“Cred că realizatorii acestor televiziuni, ori trăiesc într-o realitate paralelă ori, cu buna ştiinţă, ne transformă într-o turmă învrăjbită contra bunului simţ”

de Ștefan Ciocan
A-nceput de ieri să cadă… Câte un guvern, câte o „frăţie” politică şi multă, foarte multă zăpadă. Opoziţia şi vuvuzelele au rămas fără obiect de activitate după demisia lui Boc şi mai ales după ce au afla că, în drum spre Braşov, Ponta s-a integrat perfect în coloana oficială a lui Băsescu, care mergea şi el în aceeaşi direcţie. Antenele şi Irealităţile au început să relateze apocalipsa albă. Moare lumea sub nămeţi! Stau oamenii cu morţii în casă şi nu pot să-i îngroape din caua zapezii! Peste 70 de mii de oameni au casele în troiene cu înălțime variabilă, în funcție de imaginația mincinosului de la prompter: de peste şapte metri la RTV (securistul și devalizatorul pe nou, Sebastian Ghiță), noua metri la Antena 1 (securistul, informatorul și devalizatorul Dan FELIX Voiculescu) şi de numai cinci metri la Realitatea (delapidatorul, informatorul și devalizatorul Sorin Ovidiu NUȘ Vântu). Imaginile de la faţa locului (cum au ajuns reporterii în zonele izolate?) arată cantităţi mari de zăpadă dar care nu depăşesc doi metri acolo unde au fost troienite de viscol. Elicopterele militare zboară de câteva zile şi apovizioneaza localităţile izolate în timp ce unități ale MAPN şi MI muncesc din greu sa deszăpezească drumurile blocate. Din studiourile bine încălzite, vuvuzelele strigă ca din gură de şarpe arucând cu noroi în tot ce este legat de guvern şi puterea politică. Am primit la redacţie o scrisoare, de la un om simplu, ardelean care nu prea înţelege ce căutăm noi în Europa (spre deosebire de mine care nu înţeleg ce căutăm noi, ardelenii, în România). Scrisoarea care urmează cred că dă răspuns la întrebarea legată de relaţia dintre presă şi siguranţa naţională:

 • „Azi m-am trezit revoltat. Rău! De 3 zile aud la tv, pe marile posturi naţionale de ştiri, cum săracii oameni din Bărăgan au casele îngropate până la geamuri, în zăpadă de 5 metri. Şi în Moldova aceeaşi situaţie. Săracii oameni! Chiar îmi pare rău de ei. Da’ zăpada de 5 m nu se adună într-o zi şi-o noapte. Se adună într-o săptămână, timp în care nimeni nu s-a atins de ea…. Îmi amintesc şi eu iernile din copilaria mea, din Munţii Apuseni. Păi din decembrie, erau nămeţii în curte la bunica de 3 m, după 3-4 zile de ninsoare continuă. Ce făceam noi? Toţi ai casei, în fiecare dimineaţă, ne înarmam cu lopeţi şi făceam tunel până la coteţul găinilor, până la grajd, până la coteţul porcului, şi la toaleta din curte. După ce făceam tunelurile, hrăneam animalele şi le adăpam. Apoi ne retrăgeam în casă şi mâncam şi noi ce ne gătea bunica, proaspăt, între timp. Ce mâncam? Aveam în casă de toate. Aveam în şură, şopru şi magazie tot ce ne trebuia pentru animale. Aveam fântână în curte sau mergeam după apă la izvorul satului. Aveam ce mânca şi apă pentru că oamenii îşi produceau singuri tot ce le trebuia, depozitau si conservau pentru iarnă, după metodele pe care le ştiau ei atunci, fără E-uri şi tot felul de aditivi. Şi pentru că nu existau hypermarketuri, supermarketuri, megamarketuri etc… Şi, deci, oamenii nu erau dependenţi de ele, ci de munca lor. Cum ajungeau toţi la izvorul satului? Păi pe la 9 – 9.30, în fiecare zi, se adunau toţi oamenii din sat cu vlagă-n ei, şi făceau pârtie-n drum mai ceva ca frezele de acum. Aceeaşi oameni, puneau de-o clacă şi mergeau la toti vecinii să vadă ce-i cu ei, dacă au tot ce le trebuie şi să-i ajute pe cei singuri sau neputincioşi. Şi uite-aşa, treceau şi iernile cele grozave de pe timpuri. Ce arată televiziunile de acum unei ţări întregi? Că nimeni nu mai trebuie să facă nici cel mai elementar efort, nici măcar pentru el, decum pentru semenii din comunitatea lui. De ce? Păi să-i facă Guvernul, Ministerul Transporturilor, sau Bunul Dumnezeu, oricine din ţara asta, dar să-i facă. Nu el. El nu trebuie să facă nimic. El trebuie numai să aibă bani – tot de la stat, dacă se poate – să poată merge să-şi mai ia o plasmă de la supermarket. Adică ce? Numai primarul să se îmbuibe? Dar, eu cred că realizatorii acestor televiziuni, ori trăiesc într-o realitate paralelă ori, cu buna ştiinţă, ne transformă într-o turmă învrăjbită contra bunului simţ şi dependentă de o decadenţă pe care noi nu ne-o putem permite. Toată ţara trăieşte şi se “culturalizează” de la televizor. Şi televizorul nu poate fi contrazis de nimeni. Minunat! Nici măcar nu mă mai întreb unde-o să ajungem, că mi-e groază de răspuns.”
Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

