De ce oare ne tratăm atât de jalnic reperele morale? Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, este în greva foamei de 90 de zile. A recurs la acest gest extrem pentru a convinge Parlamentul să voteze trei proiecte legislative susţinute de asociaţie:
- „Sunt conştient de ceea ce fac şi îmi asum în totalitate. Cred din momentul intrării în protest că această chestiune poate fi rezolvată – legea recunoştinţei pentru a se face ordine după 22 ani, legea imprescriptibilităţii că CEDO spune ca acele crime nu se prescriu şi a treia, legea lustraţiei”.
Teodor Mărieș face referire nu numai la imprescriptibilitatea crimelor imputabile lui Ion Ilescu și găștii sale de viitori politicieni și capitaliști de cumetrie – comise cu ocazia deturnării sensului Revoluţiei din 1989, precum şi cu ocazia Mineriadelor din 1990, ci și la necesara Lege a lustrației (celebrul punct 8 din Proclamația de la Timișoara) care ar fi ținut pe tușă turnătorii, escrocii, devalizatorii și muncitorii cu gura ai fostului Partid Comunist Român, suficient de mult timp ca alde Dinu UNCHEȘUL COSTACHE Patriciu, Dan FELIX Voiculescu, Sorin Ovidiu NUȘ Vântu, Sorin DELEANU Roșca Stănescu, Ion ILICI Iliescu, Viorel GUZGANUL ROZALIU Hrebenciuc, Michi ȘPAGĂ șamd să nu acceadă în Top 100 Capital. În schimb ar fi ajuns România mai repede cu 10 ani atât în Europa cât și în structurile atlantice – departe de bolșevici și de „poporul rus – libertate ne-a adus”.
Ironia crudă a sorții: președinția Germaniei (considerată zilele acestea motorul unei Uniuni Europene sleite de populism și stat asistențial – rămășițe ale victoriei războiului rece bolșevic asupra “capitalismului sălbatic”) este preluată de către un fost disident anticomunist, devenit administrator-şef al arhivelor poliţiei politice în baza cărora au fost îndepărtaţi securiştii STASI din viaţa publică germană. Asta în timp ce, în România, deși am avem un document asumat public de către președintele Traian Băsescu de condamnare a crimelor comunismului (document asumat printre salvele de salivă urlate dement de către măscăricii și profitorii vechiului și actualului regim de cumetrie), încă mai e nevoie să se facă greva foamei pentru o lege de un elementar bun simţ: legea lustraţiei.
Întreb din nou: de ce nu știm să ne raportăm la adevăratele jaloane morle ale națiunii – gen Doina Cornea, Corneliu Coposu, Ioan Rațiu, de-un exemplu recent -, în schimb ne lăsăm furați de false jaloane gen Becali, Mutu, Mungiu Pippidi, Borcea, Pârvulescu, Iliescu, Cristian Tudor Popescu șamd, deversate perfid în calea noastră de către tuburile catodice ale tembeliziunilor?
După 90 de zile de grevă a foamei, viaţa lui Teodor Mărieş e în pericol. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie refuză de trei luni să se alimenteze în speranţa că forma lui extremă de protest va convinge în cele din urmă clasa politică românească să procedeze în fine la adoptarea unor legi extrem de importante pentru igiena morală a societăţilor postcomuniste. Este vorba, reamintesc acest lucru, despre două legi care au fost recomandate acum 6 ani de Raportul final de condamnare a crimelor comunismului, întocmit de un grup de istorici coordonați de către Vladimir Tismăneanu.
- „M-am gândit adeseori la semnificatia cuvintelor lui André Malraux: “O viață de om nu valoreaza nimic, dar nimic nu valorează cât o viață de om”. Unul dintre acești oameni exemplari este Doru Mărieș, președintele Asociației “21 Decembrie”, un lider al societății civile reale, nu al celeia ostentative, contrafăcute și stridente. Ion Iliescu nu-i poate ierta lui Doru Mărieș consecvența cu care caută să afle adevărul despre Revoluția din decembrie 1989 și despre mineriade. L-a atacat imund în repetate rânduri, l-a numit “pușlama” și “impostor”, ceea ce pentru Mărieș și prietenii săi este semnul, hârtia de turnesol care probează că fac ceea ce trebuie făcut. Până acum câteva zile nu știam de noua grevă a foamei declanșată de Doru Mărieș, nu știam că i s-au asociat încă trei colegi. Nu pot citi toate ziarele și sursele de știri, dar sunt uimit că n-am văzut aproape nimic pe acest subiect, deloc banal, să recunoaștem“.
