Iată de ce iubesc eu votul acesta uninominal pe listă. Băiatul şi fetiţa de partid, aleşi în „coledzi”-ul “uninominal”, acolo unde i-a lăsat partidul să candideze, își pot da demisia mai ales la cererea șefului de partid. Nici prin cap nu i-ar trece băiatului sau fetiței de partid să-și consulte electoratul din colegiu cu privire la depunerea mandatului. În fond, nu voturile celor din colegiul electoral i-au trimis în Parlament, ci voința șefului de partid plus nițel matrapazlâc cu legea electorală. Așa gândesc cel puțin parlamentarii din așa-zisa Opoziție care, la răcnetele isteroide ale Primului Chiulangiu al Țării, Crin Antonescu, președinte l PNL și co-președinte al USL, și-au depus în alb mandatele.
Asta a fost înainte de somnul de frumusețe al băiețelului tomnatic care s-ar vrea președintele României și în pofida tuturor atenționărilor cu privire la faptul că acest gest nu are nici o valoare legală și nici o urmare juridică cu privire la demararea unor ipotetice anticipate (atât parlamaentare, cât și mai puțin prezidențiale – deh, marotele Uniunii Soluții Lipsă!).
După somn, să vedeți minunăție – deși am oftat cu admirație în fața vitejiei liberale (așa-mi trebuie dacă am stat cu creierul lipit de tembeliziunile turnătorilor NUȘ și FELIX să-l ascult pe turnătorul DELEANU lăudându-l pe PORUMBACU și ai lui), Crin Antonescu vine și dezumflă gogoașa – vorba aia: și cei patru Evangheliști au fost trei: Luca și Matei… Zicea Crin Antonescu pe TVR: “Nu, nu i-am numărat pentru că în acest moment nu putem vorbi de demisii active, ele nu sunt activate. Într-un gest de mare încredere pentru care le sunt recunoscător, mi le-au înaintat ca preşedinte al partidului, urmând ca în funcţie de discuţiile pe care le avem şi cu colegii noştri să le activăm. Dar atunci sigur că nu vor fi numai ei. Pentru că, repet, asta este o decizie care se ia cu oarecare dificultate, e limpede că părerile sunt împărţite şi eu aş vrea să-mi fac datoria şi să spun că nu orice parlamentar care nu agreează o face pentru a-şi păstra scaunul, pur şi simplu este o evaluare de obiectiv politic, aşa consideră unii. Însă o dată luată o decizie, dacă decidem să rămânem în parlament, nici cei care ar vrea să demisioneze, nu vor demisiona, iar dacă decidem să plecăm, nici cei care ar vrea s rămână, nu vor rămâne.” Dragilor, dacă ați înțeles ceva din înșiruirea de cuvinte în frază, vă rog să-mi traduceți și mie. “Nu putem vorbi de demisii active, pentru că ele nu sunt activate” și “dacă decidem să rămânem în parlament, nici cei care ar vrea să demisioneze, nu vor demisiona, iar dacă decidem să plecăm, nici cei care ar vrea să rămână, nu vor rămâne.”
Să înțeleg că pentru activarea unei demisii trebuie, ca la abonamentul de telefonie mobilă, sunat la numerele de activare FELIX, NUȘ, DELEANU sau PORUMBACU?
Oricum mă distrează cum Adriana Pufulete Săftoiu îl pune într-o situație ce nu-l prea coafează pe Crin Antonescu: “nu revin asupra demisiei indiferent de decizia USL. În ședința de ieri, Crin Antonescu a fost clar adeptul demisiei”.
PS: pentru a mai fixa o dată problema dărâmării Guvernului și Președintelui de către actuala așa-zisă Opoziție, să o luăm din nou, băbește, cu explicatorul nostru, @Cetățean:
1. strict constituțional, Opoziția nu are nici o armă pentru a da jos Guvernul sau Președintele înainte de termen.
2. mai mult, Puterea însăși nu poate provoca singură alegerile anticipate diându-și demisia în masă. S-ar organiza alegeri parțiale în toate colegiile demisionarilor.
3. chiar dacă Emil Boc ar demisiona și Puterea + Opoziția ar respinge două propuneri de prim ministru, tot nu ar convoca alegeri anticipate, întrucât cel care dizolvă Parlamentul este Președintele.
4. chiar dacă prin absurd Băsescu ar fi suspendat de Putere + Opoziție și Blaga ar fi interimar, tot nu s-ar declanșa alegeri anticipate, deoarece Președintele interimar nu poate dizolva Parlamentul. Din acest punct de evdere, Puterea poate sta liniștită. E blindată constituțional și Opoziția nu îi poate face nimic pentru a o răsturna fără voia Președintelui.
5. întrebarea care se pune: vrea Opoziția să ajungă acum la anticipate parlamentare? Îmi vine greu să cred, din câteva motive:
• nu au stabilite listele de candidați, e haos total în USL. Stabilirea candidaturilor cere timp și negociere între PSD și PNL-PC.