88 de răspunsuri la “Cred că realizatorii acestor televiziuni, ori trăiesc într-o realitate paralelă ori, cu buna ştiinţă, ne transformă într-o turmă învrăjbită contra bunului simţ”

 1. S-a uitat ceva. Premierul MRU trebuie să pice. A fost obraznic și le-a cerut celorlalți să muncească !

 2. filadel zice:

  La plasme s-a anunțat demult cum va fi vremea dacă nu s-au uitat măcar pe geam să vadă ce-i afară. În 99 % din cazuri oamenii chiar asta au făcut numai că din plasme greu mai ajungi să afli adevărul.

 3. noradamian zice:

  Seara bună 🙂 Iarnă grea, într-adevăr, dar mai grea si mai dusmănoasă ca la posturile amintite nici în satele uitate ale Moldovei nu afli. …Corecte măsurătorile 🙂

  • Sare'n Ochi zice:

   seara buna, Nora.
   astia de la tembeliziuni ar trebui folositi pe post de arma secreta. daca vrem sa distrugem inamicul ii punem pe ei sa transmita apocaliptic – inamicul ingrozit fuge sa-si salveze pielea in fata batalioanelor de prompteristi dezlantuiti care-i toaca din vorbe la foc automat si la salve salivate.

 4. zigzag zice:

  salut ! ai dreptate in privinta media .dar am o intrebare : pe vremurile bunicilor nostri …primariile din sate strangeau „taxa de luat gunoiul” de la fiecare familie din sat?faceau primarii din sate – de oirice culoare politica- smenuri cu firme de salubritate de apartament? n ai idee ce japca fac primarii prin satele si comunele patriei. si daca tot a platit baba de 80 ani taxa de „gunoi” atunci sa vina primaru cu firma lui de salubritate si sa faca treaba :).

 5. ribelalu zice:

  „A inceput de ieri sa cada
  Cate-un fulg, acum a stat”

  Cosbuc

  „Din vazduh cumplita iarna,
  Cerne norii de zapada”

  Alecsandri

  Fir-ati ai dreaq sa fiti de poeti basisti. Iaru ba e poet, nu voi….

 6. ery zice:

  mare dreptate aveti, romanii sint adormiti de lene,si se trezesc cind le vine ajutorul social dar nici atuncu ptr mult timp ca ii bea la circiuma, rusine, sa vina priministrul sa le faca pirtie, cind s-au trezit dimineata de ce nu au luat lopetile sa faca pirtie,toti ne aducem aminte de iernile de la tara cum ne trezeam de noapte sa fecem pirtie, daca era zapada mare puteau iesii pe acoperisul casi si tot dadeau zapada incolo, ce fac primarii de ce nu bat din poarta poarta sa scoata oamenii afara, sint toti victimele lenii , si ai propagandei electoarale

  • Sare'n Ochi zice:

   nu-i mai fain sa stai sa behai in camera de filmat: „nimeni nu a venit cu un ceai macar”?
   si de ce sa se duca pana la lelea Floare sa vada daca mai respira si sa-i duca un ceai? ca doar nu ei sunt guvernul – ‘rati ai dracu ‘ de hoti!

 7. Io-s di fraierii blocului care dau zapada mereu de la intrarea in scara si trotuarul aferent. Ailalti intra-ies, nici nu se uita la noi, parca am fi invizibili. Si, culmea, tot noi cu bun simtz, nu le zicem nika. Cred ca nu-i bine.

