Poezia înoirii clasei politice: “copilași luați voi seama, dacă-i capră mama, nu vi-e tată lupul” (se naște și Mișcarea Populară?)

de Ștefan Ciocan

Mişcarea Populară poate fi o mişcare deşteaptă a puterii sau, din contră, un eşec lamentabil. În momentul de faţă intenţia lui Traian Băsescu de a crea Albă ca Zăpada din doi pitici s-ar traduce popular în următorul mod (mă rog, cam plastic – rog pudibonzii și persoanele de sub 18 ani să nu citească): avem pe drum o balegă şi încă o balegă. Dacă le punem într-o pungă putem să obţinem fie două balegi, fie… îngrăşământ ecologic. Va putea oare Băsescu să vândă noul produs ca „îngrăşământ ecologic”? Asta este întrebarea pe care şi-o pun în momentul de faţă membri vechi ai PDL.

Presiunea deputaţilor UNPR asupra colegilor democrat-liberali este uriaşă. Practic susţinerea guvernului MRU depinde de formarea unei formaţiuni politice care să asigure intrarea în Parlament a liderilor UNPR, un partid care nu poate să treacă singur de pragul electoral. Să fie oare UNPR soluţia imorală acceptată de Băsescu? Primăvara poate să aducă mişcări serioase pe scena politică în condiţiile în care pe lângă partidul „Generalului” şi UDMR își şantajează, constant și cu metodă, colegii de coaliţie. Cât va rezista oare noul guvern în aceste condiţii şi care vor fi costurile politice pe care le va plăti PDL pentru susţinerea acestuia?

Este evident că „poezia” cu înoirea clasei politice nu poate fi luată în serios în cazul formării Mişcării Populare prin contopirea dintre PDL şi UNPR. În primul rând pentru că această nouă formaţiune politică are ca scop principal formarea unui vehicul electoral pentru Oprea, Diaconescu, Sârbu şi ceilalţi parlamentari „fugari”. Pe de altă parte nici greii din PDL nu dau semne că ar face un pas îndărăt să-i lase pe tineri în băncile Parlamentului.

Guvernul MRU, cu toţi miniştri tineri şi noi nu va avea nici un efect asupra electoratului dacă în campania electorală oamenii vor avea de ales dintre aceiaşi parlamentari ai puterii cunoscuţi de alegători şi blamaţi de opoziţie timp de patru ani – mulți dintre ei având chiar vechimea lui Ion Iliescu și “faima” lui Adrian Năstase (Viorel Hrebenciuc șamd). Deci, în nici un caz, ascunderea lui Ioan Oltean sau a lui Şerban Mihăilescu sub alte culori şi a unei noi sigle, nu cred că va determina electoratul să-i voteze. O adevărată rebranduire a PDL ar trebui să înceapă în primul rând cu numele viitorilor candidaţi.

Aşa cum arată scena politică în momentul de faţă este practic imposibilă o înoire a clasei politice fără sprijinul PSD. Singurul scenariu posibil este o largă susţinere parlamentară pentru Guvernul MRU, asigurată cu sprijinul lui Ponta. În aceste condiţii PDL poate să le dea peste pretenții colegilor de coaliţie şi să nu mai accepte şantajul acestora. Mă rog, tipic politică dâmbovițeană, va trebui să accepte pretențiile PSD. Căci, cu un partid “eliberat” de UDMR şi UNPR, până să devină sufocant șantajul PSD, partidul condus de Emil Boc poate să mai tragă aer în piept şi să înceapă, în timpul scurt cât a mai rămas până la alegerile parlamentare, o adevărată schimbare a clasei politice. Dar asta numai dacă baronii săi își vor fi găsit înlocuitori de încredere. Deocamdată așteptăm. Să vedem ce a învăţat Ponta în America şi care este noua sa viziune despre evoluţia României în următoarele 10 luni…

