Excesul de lipsă de comunicare, dăunează grav electoratului

 • Primarii PDL sunt în general bine văzuți în comunitățile lor. Nu ar fi rău să se revină la principiul conform căruia omul sfințește locul și tot felul de indivizi cu apucături feseniste din PDL să facă pasul înapoi. Pentru a salva obrazul partidului, pentru a da o șansă României să treacă prin criză. Poate că renunţarea la comasarea alegerilor îi va avantaja pe aceștia, pe oamenii care știu să sfințească locul, şi îi va trezi la realitate pe parlamentarii care mai doresc încă un mandat din partea electoratului pe care, prin cumetriile pe care și le-au promovat prin deconcentrate, l-au tratat cu aroganţă sau indiferenţă timp de patru ani. Dragi responsabili ai Partidului Democrat Liberal din România, treziți-vă! Reușiți performanța de a părăsi/abandona România la cheremul populismului asistențial! (Victor Lungu)

de Ștefan Ciocan
După discursul prezidenţial, rostit aparent fără o ţintă precisă (asta după ce toată lumea se aștepta la sânge pe pereți și capete sparte după intervenția făcută cu o seară înainte la investirea în funcție a lui Cristian Diaconescu), cred că orice şansă a PDL de a păstra puterea după alegerile de anul acesta este sortită eşecului. Ultima speranţă a portocaliilor venea de la preşedinte, iar Băsescu mi s-a părut ieri nu atât ezitant şi neconvingător, cât decuplat de fostul său partid. Preşedintele s-a comportat ca un căpitan pe un vas în derivă părăsit de echipaj. Mesajele de susţinere a guvernului au fost mai mult aluzive decât directe, chiar dacă întreg discursul a fost dureros de adevărat. De fapt mesajul prezidenţial a fost o radiografie exactă a situaţiei economice şi sociale din România. Atâta doar că acest mesaj a ajuns la urechile românilor mult prea târziu. Pentru că Băsescu nu se poate substitui în totalitate guvernului şi cu atât mai puţin partidului condus de Emil Boc.
Partidele partenere ale PDL la guvernare sunt mult prea mici pentru a plăti costurile măsurilor anticriză şi de modernizare a statului care au afectat nivelul de trai a câtorva categorii sociale. Oamenii care s-au adunat în pieţele publice din multe oraşe nu cred că mai pot fi liniştiţi cu argumente, pentru că, aşa cum sunt prezentaţi de mass-media, demonstranţii nu mai sunt dispuşi la dialog. Este adevărat că un guvern şi un preşedinte nu pot să demisioneze la presiunea câtorva mii de protestatari. Dar aşa cum arată sondajele, nici restul românilor, aceia care nu protestează în stradă, nu sunt mai mulţumiţi de regimul actual. Doar mai răbdători. „Împrăştierea” alegerilor alături de exagerarea nemulţumirilor publice şi a protestelor, discursurile demagogice ale opoziţiei lovesc sistematic într-un PDL care pare rupt de realitate. Mai ales că liderii acestui partid nu au nici o reacție publică. Liderii democrat-liberali s-au rupt de electorat în special pentru că nu au reuşit să comunice corect cu oamenii. În loc să explice populaţiei situaţia dezastruoasă prin care trece economia mondială şi să dea ei înşişi exemple de austeritate s-au rezumat la gesturi arogante şi au cheltuit bani mulţi pentru a-şi promova imaginea proprie, de multe ori în detrimentul partidului. În scrisorile trimise până şi morţilor, liderii PDL nu explicau oamenilor că situaţia economică impune sacrificii şi că este nevoie de aportul tuturor românilor pentru depăşirea crizei şi se lăudau cu legi şi realizări pe care electoratul nu le-a simţit ca o schimbare în bine a vieţii. Dau și eu exemple aflate la îndemâna mea: este aberant gestul unor parlamentari hunedoreni care au cheltuit mii de lei pentru nişte scrisori trimise pensionarilor în care să-şi aroge merite pentru majorarea pensiilor, aproape insesizată de oameni, în timp ce guvernul sprijinit de ei taie în „carne vie” şi ia cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii 20 de ani. Şi nimeni nu explică populaţiei de ce trebuie să se sacrifice. Este la fel de inacceptabil să trimiţi tinerii partidului în tabere destinate persoanelor cu venituri reduse şi apoi să ceri populaţiei să se sacrifice.
Aşteptările electoratului PDL au fost înşelate de mulţi dintre liderii partidului. Foarte mulţi directori au fost puşi în funcţii exclusiv pe criterii politice. Singura performanţă a acestora fiind aceea de a pompa bani spre persoanele, sus-puse care i-au susţinut, în detrimentul eficienţei şi a calităţii actului administrativ. Baronii PSD au fost înlocuiţi de cei ai PDL, iar în judeţul Hunedoara (revin la ceea ce cunosc mai bine), chiar de mai mulţi lideri care s-au concurat în a pune mâna pe diverse instituţii şi societăţi comerciale pe care să le „mulgă” cât mai eficient. Orice încercare de normalizare a raporturilor partid – electorat se loveşte de imaginea publică a unor oameni, scoşi în faţă pe diverse funcţii, care nu au nici o abilitate de comunicare şi nici intenţia de a-şi aduce o minimă contribuţie la imaginea PDL. Practic în afară de preşedintele organizaţiei judeţene şi de încă maximum două persoane, PDL Hunedoara nu are un lider capabil să comunice cu electoratul. Excluzând de aici primarii partidului care în mod cu totul excepţional sunt foarte apreciaţi în comunităţile pe care le conduc. Poate de aceea renunţarea la comasarea alegerilor îi va avantaja pe edilii hunedoreni ai PDL şi îi va trezi la realitate pe parlamentarii care mai doresc încă un mandat din partea electoratului tratat cu aroganţă sau indiferenţă timp de patru ani.