 8. Emil zice:

  Eu am gasit asta:
  „Pe Valea-Seacă este un sat pe care oamenii îl numesc Sărăceni. Un sat „Sărăceni” pe o vale „seacă”: mai rău nu poate să sune însemnarea unui loc.
  Valea-Seacă! „Vale”, pentru că este un loc închis între munți; „seacă”, pentru că pârâul ce și-a făcut cale pe mijlocul văii este sec aproape întregul an.
  Iată cum stă valea. În dreapta este un deal numit Râpoasa. În stânga sunt alte trei dealuri numite: Fața, Gropnița și Aluniș.
  Pe Râpoasa cresc stânci; pe Fața sunt holde; pe Gropnița este satul, iară pe Aluniș sunt mormintele satului între aluni și mesteacăni.
  Așa-n dreapta și așa-n stânga: dar lucrul de căpetenie este tocmai în fund. Aici sunt munții; de aici vine ce vine.
  Dincolo, peste Râpoasa, este Valea-Răpiții, o vale mai adâncă decât Valea-Seacă și numită așa pentru că prin ea curge Răpița. Răpița este supărăcioasă, mai ales în timp de primăvară, iar pârâul de pe Valea-Seacă este un crac al Răpiții. Primăvara, când se topește neaua pe munți, Răpița se supără, varsă o parte din mânia ei în cracul de pe Valea-Seacă, și asta încetează de a mai fi „seacă”. În câteva ceasuri Sărăcenii sunt numai prea bogați în apă. Așa o pat aproape în fiecare an. Când semănăturile din vale par mai frumoase, Valea-Seacă minte cu numele și spală tot ce-i pică în cale.
  Ar fi încă bine dacă această năpădire ar ținea numai scurtă vreme. Apa rămâne însă pe vale, formând multe locuri de adăpost pentru neamul broscăresc.
  Iară în locul grânelor, pe lângă bălți, cresc răchite și se îmbuibă sălcișul.
  Este oare minune dacă în urma acestora sărăcenenii s-au făcut cu vremea cei mai leneși oameni!? Este nebun acela care seamănă unde nu poate secera ori unde nu știe dacă va putea ori nu să secere. Pe Fața locul este nisipos, grâul crește cât palma și păpușoiul cât cotul; pe Râpoasa nici murele nu se fac, iar în vale apa mănâncă rodul. Unde nu e nădejde de dobândă lipsește și îndemnul de lucru. Cine lucrează vrea să câștige, iară sărăcenenii și-au fost scos gândul de câștig; pentru aceea nici nu se aflau îndemnați să lucreze. Cât puteau, petreceau vremea întinși la răcoare; nu puteau, își mâncau zilele lucrând prin alte sate învecinate. Când venea apoi iarna… vai și amar!
  Iar cine e deprins cu răul, la mai bine nici nu gândește; sărăcenenilor le părea că, decât așa, mai bine nici nu poate fi. Peștele-n apă, pasărea-n aer, cârtița în pământ și sărăcenenii în sărăcie!
  Sărăcenii? Un sat cum Sărăcenii trebuie să fie. Ici o casă, colo o casă… tot una câte una… Gardurile sunt de prisos, fiindcă n-au ce îngrădi; uliță este satul întreg. Ar fi prost lucru un horn la casă: fumul află cale și prin acoperiș. Nici muruiala pe pereții de lemn n-are înțeles, fiindcă tot cade cu vremea de pe dânșii. Câteva lemne clădite laolaltă, un acoperiș din paie amestecate cu fân, un cuptor de imală cu prispa bătrânească, un pat alcătuit din patru țapi bătuți în pământ, o ușă făcută din trei scânduri înțepenite c-un par cruciș și cu altul curmeziș… lucru scurt, lucru bun. Cui nu-i place să-și facă altul mai pe plac.”
  Restul aic
  http://www.scribd.com/idnedelcu/d/184817-Popa-Tanda-de-Ioan-Slavici
  Cred ca este INCA actuala; cine se vrea Popa Tanda?i

 9. ceaikovski zice:

  Nu va amintiti la inundatii cum stateau oamenii adunati ciopor si se uitau cu sticla/paharul in mana, de pe strada/birtul satului, la soldatii care le dadeau noroiul din curti, le puneau saci cu nisip pe malul apei, etc?
  o imbecila de la Realitatea de atunci, s-a dus in „teatrul de razboi” si, suita pe o movilita (cam cat scoate o cartita) striga ca din gura de sarpe:
  „- Uitati-va oameni buni, cat noroi!! de jur imprejur, numai noroi! Eu stau aici intr-o balta cu noroi, vedeti cat e de mare?”

