Anticipăpate (în ritmul acesta chiar că are să vie “Nemțeanu’, că e băiat deștept, vobește frumos”)

de @Cetatean și Victor Lungu
Să o luăm cu începutul, sau cu sfârșitul pe ziua de azi. Fiecare înțelege ceea ce dorește să înțeleagă. Deci: nu știu în alte orașe și municipii reședință de județ cum este, dar la Cluj-Napoca plouă, este o vreme câinească. La ora la care postez aceste rânduri, 18.30, data stelară, nu este picior de protestatar în Piața Libertății (cum îi spun eu, că acolo am văzut, în 21 decembrie 1989, pentru prima dată, Libertate – autoritățile îi spun a „Universității”). Fie este prea urât afară, fie „protestatarii”, mai ales membrii galeriilor cluburilor „CFR” și „U” se odihnesc după ce au fost cărați cu arcanul la marea fâsâială USL de la București. În rest, despre tot scandalul doleanțelor domnișoarelor „feisbusiste”, indiferent de sex, să o luăm constituțional, coane Fănică:

1. Nici o șansă de anticipate parlamentare. Pentru a se ajunge la anticipate trebuie ca, pe lângă:

  • căderea Guvernului (moțiune de cenzură sau demisie), să existe și:
  • minim două nominalizări de prim ministru care să fie respinse de Parlament și, colac peste pupază,
  • dizolvarea efectivă a Parlamentului de către Traian Băsescu.

2. Faptul că demisionează așa-zisa Opoziție din Parlament nu are nici un efect. Puterea are cvorum în plen și nu este obligată să demisioneze – maxim, de bucă, eventual solicită alegeri parlamentare parțiale pe colegiile vacantate. Apoi,

  • Antonescu și Ponta nu vor fi urmați de baronii locali ai PSD și PNL și nici de oamenii trimiși de către aceștia în Parlament;
  • nimeni nu are tupeul să plece din Parlament în an electoral.

Să ridice mâna cine crede că parlamentarii aflați la final de mandat, cu criza în coaste și cu frica că nu mai apucă nici un mandat (intrucât măcar se vor redesena colegiile electorale, dacă nu cumva se vor și comasa alegerile; plus, că dacă ar fi vorba să se aplice voința poporului pe care o tot clamează acești ciumpalaci politici, ar trebui să vorbim măcar de o reducere până la 300 a numărului de parlamentari), se vor cere/trimite singuri acasă, trântind Guvernul actual, precum și două propuneri de prim ministru. Să ridice mâna cine crede că Traian Băsescu este nebun să cedeze la dorințele celor doi lideri ai așa-zisei Opoziții si să facă după voința lor (periclitând firava situație economică a României), când, într-o situație mult mai proastă ca acum, în 2009, cu Guvernul Boc decăzut de niște inconștienți la statutul de interimar și cu Johanis purtat ca Sfintele Moaște, în plină campanie electorala și cu toate tembeliziunile împotriva lui, nu le-a făcut pe plac și a mutat după cum a avut el chef.
3. Nu există nici o șansă pentru anticipate prezidențiale. Pentru aceasta trebuie ca:

  • o    Președintele sau să își dea demisia (hă-hă-hă!), sau să fie suspendat.

Să ridice mâna cine crede că actualul arc guvernamental (majoritar) este dispus să se joace cu Băsescu de-a victima și călăul, știindu-se faptul că:

  • 2012 aduce, oricum, și alegeri parlamentare și evaluarea individuală a politicienilor,
  • Președintele CCR a declarat că CCR poate opri suspendarea Președintelui,
  • Iar după eventuala suspendare a lui Băsescu vin alegeri parlamentare (unde românii își pot defula in integrum frustrările activate prin eventualul referendum privind suspendarea/sau nu a acestuia).