Iar Victoraș cred că vrea să se maturizeze, să se facă în sfârșit, băiat mare. Din Chicago a ținut să ne transmită că nu crede într-o opoziție care vine să distrugă tot ceea ce au făcut cei dinainte. „Eu nu cred intr-o opozitie care vine sa distruga tot ceea ce au facut cei dinainte, ei au putut face atat, noi vom face si mai mult”, a declarat la Chicago presedintele PSD, Victor Ponta. Prezent weekendul trecut in metropola americana, liderul social-democrat a stat de vorba si cu presa romaneasca, respectiv Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada (NARPA), fiind printre altele prezent in studioul RTN (Romanian Television Network). Referindu-se la problema demiterii sau suspendarii presedintelui Traian Basescu, Ponta a afirmat ca romanii sunt cei care trebuie sa decida cand merg la vot.

Referințe:

Primul care se mișcă este, surprinzător, Radu Berceanu care a făcut mișcări “dramatice” la el în fief:

  • Consiliul de Coordonare Judeţean (CCJ) al PDL Dolj întrunit, sâmbătă, a votat pentru excluderea primarului Antonie Solomon şi a celor şase consilieri, printre care şi viceprimarul Teodor Sas, după ce la ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal au votat împotriva amendamentelor PDL la bugetul Craiovei propus de primarul municipiului. Solomon a declarat, vinerea trecută, că la baza acestei decizii stă „un grup de interese”. Mai multe in Puterea.
  • Partidul Democrat Liberal Dolj si-a stabilit candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc în acest an. În cadrul Consiliului de Coordonare Judeţean, Radu Berceanu a afirmat: „Noi nu vrem să mai avem candidaţi diferite persoane care au băgat mâna în bani şi şase luni şi ceva au făcut alte activităţi decât cele pe care le fac acum”, fără a rosti însă numele primarului Craiovei. Mai multe pe Ora de Dolj.

Al doilea surprinzător al zilei este Marean Vanghelie (care este). Băiatul acesta chiar că învață:

Anca Boagiu: „Este vremea sa comunicam si cu Opozitia”.

  • Intr-un interviu acordat EVZ in exclusivitate, Anca Boagiu, inlocuita din fruntea Ministerului Transporturilor impreuna cu ceilalti ministri PDL, vorbeste despre schimbarea de discurs a liderul PSD, Victor Ponta, si despre atitudinea radicala a lui Crin Antonescu. Silviu Sergiu: Dar ce ar mai trebui sa faca PDL pentru a se recredibiliza ? Anca Boagiu: Primul lucru pe care trebuia sa-l facem, si l-am facut, a fost ca noi liderii politici sa ne eliberam, sa dedicam mult mai mult timp partidului. Al doilea lucru extrem de important este de a comunica transant, de a spune lucrurilor pe nume chiar daca plac, chiar daca nu plac. Probabil ca acesta a fost punctul cel mai vulnerabil al nostru. Am fost obligati si ne-am asumat un program ambitios de reforma, dar nu am comunicat suficient. Este vremea sa comunicam, sa adunam randurile si este vremea sa comunicam si cu Opozitia. Imi exprim speranta ca toata joaca asta pe care am vazut-o in ultimul timp din partea opozitiei se va opri. Integral in EVZ.

Efectul bulgarelui de zapada in USL.