Chiar dacă pare o reglementare tardivă, legea lustraţiei îşi are încă rostul. Mie îmi este greu de înțeles de ce n-ar mai fi momentul să fie adoptată. S-ar întrerupe cercul vicios al minciunii, al menţinerii unei mari părţi a elitei politice a ţării în mizeria propriului ei trecut. Le-am da șansa să se elibereze! Am avea șansa de-a clădi, pe fundații solide, o societate izbăvită de ipoteca deceniilor comuniste. O societate izbăvită de cumătrocrația instaurată de către Ion Iliescu, cumătrocrație care-și trage seva din obiceiul multor alegători de a-și ignora sau de a dispreţui propriile valori şi pe cei ce le-ar putea servi drept model etic în schimbul unor modeste și iluzorii foloase materiale imediate.
Speranta este in timisoreni si in cei care chiar se pot numi revolutionari! Ce mai asteapta ?!
ONG urile cam hiberneaza. Cred ca o vizita fulger a lui MRU ar fi benefica si cu impact puternic.
D-le Victor,
initierea unui demers on line ( petitie ) pentru ca „alesii„ care sunt in greva sa nu primeasca indemnizatia pe perioada„protestului„,cred ca ar prinde,adresata inclusiv d-nei Macovei,pentru o justa prezentare la UE. Cum Doamne iarta-ma sa primesti salariu pentru NEMUNCA !!!!
Ma scuzati,m-am cam ambalat,dar chiar ca-mi vine sa ies in strada!
USLinosii sunt plini de tupeu. stau in balcon la Parlment si urla la cei din sala: „chiulangiilor!”
http://www.ziare.com/politica/opozitie/scandal-paradoxal-in-parlament-deputatii-usl-au-strigat-din-balcoane-chiulangii-1151995
astfel de tupeu trebuie sa dispara.
„Întreb din nou: de ce nu știm să ne raportăm la adevăratele jaloane morale ale națiunii – gen Doina Cornea, Corneliu Coposu, Ioan Rațiu, de-un exemplu recent -, în schimb ne lăsăm furați de false jaloane gen Becali, Mutu, Mungiu Pippidi, Borcea, Pârvulescu, Iliescu, Cristian Tudor Popescu șamd, deversate perfid în calea noastră de către tuburile catodice ale tembeliziunilor?”
Bre, proasta aia de doina cornea îl susţinea pe geoană la alegerile din 2009.. Cum poate vita aia de babă senilă să fie o valoare morală?!?
il sustinea ca o tampisera tembeliziunile si reperele „morale” gen gunoiul de Marga si alte gunoaie petro-liberale (unul este gunoiul de Marius Oprea) ca Geoana este bun, Basescu este tiran. femeia are o varsta. varsta nu-i taie din merite – numai le accentueaza pe ale gunoaielor gen Oprea si Marga care au profitat de ea.
Ultima Oră! Ce spune presa americană despre vizita lui Ponta în SUA:
http://baricada.wordpress.com/2012/02/21/senzational-vizita-lui-ponta-in-america-un-urias-succes-financiar/
http://www.academiacatavencu.info/wp-content/uploads/2012/02/washingtonbun.jpg
Bravo ! Să vedem și noi despre istorica vizită.
Draga Victor,
ca unul care am facut greva foamei (in 1990) tot pentru niste idei, nu pentru revendicari, nu incurajez pe nimeni sa apeleze la aceasta forma extrema de protest. dar, desigur d-l Maries este singurul care decide asupra optiunilor d-sale. Fara indoiala, urmaresc cu ingijorare si solidaritate (exprimata de mai multe ori, si in timpul precedentelor sale proteste extreme) actiunea sa. Semnalez un site international unde se string semnaturi pentru salvarea vietii lui Teodor Maries:
http://www.change.org/petitions/save-the-life-of-hunger-strike-protestors
Pe de alta parte, imi amintesc ca anul trecut parca s-a semnat un protocol pe aceasta tema intre Asociatia 21 decembrie 1989 si Camera deputatilor (chiar prin persoana presedintelui Camerei, d-na Roberta Anastase!). Degeaba! Roberta Anastase ar trebui sa fie presata pentru a respecta acel protocol – daca semnatura ei mai inseamna ceva!
