De ce să furi căciula unei opoziţii care si-o pierde singură?

de Ștefan Ciocan
Câinii din faţa măcelăriei parlamentare nu-şi mai dau demisia. Dulăii mai mari, care ciupesc câte ceva şi de prin tomberoane anunţă o grevă, dar nici aia nu pare să fie pe placul haitei.
Aşa s-ar putea traduce în limbaj fabulistic iniţiativele celor doi co-tolomaci din fruntea USL. Democraţia din România nu este pusă în pericol nici de tiranul Băsescu nici de regimul dictatorial al PDL, ci de prostia opoziţiei. În România nu mai există o opoziţie politică reală. Pentru că nu se poate vorbi despre opoziţie în condiţiile în care aceasta este condusă de doi papiţoi incompetenţi. Dornic să se răzbune pe Geoană, procurorul Ponta a susţinut sus şi tare că postul de şef al Senatului nu poate fi pierdut de PSD. Şi aşa, din prostie le-a făcut cadou democrat-liberalilor tocmai postul care le lipsea din colecţie. Nimeni din PSD nu i-a cerut capul lui Ponta pentru că au pierdut şefia Senatului, dar undeva în “colecţia” frustrărilor din partid, “Cârlanul” a adunat ceva puncte.
Ca să nu rămână mai prejos, co-tolomacul din fruntea USL, Crin Antonescu a venit şi el cu o idee “strălucită”. Le-a cerut parlamentarilor liberali să-şi scrie demisiile şi a încercat să-i lămurască şi pe oamenii lui Ponta să facă la fel. De această dată, “Cârlanul”, fript cu ciorbă a suflat în iaurt şi a zis “pas”. Până la urmă şi Antonescu a fost nevoit să renunţe le această formă de protest care nu făcea decât să transfere total puterea în mâna PDL şi a partidelor din coaliţia de guvernare, care ar fi putut chiar să modifice Constituţia având două treimi din parlamentarii în funcţie.
Ce argumente mai solide pot fi aduse pentru întărirea ideii că în România nu există alternativă la puterea politică. Băsescu şi ai lui nu au nevoie să fure căciula unei opoziţii care si-o pierde singură.
Dacă PSD a rămas fără şefia Senatului din cauza lui Ponta, acum întreg USL este în pericol să rămână fără parlamentari, tot din cauza “Cârlanului”, care a rupt sforile cu care-l ghidona Iliescu şi chiar se crede şeful pesediştilor. Ultima idee aberată de neuronul copilotului USL, este un fel de grevă parlamentară. Adică aleşii USL să nu se mai prezinte decât la şedinţele Parlamentului, care ar duce la căderea guvernului. Posibil să-i fi învăţat asta noul idol al ex comuniştilor, Riga Mişu, că şi el a fost grevist la un moment dat, dar fără să facă mare scofală cu asta. Profilul psihologic al majorităţii parlamentarilor arată că pe primul loc în interesele acestora stă banul. Prea puţini parlamentari care au lunar la dispoziţie în jur de 10.000 de euro vor renunţa la aceşti bani de dragul lui Ponta. Aici se mai pot aduna şpăgile primite de la firmele de construcţii care lucrează la investiţiile finanţate de fondurile aduse de parlamentari în teritoriu pe baza amendamentelor depuse la bugetul de stat. Nu cred că aleşii PSD şi PNL îşi iubesc atât de mult liderii încât să renunţe timp de aproape un an la veniturile substanţiale şi celelalte privilegii (maşină, cabinet, cazare în Bucureşti, amantă etc).
În aceste condiţii, dacă Ponta şi Antonescu insistă să-i lase săraci, mulţi parlamentari se vor reorienta, probabil, spre arcul puterii. Atunci nu au dreptate cei care spun că în România nu există opoziţie!?

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la De ce să furi căciula unei opoziţii care si-o pierde singură?

