Pentru a îndeplini Decizia Curții Constituționale din România cu privire la retrasarea colegiilor electorale, putem avea alegeri parlamentare și în martie 2013

“În ciuda rezultatelor recensământului, redesenarea colegiilor nu mai este posibilă până la legislative”. Cine zice, cine zice? Dan Andronic zice. Mă rog, este vorba despre analistul/sfătuitorul care a înfrânt în 2004 pentru Adrian Năstase şi în 2009 pentru Mircea Geoană – părerea lui contează… pentru cine vrea să înfrângă. Ia să vedem noi mostră de analiză temeinică, una pentru care merită să țopăi mai mult decât un ceas – așa ca Mircea Geoană pentru Mihaela, dragostea lui. Dacă ar fi așa cum se trezește vorbind (mă rog, analizând) Dan Andronic, ar însemna că cei 9 judecatori de la CCR trebuie să ia notițe/lecții de la acesta. Numai că situația stă exact invers. După cum ne tot trage de mânecă @Cetatean, Decizia nr. 51/2012 (intens trecută sub tăcere de către tot felul de indivizi cu scopuri absconse) stipulează/decide/impune:

 • “Așa cum Curtea Constituțională a reținut prin Decizia nr. 61 din 14 ianuarie 2010, actuala reglementare a sistemului electoral românesc prezintă o serie de imperfecțiuni, acolo arătate, și, ca atare, se impune o reconsiderare a acesteia din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012, care să asigure, sub toate aspectele, organizarea și desfășurarea unor alegeri democratice în România. În aceasta privință, Curtea reține că trebuie, în primul rând, să se pornească de la realitățile economice, politice și sociale ale țării, de la rolul partidelor politice în procesul electoral, de la necesitatea raționalizării Parlamentului și, în final, să fie reglementat un tip de scrutin corespunzător concluziilor desprinse și care să aibă corespondent în tipurile de scrutin care se regăsesc în majoritatea statelor europene”.

Dan Andronic vorbește citând legea veche, și termenul de 12 luni care apare în art 12:

 • “Delimitarea și numerotarea colegiilor uninominale se actualizează de către Autoritatea Electorală Permanentă. Operațiunea de delimitare se actualizează anual în cazul în care au apărut modificări în structura, denumirea sau rangul unităților administrativ-teritoriale, precum și după fiecare recensământ al populației, cu cel puțin 12 luni înainte de alegerile parlamentare la termen, prin emiterea unei hotărâri a Autorității Electorale Permanente, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Însă dacă legea veche este abrogată și legea nouă impune alt termen, de exemplu: 5-6 luni, modificarea se poate face fără probleme. Din păcate pentru analiștii de serviciu, și după legea veche este timp. Alegerile legislative se pot desfășura inclusiv în martie 2013. Constituția vorbește de organizarea scrutinului în maxim 3 luni de la expirarea mandatului actualului Parlament:

 • Art.63:  (1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Actualul Parlament s-a întrunit prima dată pe 15 decembrie 2008. Cele trei luni în plus înseamnă alegeri parlamentare în 15 martie 2013.

Eu unul am observat că, în general, ce zice CCR că trebuie făcut nu prea intră în categoria ”e opțional”. Așa că nu știu de unde apar să-și dea cu presupusl puzderia asta de “analisti” care interpretează ce a zis Curtea – dar tocmai pe invers. Mesajul CCR mi se pare destul de clar. Adică, care parte între “se impune” și “2012″ sună neclar de se interpretează ca modificări pentru alegerile din “2016″ și care “poate” ar trebui facute?

Referințe:

 • MRU i-a luat faţa lui Antonescu. Un sondaj CSOP relevă faptul că noul premier i-a devansat pe liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta. O mişcare de imagine cu efect scontat – 29% încredere, 38% apreciere pentru prestaţia noului premier.Instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea noului guvern a oferit PDL-ului un mic suflu, după un Emil Boc erodat, la un moment dat, până la pragul de 10-11%. Potrivit unui sondaj CSOP, realizat în perioada 16 – 17 februarie 2012, Ungureanu a intrat în topul încrederii în politicieni direct pe primul loc. Un alt studiu, efectuat de CCSB, cam în aceeaşi perioadă, îl dă pe noul premier la o cotă apropiată, de 28% la capitolul încredere. 29% dintre români au “multă şi foarte multă” încredere în noul şef al Guvernului. Comparativ, liderul PDL Emil Boc a ieşit de la guvernare cu o cotă de doar 17%. Ungureanu este secondat în acest top de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cotat cu 28%. Liberalul Crin Antonescu, co-preşedinte al USL, ocupă locul trei, cu 26%, în timp ce social-democratul Victor Ponta cumulează 25% încredere din partea celor intervievaţi. Cu 28% încredere îl creditează românii pe Ungureanu într-un alt sondaj de opinie realizat de CCSB. Integral in EVZ
 • PDL, luat de valul MRU. Sondajul de uz intern al PDL ii face pe democrat-liberali sa-l ceara pe Mihai Razvan Ungureanu candidat la Presedintie. Euforie la PDL: Mihai Razvan Ungureanu este, in ultimul sondaj intern, obtinut in aceasta dimineata de gandul, primul politician din Romania in topul increderii, cu 29 la suta, surclasandu-i pe rivalii de la opozitie, Crin Antonescu (26 la suta) si Victor Ponta (25 la suta). Mai mult, instalarea lui MRU la Palatul Victoria a tras PDL, care a crescut cu nu mai putin de patru procente, de la 16%, cat aveau in perioada protestelor, la 20% la mai putin de zece zile de la nominalizarea noului premier. Datele apar intr-un sondaj telefonic CSOP, realizat in perioada 16-17 februarie, care prezinta urmatorul clasament electoral la zi: USL – 47 la suta, PDL – 20 la suta, Partidul Poporului – 18 la suta si UDMR – 5 la suta. Integral in Gandul.
 • @Cetatean: Sondajul CCSB care arata ca USL ar obtine 57 la suta din voturile romanilor, in situatia in care duminica viitoare ar avea loc alegeri, ar fi numai un foc de artificii, se aude prin tabara liberala. Barfesc niste senatori ca exista masuratori cu rezultate de uz intern care arata ca protestele de strada urmate de efectele iernii crancene nu au reusit sa salte Uniunea decat la maxim 53 de procente – 3 peste scorurile lunii decembrie. In plus, demisia lui Emil Boc si numirea lui Mihai Razvan Ungureanu ar fi relansat PDL in cursa, principalul partid de guvernament invartindu-se, dupa prima saptamana a lunii februarie, in jurul a 20 de procente”. Ce ziceam in materialul de ieri? Pentru USL un maxim national de 52%, care s-ar traduce la locale in jur de 42 – 44%. Cat despre PDL dat de CCSB la 18%, este aproape cert ca are cateva procente (1-2) peste 20. Ieri spuneam asa: “34% se plaseaza de la centru-dreapta la dreapta. 21% se declara clar de dreapta (doar 19% se declara clar de stinga). Mai e cineva acolo, care baga la cap?”.
  – daca din cei sondati 34% se plaseaza de la centru spre spre dreapta, si daca 21% se declara clar la dreapta.
  – daca 27% considera ca MRU este independent politic si doar 54% ca va reprezenta interesele lui TB si ale PDL, estimez ca exista un bun culoar pe dreapta, pentru ca NR sa poata lua voturi de la cei care se declara de centru-dreapta spre dreapta, care au o parere buna despre MRU.
  Din cei 48%, e drept ca 15% nu sunt in tara si 33% nu voteaza. Insa cei care nu voteaza sau nu sunt in tara nu sunt, ca profil psihologic, de stanga, pentru ca acestia au optiunile deja facute. Iar pentru acestia un nou partid cu mesaj de dreapta care sa sprijine reformele si pe MRU este numai bun (sondaje, sondaje … cu frisoane in USL)
 • @Cetatean: Astia de la evz.ro aveau postat un PPT pe site. Cred a ca stat cateva secunde. Acum nu mai este, l-au retras. Noroc ca l-am salvat eu. Am facut PDF si l-am incarcat, ca pana transcriu aia datele trec si alegerile. (http://www.pdf-archive.com/2012/02/20/raport-sondaj-opinie-publica-varianta-evz-copie/raport-sondaj-opinie-publica-varianta-evz-copie.pdf)
 • Ca tot se vorbeste de sondaje, va recomand doua articole despre manipulare si cum trebuie sa citim sondajele: http://sociollogica.blogspot.com/2012/02/toate-sondajele-minte-un-raspuns-calm.html si http://romaniadeieri.blogspot.com/2012/02/procente-pr-economie.html
 • „Romanii sunt mexicanii Europei”. Partidul Poporului-Dan Diaconescu exprima o forma politica aparent fara corespondent in Europa, dar care isi poate gasi similitudini pe continentul sud-american. Dificultatea de a intelege populismul romanesc vine din faptul ca nu seamana deloc cu ce se intampla in Europa occidentala. In general lumea cade de acord ca Partidul Libertatii din Olanda condus de Geert Wilders sau Liga Nordului din Italia sunt partide populiste, dar acestea nu isi gasesc catusi de putin corespondent in Romania. Chiar daca la Bucuresti toata lumea acuza pe toata lumea de populism, nimic asemanator nu poate fi gasit aici. Un artist tanar de origine mexicana, tenorul Hector Lopez de la Opera din Bucuresti, a spus ceva plin de afectiune empatica, dar care inglobeaza, totodata, o buna intuitie politica: „Romanii, a spus el, sunt vazuti in Europa occidentala la fel ca mexicanii in SUA”, anunta Deutsche Welle.
 • Alerta in Modrogan: PDL incearca sa-si revina dupa ce a fost depasit in sondaje de partidul lui Dan Diaconescu. Solutia de avarie pentru Bucuresti. Cu ochii pe sondajele care ii plaseaza sub Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, democrat-liberalii planuiesc o miscare rapida care sa-i readuca in carti. Liderii PDL resusciteaza „miscarea populara”, pe care o testeaza in aceste zile printr-un sondaj de opinie si care sa fie lansata cel mai tarziu in martie. Potrivit unor surse din PDL, pe langa fundatiile apropiate partidului, in viitoarea platforma de dreapta ar urma sa fie cooptati taranistii, ecologistii, dar si UNPR. Planul de relansare al PDL este coordonat de Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean si Emil Boc, sustin aceleasi surse, anunta Gandul.
 • Becali: Daca as avea in spate un partid puternic, as spulbera contracandidatii si as castiga Presedintia. Gigi Becali l-ar fi depasit pe Traian Basescu la capitolul „incredere”, potrivit unui sondaj CSOP. Becali a declarat, la Realitatea TV, ca e „incantat” de cele 23 procente pe care le are si ca, daca ar avea in spate un partid puternic, si-ar „spulbera” contracandidatii si ar castiga Presedintia. „Singurele partide cu care as putea la ora asta sunt PDL si PPDD”, spune el, scrie realitatea.net. „Tot ce am facut am facut cu buna credinta, nu din interes, ci pentru ca iubesc oamenii, am facut din dragoste. Eu ma bucur ca un 23% e aproape de dl Antonescu, nu neaparat ca l-am depasit pe Traian Basescu (…) Sunt aproape de Crin Antonescu si de Victor Ponta, asta e mai important pentru mine, asta imi da incredere pentru viitor, pentru viata politica in viitor. Ma bucura si ma incanta (n.r. scorul in sondaje). A fi al patrulea, al cincilea om la incredere nu e putin lucru. Eu am devansat tot Parlamentul Romaniei si tot Guvernul Romaniei. Sunt oameni care conduc partide mari. Ma depasesc cu doua – trei procente doar cei care sunt titanicii politicii” a spus europarlamentarul Gigi Becali, informeaza Romania Libera.
 • Sociologul Sebastian Lazaroiu a comentat, intr-un interviu acordat Ziare.com, rezultatele sondajului de opinie efectuat de catre Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), creionand si profilul alegatorului principalelor entitati politice aflate in competitia pentru Putere. In opinia sa, USL va lua maximum 35-37% in alegerile din 2012. Totodata, fostul consilier prezidential crede ca va aparea o miscare de centru-centru dreapta care s-ar putea numi Miscarea Populara si care va obtine aproximativ 30% la aceleasi alegeri. (ziare.com)
Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Pentru a îndeplini Decizia Curții Constituționale din România cu privire la retrasarea colegiilor electorale, putem avea alegeri parlamentare și în martie 2013