Să ridice deci mâna cine crede că protestele “spontane” împotriva Puterii au vreo șansă să ducă, instituțional, la un avantaj politic al Opozitiei.
Dacă privim cu atenție la modul cum s-a desfășurat și se va desfășura operatiunea “Jos toată lumea, să venim noi”, observăm că operațiunea “societății civile” care, teoretic, trebuia să fie pro-SMURD și pro-Arafat nu numai că:

  • a rămas fără obiect, legea fiind retrasă,
  • a suferit o înfrângere simbolică, Arafat revenind în Guvern,
  • a fost afectată la nivel de imagine de protestele violente ale ultrașilor,
  • se fâsâie, încetul cu încetul, tot mai puțini oameni “pro-Calafat” venind în Piață,
  • se eterogenizează, prin diluarea mesajului “Jos Băsescu” cu mesaje care vizeaza întreaga clasă politică – devine chiar periculoasă pentru cei care au inițiat-o. Să nu uităm că, deja, penelistul Ludovic Orban a fost alungat de două ori din piață (merită, ca paranteză, relatată o scenă filmată de către o echipă de la TVR, în care, un tip echipat cu o pancartă pe care scria USL = PDL, se apropie de un grup de minim 15 ziariști de la moguliziuni cu camere și reflectoare de făceau să pară noaptea zi. Pur și simplu, la vederea protestatarului, vuvuzelele sting reflectoarele și se împrăștie ca potârnichile în timp ce omul striga după ei să îl filmeze și pe el. Scena este edificatoare – mulțumim @a!).

Însă mai mult decât atât, altceva vrem să subliniem: păpușarii care contau pe o desfășurare în doi pași a zaverei: întâi “societatea civilă” iese in strada, apoi “clasa politică”, susținută de “stradă” ia foc și revarsă pară în Parlament, se văd acum nevoiți să iasă la rampă pe față, să-și asume protestele, inclusiv violențele (lasă că a făcut-o Ion Iliescu cu vârf și îndesat, când încă mai avea sonda în fund, la ieșirea din spital). Astfel s-a ajuns de liderii așa-zisei Opoziții au organizat, in calitatea lor de USL (mai mult PNL), un miting politic. Vă dați seama că întreaga dimensiune “civilă” și “morală” a acțiunii este compromisă. Începând de  la mitingul asumat pe față de USL și din următoarele zile, odată cu organizarea unei mini-sesiuni extraordinare în Parlament (unde Crin Antonescu va revărsa peste noi torentele sale de epitete catastrofale despre țară și politică), peisajul politic reintră pe vechiul făgaș al luptei Putere-Opoziție – excepție făcând acei protestari care abia de acum vor ieși să protesteze împotriva întregii calse politice cu vizibilitate negativă).