 1. vasilegogea zice:

  @Stefan Ciocan
  Nu e cam riscat (si riscant, in acelasi timp) stimate d-le Ciocan, sa afirmi (este forma impersonala, a nu se considera o impolitete) ca in Romania nu exista opozitie? In ce fel de sistem de guvernare puterea asuma 100% raspunderea guvernarii? Totusi, nu va pot suspiciona de nostalgii dupa epoca unanimitatii absolute.

  • Sare'n Ochi zice:

   Vasile, iti raspund eu despre asa-zisa asta opozitie – este riscant sa afirmi ca asa ceva exista. cu privire exact la subiect: adica referitor la USL si greva propusa de Crin Antonescu, legea le este iar defavorabila – deci, ei fac doar gargara si nici macar legile tarii nu le cunosc. pe cale de consecinta, ei doresc doar scandal:
   1. Regulamentul Senatului: “Art.195.-Constituie abateri disciplinare săvârşite de senatori următoarele fapte, dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiune: f) absentarea, nemotivată şi în mod repetat, de la lucrările Senatului.
   Crin Antonescu ar trebui sanctionat la foc automat pentru absenteism. Sa ii treaca cheful de “greva”. El face greva din ziua in care a intrat in Parlament.
   2. Legea 96/2006: Articolul 29 – Participarea la sedinta: (1) Participarea la lucrarile Camerei din care fac parte reprezinta pentru deputati si senatori o obligatie legala, morala si regulamentara
   La proxima “conferinta a USL”, sa il intrebe cineva pe Antonescu cand are de gand sa respecte Regulamentul Senatului si legea 96/2006. Nu de alta, insa inainte de a fi presedintele unei tari trebuie sa ii cunosti si sa ii respecti legile. Chiar si in somn!
   Vasile, mare pacat sa ajungi sa faci pro domo pentru niste idioti! daca va exista Noua Republica, te asigur ca va exista si opozitie reala.

  • Domnilor,
   Ar mai fi ceva, destul de grav, in evolutia involutiei societatii noastre politice: de la Vadim, apoi la Becali, acum s-a ajuns la ascensiunea Partidul Poporului Dan Diaconescu! Nu merita comentarii, sau credeti ca nu are importanta?

 2. Culai zice:

  Bună Ziua, Domnule Ciocan!
  Mă ştiţi – ca tot romîîînul imparţial şi încă de la cronicari cetire – io nu-s nici cu poziţia, nici cu opoziţiile (oc)curente, fiind toate o apă şi-o zoaie de ploaie, producătoare de mocirle.. Vă dau dreptate: e mai bine să faci haz de necaz, decît să te spargi în figuri contra(dictorii) într-un sistem mai blindat decît al… nefilistinilor.
  Am făcut un pariu pe mai nu ştiu ce blog şi nu mă bucur că n-am pierdut: 24 Ianuarie a fost spurcat de aceleaşi bande care pretind că „sunt cu noi”. Opoziţioniştii n-au decît un ţel: să fure pe mai departe ţara, însă cu legi (fie şi prin asumare de răspundere) protectoare doar pentru ei.
  Aseară, în timp ce mă întorceam de pe un munticel pervertit la civilizaţie auto-mobilă şi tele-gondolată, nici 15-20 de juni (dar juni de dădeau prin băţ de răi ce erau) cică manifestau. Babacii i-au ameninţat, pesemne că le taie îndemnizaţia de bar&fiţe, dacă nu ies şi ei în stradă, măcar cît genitorii îşi freacă cu mangal nasurile-ngheţate şi-neacă amarul cu-o ulcică aburind aromat a strugure tescuit.
  Hai, noroc!