Apoi, mai e si o alta discutie: cit de eficienta ar mai putea fi o astfel de lege dupa 22 de ani? Pe cine si cum ar mai putea lustra o asemenea lege acum?
In 1990, la Brasov, impreuna cu Grupul de veghe pentru democratie si libertate, alaturi de toata miscarea pentru sustinerea punctului 8 al Declaratiei de la Timisoara, am contribuit la stringerea a peste 4,5 milioane de semnaturi! Si tot degeaba!
Ar fi mai simplu (de fapt, stim ca nu e!) ca partidele sa-si faca singure lustrarea in interiorul lor, fara nici o lege speciala, doar prin statute. Dar, daca n-o fac, cum sa astepti sa promoveze o lege pe aceasta tema?
Ma tem ca nu e tocmai urgenta zilei aceasta tema! Desigur, insa, gestul d-lui Maries nu e mai putin nobil.
Ar fi mai simplu ca lustratia sa o facem noi, prin vot.
sper sa se ajunga la asa ceva.
in ceea ce priveste utilitatea chiar si dupa 22 de ani a unei legi a lustratiei cred ca am dat un raspuns la finalul materialului:
„Le-am da șansa să se elibereze! Am avea șansa de-a clădi, pe fundații solide, o societate izbăvită de ipoteca deceniilor comuniste. O societate izbăvită de cumătrocrația instaurată de către Ion Iliescu, cumătrocrație care-și trage seva din obiceiul multor alegători de a-și ignora sau de a dispreţui propriile valori şi pe cei ce le-ar putea servi drept model etic în schimbul unor modeste și iluzorii foloase materiale imediate.”
Am semnat. Mulțumesc pentru informație.
trebuie sä se ajungä la legea lustratziei neapärat,
totzi penalii ,secutristii si mafiotzii ,trebuiesc scosi din joc.
mäcar nu ar strica si niste flutzurasi.
iliescu are o obräznicie de nedescris, el trebuie judecat
pt. mortzii revolutziei.
Noua Republică sprijină adoptarea Legii Lustrației.
Lustrația trebuie să îi vizeze pe toți aceia care au avut funcții de răspundere în perioada regimului socialist (1946-1996). Acestor persoane trebuie să li se interzică ocuparea unei funcții de demnitate publică pe o perioadă de zece ani.
Noua Republică susține necesitatea lustrației cu argumente morale și practice. Din punct de vedere moral, lustrația este o măsură tardivă, dar necesară, pentru asanarea spațiului public. Din punct de vedere practic, lustrația va asigura o măsură de corectitudine a competiției politice, distorsionată în prezent de resursele și influența celor care au servit un regim criminal și corupt.
Lustrația nu trebuie să se limiteze la perioada regimului totalitar (1948-1989). Socialiștii, aserviți Moscovei, au instaurat un regim autoritar odată cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946. Acesta s-a transformat într-un regim totalitar comunist după declararea “republicii populare”, la 30 Decembrie 1947.
Căderea lui Nicolae Ceaușescu, la 22 Decembrie 1989, nu a însemnat decât sfârșitul totalitarismului comunist în România. Regimul care s-a instaurat, printr-o lovitură de stat care a făcut numeroase victime, a fost unul autoritar. Economia aflată în mâinile Statului a fost jefuită în mod organizat, de la Centru. Agenții Securității au fost protejați, iar salariile lor, plătite. Mass-media a fost controlată, iar autoritățile au declanșat campanii violente împotriva opozanților politici. După orice măsură, acest regim a fost unul autoritar, un “parlamentarism de fațadă”.
Abia în 1996 românii au putut alege, în cadrul unor alegeri competitive (cum acelea din 1990, spre exemplu, nu au fost), un șef de stat necomunist. Schimbarea de regim din 1996 a fost incompletă și fragilă, dovadă că socialiștii au revenit la guvernare în 2000. Nici acum tranziția către o democrație veritabilă nu este completă. Cel mai recent Index al Democrației ne așează pe locul 59, între Thailanda și Indonezia.
Este fals că lustrația vine prea târziu. Unele dintre aceste personaje sunt încă în poziții-cheie în România.
Noua Republică susține lustrarea tuturor celor care au servit, în funcții de răspundere, regimurile autoritare și totalitare care s-au succedat în ultimele decenii, în România.
Condamnarea regimului comunist, pronunțată de Președintele României la 18 Decembrie 2006, nu este suficientă. Statul român trebuie să se delimiteze și de regimul autoritar din perioada 1990-1996.