  Este posibil ca zapada sa se fi pus intr-o zi si-o noapte, ma rog, poate doua, daca ne gandim ca pe camp nu prea este zapada, purtata de viscol, aceasta s-a asezat in strat mai mare unde a intalnit obstacole. Desigur ca nu poti iesi sa dai zapada pe viscol, e lipsit de sens.
  Socrul meu (d-zeu sa-l odihneasca) mi-a spus (cand traia) ca in ’54 a ajuns la gaini, dupa 3 zile de facut tunel prin zapada, ca a iesit prin geamul de la pod, din casa, ca faceau mamaliga si mancau cu lapte si branza, ma rog, o gramada de chestii. Deci, e posibil, sa le fie greu, nu zic.
  De asemenea, ma gandesc ca daca bunica mea ar mai fi trait, n-ar fi putut sa dea zapada singura, nici pe soare…
  In acleasi timp, stiu ca la tara, lumea se descurca, daca nu aveti cunostinte la tara, n-aveti de unde sa stiti, ca sunt foarte smecheri, sa ma ierte d-zeu ca spun asta, dar e adevarat. Lor daca le plange masa de mancare, tot primesc, orice li se da. francezii nu degeaba si-au batut joc de noi cu celebra „s’il vous plaît monsieur”…
  Sunt unii mai slabi de inger si le e frica, altii sunt mai varlavi si trecrapid la treaba, altii descurcareti, se carabanesc de acolo, dacaau unde merge. Inteleg toate aceste stari, emotii.
  Ce nu inteleg, este LIPSA DE DEMNITATE a unor romani. Acel „daca e de dat” sa fie primit!
  Cred ca mai e o chestie: multi oameni nu fac parada de suferintele lor. Vinovate sunt televiziunile care ii excita. De ce primarul nu vine sa va ajute? Unde e deputatul dvs? ce face presedintele pt voi? Unde e premierul? Daca e cu lopata in mana, ha! uite ce bataie de joc, se face de cacao, se da mare culopata… este o prostitutie televizata, unde moderatoare care n-au creier in cap NICI CAT O ALUNA, comenteaza, comenteaza, comenteaza….
  Am eu vecin la tara, care sta cu pachetul de tigari in buzunar dar ma roaga sa-i dau si lui o tigara… Nu stiu care e poanta, daca nu-i dau, le zice tuturor ca ma tin batoasa, ca sunt zgarcita.
  Cred ca e o chestie de-a lor, de testare a omului: esti fraier, sau nu.
  Daca-i dau, incepe sa planga ca e amarat, ca-i ia nevasta banii, ca nu-i da nici un chior, ca ar bea si el ceva la colt, etc…

  • ceaikovski zice:

   Voiam sa spun, legat de vecinul meu, ca daca nu-i dau nimic, ma face de caruta pe la vecini, de se uita aia la mine ca la dusmanul natiunii, iar daca ii dau in sinea lui ma considera fraiera, dar ok, sunt buna, mai vine pe la mine, mai bate un cui, mai taie o gaina, in fata vecinilor nu ma lauda, dar nici nu ma critica, dar vine mereu sa ceara, mereu, mereu, are motiv: ca-i nevasta bolnava, copilul, ca naste fata, ca a pierdut sarcina, ca e el bolnav, miiiiiiiii de motive. Sa nu va imaginati insa, ca daca l-am rugat sa vina sa-mi sape gradina, a venit mai mult de o zi. Dupa prima plata, a zacut o saptamana, ca nah, a adormit in sant…

   • dora zice:

    Ceaikovschi,salut!
    Ascutita iti mai e sabia „sica” mostenita de la „dac” si tare mi-au tihnit comenturile tale.
    Ma intalnesc si eu cu” sora” urbana a vecinului tau !…..imi cere de toate,da’cand o chem sa-mi faca un brus de bine prin casa, contra cost,stramba din nas ca o dor mai rau salele decat pe mine si se grabeste acasa la copii,chit ca ei is plecati mai demult din cuibul parintesc.

  • Sare'n Ochi zice:

   uite o „poza” de la inundatii 😀

 10. Pingback: Karadeniz opinion: oamenii tac şi rabdă… « MANGALIA – POLITICA între realitate şi ipocrizie

 11. ceaikovski zice:

  Am citit undeva, nu-mi amintesc, o superba comparatie intre pictura „carul cu boi” a lui grigorescu si o pictura similara a unui pictor german. cica in pictura lui grigorescu, taranul cu cusma intr-o parte, era senin, parcamergea undeva in eternitate, boii la fel.
  In pictura germana, taranul incrancenat, impingea carul, boii trageau zdravan, toata compozitia vadea munca nu serenitate, ca la noi…
  Sau era o chestie spusa de Puric? Parca da…
  Ce popor suntem…

 12. bazel09 zice:

  Scrisoare e de bun simţ şi anii copilăriei mele seamănă leit cu ceea ce scrie acolo. Sigur, personal nu simţeam efortul la care era supus tata, pentru că el dăzăpeze ! Noi mai mult îl încurcam, dar ştiu bine că aveam mereu merinde în cămară, beci , sopron sau şură. Văicăreala ultimelor zile mai mult scoate în evidenţă mentalitatea romănească de a primi de pomană. Da pune bădie mâna pe lopată şi nu aştepta să-ţi vină autoatitatea să-ţi găsească haznaua din fundul curţii !

  • Sare'n Ochi zice:

   daca ma raportez la „Filantropica” si la celebra mana intinsa care nu primeste nimic daca nu este insotita de o poveste, ma gandesc ca daca li s-ar pune acestor „povestitori” cate o unealta in mana aceea intinsa, altfel ar arata Romania. numai ca vezi, exact mainile acelea intinse tin si stampila in ziua votului – asa ca sta si politicianul si-si calculeaza sansele: nu cumva cu 1 kil de nimic as putea sa scap mai ieftin decat daca-l trimit la munca?