 3. Sare'n Ochi zice:

  asta inteleg cei 3 idioti utili prin opozitie – distrugerea intereselor romanilor pentru a-si vedea propriile interese in caruta:
  Crin Antonescu a prezentat excursia de la Bruxelles drept prilej de a prezenta situația din țară liderilor grupurilor parlamentare. În realitate cei trei se vor afla la o întâlnire organizată de Hanes Swoboda (liderul socialiștilor din PE) și Guy Verhofstadt, liderul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa întâlnire care poartă pomposul nume de “Political abuse and citizens reaction”. Scopul acestei vizite este extrem de clar. În lipsa apetitului Parlamentului European de a transfera circul politic românesc la Strasbourg, prietenii socialiști ai USL au organizat rapid o discuție care va da ocazia Antenelor să transmită non stop de la Bruxelles prin telefon și satelit despre “îngrijorarea” Europei față de situașia democrației din România. Iar pentru a da și mai multă greutate acestei vizite cei trei nu se duc la Bruxelles cu mâna goală ci îi vor lua cu ei pe Cristian Pârvulescu, liderul Asociației “Pro Democrația” (singurul lider de ONG care s-a declarat de acord cu ideea USL de a finanța de la buget organizațiile non guvernamentale) Victor Alistar și Răzvan Dumitrescu.
  http://copaculdinpadure.wordpress.com/2012/01/30/cei-trei-crai-bucuresteni-vor-da-fuga-la-bruxelles/

 4. Bine ati revenit domnilor!
  Va semnalez un editorial excelent: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/contra-revolutia-lui-badea-ciutacu-si-voiculescu-250778.html
  Demonstraţiile care au loc zilele acestea în ţară nu sunt o reeditare a Revoluţiei din 1989, nici a Pieţei Universităţii din 1990. Sunt exact opusul lor, o contrarevoluţie marca Dan Voiculescu, care încearcă să uzurpe treptat toate simbolurile luptei anticomuniste, creând confuzie morală cu sprijinul nefericit al ONG-urilor. Protestele din ianuarie 2012 sunt mai degrabă reeditarea mineriadei din ianuarie 1999 decât a revoluţiei din decembrie.

 5. Domnule @vasilegogea:
  „Ceea ce mi se pare mai greu de inteles este de ce ne imaginam ca demisia guvernului Boc ar fi o solutie? Tocmai pentru ca protestele sunt manipulate si amplificate de ambele RTV si de Antene, o cedare ar insemna o victorie a lui Dan Voiculescu & co. asupra mecanismelor democratice: guvernul se schimba atunci cand isi pierde majoritatea in Parlament sau cand pierde alegerile. Avem alegeri in mai putin de un an, de ce sa nu-i penalizam atunci pe guvernanti? Ce altceva decat o agitatie sterila poate iesi din tot procesul care duce la instaurarea unui nou guvern? Opozitia de altfel nici nu vrea un guvern de tehnocrati pentru rezolvarea problemelor tarii, ci doar pentru organizarea alegerilor. Ce tehnocrati cu adevarat competenti s-ar preta astazi la un asemenea joc? Intr-adevar, momentul schimbarii guvernului ar fi fost anul trecut in februarie, cand liderii PDL nu au vrut sa asculte de presedinte si au preferat sa se blocheze propriile jocuri interne. Acum trebuie sa-si duca crucea pana la capat si sa se prezinte in fata electoratului. Si sa nu se planga de televiziunile ostile, pentru ca ele nu ar fi prosperat daca statul de drept si mecanismele sale ar fi functionat sau daca unii lideri politici nu ar fi facut aranjamente, inclusiv financiare, cu mogulii si/sau cu mercenarii lor.”
  http://www.rodicaculcer.ro/2012/01/la-strada/
  Si un posibil raspuns la colectia de fotografii cu sloganuri din piete pe care nu inteleg de ce le considerati geniale: „Guvernul poate cadea si in urma presiunii strazii, uneori, dar pentru aceasta trebuie sa ai in strada sute de mii de oameni, ceea ce nu pare a se realiza, in ciuda agitatiei create de opozitie si de televiziunile care o controleaza, secondate de unii (am zis unii!) ong-isti care au iesit in strada fie pentru a capata legitimitate, fie pentru a-si regla conturile personale cu X sau Y. Cu exceptia catorva pancarte inspirate, majoritatea covarsitoare a sloganurilor vehiculate in piata sunt de o vulgaritate cutremuratoare – pe care nu o concureaza decat grobianismul in direct al lui Mircea Dinescu. Manipularea politica este evidenta, caci nu poti fi apolitic si sa strigi “vrem anticipate, nu comasate”, adica exact ceea ce spune si Crin Antonescu la televizor. Apolitismul Pietei este deci o mare farsa.”