• paradoxal, legea electorală, așa cum este ea acum, avantajează PDL, care este foarte posibil să iasă pe locul II sau III în multe colegii, dar să intre în Parlament grație scorului proporțional electoral. Exact situația PNL din 2008.
• tot această lege electorală de acum nu permite nici pe de parte un scor USL de peste 50% la numărul de mandate, asa că bye, bye Premier USL.
6. dacă Opoziția nu este pregătită acum să intre la guvernare (și de aceea cere un guvern de tehnocrați) și nici nu este capabilă să participe la anticipate, ce vrea USL?
• sa impuna ideea că USL a câștigat deja alegerile, întrucât strada se revoltă.
• să timoreze Puterea, ca aceasta să cedeze electoral și moral.
• să transmită un mesaj electoratului, judecătorilor, serviciilor, procurorilor, funcționarilor publici cum că ei, USL, vin la Putere, și mai bine votezi/ai grijă ce faci cu câștigătorul decât cu perdantul.
• să acrediteze ideea că s-a trecut de un punct dincolo de care Puterea nu mai poate face nimic ca să se mențină și după 2012.
• să polarizeze dezbatarea electorală parlamemntară pe Președinte: “ești cu Băsescu sau împotriva lui”, pentru a distrage atenția de la pericolul revenirii USL la Putere, si prin USL mă gândesc la PSD și gașca de mafioți gen Voicu, Felix, Vântu, Năstase, Hrebenciuc, Mitrea, Iliescu.
• să răpească oamenilor speranța – că bruma de consolidare economică se va evapora oricum, așa că mai bine se revoltă de pe acum și își taie singuri craca de sub picioare.
7. în aceste conditii, miza “revoltelor” nu este lupta parlamentară, nu anticipatele, nu “Jos Basescu”, ci forjarea unui singur mesaj de campanie electorală parlamentară al USL, prin abaterea discuțiilor politice de la dimensiunea lor strict parlamentară (tipul de lege electorală, numărul de votanți, votul prin corespondență, alianțele post-electorale, problema absenteismului, tipul de impozitare șamd), spre o dimensiune prezidențialistă: pro sau contra unui singur om, pro sau contra unei direcții, pro sau contra unei viziuni despre România.
8. în acest sens, ceea ce vedem zilele astea pe televizoare reprezintă încercare USL de a retrăi și de a reinterpreta momentul alegerilor prezidențiale din 2009 (mai lipsesc caseta cu pixelul albatru, flcăra violet și SPA-ul lui Vântu). Ceva de genul “să îl dăm jos pe Băsescu, să îndreptăm anomalia din decembrie 2009″.
9. dacă ar fi să folosesc o sintagma pentru a caracteriza ceea ce se întâmplă acum în politică (cu presiune din stradă), aș folosi sintagma “Încercarea de restaurație. Eseu politic în cheie simbolică”.
Referințe (pe măsură ce apar):
- Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, ca este de inteles si potrivit ca oamenii sa-si exprime dezacordul fata de politicienii din Guvern, dar a adaugat ca violenta nu face parte din dreptul la libera exprimare, potrivit Mediafax. Potrivit lui Gintenstein, Constitutia SUA prevede in primul sau amendament dreptul la libera exprimare, dar acesta „nu include dreptul de a arunca cu pietre in jandarmi”. „Pentru asta pot fi arestati si in SUA”, a adaugat el. „Pe de alta parte, este de inseles si potrivit ca oamenii sa-si exprime dezacordul fata de politicile guvernamentale. Aceasta este esenta democratiei”, a mai spus Gitenstein.
- Lazaroiu: S-ar putea ca Guvernul Boc sa nu mai poata sa continue reformele in 2012. Intrebarea e daca exista un alt Guvern care sa poata face asta. Daca exista ar trebui facuta inlocuirea. Nu acum, la un moment dat.
- USL sustine ca presedintele Traian Basescu a preferat sa atace „incalificabil” opozitia, marti seara, la investitura ministrului Cristian Diaconescu, in loc sa vorbeasca despre nemultumirile si solicitarile protestarilor.
- Păi dacă e să facem ce vrea ţara, s-o luăm cronologic şi legal. A vrut ţara parlament unicameral şi 300 de parlamentari? Şi-a exprimat suveranitatea la referendum? Şi-a exprimat-o. A fost validat referendumul? A fost validat. Dacă USL vrea să pună în aplicare ce vrea ţara, să voteze alături de celelalte partide din parlament revizuirea Constituţiei şi trecerea la parlament unicameral şi 300 de parlamentari, aşa cum a decis electoratul, aşa cum au decis cîteva milioane de români prin vot, şi nu 15 000 de ultraşi, ocupişti şi uselişti în piaţă, cu urletul şi cărămida. Adică nu facem ce a votat ţara la referendum, nu facem aşa cum au decis milioane de români, prin vot, şi facem ce vrea Antena 3 şi Peluza Sud?