 1. ribelalu zice:

  Alegerile dupa legea veche nu se mai pot desfasura in toate colegiile electorale. Legea prevede expres norma de reprezentare. Tinand cont ca lipsesc la inventar peste 2 milioane de cetateni este logic faptul ca unele colegii nu mai au numarul minim de cetateni pentru a se putea desfasura alegeri acolo.
  Orice scrutin pentru un colegiu care are 129.999 de locuitori (senat) sau 69999 (deputati) este ilegal. Solutia de compromis 1 (in cazul in care o noua lege nu este adoptata) este comasarea colegiilor. Solutia de compromis 2 este o noua lege electorala cu un nou sistem de vot si un numar mai mic de parlamentari alesi
  Solutia legala si morala este o noua Constitutie care sa respecte vointa populara (unicameral si 300 de parlamentari MAXIM)

  • Sare'n Ochi zice:

   😀 coane,
   despre solutii morale vom avea timp sa tot discutam. dar nu cu actuala clasa politica.

   • Culai zice:

    Nu’ş’dece, dar nici în spatele „actualei” „clase” nu percep nimic prometent: că-s ori de-ai lor, ori de-ai lor… Şi: ce-i ăla centru-centru-dreapta/stînga… Ori, da: clasa asta politikkă e un cerc de „aleşi” cu mai multe centre…Ori sedii.
    Sunt, însă, şi pentru lustraţie şi pentru cîte un şut pe loc şi-n pardon, fiecărui „ales” ce mîncă rahat şi ne face de rîsu’lumii. Nu să tot aăteptăm ba să li se ridice imunitatea, ba să nu se-ndure coana justiţie de ei.

 2. Cu cât alegerile se ţin mai târziu, cu atât PP-DD sau alte soluţii extreme vor câştiga mai mult. USL se va eroda în continuare, PDL va avea de făcut management-ul unei ierni cu salarii păpate de preţul gazelor. Singura variabilă este MRU.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.