   • ceaikovski zice:

    Pai sa stii, ai dreptate! Dai sa scapi!
    ori esti tare si te faci ca nu auzi, dar atunci te desfiinteaza televiziunile, ori dai si scapi si de „povestitor” si de televiziuni, si de ziua votului 🙂 🙂

 13. ceaikovski zice:

  „Ati tampit poporul cu televizorul” nu este o minciuna.
  Cine are chef sa supravietuiasca, face ceva in sensul acesta. Daca are simtul de conservare, atunci va trai.
  In momentul insa, in care vine o televiziune si incepe: „taica, la mata a venit primarul sa dea zapada? Dar la matale, au venit soldatii bre, sa-ti dea cu lopata? Dar la mata a venit premierul cu paine?” etc-uri din astea, atunci lumea, se zurbageste la cap si incepe sa gandeasca, ca ete na! chiar asa! La noi cine a venit? Noi de ce platim autoritatile statuilui? Da primaru’ ce face?
  Si alte chestii.
  Toate astea sunt parte a inculturii, necivilizatiei. Plus lene, bautura, iese un amalgam…
  Daca la televizor s-ar da ca premierul saracu’ face tot ce poate, ca autoritatile sunt in teren si ajuta oamenii cumpot, ca seful statului a facut migrene de grija romanilor samd, ar gandi lumea altfel.
  N-ati vazut (tot la inundatii) ce faceau cei din Harghita si Covasna, privit in paralel de ce faceau astia din Regat si Moldova?
  Ce bine e sa ai programe in maghiara… morala… 🙂 🙂 🙂

 14. papadie zice:

  Reiau.

  Domnule Ciocan, ati intrebat, agentia rusa Regnum va raspunde.

  î: „[…] spre deosebire de mine care nu înţeleg ce căutăm noi, ardelenii, în România”

  R: „Conceptele de „români”, „popor român” şi „limbă română” au fost create de lingviştii transilvăneni la sfârşitul secolului al XVIII lea în Transilvania care pe atunci era parte a Imperiului Austro-Ungar (limba moldovenească cu litere chirilice există încă din secolul al XVI lea, însă în Basarabia în anul 1989 a fost trecută la alfabet latin în vreme ce Transnistria a păstrat alfabetul chirilic original;” – agentia Regnum (http://www.regnum.ru/news/fd-abroad/moldova/1498065.html)

 15. Alma zice:

  Daca imi permiteti, as vrea sa va arat un buletin de stiri unde se pot vedea nametii acumulati iarna aceasta in Alaska…o sa spuneti ca sigur, daca e Alaska, e normal sa fie asa…dar nu e. Mai mult, daca aveti curiozitatea si timpul sa urmariti povestea transportului de combustibil catre o localitate complet izolata pe nume Nome, de catre un crucisator rusesc si spargatorul de gheata Healy, este absolut impresionanta..Healy tocmai s-a intors in portul Seattle de unde a plecat in urma cu 254 de zile (!). Ceea ce vreau sa spun este ca si in alte parti iarna asta a facut ravagii, nu doar in Romania.

  http://www.adn.com/2012/02/05/2301785/icebreaker-healy-returns-to-seattle.html

 16. nelucraciun zice:

  Problema cu pasivitatea oamenilor (din aceasta tara) in fata calamitatilor e deja de notorietate. Spunea cineva aici ca e intoxicarea indusa de televiziuni. Este un sambure de adevar, dar nu prea mare.
  Insa problema trebuie privita diferentiat. Sunt situatii cand victimele sunt oameni batrani, neputinciosi, neajutorati, bolnavi, etc., si in aceasta situatie doar spiritul comunitar, precum in relatarea despre curatarea drumului catre izvor, mai conteaza. Din pacate, astazi, spiritul comunitar care face sa functioneze macar utilitatile de folosinta comuna, nu mai exista. Cu atat mai putin functioneaza acest spirit cand se pune problema ajutarii semenului neputincios aflat in dificultate.
  Iata, tin minte din copilarie, langa satul nostru era un sat de schwabi. Nu aveau primarie, era sat, nu centru de comuna. Dar schwabii se organizau singuri pentru mentinerea in stare de functionare a utilitatilor de uz comunitar, precum ulitele, aduceau pietris de la raul care nu era aproape si il imprastiau prin gropi, curatau santurile de la marginea drumului, etc., etc.,
  In satul nostru, de romani, tigani si ceva unguri, era, la primarie, o femeie, Leana de la sfat, a carei misiune era sa imprastie intre oameni dispozitiile autoritatilor locale. Oamenii stiau ca daca nu se conformau riscau pedeapsa. Si treba functiona, de nevoie.
  Astazi autoritatile locale se mai manifesta doar prin buget, din care, desigur, o buna parte este utilizata in interes personal. Nu sant in stare nici macar sa-i puna la treaba pe beneficiarii venitului minim garantat (mai exista?).
  Halal democratie! O societate nu poate functiona decat in doua feluri: prin spirit comunitar sau prin autoritate. Restul e apa de ploaie.