  • Desprinderea PC Salaj de PNL si PSD survine dupa ce o ruptura similara s-a produs si la Cluj. Dar lucrurile se pot complica si mai mult: PC Salaj ar vrea si o derogare de la protocolul USL pentru a-si desemna candidati proprii si pentru primaria municipiului resedinta de judet si Consiliul Judetean. Liderii Partidului Conservator (PC) Salaj au decis sa mearga singuri in alegerile locale. Presedintele filialei judetene a formatiunii, Mircea Ghete, spune ca liderii conservatorilor nu au fost consultati de liberali si de sociali-democrati in alcatuirea listelor de candidati locali. Mai mult, din acelasi motiv, conservatorii salajeni vor cere conducerii centrale a USL sa modifice protocolul electoral al Uniunii in asa fel incat PC sa isi poata desemna candidati proprii, atat pentru primaria municipiului resedinta de judet, Zalau, cat si pentru Consiliul Judetean. „Colegii mei din PC sunt revoltati de modul in care PNL si PSD Salaj trateaza partidul nostru. Poate ca nu au remarcat faptul ca la PC nu mai sunt acei oameni care conduceau partidul acum doi ani si care erau, poate, dispusi sa accepte o astfel de umilinta. Acum, vorbim de candidati puternici, care pot aduce un puls de valoare USL, insa nu suntem lasati sa intram in lupta”, spune Mircea Ghete, anunta Romania Libera.

Made in USA: Victor Ponta, recidivist al normalitatii politice.

  • Liderul PSD si-a pastrat si la Washington tonul ponderat in raport cu Puterea adoptat la discursul din Parlament, la investirea in functie a premierului Mihai Razvan Ungureanu. Iata cele mai importante declaratii facute de Victor Ponta in interviul pentru o televiziune a romanilor din Chicago, Romanian Television Network, conform blogului rousa.blogspot.com, gestionat de jurnalistul Marian Petruta, care a dialogat cu presedintele PSD: Romania este si trebuie sa fie un partener special al Statelor Unite, dar care trebuie sa primeasca un ajutor, pe care in schimb inca nu l-a primit. Pe baza parteneriatului militar, politic si economic pe care cele doua tari le au, Romania va cere Statelor Unite un regim special, atat pentru comunitatea noastra romaneasca de aici, cat mai ales pentru romanii de acasa, anunta EVZ.
  • O frază, două prostii: (…) Din partea unui om care se visează viitorul premier al României o astfel de scăpare este de neiertat. Și este jenant că în emoția lui, ziaristul care i-a luat interviul domnului Ponta nu a simțit nevoia să-i atragă atenția acestuia asupra greșelii. Așa cum este jalnic și faptul că domnul Marian Petruța nu a găsit de cuviință să-l întrebe pe președintele PSD de ce se opune votului prin corespondență pentru românii din străinătate și când are de gând partidul domniei sale să pună capăt grevei parlamentare. (…)

Și o întrebare: Este Partidul Poporului noul PRM? Eu personal cred ca nu si ca pana in toamna Dan Diaconescu in Direct se va poziționa la 5% (ceea ce este mult). Avem lecția PNG care nu a fost capabil – cu tot scandalul mediatic dat de arestarea păstorului său Gigi Becali, nici să-l trimită pe acesta în Parlamentul European. A fost nevoie de alianța cu Corneliu Vadim Tudor, al cărui partid, de unul singur, nu ar fi reușit să-l rostuiască cu post european pe dezaxatul neamului. Bănuiala mea este că publicul OTV (care este mai eterogen decât îl cred unii – unii se uită, dacă se mai uită, din amuzament și oroare) maxim îi va aduce lui DDD un mandat de parlamentar (hai, trei – așa cum a fost partidul gușafonului cu șandru la avocatul acela cu capul mic).

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Poezia înoirii clasei politice: “copilași luați voi seama, dacă-i capră mama, nu vi-e tată lupul” (se naște și Mișcarea Populară?)