- Louis de Funés este patron de restaurant. O cunoştinţă, împreună cu doi prieteni germani, se aşază la masă. Funés le prezintă meniul, într-o nemţească de baltă. Treptat, tonul i se înăspreşte, trăsăturile feţei i se rigidizează, începe să urle la invitaţi. Umbra abajurului de deasupra închipuie pe faţa lui o freză căzută şi o mustaţă: amabilul patron s-a transformat în Hitler! De această scenă celebră din „Le Grand Restaurant” mi-a adus aminte discursul din Parlament al lui Crin Antonescu. Tânărul liberal pletos de acum câţiva ani, simpatic şi relaxat, a ajuns un pachet de nervi. Discursul său inteligent de odinioară, de orator hărăzit, s-a transformat într-o serie de ţipete isteroide. De repetiţii stereotipe, răstite, împroşcând microfoanele. Privirea spălăcită, fixă, părul care îi cade pe frunte. Doar mustaţa-muscă îi lipseşte.
- Daca tot ne dam demisiile macar sa ne luam salaru’ intreg, sa nu ne taie la pontaj… Zeci de parlamentari USL figureaza prezenti marti in Parlament, desi au fost 2-3
- “Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a precizat, pentru Rl, că textul publicat de ziaristul Cătălin Tolontan, pe blogul său, ca fiind discursul în exclusivitate pe care-l va rosti astăzi preşedintele Traian Băsescu, „nu are nici o legătură“ cu ceea va comunica românilor, astăzi, şeful statului. „Ce a postat domnul Tolontan e o invenţie a lui sau cineva face glume pe seama sa“, ne-a mai precizat Valeriu Turcan. (Tolontan a strans toate dorintele poporului in “acea cuvantare” si a facut-o ca sa zambim si sa luam in serios niste lucruri grave.
Paranoic, S-a facut de rasul lumii. Daca nu intervenea Turcan, o lasa ca veridica.)
Auditor et altera pars: http://www.revista22.ro/saptamna-n-care-basescu-a-alunecat-de-pe-srma-13024.html. O opinie a lui Tom Gallagher, o vreme (inainte de 2007) a fost un critic acerb al omului politic T Basescu (poate in special din cauza conflictelor cu Tismaneanu). Dupa episodul referendumului, .. direct la Pta. Independentei pentru sarutul ritual, si, o sinecura nu foarte publica de sfatuitor part-time la Cotroceni. Si, totusi…
Am comentat si acolo, dar se pare revista nu accepta decat opinii consonante.
Tom Gallagher nu este altceva decat un Hurezeanu nefericit in dragoste, mai atent sa isi ascunda propriile frustrari decat sa produca un articol critic documentat si tot atat de superficial in analiza. Vazi capitolul cu Dinescu, mai precis cu nefericirea lui Dinescu nascuta din faptul ca, desi a militat pentru presedinte, cel din urma nu a fost suficient de „recunoscator” cu poetul mosier. Defectul Tom Gallagher vede viata politica ca o traguiala de taraba, si trece in revista toate tranzactiile in care prezuma ca targovetul i-a inselat pe cumparatorii Dinescu sau Arafat. Ca sa isi asigure un aer detasat, a apelat la o procedura clasica si a criticat si personajele care i-au taiat calea presedintelui.
Articol de „scoala veche”
am vazut si sunt de acord cu tine. la fel cum zic ca Mixcik (sau cum s-o fi scriind) face eseuri de liceu cu pretentii de editoriale.
Pustiul este de-a dreptul repetent. Eu nu il mai citesc de multa vreme.
Stangei mai vechi, stangei mai noi…
Cand dai apa la moara celor care contesta carmitul la dreapta si/sau dai in cap cu critici si „prohoduri” celui care e la ACEASTA carma, te deconspiri. De la mine asa se vede.
Robert Negoita In emisiunea lui Robert Turcescu a fost foarte revoltat deorece in parlament nu s-a reusit impunerea „ Legii bunului simt „ in interes national. Daca si Robert Negoita a ajuns
sa vorbeasca de bun simt inseamna ca situatia e grava.
In logica faptului ca Ion Iliescu vorbeste despre Piata Universitatii mi se pare absolut corecta revolta domnului Negoita fata de „legea bunului simt”. Face parte din aceeasi lume schizoida in care Mazare si Oprisan protesteaza in fata coruptiei si abuzului de putere, in care Vantu plange pe umerii saracilor iar societatea civila este strans inchegata in jurul cadrelor militare in rezerva. Nu, nu este un film este Romania televizata in cel mai mare reality show ever seen!
cel mai fain este sa urlii ca ne mor copiii cu beemweurile facute colac pe copacii patriei – jos dictatorul!
De aceea dupa ce vom fi scapat de dictator vom da o lege ca singurii arbori admisi pe marginea drumurilor nationale,judetene,comunale si satesti sa fie arborii de cauciuc.
😀
rezolvare buna.
si-ar reolva si problema painii daca ar pune si arbori de paine, nu?
La cîte capete de gumă-s, trebuie o pădure cît ţara, cu arbori de latex.