  • Este cert că Opoziția are, în orașe și în București, grupuri de asalt mediatic care vor să dea impresia că țara e în flăcări. Însă astea au limita lor și ea deja a fost atinsă – chiar se întoarce împotriva întregii clase politice actuale, făcând loc unor “alternative”. Albă-ca-zăpada, ca Albă-ca-Zăpada, Noua Republică, ca Noua Republică (sunt stări de normalitate și cu orizont de așteptare din ce în ce mai vizibil: primenirea clasei politice, un discurs nou, soluții la probleme și nu gargară politicianistă, a face și nu a promite) – dar dacă ne trezim cu Noua Dreaptă, DDD și PRM pe post de “nici usturoi n-au mâncat, nici la guvernare n-au apucat”, putem să zicem adio Europa, bun venit criză (și medicamenteeee!)! Cu o manifestație de (hai să numărăm ca Opoziția) 8000 de oameni în București (mai puțini decât cei afirmați, dar mobilizați cu arcanul din județe) Opozitia iese mai înfrântă decât a intrat în această operațiune. Asta ne arată că Opoziția este mult mai slabă decât pare și se dă azi – de unde și nevoia de acțiune imperioasă. În funcție de cât de rapid va fi curățat de dosare Adrian Năstase (23 ianurie este ziua în care aflăm sentința în Dosarul Trofeul Calității), soarta lui Victor Ponta, soarta USL și, în consecință, soarta lui Crin Antonescu, stă sub semnul incertitudinii (dacă ar fi horoscop politic aș opina că stă sub semnul schimbării).
  • La fel de cert este că Puterea, în frunte cu PDL, a devenit re-activă. Cei din PDL au emis mesaje incoerente, au dat din colț în colț (au făcut terapie de grup), au început ăa intre în fibrilație, au vorbit de remaniere (cine? exact cei care au stat până acum la cutie – cu un bonus pentru clownul Cristian Preda, care este de o imbecilitate politică cum rar am văzut, fiind cel mai reactiv și mai slab dotat pentru politică din grupul “reformist” al PDL), unii au vorbit chiar despre demisia lui Emi Boc. Au fost de ajuns niște revoltați în Piață și multă presiune mediatocă ca PDL să arate că îi tremură izmenele. Chestia asta arată și despre PDL că este mult mai slab decât vrea să arate. Și, în mod cert, mult mai divizat decât credem noi.
  • Încet-încet, apare ideea că, dincolo de meciul Putere-Opoziție, toată clasa politică este incapabilă și că nici un politician vizibil acum nu este mai breaz ca altul. Apele s-au tulburat – și, nici Opoziția, nici Puterea, nu au a se bucura de faptul că sunt băgate în aceeași oală: Opoziția nu este văzută ca alternativă, Puterii nu i se mulțumește pentru că “a scos țara din criză”. În asemenea ape politice tulburi, nimeni în afară de Traian Băsescu nu are abilitatea de a pescui. Sigur, nu va prinde ditamai balena, însă spre deosebire de ceilalți politicieni, el știe să profite de orice context politic pentru a-și realiza, fie și parțial, obiectivele. Pentru că, din punct de vedere constituțional, declanșarea și soluționarea unei eventuale “crize” politice dorite de Opoziție, oferă Președintelui niște arme pe care el nu este nebun să le foloseasca împotriva lui însusi și, mai ales, în favoarea așa-zisei Opoziții.