 6. vasilegogea zice:

  @Sare’n Ochi, @Nae Camionagiu

  Nu fac nici aici, nici altundeva partizanat de partid. Ideea de principiu, simpla pina la urma, era ca, asa cum o dreapta autentica are nevoie de o stinga autentica, si puterea are nevoie de o opozitie. Nu am calificat (cu atit mai putin descalificat) nici un pol din acest binom. Ca obesrvator neangajat, este firesc sa fiu mai exigent cu puterea: ea produce, totusi, cele mai multe efecte (prin chiar actul guvernarii – bune sau mai putin bune) in viata noastra de zi cu zi.
  Despre „colectia” de expresii grafice ale nemultumirilor protestatarilor din aceste zile, fara a le analiza continutul, n-am spus niniodata ca sunt geniale. Am spus, si-mi mentin opinia, ca ele reprezinta un material bogat de studiu pentru sociologi, analisti politici, cercetatori ai noii mitologii urbane.
  Nu am incredere in „analizele” Rodicai Culcer, din aceleasi motive pentru care nu am nici o stima pentru „ideile” lui Felix-Voiculescu. Am, desigur, si eu o lista destul de lunga de de-solidarizari. Multe exprimate, de-a lungul timpului, ferm si public. Ele au vizat, insa, totdeauna idei, gesturi, atitudini si actiuni concrete si nu persoane in particularitatea lor.
  Nu cred ca anarhia salveaza Romania, asa cum nu cred ca aceasta se poate guverna cu lopata. Nu confund apolitismul cu apartidismul. Piata nu e, nu poate fi apolitica, pentru ca primul si cel mai profund act politic al unui cetatean este felul in care isi cistiga existenta. Simpatia si compasiunea umana nu sunt sinonime cu angajamentele de partid. Si nu beneficiaza de ele doar „cetatenii de buna calitate”, chiar crestineste vorbind.
  Dar, nu vreau sa deschid o discutie atit de larga si, dupa cum observ, pasionala in „curtea” prietenului meu. Voi incheia (si nu voi reveni) spunind inca o data ca loialitatea fata de un prieten nu se confunda cu fidelitatea pentru aceleasi cauze.
  Va multumesc pentru atentia pe care o acordati interventiilor mele, de altfel destul de schematice si relaxate. Ca intr-o discutie intre prieteni, sau nu?