  1. Sare'n Ochi zice:

    zice @Cetatean pe Politeia, cu privire la Dan Diconescu in Direct (si sunt de acord cu el): „Este prea putin timp pentru PP sa isi faca grup parlamentar. Oajdea ala de la PDL e un cretin, ala a plecat ca e ahtiat dupa functii ca nimeni altul. Modul cum s-a invirtit pina sa ajunga in Parlament da ceata la oricare alt parlamentar actual. In plus, PP nu are forta organizatorica in teritoriu si deputatii/senatorii care ar vrea sa mearga la PP, habar nu au in care colegiu vor candida. PP are mult in sondaje, insa nu se stie inca ce fiefuri electorale potentiale are, pentru a incepe sa faca socoteala la numarul de posibili parlamentari.”
    Plus, cu privire la retrasarea colegiilor pentru parlamentare: „Cristian Preda e un papagal. Nu-l bagati in seama, nu are nici un cuvint in PDL. Tineti cont nu doar de deciziile CCR de care am mai vorbit, si de ceea ce spunea Roberta Anastase. Declaratia oficiala: “„Noi vorbim de 300 de parlamentari, vorbim de faptul că la recensământ a scăzut populaţia. Asta înseamnă mai puţine colegii şi mult mai mari. Da, pentru că se cuplează câte două sau câte vor fi. E o chestie de logică”, a explicat Anastase. (2 februarie). Pe surse: “Am comandat un sondaj de opinie ca să ştim cum stăm şi cum să modificăm legislaţia electorală şi să redesenăm colegiile. În funcţie de sondaje care sunt pe fiecare colegiu în parte putem să redesenăm harta circumscripţiilor electorale”. (2 februarie 2012). Colegiile nu vor fi pastrate nu doar pentru ca trebuie actualizate listele electorale si numarul de parlamentari (in functie de rezultatele recensamintului – in legea actuala 35/2008 se vorbeste de actualizare cu maxim 12 luni inainte de alegeri. Insa aceasta prevedere poate si va fi abrogata de noua lege, care va impune un nou termen, mai scurt, sa zicem, 6 luni, mai ales ca CCR recomanda/obliga “sa se porneasca de la realitatile economice, politice si sociale ale tarii, de la rolul partidelor politice in procesul electoral, de la necesitatea rationalizarii Parlamentului” (Decizia 51/2012), ci si pentru ca ele au fost desenate in 2008 special ca sa convina PSD_PNL si sa defavorizeze PDL-ul. E o prostie sa credem ca PDL va sta cu mina in sin si va candida in colegiile special trasate de Hrebenciuc si Olteanu in 2008.”

  2. Sare'n Ochi zice:

    Pontanacul incearca sa se vanda diasporei, bag seama 😀
    ori nu a aflat ca USL castiga cu peste 60% si peste 70% dintre romani vor sa-l dea jos pe Traian Basescu, de vorbeste la Chicago despre „lucruri bune”care „vor fi continuate”?

    • De pe ziare.com: Sondajul CCSB care arata ca USL ar obtine 57 la suta din voturile romanilor, in situatia in care duminica viitoare ar avea loc alegeri, ar fi numai un foc de artificii, se aude prin tabara liberala. Barfesc niste senatori ca exista masuratori cu rezultate de uz intern care arata ca protestele de strada urmate de efectele iernii crancene nu au reusit sa salte alianta decat la maxim 53 de procente – 3 peste scorurile lunii decembrie. In plus, demisia lui Emil Boc si numirea lui Mihai Razvan Ungureanu ar fi relansat PDL in cursa, principalul partid de guvernament invartindu-se, dupa prima saptamana a lunii februarie, in jurul a 20 de procente.
      http://www.ziare.com/alegeri/sondaj/disperare-in-usl-crestere-de-3-procente-1151703

  3. ribelalu zice:

    CSOP (singurul institut de sondare care in 2009 a dat rezultatul exact al alegerilor) dixit:
    incredere:
    1 MRU 29%
    2 Oprescu 28%
    3. Crin 25%
    4 Ponta 24%
    5 Jiji 23%
    6-7 Base si DDD 19%

    Ce observam?
    1. MRU si Oprescu, posibili prezidentiabili sunt peste Antonescu
    2. Basescu nu este departe de bicefali, practic distanta care ii separa fiind aceeasi cu distanta dintre bicefali si MRU.
    3. Basescu are o cota de incredere „normala” pentru situatia sociala si politica actuala, fiind departe de mult trambitata (de catre USL & vuvuzele) popularitate de 5-8%.