POSIBILITĂȚI POLITICE PENTRU 2012: prin manifestațiile de stradă de până acum, atât Puterea cât și Opoziția (partea vizibilă prin mass media) au ajuns să fie puse în aceeași oală. Între timp s-au aruncat pe piață scenarii: Albă-ca-Zăpada, Mișcarea populară, Alianța dintre PDL și PSD cu un Adrian Năstase – tot mai curat din punct de vedere al justiției -, aflat la cârma PSD și viitor prim-ministru. Între timp se coagulează ca partid Noua Republică (cu oameni noi – exact ceea ce cere mai nou strada); s-a coagulat ca partid Noua Dreaptă și Partidul Dan Diaconescu în Direct. UNPR va fi privit exact ca și USL, PDL, UDMR – aceiasi oameni. Noua Republică, am mai scris și argumentat acest lucru, poate să mobilizeze până la 15% dintre cei care au drept de vot – oameni care știu și apreciază valoarea muncii, știu ce piedici în taxe și impozite are munca reală prin care sunt mituiți asistații/votacii social, vor soluții și nu au mai participat la un exercițiu electoral, măcar de scârbă, de cel puțin o sesiune. Noua Dreaptă și DDD își canibalizează reciproc electoratul (amândouă partidele sunt, ca mentalitate/mod de percepție a realității de către propriii susținători, partide bolșevice, partide pentru debusolați social). În plus, mănâncă din electoratul PSD. UNPR mănâncă și el din electoratul PSD. PNL și PDL pot pierde din electorat doar în favoarea unei Mișcări Populare (dacă se va arăta la orizont), sau în fața Noii Republici. În cazul în care aceasta (NR) devine din ce în ce mai coerentă și cu șanse de câștig – atunci electoratul dezamăgit atât de către PDL, cât mai ales de către PNL, va vota cu NR. Urban, PNL stă încă bine – are un nucleu de minim 7-8 procente (vorbesc de nivelul cel mai de jos), maxim de 22% („valoarea” în sondaje – chiar dacă sunt convins că este exagerată cu măcar 2 procente, o las așa, ca ei – a lui Crin Antonescu) decis să moară pe punte ca să mă exprim așa. PDL va încerca să disloce electoratul rural (bătălia o va da atât cu PSD, cât și cu „aliatul” UNPR). Și PDL aliniază un nucleu dur, decis să moară pe punte, de minim 7-8 procente, maxim 18% („valoarea” actuală în sondaje a lui Traian Băsescu – și pe aceasta o las așa, chiar dacă este minimizată cu măcar 2 procente), atâta vreme cât PDL merge pe mâna acestuia. Aceste nuclee dure (vorbesc despre alegători) au nostalgia Alianței D.A. – din păcate, dorința lor nu cred că se va materializa datorită poziției ireconciliabile, până la ura irațională împotriva lui Traian Băsescu pe care o au actualii lideri ai PNL. De aceea, din punct de vedere politic, PDL pare că va fi obligat să negocieze cu PSD (există rădăcini și afaceri comune). În lipsă de alternativă, electoratul PDL dezamăgit de o asemenea alianță nu va vota – că nu va vota cu PNL ca alternativă, nu cu un PNL aflat în componența actuală de lideri. De aceea se va încerca (măcar merită) să i se dea o soluție – aștept să văd evoluția NR și dacă va fi capabilă să participe la scrutinul electoral, sau aștept să văd cum va vrea să arate Mișcarea Populară, dacă se va naște.
Acum toată lumea este convinsă că vremea „răului mai mic” la scrutinul electoral a trecut. Eu nu aș fi așa de convins.
Putem să ne trezim, conform scenariilor vehiculate (dar numai post-electoral), cu o alianță PDL-PSD. Să ne trezim cu o alianță electorală NR + MP (cu Monica Macovei, să zicem, lider MP – deși nu o văd hotărâtă să consume atâta energie într-un domeniu care cred că îi este total străin – ca politician într-o formațiune pe care să o patroneze), sau cu o alianță PDL-PNL, cu sacrificarea lui Crin Antonescu, ca „rău mai mic”, luptând cu un PSD, aflat în război cu UNPR. Post-electoral, noua Alinață D.A. s-ar putea alia cu NR. Acest PDL-PNL (cu scoaterea din prim plan a figurilor cunoscute) ar avea, la prima vedere, o șansă de până în 30-34%, poate și mai mult pe valul de entuziasm al „dezamăgiților” care oricum nu ar dori sa vada PSD la guvernare – numai că este cea mai improbabilă alianță (totul depinde de banii pe care sponsorii vor să-i mai alinieze în dreptul partidelor ca miză la viitorul scrutin). Deocamdată atât – deocamdată s-au mutat niște piese (unele stupid de grele, sacrificate în mod inutil) pe tabla politică. Mai avem până vom putea ști cu adevărat fiecare pe ce se bazează – vorba celor din Poiana lui Iocan.
PS: Zice @zigzag: „am auzit la tv azi noapte și am găsit și scris că un grup de intelectuali pregătește o nouă organizație. Nu se știe dacă va fi una politică”.
Dacă urmăriti materialul (pe legatura dată) veți găsi acolo o fotografie. Bun, băiatul din din „chip” este chiar acela cu replica dintr-o reclamă comercială cu “ăla mic cu respirația grea, era tac’su, bă”. Este un băiat cu tot felul de replici în favoarea proiectului de exploatare a aurului din Apuseni de către Roșia Montană Gold Corporation. Asata dacă între timp nu s-or fi certat. Și-atunci devine din ce în ce mai clar că vor apare tot felul de „mișcări” afiliate/afiliabile zonelor cu mulți bani și extrem de multe interese. Căci suntem în anul 2012 și aceasta are să ne ocupe o mare parte din timp.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Anticipăpate (în ritmul acesta chiar că are să vie “Nemțeanu’, că e băiat deștept, vobește frumos”)