 7. Domnule @vasilegogea, sunt de acord cu afirmatiile dumneavoastra. Consider ca mai multa si mai constructiva opozitie se face pe acest blog chiar daca pare ca sprijina puterea. Mai multa opozitie si mai constructiva se face pe mail-uri si pe site-urile de socializare. Iar asa-zisa Opozitie nu face decat sa confirme ratarea clasei politice actuale. Singurii politicieni in care vad licarind interesul fata de romani si Romania sunt Traian Basescu si Emil Boc. Batjocura la care sunt supusi, primul de 7 ani, al doile de numai 3, de catre niste politruci ai fostului pecere, ofiteri ai fostei si actualei securitati, precum si de catre slugile lor di mass media, acum coborate si in piata sa faca revolutie bolsevica, sunt cele care ma fac sa iau atitudine. Ajunge cu batjocura si mascarada din Romania in numele unui popor tembelizat cu televiziunea. Eu locuiesc in Italia, imi castig existenta aici, sunt fugit de pe vremea minerilor lui Iliescu. Cand ii vad pe „spontanii” din Piata Universitatii, ma simt calcat a doua oara in picioare de catre minerii lui Iliescu!
  Aho, aho, primari tampiti
  Stati si nu deszapeziti.
  De 8 ore, ca nebunu’,
  Locuiesc pe DN1.
  Am o sora si doi frati
  In Logan, la Afumati,
  Iar matusa si bunica
  Stau in Opel la Saftica.
  La bunic ii fac pomeni
  Dintr-un Aro la Pucheni.
  Tata-i rupt de foame-n gura,
  De 5 ore pe centura
  Mananca la-mpinge tava
  Intr-un Duster la Jilava.
  Nici pe jos, nici in mancare
  Nu e nici un pic de sare.
  Plugusor cu 4 boi,
  Io sunt unul dintre voi
  Sofati baaaai!!!

 8. ceaikovski zice:

  Adrian Nastase condamnat la 2 ani de inchisoare! Si plata a 3 mil ron.
  De ICCJ. Sentinta atacabila cu recurs.

  • Culai zice:

   Ha-ha… Ha! … Aş vrea s-o văd şi pe asta: alături de pegră, un mare hoţ. Dar, pun pariu, că va – de se va-ntîmpla (un dubitativ fefe iluzoriu) – avea parte de cele mai preferenţiale tratamente. Ăla, cu sauna şi fitnissul în timpul detenţiei va fi umilit de cîte imunităţi vor beneficia ouăle şi poponeţul din dotarea canaliei acesteia.
   A cedat cuiva afacerea podului aerian cu chinezării, ori a păstrat-o pentru sine… Unii spun că da, alţii nu susţin asta.

  • Sare'n Ochi zice:

   am vazut. se intoarce matusa Tamara in mormant! si degera idiotii utili, in mod inutil, iesiti sa protesteze spontan pe strada!

 9. ribelalu zice:

  Eu sincer, abia astept sa intre in greva. Si-asa stateau degeaba pe-acolo…PDL-ul oricum isi trecea legile, numai ca mai dura mai mult.

 10. noradamian zice:

  Salut , prieteni 🙂 Cine-i împiedică să fie opoziţie? Oare s-au manifestat, un singur moment, ca opoziţie constructivă în folosul reformării societăţii si nu ca bolovan la orice încercare de făcut un pas necesar înainte?… Cu neclintitul si invariabilul lor „Jos” se poate face dezbatere? Se poate astepta vreo idee de la indivizii ăstia ? Cu iesitul din sala parlamentului la orice subiect care nu le place si cu refuzul obraznic de a participa la consultările în probleme de interes naţional de la Cotroceni? Se poate purta , astfel, un dialog? Si dacă nu se poate fiindcă nu vor si se si laudă cu asta, cum de tot ei se plâng că puterea nu stă de vorbă cu opoziţia?

 11. DanCanada zice:

  In legatura cu Bombo: desi ziarele spun „executare”, nu e chiar executare.
  Numai daca Inalta Curte ajunge la acelasi verdict. Care o sa fie la Sfintu’ Asteapta.
  Deci lumea se bucura de pomana, e tot un romanism de asta, cica e „demnitar” si are „imunitate”. Deci in conditiile astea termenul de executare inseamna altceva 🙂

 12. Goblen zice:

  Nu vor renunata la ciolan acum la sfarsit, nu au atata minte incat sa se gandeasca la ciolanul ce vine dupa. Un pic de dreptate cred ca au, ca astia sunt in stare sa inghita ciolanul cu totu’

 13. Pingback: Să ne bucurăm, să plângem !!!. Avem cel mai mare preţ la gigacalorie « MANGALIA – POLITICA între realitate şi ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.