 • PS: Probabil reuşita recunoscută internaţional deranjează pe foarte mulţi. Şi nu pot să nu observ că mesajul domnului Ion Iliescu, care, nici mai mult, nici mai puţin, aproape de pe masa de operaţie, transmitea că preşedintele în funcţie trebuie să răspundă, în condiţiile în care dânsul încă nu a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie. Îi vedeam pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta care susţin, nici mai mult, nici mai puţin: demisie preşedinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adică, o Românie neguvernată.Ştiţi ce mă şochează cel mai tare? Că mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al societăţii civile, fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actualul şef al facţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin“, a susținut președintele la investirea în funcția de ministru de Externe a lui Cristian Diaconescu. După o asemenea intervenție, toată lumea se aștepta la mai mult din partea lui Traian Băsescu. Nu știu dacă acest „mai mult” ar fi fost de natură să potolească pofta de sânge a Antenelor și iRealităților care au reușit să transforme în „popor” câteva mii de oameni, majoritatea aduși în stradă cu comandă de la partid, sau de interese pecuniare personale (solde și stipendii de la bugetul de stat). Acestor nesătui, orice concesie li se va face nu va fi suficient. Ținta acestor manifestații este președintele Traian Băsescu și prerogativele sale constituționale, în mod special puterea acestuia de a numi premierul după alegerile din 2012. Hămesiții din Uniunea Soluții Lipsă știu că nu mai au nici o șansă să câștige alegerile de așa manieră încât să pretindă ca premierul să fie numit de la ei, așa că fac ce știu mai bine gălăgie și linșaj mediatic, doar, doar, deturnează către scopul lor mințile mai slabe și pe cei cu interese populist-asistențiale (cei care mor de foame cu trei rânduri de guși tresăltându-le atunci când își răcnesc oful în fața camerelor de filmat). La fel de vinovați de situația actuală ca și cei de la Uniunea Suspine și Lamentații sunt și acei baronași ai Partidului Democrat Liberal care au acaparat în interes personal bugetul și resursele statului. Dacă cei de bună credință din PDL nu-i mazilesc acum (că lor degeaba le ceri să facă pasul înapoi, că, la o adică, vor ști să părăsească corabia dacă se cufundă), se vor trezi că vor plăti prețul pierderii alegerilor. Și, alături de ei, vor plăti prețul reîntoarcerii la un populism sistențial deșănțat și românii care au avut încredere în ei. Treziți-vă! (Victor Lungu)

Referințe:

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Excesul de lipsă de comunicare, dăunează grav electoratului

 1. Dragos zice:

  Sa plece FMI-ul si dupa aia o sa vedeti si sange pe pereti.

 2. brindusa zice:

  „În România există două structuri de putere, una vizibilă în care operează partidele, activează politicienii, şi se desfăşoară bătăliile televizate menite să capteze atenţia electoratului. A do­ua structură de putere operează în regim de cripto-oligarhie în care o serie de grupuri de in­te­rese, protejate perfect de “necesităţile siguranţei naţionale” iau toate deciziile importante, împart veniturile bugetare şi se războiesc pentru accesul preferenţial la “ciolan”. ”
  http://cronicaromana.com/2012/01/25/editorial-spargerea-blocajului-sistemic/

 3. vasilegogea zice:

  Iata o analiza lucida, severa dar dreapta, pe care o accept zece din zece!
  Felicitari, d-le Ciocan!