Comunicat de presa:
Din cauza conditiilor meteo nefavorabile si tinand cont de media participantilor din ultimle zile, astazi Revolutia se va desfasura in sala. Pentru evitarea situatiilor de acest fel, organizatorii au hotarat ca la primavara vor avea loc proteste anticipate pentru iarna urmatoare. Desi au existat voci care au propus asta, anuntam ca nu sustinem comasarea protestelor in luna iunie pentru sezoanele toamna-iarna.
Va multumim pentru intelegere.
p.s. Ne cerem scuze cadrelor militare in rezerva care pregatisera deja regimentele de SUV-uri 4×4 (proprietate privata) pentru mitingul de azi
Coaneeee…”Sindromul „Down Basescu” ? Asta e „powered by ribelalu” 🙂
😀 am marturisit la linkul dat pe Politeia
„ce e mai periculos decat un lenes prost?”
„un prost cu initiativa!”
„un lenes cu initiativa”..scz 😀
6. dacă Opoziția nu este pregătită acum să intre la guvernare (și de aceea cere un guvern de tehnocrați) și nici nu este capabilă să participe la anticipate, ce vrea USL?
Spuneti dragilor, cu vocetare de tot: opozitia vrea guvern de tehnocrati, ca sa nu-si asume ei absolut nimic dpdv politic!
Niste lasi. Cine dreaq a mai pomenit sa functioneze guvern de tehnocrati, la noi? asta e vrajeala maxima!
Va dati seama cat de prost stau cu procentele de nu-si permit sa piarda nici un punct!
sper sa stea si mai prost.
oricum se nunta vremuri interesante: CCR a admis plangerea Opozitiei pe alegerile comasate. sa vedem motivrea.
Exact!
CCR „cateva articole neconstitutionale”.
Sunt cu chrome pe deciziile CCR, abia astept sa apara. Oare azi?
Felicitari Sare pentru articol!
Excelent!!
excelent și articolul, și textul lui Cetățean, și găselnița lui Ribelalu, cu sindromul.
felicitări tustreilor! 🙂
munca in echipa.
😀 pe tine cand punem mana?
eu mai mult citesc, n-am creionul la mine mereu 🙂
Nu am talentul vostru, pe bune!
FELICITARI TUSTREILOR!!
🙂
ah, scuze, m-am autoflatat 🙂 🙂
mi se mai intampla 🙂 🙂
😀 multumim.
« să polarizeze dezbatarea electorală parlamemntară pe Președinte »
misiune sinucigașă.
Opoziția nu are niciun lider-locomotivă, o personalitate cu priză la public, care să aducă voturi.
în timp ce Puterea îl are pe Băsescu.
chiar dacă Băsescu nu mai poate candida la președinție, îi poate asigura electorat candidatului susținut de el.
și presa Opoziției continuă să-i facă marinarului reclamă negativă, ea nici măcar acum n-a înțeles că reclama negativă este reclamă și acționează în favoarea celui în cauză.
deci îl va impune, la fel ca în 2009.
și la fel ca în 2008, la parlamentare (când președintele i-a adus partidului voturile, cum e pe cale s-o facă și acum).
apoi, Puterea are posibili lideri ca Macovei, Cristian Preda sau Voinescu, inși care nu s-au decredibilizat susținând necondiționat toate tâmpeniile comise de partid (precum au făcut-o tinerii din PNL și PSD).
este clar, în acest moment Opoziția are nevoie ca populația să aleagă între partide, nu între individualități.
aici este capcana. ei cred ca toata lumea este la fel de satula de Basescu precum ei.
iar PNL ca si partid s- deceredibilizat aliindu-se cu turnatorul Varan, iar PSD nu a scapat de corupti – asa ca si varinta pe partde este moarta pentru ei.
aici ar trebui s profite prin oameni si mesaj politic cei de l NR daca cumva ii tin curelele si apar ca si partid. altfel vor incerca sa profite lde PP-DD, PP-CC, Noua Dreapta si te miri ce alti tembelozauri (ca sunt noi si frumosi si curati).
pdl fara basescu e zero.
Sunt cateva figuri pe-acolo, dar le numeri pe degetele de la o mana.
Pot sa-l felicit pe Bocule ca a fost alaturi de presedinte, altminteri era nasol d enoi.
opozitia nu are nici un lider locomotiva? Te contrazic! Ba da!! Are doua (al treilea nu conteaza) locomotive, care insa merg inapoi :):)
Am incercat azi cu o stacana de cafea in front of my eyes sa-l ascult pe polipul extirpat ponta. Am beut cafeaua, am fumat 4 tigari, degeaba. Pe cuvantul meu ca nu reusesc sa-l urmaresc!!! De inteles… nu se pune pb 🙂 🙂
Salut Sare 🙂
Ce nu intelege CA (chiar nu-l banuiesc ca intelege), este faptul ca demisia este un act unilateral. Demisia nu se aproba sau nu se respinge. Ea este inaintata sau retrasa.