  • Sare'n Ochi zice:

   schwabii aia aveau in sange satul ca pe o cetate ce trebuia intretinuta ca la randul ei sa-i intretina/apere la nevoie. ai nostri stau sa li se prabuseasca cetatea in cap – si un rol important in tampire/spalarea civismului il au tembeliziunile care scot in evidenta numai nemunca. m-am mai plans aici de idiotii aia sinistri de la trustul Pro care au lnasat slogane de genul: „prost sa fii sa muncesti, la ProFM parai primesti” samd.
   iar ailalti, de la Antenele securistice si iRealitati care sunt jigniti cand sunt indemnati sa mai p-una si osul la munca, sunt la fel de sinistri. au distrus insasi ideea de televiziune de stiri prin tiganeala pe care au facut-o.

 17. nelucraciun zice:

  Mai este si un alt aspect, Sare, pe care vad ca nu-l ia nimeni la socoata.
  Partea cea mai activa a populatiei a emigrat, cealalta parte a populatiei active, poate mai putin curajoasa, poate mai comoda, a migrat in zonele in care se gaseste de munca, in sate au ramas prea putini, alaturi de batrani, neputinciosi si…lenesi + betivani. De aici imaginea, deloc falsa, a unor sate de lenesi si betivani. Dar nimeni nu cauta radacinile cauzei. Fiecare popor are si lenesi si betivani. Dar nici un popor nu a pierdut atata populatie activa, procentual, intr-o scurta perioada de timp. Detalii, aici:
  http://nelucraciun.wordpress.com/2012/02/08/recensamant-2011-cauze-si-un-scenariu-pentru-ce-va-urma/
  Si inca ceva. Vad ca noii guvernanti o iau pe urmele presedintelui, relativ la declaratii negandite, potential generatoare de reactii imprevizibile. Premierul, cu declaratia vis a vis de lenesii din satele calamitate si, mai ales noul ministru al agriculturii care, chiar la ceremonia de investitura, a amenintat fatis proprietarii de terenuri agricole. Cine l-o fi pus pe acesta din urma acolo?

  • Sare'n Ochi zice:

   am citit materialul. si este absolut sinistru cum am pierdut atata populatie activa.
   declaratiile despre munca nu ar trebui sa fie considerate negandite 😀 – oricum, indiferent de tonul si continutul cu care ar fi fost date (si la fel va fi si de acum inainte), reactiile moguliziunilor sunt previzibile: scandal, jignire, jos Basescu!

   • nelucraciun zice:

    Cum sa nu le consideri declaratii negandite cand:
    1. Nu analizaza in profunzime cauzele starii de fapte pe care o critica
    2. Nu sesizeaza posibilele reactii populare, chiar stimulate de televiziuni, ale acestor declaratii.
    Stii ce am scris despre componenta unui viitor guvern Ungureanu. Mi-ai dat dreptate. S-a implinit. Acum sunt dezamagit si de premier si de ministrul agriculturii. Punct si de la capat. Actuala clasa politica trebuie mazilita in integralitatea sa. Dar cine sa-i ia locul? Aceasta-i marea intrebare.

    • Sare'n Ochi zice:

     astia pusi acum sunt intermediarii – suntem la jumatatea drumului prin desert pana la „Pamantul promis” 😀
     cand vor avea peste 35 de ani cei nascuti dupa 1990, cam pe atunci este posibil sa apara mentalitati noi. asta daca nu cumva, intre timp, au plecat toti pe afara si-atunci ne vom multumi cu de-alde cei care si-au luat BAC-ul sub Androneasca.

    • ceaikovski zice:

     MRU nu a facut declaratii socante. El a spus simplu ca e inadmisibil ca beneficiarii sa stea in case la caldura, iar soldatii si jandarmii sa munceasca in locul lor.
     Toti stim ca in case stau batrani dar cine arata calare pe troiene tarani verzi ca bradul, indesati, puternici? Nu tot televiziunile? MRU a vazut ce am vazut toti, adica ce au aratat televiziunile.
     Becali a dat un apel la cine vrea sa mearga acolo in zona sa ajute la deszapezire. Cine a raspuns apelului?
     Nu uita, cel satul nu crede flamandului si tineretea e uneori aroganta. 🙂

 18. ceaikovski zice:

  MRU trece acum prin botezul focului, daca se poate spune asa.
  El se descurca cu ce are: legislatie, prefecti, primari, cetateni, active disponibile (achizitionate stim toti cum…).
  Faptul ca este numit de Basescu ii atrage oricum tunurile mogulizoarelor.

  As maiavea o observatie: mogulizoarele actioneaza heirupist. Toata lumea trimite acolo tot felul de ajutoare, ba cu halicopterul, ba cu TIR-ul. Poate raman si alea inzapezite… Necesare, dar dupa parerea mea, tardive.
  Dar INAINTE de inundatie, nameti, cutremur, etc, s-a gandit vreo televiziune sa faca ceva? Daca guvernantii fosti, prezenti, sunt prosti, tu, ca televiziune, ai facut ceva pt renasterea spiritului civic? Sau pt reglementarea unor legi, sau pt analizarea situatiilor si ce s-ar putea face?
  Astia nu stiu decat sa TOACE LA NESFARSIT langa, aiureli, posetele lui Udrea, inaltimea lui Boc, chelia lui Basescu, iar cand se intampla ceva, urla ca tzatzele proaste, valeleu maica, cene facem?
  Calitatea PROASTA a televiziunilor se vede si se reflecta in atitudinea cetatenilor. Punct.