  1. zigzag zice:

    ti am trimis email :).ps: declaratie voronin : „salut miscarile de strada din Romania!acest presedinte trebuie sa plece „. s au inscris pe fata si kondyakovii 🙂 –

  2. Ion Negoiaş zice:

    Noua republica nu este decat numele blogului tau: sare in ochi.

    • Sare'n Ochi zice:

      😀 „nu este decat numele” – asta este expresie de Ploiesti iar tu te pitesti in Brasov.
      „decat” ca Sare’n Ochi are dublu sens – spalatilor pe creier le provoaca usturimi in ochi, celor cu mintea destupat li se pare evident ceea ce citesc/vad.
      sper ca Noua Republica sa sara-n ochi.

  3. Bască ilie zice:

    Oameni buni!
    1. USL-iștii nu vor alegeri anticipate la parlamentare, ei știu foarte bine că n-au cum să ajungă la ele în scurt timp , ci doar vor să aibă ce să strige, ca să-i dea populimii impresia de victorie imediată, dar mobilizarea arzătoare e împotriva lui Băsescu.

    2. Noua Republică a cerut să se țină cont de rezultatele referendumului 2009 în preziua asumării răspunderii guvernului pe proiectul legii comasării alegerilor. În același comunicat, NR i-a reproșat guvernului abandonarea regionalizării, asumarea și comasarea.
    *
    “Propunerea Executivului nu este insotita de un proiect de reorganizare teritoriala, menit sa diminueze cheltuielile de functionare ale statului prin reducerea numarului de unitati administrative. Ca atare, puterea si reteaua clientelara a baronilor locali vor ramane intacte. De asemenea, hotararea Guvernului nu tine cont de rezultatele referendumului din 2009, cand o majoritate covasitoare a cetatenilor Romaniei a votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300 si eliminarea uneia dintre cele doua camere ale legislativului.”
    *
    Indiferent cum era îmbrăcată și ce pantofi si-a asortat cu poșeta, nesuferita aia de Elena Udrea a spus un mare adevăr: cu alegerile locale la termen, adio activitate parlamentară! Toți se vor mobiliza care-ncotro, vine din nou vacanța parlamentară și iarăși circul alegerilor din toamnă.
    Tot cu alegeri la termen, eu mai adaug, adio regionalizare! (înainte de locale n-au timp, după ele n-are rost).
    Tot cu alegeri la termen, adio rezultate referendum și adio chiar… mai puțin decât atât!
    Cu solicitări sau ipoteze care se bat cap în cap, din start, nu se poate ajunge la o formulare coerentă și nici la un rezultat corect, util.

    http://www.ziare.com/politica/comasare-alegeri/noua-republica-respinge-comasarea-alegerilor-si-asumarea-raspunderii-1140870
    3. Repet ce-am mai zis: suspendarea Președintelui poate fi oprită de CCR, dar numai dacă la deliberare se formează o majoritate de minim 5 judecători care vor constata neconstituționalitatea hotărârii de suspendare; scorul poate fi și de 5 la 4, dar contează pentru cine, adică pe ce limbă se motivează decizia.

    • Bască ilie zice:

      La pct. 3 vizez perioada post-alegeri parlamentare. Înaintea lor, uselistii vor demisia și anticipate prezidențiale (nu mai are Crin răbdare), nu suspendare. (nici pentru asta n-ar avea timp)

      • Sare'n Ochi zice:

        poa’ sa viseze Crinela la demisie pana se va trezi…

        • Bască ilie zice:

          Nici nu mă gândesc să fie altfel. Asta ne-ar mai lipsi; ar dispărea obiectul muncii în multe alte domenii.
          Mai am o remarcă importantă: dacă se va bate-n cuie comasarea, nu susțin mai sus că prin asta s-ar rezolva automat problemele solicitate, amintite; nici vorbă, dar mai rămân niște șanse în picioare, ceea ce înseamnă mai mult decât nimicul de a spune adio din start.

          • filadel zice:

            Am înțeles în sfîrșit un motiv pentru care puterea vrea comasarea iar opoziția nu. Va fi totul sau nimic.

            • Bască ilie zice:

              Salut, Filadel!
              Mai sunt și alte derivate, din cele principale, mai sunt și alte rateuri posibile pentru optimiști (300 parlamentai doar prin lege sau VU), mai sunt alte repercusiuni și legături.

    • Sare'n Ochi zice:

      stim ca tinta este Traian Basescu. am mai scris despre asta. USLinosii stiu ca nu mai au cum sa castige majoritatea parlamentara si, in consecinta, Traian Basescu nu le va numi un premier. de aceea se agita.

      • Bască ilie zice:

        Da, de asta se agită, dar asta nu înseamnă că n-au și alte soluții de încercare sau chiar de reușită. Nu sub acest aspect am (re)semnalat bătăile de cap în cap.

  4. Ca majoritatea celor aflati in strada acuza o dictatura inchipuita. Este poate cea mai stridenta exagerare a mesajelor din Piata Universitati. Ca e o mare diferenta intre ce-i in strada si ce se vede la televiziunile de stiri, care manipuleaza prin imagini in asa fel incat lasa impresia unor stadioane care au umplut strazile. Ca aceste proteste sunt organizate politic, cel putin incepand cu cele de duminica, 15 ianuarie, si ca e greu de evaluat cati protestatari neafiliati vin din convingere. Ca mesajele de pe Facebook sunt propagate in special de liberali. Ca presa internationala a incadrat protestul incandrandu-l in stereotip-ul revoltelor generate de criza economica desi in Romania protestul are o puternica motivare politica.
    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11283116-nu-prea-zice-despre-aceste-proteste.htm