Cred totusi ca d.p.d.v. juridic, chestia cu demisia (in alb sau nu) care ti-o arata seful este cam la limita legii.
Mai ales in cazul doamnei Saftoiu de exemplu, care a dat clar data: 01.02.2012. Sa presupunem ca Antonescu este curierul (altfel e grav, el nu are absolut nici un drept sa retina un act trimis spre stiinta altei institutii decat domnia sa (parlamentul). Doamna Saftoiu, trebuie sa puna muraturi si nu are timp sa treaca pe la parlament, asa ca il roaga pe colegul dumneaei, domnul antonescu sa depuna el scrisoarea si sa ia eventual si numar de inregistrare. E cam cu scart, dar presupunem ca nu exista rea intentie. Din start, daca Antonescu nu depune demisia, el o prejudiciaza pe doamna Saftoiu de un drept al dumneaei, pentru ca astle, ea in loc sa-si continue activitatea gospodareasca, va trebui sa mearga iar la servici pentru a acorda angajatorului termenul legal de preaviz.
Duoamna Saftoiu il iubeste mult pe CA si de aceea i-a dat-o. Demisia in alb… 🙂 🙂
salut Dansu
dar tot Basescu este dictatorul suprem, nu? 😀
Ce vrea oare sa spuna Iliescu cand declara ca Basescu ar trebui sa demisioneze *pentru evitarea de solutii periculoase chiar si pentru el* ? Nu suna a amenintare si chiar instigare (mai mult sau mai putin voalata) la crima ?. Nu ar fi pentru prima data nici din partea lui Ilici, nici din partea PSD, PNL.
http://www.inpolitics.ro/iliescu-presiunea-strazii-devine-periculoasa-pentru-basescu-tara-nu-l-mai-suporta–art65799.aspx#cmm
E prima oara?
politrucul grupului kgb-ist ameninta, iar ceilalti executa. Exact ca pe timpul lui Ceasca: ala zicea, ailalti luau arma-n mana, bagau la zdup oamenii, etc. Aparatul represiv al lui iliescu, format din vechea garda kgb-ista infiltrata in armata, secu ar trebui scormonit un pic, luati de pe unde se afla ei, linistiti in casutele lor de la tara si acuzati de tradare si subminarea statului de drept.
O intrebare, nu stiu daca a mai ridicat cineva problema: ok, parlamentarii PNL i-au prezentat lui Crin demisiile in alb. Daca USL renunta la ideea cu demisia din parlament ce se intampla cu demissile respective? Raman, in alb, la Crin? Mishto …. Altfel spus: “Ursule, tu știi să zbori”? “Nu”. „Cool, man”!!
exact. dar Diktatorul este Base!
a’ propos de ce vorbeau Sare cu Valentin: Ieri la Iasi si Focsani s-au pregatit nu stiu cate portii de fasole cu carnati. Era o cucoana imbracata in haina de piele intoarsa, care se adresa presedintelui american in lb engleza (ma rog, ea stie de ce i se adresa lui Obama…) si spunea ceva de genul :”va rog sa-mi raspundeti domnule presedinte, cum e ca o sotie de militar ca mine, sa vina aici in piata, ca o cersetoare?!”
Foarte tare! Haina aia de piele de unde o fi cersit-o?
PS: iliescu uita ca a imbatranit urat si fizic si ideologic, dar noi nu!
„a imbatranit”???
Asa a trait toata viata lui: cu ranjetul ideologic pe chip si pe suflet.
am vrut sa scriu asa, dar am uitat cuvintelul: uita, pt ca a imbatranit […]
ideologia lui e si ea imbatranita.
Nu te supara, dar nu sunt de acord: tocmai acesta e si pericolul:ideologia lui Iliescu, cea comunista, bolsevica, renaste mereu sub alte si alte fete, doar, doar pacaleste noi generatii. Cand practica arata cat e de nociva, apare un nou Iliescu (poti sa „traduci”numele in toate limbile pamantului, ca astia sunt internationali) si spune ca predecesorii „doar au intinat inaltele idealuri”…bla, bla, bla…
Uita-te, de exemplu la criti-ataci: sunt tineri, „moderni”…
Eu prin „imbatranit” in acest context, inteleg ca nu mai este de actualitate. Tu zici ca ea reapare sub diferite forme.
Propozitia mea era un enunt simplu: ” iliescu uita, pt ca a imbatranit urat si fizic si ideologic, dar noi nu!”
Tu sustii ca ideologia acestui bosorog reapare sub diferite forme, inteleg bine, da?!
Nu am nimic impotriva afirmatiei tale, era vorba doar despre noi, cei care nu uitam cine este si ce a facut si el si ideologia aia a lui. Simplu.
:))
Cred ca eu am gresit, depasind cele spuse de tine.
Legat de Iliescu, este cum spui, e ok. Am aceeasi parere.
Eu am extins povestea cu ideologia de stanga, in general…
Pacaleala pt fraieri 🙂
Ideologia de stanga, adica.
poate tot räul este spre un bine.
alegerile vor fii organizate de actuala cualitzie.