 19. George zice:

  Reblogged this on <a href="Puterea blogului” target=”_blank”>Puterea blogului.

 20. ceaikovski zice:

  Vedeti ca toti suntem manipulati?
  Abia acum am reusit pe unpost tv sa ascult INTREAGA declaratie a lui MRU.
  El spune clar:”cu primarii mai este o problema… ei care sunt beneficiarii directi stau la caldura si de cenu si concetatenii nostri…” Nu retin exact si nici NU GASESC NICAIERI declaratia.
  Eu am inteles ca se refera la PRIMARI si pe langa ei, la concetateni.
  asta schimba TOTAL abordarea.

 21. ceaikovski zice:

  Hai ca am gasit ceva: „Cu primarii mai e o problemă aici şi nu mă feresc s-o spun public. E inadmisibil să treci pe străzile unei localităţi din România şi să-i vezi pe militari cum desfundă drumurile în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă la căldură şi asta se întâmplă şi la inundaţii şi la nămeţi. Nu se poate aşa cea, nu putem plăti lenea la nesfârşit. E lipsă de respect pentru cei care stau stau în frig 24 de ore din 24 să dea drumul la salvări, să desfunde drumurile, să rezolve situaţiile de urgenţă, nu se poate aşa ceva”, a spus Ungureanu.”
  http://www.mediafax.ro/social/mihai-razvan-ungureanu-in-vizita-cu-elicopterul-in-vrancea-si-buzau-alaturi-de-ministrii-apararii-si-internelor-mergem-unde-e-nevoie-la-munca-9226163/

 22. ceaikovski zice:

  La mine la tara sunt multi amarati care primesc ajutor social de la primarie, contra unui numar de ore de lucru in folosul comunitatii. Va rog sa ma credeti, ca unii dintre ei au renuntat la acest ajutor, pt ca primarul nostru chiar ii chema la munca (de ex au curatat albia raului de pet-uri si alte gunoaie, matura in curtea bisericii, etc).
  Exemplu e chiar vecinul meu, ala cu cerseala.

  • Sare'n Ochi zice:

   a renuntat la bani ca-l punea sa si-i castige?
   isi merita soarta de amarastean!

   • ceaikovski zice:

    Da. Tipul si-a facut un calcul simplu: cati bani ii da primaria ajutor, cate ore tre sa munceasca, deci cat vine platita o ora de munca. Nu i-a convenit, a zis ca mai bine sta acasa.
    Nu mai spun ca iarna, imi devalizau mie rapa de langa rau, unde sunt multe salcii, salcami, nuci, corcodusi, soc. Le taiau sa le puna pe foc. Nici prin cap nu le trecea sa-si cumpere lemne. Daca era frig tare, se duceau cu japca pe rapa, taiau copacii si gata! Pana am pus piciorul in prag si le-am zis ca-i reclam la mediu.
    Alta faza: nici macar buda in curte n-aveau. Nu pot sa va spun, ca faceau la oala, sau in pungi de un leu, pe care le aruncau tot in rapa raului. Nu trebuie sa va explic ce faceau cu gunoiul. Desi e ieftin, foarte ieftin, vreo 600.000 lei vechi/an, ei prefera sa-l arunce tot in rapa. Vara cand e canicula, iau foc tot felul de produse aruncate: smoala, carpe imbibate cu motorina, etc. Dar credeti ca se duc sa stinga focul? aiurea. Mergem noi, cativa bucuresteni aciuati prin zona. Restul vecinilor ies la porti, isi fac cruci, si se uita la noi. Dupa ce stingem focurile, intra si ei in curti.
    Mai, va spun, este ceva inimaginabil!!! asta se intampla intr-o comuna de langa Bucuresti…

    • Sare'n Ochi zice:

     Romania profunda… my 2 cents – astia-s lumpenii!

     • nelucraciun zice:

      Astia au mai ramas in multe locuri, alaturi de batrani si neputincosi cu astia si pentru astia luptam…Cand ii arde buza dupa o tigara sau dupa un det de rachiu, vin, se ofera sa faca aia si aia, incep treaba, tot cer, daca esti fraier si le dai, cum am fost eu asta-vara cu unul care s-a oferit singur sa-mi coseasca in livada si sa adune fanul, ramai cu buzele umflate. Abia am gasit altul sa ia gratis fanul si sa-l duca acasa, altfel trebuia sa-i dau foc si nu prea-i in regula. Nu-i mai platiti in avans, ca pe curve, chiar daca plang…Sa nu aveti lacrimi pentru plangerile lor…
      Problema este deosebit de grava, oameni buni, nu sesizati ca tara e pe duca…la propriu si la figurat.