 4. valentin zice:

  PDL nu are nevoie de experti in comunicare ci de strategi in razboiul informational. Pentru ca armele adversarilor lor tin tocmai de comunicare. Avem de-a face aici cu maskirovka si propaganda. Tot ne invartim dupa cires si nu spunem lucrurilor pe nume:patronii din presa isi folosesc ziarele si televiziunile ca arme pentru castigarea de influenta politica si economica, de multe ori in detrimentul securitatii nationale. Oamenii respectivi nu fac presa si nu pot fi numiti ziaristi.
  Daca CNA si-ar fi respectat atributiile legale OTV trebuia demult sa-si piarda licenta. Trusturile Realitatea-Catavencu si Intact te fac de multe ori sa iti doresti sa existe o reglementare cuprinzatoare si punitiva pentru delictele de presa. Avem o societate civila apatica, oameni care inca mai impart acelasi studio TV cu insi ca SRS si Bogdan Chireac, pe cand reactia fireasca ar fi fost marginalizarea acestora si excluderea din breasla dupa celebrele stenograme. Daca e de acuzat Puterea ca nu a comunicat e doar in sensul in care nu a avut destula creativitate incat sa comunice pe canale neconventionale si eventual sa cheme vidanja pentru a le desfunda pe cele clasice.

 5. hmm, eu sunt singurul căruia i-a plăcut discursul lui Băsescu?
  precizez: nu mi-a plăcut textul în sine, este un text politic, nu mă interesează această perspectivă.
  dar îl apreciez foarte mult ca armă în lupta politică, ca eficacitate.
  cum apreciez, de pildă, un euro-gol sau un dribling, indiferent cine e autorul.
  după mine, a fost un discurs mai mult decât abil, prin care Băsescu a punctat bine de tot.
  verbal și non-verbal, întregul discurs a fost foarte asertiv.
  dar mai important e altceva, legat și de (niște comentarii de la) articolul de ieri al lui Sare:
  prin acest discurs, și Băsescu mută discuția dinspre partide (PDL cel nașpa contra USL cel nașpa) înspre persoana sa („Băse e bun” contra „Băse e nașpa”), la fel cum o face USL.
  spuneam ieri că abordarea USL este sinucigașă (fiindcă n-are un lider-locomotivă care să-l contracareze pe Băse), iar Băsescu îmi dă dreptate.

  • ceaikovski zice:

   trei contra unu si tot de degeaba 🙂 Plus televiziuni, ziaristi, o intreaga armata… contra unui singur om.
   Poate tocmai asta ar trebui sa ne dea justa valoare a lui Basescu.

   • Sare'n Ochi zice:

    este scorpion. eu sunt scorpion 😀
    il inteleg ca pe mine. si eu intai injur, apoi judec 😀
    plus ca ne cunosatemdin campanii si stiu cum vibreaza. pe Basescu il sprijin pana-si termina mandatul legal si constitutional. pot sa stea jigodiile si in cap, i-am invins din 2004 (macar la mine in judet), ii vom face sa planga si in 2012. cu tot cu sacii de bani pe care-i cheltuie degeaba de atunci incoace – chiar imi face placere sa-i vad cumn arunca cu bani degeaba si cred ca banii le rezolvca problemele.

    • ceaikovski zice:

     din toata sleahta de pouliticieni, se vede de la o posta ca doar unul singur reprezinta pt ei o primejdie: Basescu.
     Eu nu l-a s da nici pe Boc. Daca Boc n-ar fi fost toti anii astia alaturi de presedinte, ar fi fost mult mai rau.

     Eu nu sunt scorpion 🙂 dar tot injur 🙂 Eu sunt dragon, imi ies flacari pe gura 🙂 🙂
     Apoi, daca mai am timp, gandesc… 🙂
     Dar noi nu suntem presedinti 😉

  • Sare'n Ochi zice:

   textul la o analiza rece este foarte bun. la prima impresie – la orizontul de asteptare, dupa atata vacarm USLinos, cu nervii sustinatorilor intinsi la maximum – a fost dezamagitor. stiou din experienta personala cu el ca stie sa temporizeze. ca va urma scrie clar pe tot acest discurs.

 6. ceaikovski zice:

  „Liderii democrat-liberali s-au rupt de electorat în special pentru că nu au reuşit să comunice corect cu oamenii.”
  Mai mult decat asta, asa cum receptez eu tot ce s-a intamplat de cand sunt ei la putere, nici nu cred ca au vrut mari schimbari in Ro. Pt ce sa comunice cu electoratul, cand odata ajunsi acolo, nu i-a mai interesat ce vrea acesta?
  Va dati seama cat de dezinteresati au fost, daca in toti anii astia, nu s-au ofilit nici o sec sa faca un post de televiziune, la care sa asculte cetatenii si alte pareri…

  • Sare'n Ochi zice:

   la comunicare sun zero.
   sunt zero, exact cum ai remarcat, pentru ca nu i-a interesat sa faca nimic bun, ci numai sa se imbuibe – majoritatea lor. cei pe care TB i-a numit in 2003 oportunistii in fata carora partidul trebuie sa-si inchida portile. iar cativa tampiti (gen BVB si Idrea) le-au deschis larg.