știați că?…
– ultima știre despre Hrebenciuc datează din 13 ianuarie, ziua când au început demonstrațiile?
– Urban nu i-a numit „viermi” pe manifestanți, a fost o minciună a Jurnalului Național?
Dar: Ciumpalaci, ce înseamnă?
N. Cium-Pala-Cu
rahoveanu, are la postare, multe colaje si caricaturi simpatice.
Sare, felicitari pentru articol. 🙂
Alexa, multumesc!
te citesc cu mare placere. si cand se potrivrdye ca referinta la materialele mele, preiau de la tine.
Stiu si iti sunt recunoscatoare. Iarta-ma ca nu prea comentez, dar nu am timp nici sa respir. Dar te citesc zilnic.
😀
ete reconfortnt s stii c ai multi cititori tacuti. nici eu nu prea sunt un comentator. numi cnd ma clca pe nervi cu protia cate unii cu comentarii tembele ma mai bag. dar tiu ca injur gros si-atunci ma mai abtin 😀
http://www.mediafax.ro/politic/ambasadorul-danez-ponta-a-venit-singur-la-intalnirea-de-dimineata-domnul-antonescu-mi-a-spus-ca-e-putin-bolnav-9175215/
Nici prin cap nu i-ar trece băiatului sau fetiței de partid să-și consulte electoratul din colegiu cu privire la depunerea mandatului.
In fond, s-ar schimba ceva cu votul uninominal? Tot vointa sefului de partid l-ar pune pe locul eligibil. Si, cu teoria canibalizarii voturilor, nu mai are nici contracandidati din interior.
Daca nu-i mai convine terorismul partidului sau al sefului sau, exista posibilitatea demisiei, dar intreband electoratul (care l-a trimis acolo cu tinta), daca electoratul nu e de acord, atunci trece in tabara independentilor, de unde continua sa-si faca treaba pt care l-a ales electoratul!
Electoratul nu voteaza parlamentari ca sa-si faca ei mendrele pe-acolo, asta nu intelegi, sau te faci ca nu intelegi?
Au fost alesi MORTI, ce-mi spui de loc eligibil…
daca ar fi o relatie corecta cu electoratul (visez si eu, stiu ca nu este asa nici macar in tari cu pretentii), si-ar consulta colegiul. ar zice – am fost valiodat cu n voturi, sa vedem ce parere au n oameni – nu-i cunosc pe cei care m-au votat, dar incerc sa aflu tendinta din colegiu. aici ar fi o discutie cu doua sensuri – una pe constientizarea electorilor, alta pe legea electorala care sa prevada retargerea mandatului de catre un numar egal de electori cu cei care l-au trimis pe politician in parlament care fac dovada ca au votat in respectiva sesiune electorala si in respectivul colegiu.
Tocmai prin votul uninominal relatia asta „corecta” cu electoratul, oricat de ciudat ar parea, este inca mai neinteresanta pentru parlamentar. Cel care-si poate finanta campania proprie este, desigur, independent de vointa sefului de partid, putand oricand sa plece. Se afla deci in postura in care partidul are nevoie de el, iar el de electorat. dar cati isi pot permite aceasta finantare?!
Cei mai multi sunt obligati sa accepte ahchitele partidului, topcmai pentru a putea spera la o campanie finantata de acesta sau de clientelari. Primul hop si cel mai mare al candidatului de parlamentar nu este in cabina de vot, ci in biroul sefului.
In momentul votului, alegatorul ii ofera un credit alesului sau sa-l reprezinte cum crede el mai bine. Daca nu e multumit, nu-l mai voteaza la viitorul scrutin. Retinerea unei marje de siguranta pentru anumite actiuni politice, pe care acesta le are la dispozitie (printre ele si demisia) nu este un mod de rezolvare a lor. De ce pentru demisie trebuie sa-si intrebe electorii, iar pentru a se abtine de la vot nu?
Insa mie mi se pare ilara toata demonstratia asta cu demisii date in alb. Puteau s-o faca, dar tácit, fara sa o anunte public si sa faca tam-tam din asta.
de aceea este necesara o lege a transparentei finantarii partidelor.
si-au dat demisiile in public, sa faca scandal mediatic. erau la rivoltutie, soro! 😀
Intru totul de acord cu ambele observatii!
Inca de mult, de prin 2003 cand am inceput sa forumizez, sustin necesitatea unei astfel de legi.
https://sareinochi.com/2011/01/12/partidele-politice-sunt-principala-sursa-de-coruptie-din-romania/
tot această lege electorală de acum nu permite nici pe de parte un scor USL de peste 50% la numărul de mandate, asa că bye, bye Premier USL.
Ultimele sondaje dau USL cu 59%. Cam atat ar obtine la vot, deci. Iar daca acesta e propostional, rezulta ca si numarul de mandate ar fi cam tot pe aici.
Dar sa zicem ca rezultatele nu sunt conforme cu realitatea, iar USl are numai 40%. De ce ar da atunci premierul o alta grupare politica, care are inca mai putin?
pentru că PDL, minoritar, s-ar alia cu alte partide, încât să aibă o majoritate și să dea premierul.