      • ceaikovski zice:

       Nelule, nici sotul meu nu e fraier, da’nici vecinii… 🙂
       Le plateste dupa cateva zile de munca. Daca nu le dai bani, nu mai vin si te fac de kko in tot satul. daca ii platesti, pe urma se imbata si nu mai vin. E simplu. Cu ei n-ai ce sa faci.
       Si vorba ta, am un vecin care i-a dat gratis fanul, unuia cu cal, da’ ce crezi ca avenit ala sa-l coseasca? Ce e prost? Dupa ce l-a cosit vecinul meu, l-a abordat pe strada si i-a zis ca-i da o caruta de balegar, contra fanul cosit! 🙂 🙂 🙂

      • ceaikovski zice:

       Nelu, tara e aceeasi ca pe vremea lui ceasca, numai ca atunci NU SE VEDEA, acum se vede.
       Atunci „lucrau” la cooperativa, de unde furau cat incapea, totce se putea. De la mine din sat, lucrau unii ca tractoristi si sa stai de vb cu ei, sa vezi ce viseaza la vremurile in care furau motorina si o dadeau pe produse, inclusiv alcool pur, de la Bragadiru. altii lucrau la Bragadiru, de unde furau alcool pur, sau melasa, si faceau bani buni, le ascundeau in diverse locuri.
       Stau la porti si isi amintesc de vremurile bune, in care erau tineri si furau…
       Atunci nu se vedea, ca era statul unul singur, acum se vede, ca mai sunt si privati.
       Atunci unul muncea si 10 pe langa el luau leafa, dar nimeni nu zicea nimic, ca nu puteau exista someri, toata lumea inghitea in sec si tacea. Azi nu mai taci. Il dai afara, te da in judecata, ca esti patron mizerabil. Ma rog, bine ca acum il poti da afara, inainte era si mai rau…
       Nu va amintiti, cand va scotea la cules de stiuleti, noua ni se insangerau mainile de la frunze, iar taranii stateau pe margine si faceau misto de noi.
       Asa a fost mereu, numai ca acum se vede si nu se mai poate.

       • nelucraciun zice:

        Am si scris, mai demult, pe aceasta tema:
        http://nelucraciun.wordpress.com/2011/02/06/toti-fura-si-nu-se-mai-gata-din-ciclul-mostenirile-comunismului-2/
        De acord, numai ca, in anul de gratie 2012, lucrurile sunt esential schimbate: exista o spoiala de democratie iar reactia oamenilor la contrarevolutie a fost emigrarea si migrarea, de la est catre vest, ca solutie alternativa. Procesul va continua, din pacate. Satele se golesc, incet-incet, de populatie activa. Raman batranii si neputinciosii, lenesii si betivii. Aceasta este adevarata problema a tarii, derivata direct din contrarevolutia romana in direct: golirea de populatie activa.

        • ceaikovski zice:

         Bine le-ai zis in articol.
         Nimic de criticat.
         Chestia cu exodul face obiectul unor studii, din cate am inteles de la o amica de-a mea, sociolog. Ne deplasam spre vest, cu totii. Inseamna ca la noi vin indienii, chinezii…
         Astia vor inlocui taranul roman? sau vor inlocui industrii, cu facaturi de-ale lor?
         E nasol, cand n-ai ce sa oferi cetateanului tau ca motivatie sa-ti ramana in tara…
         Nici sa pui lacat la ginecologi, din nou nu se poate, ne imputinam si lasam locul altor natii, mai puiernice.
         cumplit!

         • nelucraciun zice:

          Sunt bune si studiile. Dar fenomenul e clar. Si nimeni nu misca un deget. Ajungem sa exportam cvasitotalitatea populatiei active!
          Taranul roman va fi inlocuit de utilaje uriase, cu dirijare prin satelit. Sigur ca nu va mai fi nevoie nici de un mic chinez la volan. Dar e nevoie de chinezi la intretinere, la programare. Si pe la procesare.
          Oamenii nu pot fi inlocuiti total. Dar ar fi si asta o varianta, nu m-am gandit. Un imens ogor, lucrat cu utilaje dirijate prin satelit, un numar relativ mic de oameni care sa le deserveasca, fara industrie in afara celei de procesare. Tara eminamente agricola, populatie mica, productie uriasa. Cea mai moderna de pe planeta.
          Utopia e mai aproape de noi ca niciodata.

 23. Pingback: PUTEREA SE RĂŢOIEŞTE LA SINISTRAŢI ŞI OPOZIŢIA TACE « Welcome to Roxania

 24. Pingback: Televiziunile si nesimtirea care le tine de cald pe vremea asta de iarna « Ioanavram's Blog

 25. mary zice:

  Spun si fac si ei ce pot, ca doar trebuie sa faca rating … :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.