    • Sare'n Ochi zice:

      cuplul de comici vestiti ai politichiei romanesti au luat-o in freza, bag seama.
      Coane, dar Martorii lui Crizel Antenescu ce mai chiraie pe bloguletele lor? mai asteapt dezghetul? 😀

      • ribelalu zice:

        Coane, am asa de putin timp in ultimul timp incat nu mai pierd timpul si pe la Lilick sau Gondolin sa vad ce scriu. Oricum acolo, ai citit un articol, le-ai citit pe toate 🙂

      • ribelalu zice:

        Si nu ne mai onoreaza nici „amicul” Iaru cu prezenta. „Ne mai radeam” si noi un pic 🙂

      • ribelalu zice:

        Aseara, Teodorescu ala, sociologul, cica anunta ca „deja MRU a scazut in sondaje”. In care? Sau mai bine spus „la care sondaj se raporteaza?”
        Adevarul este ca astia din USL sunt terminati. Sa-ti „sara” functia de prim-ministru de la 10 la 30% in doua saptamani e dezastru pentru ei. Si nu au nici cum sa-l agate. Sa-l denigreze sunt necredibili si mai rau il „urca” in sondaje.
        In termeni sahisti, miscarea se numeste „sacrificiu de dama urmat de sah-mat”

        • Sare'n Ochi zice:

          nemernicul sorosist de Alin Teodorescu este curva oricui ii da un ban sa suga (prin batista si chiar si fara, neprotejat). incerca sa deturneze sondajul existent, sa-l traga inspre binele USLaninos…

  4. Nevermore zice:

    Dă clic pentru a accesa raport-sondaj-opinie-publica-varianta-evz-copie.pdf

    Jale mare – cetatenii nu vad cu ochi buni greva parlamentara. Iar MRU e cotat cu mai multa incredere decat insusi Adrmitui Neamului Crin si pontanacul sau serv.
    incredere in personalitati politice: VP 25%,CA 26%TB19% etc. si MRU 29%.

  5. ribelalu zice:

    Coane, pun si eu niste intrebari vis-a-vis de exploziile din Maramures:
    – primaria e fief PSD?
    – firma fantoma care nu poate fi gasita la sediul din acte si cu actionar necunoscut are ca administrator un consilier al lui Oprescu?
    – autorizatia a fost data in 2003 pe timpul Guvernului Nastase?
    – cate controale a avut firma asta, daca la sediul din acte nu stie nimeni de ea?
    – cum se poate autoriza o astfel de firma fantoma cu actionar (deocamdata!) necunoscut

    • Sare'n Ochi zice:

      nu-i bai 😀 – numai ca i intrat la moderare ca ai pu mai mult de un link 😀
      nu-l cunosc pe individul acesta (Petruta). am sa ma interesez la cei care au facut „economicul”. daca aflu ceva iti scriu.

  6. septigre zice:

    l-a uns pe Tontanovici cu interviul…coada asta de topor…e bine sa-i cunoastem…branza mai avem…
    Multumesc.
    O zi buna in continuare!

  7. Sare'n Ochi zice:

    😀 Pontancu a venit cu temele facute acasa: Victor Ponta a declarat luni seara ca USL sustine ca Romania trebuie sa semneze si sa ratifice tratatul european privind stabilitatea bugetara, pentru a nu ramane „in afara tarilor europene”. La intrebarea daca USL va pune conditii la ratificarea tratatului fiscal in Parlament Ponta a raspuns ca „nu crede dar, intai trebuie vazuta forma finala”. „Suntem de acord cu introducerea prevederilor tratatului in Constitutie dar din 2013 cand modificam tot”, a explicat Ponta pentru Hotnews.ro.
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11556134-victor-ponta-romania-nu-trebuie-ramana-afara-tarilor-europene-trebuie-semneze-ratifice-tratatul-european.htm