Si de ce nu s-ar alia USL cu alte partide?
pentru că acele partide aleg alianța care le oferă probabilitatea cea mai mare de a ajunge la guvernare, cea cu PDL (cât timp e președinte Băsescu).
Sau din nou la anticipate!
Despre care partide vorbesti? Tot ce a fost partid in tara asta, e deja in USL si impreuna fac cat o nuca. 🙂
Nicidecum, procentele USL sunt mai mici.
PS: de ce se mai zbat, daca au ajuns la 59%? 🙂 🙂
Eu n-am dat cifra ca fiind sigura. Dar daca esti intr-adevar la 59% tocmai te zbati sa materializezi potentialul respectiv. Stiu si ei ca, daca au crescut ca fat-frumos si ca zmeii din pedeleu, intr-o vara cat altii in sapte, ca n-ar sta la infinit blocati in lift la etajul de sus.
Tocmai aici gresesti. Esti in eroare… 🙂
asa-mi plac raspunsurile astea in care nici comentatorul nu stie ce-a vrut sa spuna!
Pe maine!
in care sondaje ai mai vazut ta 59 de procente? nici macar ratatul acela de pieleanu de la avngarde nu-si mai permite o asemenea diversiune.
in plus ai cititr un material excelent pe Madame Blogary cu privire la majoritate responsabila si la dreptul constitutional al presedintelui de a numi un premier dupa cum doreste atata timp cat nici un partid nu face peste 50 la suta mandate. nu refac aici toata argumentatia pe lege facuta acolo. de fapt tocmai de aceea se agita atat USL cu jos Basescu ca sunt constienti de aceasta situatie – ca sunt sub 50 la suta si ca Basescu numeste dupa cum vrea el. constitutional.
In d’ale Avangarde-ului. Daca aduni 59% ale USL cu 50% ale PPDD, atunci ies 109%. 😀
De aceea sunt disperati,ca depasesc.
aseara am fot invitt la o emisiuene pe irealitatea cluj. am fot singur contra 3, incluiv moderatorul:D
m-au facut basit si-au inceput sa fredoneze melodi cu strada vrea. acolo le-am retezat-o de la obraz – nici zece mii de insi nu unt strada. eu fac parte dinte cei 1 milion care n-au reprezentat strada pentru Ilici (exact asa i-am zis), iar intre ce-m cerut si ce-am primit (bate de mineri pe spate) diferenta de democratie este enorma fata de ceea ce e intampla astazi. in plus daca vor sa repecte vointa poporului, sa faca bine sa aplice la 300 de parlamentari si unicmeral. cuvantul de ordine la USLamisti in asemenea situatie este sa ica c oamenii de atunci au fot indui in eroare. nu va e jena? 5, 6 milioane de oameni au fost indusi in eroare si 10 mii de insi care racnesc jos Basescu acum pe strazi sunt monumentele de inteligenta si ne-manipulati ai nemului? priveste aici viitorul luminos al Romaniei!
http://ziuadecj.realitatea.net/Images/Articole/00082688/00061018_large.jpg
in orice caz, am smuls de la ei informatia c decizia CCR de ieri a fost data ub presiunea strazii!
uite aici (in oficiosul USL de Cluj): Surse din interiorul Curţii Constituţionale (CC) afirmă că manifestaţiile de protest din ţară au răsturnat votul de la clasicul 5 la 4 în favoarea comasării alegerilor, acum o săptămână, la 6 la 3 împotriva acestui proiect. Scandarea „Anticipate, nu comasate!” pare să fi convins şi puterea să abandoneze această idee.
http://ziuadecj.realitatea.net/politica/a-mai-cazut-un-proiect-al-puterii-o-noua-victorie-a-strazii–82688.html
de fapt, asta au urmarit Tonta si Antenescu.
sper sa fi cazut intr-o capcana si sa nu-i avantajeze chiar deloc. oricum astept sa citesc motivatia curtii.
Salut, Sare!
Ai rezistat aseara fara „masca pe figura”? (ma gandesc ca a fost un aer „toxic”) :))
Eu sper ca numarul romanilor cu minte la cap, maturi si care sa inteleaga responsabilitatea pe care o avem in acest an-al-votului, sa fie tot mai mare si net superior trepadusilor uslinosi si manipulabililor.
da. numai sa-si faca si PDL o triere a celor pentru care ar vrea sa lupte romanii cu minte la cap. este clar ca nu a sa votez nici un individ de la USL, dar am nevoie de o schimbare de atitudine din partea acestui partid. am fost de fata in 2003 cand Basescu le-a zis „inchideti partidul”, „veti castiga alegerile, inchideti partidul, nu-i primiti pe toti oportunistii langa voi”. si ce-au facut cei de la PDL? exact pe dos. si-acum se mira.
I agree!
