenit de voi, acela cu INDRUMAREA…
  – exista ca sanctiune la o prima abatere avertismentul. Pe cati ati vazut sa-l foloseasca?
  – la amenzi, se negociaza.
  – daca nu-ti gaseste nimic, atunci tre sa le faci alte servicii: se plang ca n-au xerox, imprimante, etc, si tre sa le faci tu copii la carti, legi, etc.
  – cand vin in control, iti dau sa le faci tu situatiile, ei pleaca si vin a doua zi, verifica prin sondaj, si gata. Munca insa, le-o faci tu. 🙂
  – declaratii. oooo mii de declaratii. Baimare, daca ai uitat de una. Hartii peste hartii. Ce facei cu ele, dreaq stie. La noi la fisc, e plin holul de saci plin cu hartii. Declaratiile informative, sunt INFORMATIVE nu constituie titlu de creanta, cu toate astea se SANCTIONEAZA ca si celelalte, din codul fiscal, acest lucru fiind un abuz.
  – transmiterea online este un lucru extraordinar. cu toate astea, ficului ii place sa te freci la cozi si sa te mai vezi cu lucratorii de la ghiseu; sunt declaratii pe care nu le poti depune online, tre sa mergi cu hartia in dinti. Ca sa nu va mai spun, de uluitoarea DISKETA FLOPPY. ele nu se mai fabrica, dar FISCUL LE CERE!!

  • Sare'n Ochi zice:

   pai, ca sa tii o armata de pile cunostinte si relatii in functiune pe banii „statului” trebuie sa poti jumuli cu acuratete producatorul de plus valoare, aka privatul.
   si, pentru a-l jumuli, trebuie sa-i di legi de asa maniera incat sa-i fie imposibil sa nu greseasca. sa ai de ce sa-l jumulesti.

 8. ceaikovski zice:

  peste toate astea, luna trecuta am primit o hartie de la fisc, in care ei ISI CER SCUZE pt o eroare carele apartine… Era sa facem infarct!

  sa nu uitam de malefica IMPRIMANTA DE LA VASLUI… 🙂 Acea entitate care calculeaza si trimite singura situatii, firmelor, de care se delimiteaza toata lumea din fisc, daca le dai telefon sau mergi la ei, sa te plangi ca e gresit ceva 🙂 🙂

 9. Optimus Prime zice:

  Ei as! Cum sa nu aiba administratia fiscala rol de indrumator ca doar te indruma spre pusculita statului si te stimuleaza sa-ti intorci buzunarele pe dos ca sa poti pleca usurat ca de la spovedanie. Pace tie fiule, banul e ochiul dracului asa ca lasa-l la noi ca sa te usuram de povara; sa nu uiti sa vii si la vot ca dor stii ca noi iti vrem binele.
  Statul stim ce este in interpretarea nici macar originla romaneasca: statul e Je, io si cu pretinii mei care contam, restu e niste peizani, simpli alegatori, masa de manevra. Fiind membri ai francofoniei (mereu confund cu cacofoniei) modelul stim de unde l-am luat, de la unu numit parca Quatorze Ludovic sau cam asa ceva. Desigur exista si elementul neaos, autohton dar intors pe dos ca buzunarul contribuabilului: antihaiducul, cel care ia de la saraci si da la bogati. Morala e taman pe dos, nu mai invinge Toma Alimos ci Manea grosu’ si artagosu’.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.