 7. theo- nona zice:

  sare,
  mih, a postat un filmuletz f. bun, dovada clarä, cum au plätit tziganii sä strige contra lui bäsescu, eu nu stiu sä-l postez, dar ar trebuii trimes peste tot.

  filmuletzul este postat, la copacul din pädure.

 8. theo- nona zice:

  sare,
  am cerut si eu pärerea cuiva, ce este parlamentar aici,
  ar fii o mare gresalä sä schimbi guvernul inainte de alegeri
  1, nu are cand sä mai dovedeascä ceva.
  2, trebuie sä pregäteascä circonscriptziile, ei si nu USL

  SIGUR AU FÄCUT MULTE GRESELI, dar nu-mi place circul si ca niste tzoape, repetäm de geanta dnei. . este primitiv ; nu savurez atacurile de genul asta.nu aduc nimic.
  nu o cunosc pe dna. udrea; INTAMPLAREA FACE, sä aud, cä este f. vrednicä, cä
  a fäcut mai mutä treabä la minister, decat a fäcut agaton s-au mai stiu eu cine.

  atunci, nu cumva ne luäm dupä aparente. nu-mi place, citesc la politeia, multzi care fac pe drägutzii, dar de altfel, vin sä arunce sägetzi si ostentatriv incinge atmosfera.

  ..

  guvernul trebuie sä pregäteascä alegerile, nu altzii pe care ii vrea USL:

  AR FII O PROSTIE

  • Sare'n Ochi zice:

   sunt de acord cu tine. acum este tarziu sa schimnbi guverne samd. este tarziu pentru multe chestii. nu este tarziu ca unii sa-si schimbe atitudinea. eu, personal, sustin Noua Republica din momentul in care am sa o vad partid. dar, si subliniez, nu am sa-mi parasesc nici un cunoscut din politica pe care l-am sfatuit si m-a ascultat candva. sunt genul de om la masa caruia daca ai mancat, sau am fost la masa , nu scuip in blid a doua zi.
   @Hantzi, este o completare la ceea ce ti-am scris deja.
   voi face orice sa nu vad USLinoasa la guvernare.

 9. Hantzy zice:

  Pentru a salva obrazul partidului, pentru a da o șansă României să treacă prin criză.

  In ordinea asta?! Sorry, dar dam mai putine stelute.

  • Sare'n Ochi zice:

   domnu, cu scuzele de rigoare, am cativa oameni pe acolo cu care ma stiu din copilarie. le bat deseori obrazul ca unde au ajuns, dar macar incerc sa le dau un sfat. ordinea prioritara la ceea ce ai citat este total inversa. sa salvam Romania, daca se mai poate salva. in primul randsa o salvam de USLinosi, apoi chiar de portocalii fara obraz. nu pot sa-mi neg mai mult de 10 ani de munca in care nu am fost ascultat decat in primii 5, pana s-au vazut cu sacii in caruta. mie imi este rusine de rusinea care ar trebui sa-i viziteze pe ei.

   • Hantzy zice:

    Daca nu ai de ce sa le ceri scuze lor, nu inteleg de ce le soliciti mie!
    Din pdv al dumitale o fi prioritara imaginea partidului, insa pentru mine demagogii nu sunt in primul rand uslinosi sau pedelei, ci demagogi.

    • Sare'n Ochi zice:

     da. demagogia este o boala veche si nu are culoare ideologica. fara demagogie, ca mod de manifestare a caracterului, cam ramaneau Ion Luca Caragiale, Ilf si Petrov, Hasek si altii ca ei fara o pita sa puna pe masa si noi fara gura pana la urechi de atata ras.
     😀 si incearca sa nu-ti iei avant de superioritate morala fata de mine care sunt sincer in demers, nu ma ascund dupa cuvinte („Daca nu ai de ce sa le ceri scuze lor, nu inteleg de ce le soliciti mie”).

     • Hantzy zice:

      Nu era niciun acces sau abces de moralitate din parte-mi, ci pur si simplu mirare pentru tonul, oarecum irascibil, din raspunsul dumitale.
      Asa cum sugerasem initial, as fi vazut o ordine a prioritatilor diferita de cea a dumitale. Am macar dreptul asta, cred.

 10. mac gregor zice:

  sare, am o idee de caricatura pentru tine, dar nu ma pricep sa o realizez eu.

 11. mac gregor zice:

  cum ti-o comunic? ca sa nu stricam surpriza nimanui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.