Eu nu i-am zis presedintelui sa nu desemneze cum vrea el. Dar trebuie sa fie constient ca la o chestie pe muchie de cutit, se poate ajunge la anticipate. Si, de obicei, cel de pe primul loc isi intareste pozitia in acest caz.
In chestia cu revizuirea Constitutiei, treaba e mai complicata: sa votezi la pachet modificarea numarului impreuna cu un decalog quasidictatorial e cam greu.
Si chiar daca la referendum s-a aprobat propunerea candidatului de atunci la presedintie, chiar si aprobata revizuirea constitutiei, tot trebuie sa mai treaca o data prin mainile si mintile electoratului. Care, s-o mai fi desteptat intre timp…
Desi multi s-au straduit sa-l tina in bezna intelectuala si au folosit mult detergent la antene si alte televiziuni… nu?
Hai sa lasam raspunsurile trase de par!
daca dumneata imi prezinti trei avantaje ale sistemului unicameral si al unui numar redus de parlamentari, eu votez DA la referendumul pentru revizuire.
Ok, discutia n-are rost.
Daca nu le vezi si singur, eu ma opresc aici.
O seara buna.
argumentul cu vointa poporului USL din strada care sunt vreo 10 mii este mai tare si mai valabila decat argumentul celor 5 sau 6 milioane care au votat, la referendumuri ca erau in bezna si nedesteptati? daca ar iesi si aia in strada, nici macar nu i-ar vedea antenescu si pontache. iar la antene si irealitati ar fi ceata groasa.
in rest sunt de acord ca timpul este scuirt pentru revizuirea constitutiei – dar putem vorbi despre ipocrizia uslinoasa care vede popor numai cand acesta urla la unison cu ei.
pauza mi-e gata. revin!
Eu n-am folosit niciodata, dar absolut niciodata, argumentul protestelor din strada.
Insa referendumul a fost omologat atunci la limita participarii, iar riscul ca intre timp multi sa-si fi revizuit optiunea exista. sunt necesari doar cateva sute de mii sa faca pasul inapoi.
Aia cu Louis de Funes e perfecta! N-am nici o obiectie … asa e: pe masura ce trece timpul Porumbacu seamana tot mai mult cu Boc si Ponta cu Base.
Adica? Poate vrei sa explici.
Crin Antonescu nu a fost si nu va fi niciodata un om onest, nici nu-si va sacrifica propria imagine pt Romania. El nu se scoala sa mearga la o intalnire pe care el a cerut-o si ii ceri sacrificii…
Ponta nu se va autodepasi, pt ca este deja depasit, este un imbecil suficient si arogant, plin de ifose de gagica ne…
CA rostogoleste vorbele tot mai demagogic, exact ca Boc, iar Ponta e la fel de precoce pre cat era Basescu in cretacic.
Onestitatea , intr-adevar, de apreciat. Dar onesti sunt si paznicii de noapte sau alti angajati auxiliari. fara a dori sa-i jignesc, nu cred ca nimeni se gandeste sa-i faca lideri. O toana a naturii face sa nu intalnesti toate calitatile intr-o persoana, caci am trai in basme: nu poti fi destept si frumos, nu poti fi rapid si fortos, nu poti fi onest si pionier, nu poti fi si Basescu si Mihai simultan. Ata ete!
e mult mai cool Oprescu, nu? Cu mistourile lui de derbedeu de Primaverii …
Iar gresesti: Ponta nu exista.
Crin Antonescu este intruchiparea zburatorului pt fetele batrane si atat.
antenescu si daca se urca pe scaun nu ajunge la glezna lui Boc, iar pontanacu trebuie sa-si lase sa-i creasca cateva zeci de randuri de mustati pentru a ajunge la calcaiul lui Basescu. cei doi idioti politici nici nu stiu, nu au in vocxabiular cuvantul loialitate, cat despre onestitate, aia-i sperie.
Zeci de parlamentari USL figureaza prezenti marti in Parlament, desi au fost 2-3
Pai nu-i numara Anastase?!
Lazaroiu: S-ar putea ca Guvernul Boc sa nu mai poata sa continue reformele in 2012. Intrebarea e daca exista un alt Guvern care sa poata face asta. Daca exista ar trebui facuta inlocuirea.
Marea realizare, cea mai mare de altfel, a actualei guvernari si a presedintelui e ca i-a convins pe romani ca e necesara reforma. Marele esec e ca ei nu doar cred ca sunt singurii care o pot face, dar mai cred ca o si pot face singuri.
Pentru Parlament, rezultatul referendumului din 2009 NU este consultativ, dar, mai importat, NU este și nu poate fi nici obligatoriu; nu există nicio modalitate de aplicare în sensul ca un parlamentar să fie obligat să voteze într-un anume fel sau să fie tras la răspundere pentru votul exprimat în plen. Cine zice c-ar fi o cale prin sesizarea CCR, pentru a-i obliga printr-o decizie să voteze pentru aplicarea referendumului, bate câmpii.
deci ramane doar sa-i amendeze electoratul, daca intre timp nu si-a schimbat optiunile.