  8. Cap in Cap zice:

    Nu am văzut vreun sondaj în care PDL să aibă 40%. Sondajul CSOP, cu USL la 47% şi PDL la 20% mi se pare mult mai credibil şi onest. În turul 2 în 2009 CSOP a dat victorie pentru Băsescu. CCSB a dat victorie pentru Geoană la diferenţă de 6 procente. S-a văzut apoi care au fost rezultatele.
    CCSB este o instituţie care face politică, nu sociologie.

  9. doru cu motoru` zice:

    La Turcescu AMP lupta ca o adevarata „amazoana guevarista„,contra tuturor care au ceva contra ….
    Incerc sa fiu politicos,dar acesta doamna cred ca are un post asigurat la grupul INcacaT !

  10. doru cu motoru` zice:

    Pana la urma „s-a usurat„: trebuiau alegeri anticipate!

  11. Arizonianul zice:

    Domnule Victor,
    am reuşit să „găbjesc” un material despre Soroş. Este în engleză. Este o broşură care nu s-a vândut decât numai sub forma de carte electronică.
    NU carte tipărită, că ar fi la îndemâna tuturor!!!
    Ei bine, am reuşit s-o fur de pe Kindle-ul soţiei şi, după muncă multă, s-o trec în format .pdf…
    Ocupă circa 780 kB (18 pagini) şi se numeşte „From shadow party to shadow goverment – George Soros and the effort to radically change America”.
    Consider că broşurica asta este extrem de necesară spre a lămuri unde bate Soroş şi plătiţii lui.
    Bineînţeles, cartea este în engleză şi are o grămadă de bibliografie.
    Vreţi să vă trimit textul?
    Cât de confortabil stiţi engleza, asta ca să vă trimit şi alte materiale care-mi apar în mailuri, dacă este cazul?
    Vă rog scrieţi-mi la adresa pe care o aveţi deja…
    Mulţumesc,
    Nick

  12. Observaţia de final e parţial corectă. Dacă se iau datele CSOP la bani mărunţi şi se coroborează cu date din alte sondaje, aproximativ o treime din electoratul PP-DD nu e foarte interesat de politică şi nici foarte sigur că va veni la vot.
    Pe de altă parte, trebuie remarcat că dacă susţinătorii PP-DD nu vin la vot, procentele USL se vor umfla. Bineînţeles că şi cele ale PDL vor creşte în mod artificial, dar pentru PDL e mult mai puţin important câte procente sau mandate obţine ci mai degrabă câte obţine USL.
    Dacă ce-am spus mai spus pare neinteligibil, iată ce şi cum:

    Să zicem că avem 100 de oameni pe o insulă. 20 vor să plece. 80 nu vor să plece. Procentul celor care nu vor să plece = 80% (80 din 100).
    Să presupunem că din cei 20 care vor să plece, 12 dispar. Dispar pur şi simplu. Numărul celor care nu vor să plece a rămas la fel (tot 80), dar procentul lor în rândul oamenilor aflaţi pe insulă a crescut (80/88 = 90,9%).
    Cei 20 = electoratul potenţial al PP-DD, conform sondajelor.
    Cei 12 = electoratul potenţial al PP-DD care nu vine la vot.
    Cei 80 = votanţii altor partide.

    Iar cum intenţia de vot pentru PDL este mult inferioară celei pentru USL, şi USL ar beneficia mai mult de „dispariţia” electoratului potenţial al PP-DD în ziua votului.
    Revenind la exemplul de mai sus, dacă din cei 80, 31 sunt PDL-işti şi 49 sunt USL-işti, atunci procentele lor înainte de „dispariţie” sunt 31% şi 49%, iar după „dispariţie” 35% (adică 31/88) şi respectiv 55% (49/88).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.