Am uitat cu totii?! O lege a lustratiei a fost declarata neconstitutionala in 2010. http://www.gandul.info/news/legea-lustratiei-neconstitutionala-sunt-interzise-condamnarile-colective-6310113
Trebuie vazut de ce, rescris, promovat. Nu se porneste de la 0.
exact asta se si cere – o lege cunstitutionala.
legea din 2010 a fost facuta cu intentie sa poata fi contestata.
si a fost contestata de cei care au fost parintii condamnarilor colective – vezi Canalul, vezi stramutatii, fenomenul Pitesti (mult tupeu pe capul imputitilor care au aplicat comunismul in Romania).
orice lege a lustrației este (va fi) anticonstituțională.
juridic, nu i se poate interzice nimănui un drept, și în niciun caz retroactiv.
tot ce se poate face, democratic, este informarea populației cu privire la cei care au făcut lucruri legale (la timpul respectiv), dar imorale.
informare cu scopul ca populația să-i marginalizeze pe cei amintiți.
dar asta are efect doar dacă există o opinie publică care să amendeze acele fapte.
din păcate, în România nu există acea opinie publică.
din contră, a-i arăta pe nesimțiți înseamnă a le face publicitate.
dacă spui că X a fost informator, mărești probabilitatea ca X să ajungă senator.
sau președinte?
tehnic ai dreptate.
PS: ai sters toate materilele de pe blogul tau?
sunt cateva la care am dat link-uri. nu ai vrea sa le cedezi catre Sare’n Ochi – sa le gazduiesc aici (mai ales cele despre teoria partidelor? – stii tu care, mai ales cel despre banii care circula pe un trotuar si politicienii care circula pe celalalt, dar ar dori sa ajunga dincolo :D)
n-am șters nimic, am mutat totul la http://exddl.wordpress.com.
și cedez totul 🙂
sa-ti trimit invitatie pe blog la adresa de mail?
si sa-ti faci selectia de materiale pe care ai rea sa o cedezi?
nu înțeleg despre ce invitație e vorba.
și îți cedez toate materialele pe care le vrei, fără listă.
mă rog, presupun că sunt ceva chestii tehnice, iar eu sunt pe fugă, n-am timp să gândesc 🙂
deci fă cum știi că trebuie.
adica iti trimit o invitatie de autor pe mail. dai click pe ea si te autentifici cu drept de postare pe Sare in Ochi. despre asta ar fi vorba.
pana te gandesti, am sa incep sa „abuzez” 😀 de materilele tale.
Chiar, io cum pot dialoga-n privat cu autorii acestui blog?
pe adresa de mail lungu.victoreugenmihai@gmail.com
ok, trimite-mi.
am trimis. multumesc.
Oameni buni,
de ce nu vreti sa ma credeti ca, acum 22 de ani, in Romania, a invins contrarevolutia!
Care e bine infipta pe pozitie.
Iar poporul face, la greu, tot ce mai poate: pleaca!
Nu va mai amagiti. Revolutia a fost efemera!
din pacate asa este – dupa 22 decembrie 1989, odata cu aparitia lui Iliescu in balconul CC al PCR, a inceput contra-revolutia. de aceea trebuie ca acele crime, facute in numele si beneficiul lui (si al clicii sale), sa fie imprescriptibile. eu l-as judeca pe Ilici pana la stabilirea adevarului inclusiv daca ne paraseste fizic datorita varstei si as consemna public sentinta – sa nu poata beneficia nimeni de pe urma lui.
Vezi-ţi de treabă! Javra asta de iliescu nu crapă aşa, cu una, cu două!
Poate doar dacă ar putrezi într-un regim de detenţie extrem de grea, poate doar aşa s-avem noi norocul ca javra asta să crape..
Sincer, io în zâne, vrăjitori şi-n moartea lui iliescu nu mai cred de foarte multă vreme..
O Me Ghe, Cartianu s-a convertit la deontologie?
http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Vesti_bune_despre_Revolutie_7_650404955.html
😀 bag seama.
nu stiu cat are sa-l tina.
paote ca iese ceva (sau pica) – ca altfel nu-l vad pe calea cea buna. el este copia net mai taranoaie a lui Cornel Nistorescu care incearca sa devina Ion Cristoiu (dar numai partea cu „piticul utecist” si nitel cam „peltic”).