  5. NoKioara zice:

    Papagali de Cluj – baiatul acesta, Chira, este un bun chirurg cardiolog pentru copii, la ce i-o fi trebuit sa se manjeasca cu politica?
    Revendicările USLinoase au fost citite in CL Cluj de consilierul PNL Manuel Chira:
    1. Demisia preşedintelui Traian Băsescu
    2. Demisia Guvernului
    3. Anularea proiectului de lege privind alegerile comasate
    4. Reformarea sistemului public de Sănătate în conformitate cu principiile justiţiei sociale şi echităţii
    5. Anularea contractului de la Roşia Montană şi includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO
    6. Alocarea a minim 6% din PIB pentru Educaţie şi reforma Învăţământului prin participarea şi consultarea directă a studenţilor şi elevilor
    6.a Adoptarea statutului studentului de către Ministerul Educaţiei
    6.b Transparenţă decizională prin publicarea integrală a stenogramelor procesului administrativ în universităţi şi licee
    7. Renegocierea contractelor cu privire la resursele energetice şi de materii prime de interes naţional
    8. Reforma clasei politice
    8.a Adoptarea unei legi a ”demiterii automate”: Fiecare partid este obligat să prezinte proiectul politic la alegeri şi o dată limită la care va fi realizat. La data limită se adaugă două luni de graţie. Dacă, după acest termen, proiectul politic nu este realizat, cei responsabili vor fi demişi automat
    8.b Limitarea drastică a ordonanţelor de urgenţă pe legile cadru şi interzicerea asumării răspunderii guvernamentale
    8.c Două mandate, maxim, pentru fiecare parlamentar
    8.d Interzicerea traseismului politic în timpul exercitării mandatului şi în cadrul campaniei electorale
    8.e Amendarea absentismului parlamentar şi a votului la ”două mâini” (zece absenţe într-o sesiune parlamentară = pierderea mandatului, un flagrant de vot dublu = pierderea mandatului)
    8.f Anularea legii care permite angajarea rudelor de gradul 1,2 şi 3 de către parlamentari în birourile parlamentare
    9. Reforma administrativă
    9.a Crearea unor cadre democratice participative care să permită consultarea cetăţenilor în afara ciclului electoral (exemple: bugete participative în cartiere, comisii de dialog social, referendumuri locale, inclusiv prin mijloace electronice)
    9.b Acordarea fondurilor publice prin transparenţă totală şi consultarea societăţii civile, nu pe criterii politico-clientelare.
    10. Renegocierea acordurilor cu FMI şi Banca Mondială. Datoria externă uriaşă pe care şi-a asumat-o actualul guvern este sursa îndatorării şi sărăcirii României pe termen lung, în condiţiile în care populaţia trebuie să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor măsuri de austeritate
    11. Majorarea salariilor şi pensiilor printr-o distribuire mai echitabilă a bugetului public (de la Interne la Educaţie, de la Servicii de Informaţii la Sănătate, de la Apărare la Cultură). Aproximativ 40% din cheltuielile totale de personal cu angajaţii din sectorul public merg la Interne, Apărare şi Servicii de Informaţii
    12. Criterii transparente de acordare a fondurilor pentru proiecte culturale atât pentru instituţii publice, cât şi pentru sectorul cultural independent
    13. Reforma în Agricultură
    13.a Crearea unor pieţe de desfacere exclusiv pentru producătorii autohtoni mici şi mijlocii
    13.b Deblocarea fondurilor pentru dezvoltare rurală şi pentru instalarea tinerilor fermieri şi a fermelor de semisubzistenţă şi subzistenţă
    13.c Acordarea subvenţiilor pentru Agricultură proporţional cu numărul de oameni activi în exploataţiile agricole
    13.d Etichetarea produselor modificate genetic comercializate pe piaţa românească şi interzicerea cultivării organismelor modificate genetic în România
    14. Crearea unui cadru legal viabil pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate şi asigurarea unui trai decent
    15. Încurajarea multiculturalismului şi sancţionarea drastică a rasismului instituţionalizat

  6. theo- nona zice:

    liste pot face multzi,

    sä potzi sä le aplici, sä ai cu ce, cu cine.

    papagali, ce isi dau inportantzä.

  7. Yeba zice:

    Nu-s revendicari, ăsta e tot programul de guvernare, pauărpointu.
    Am o pb cu pct 8e, fiindca e un atac direct si la Crin, dar si la Ponta, a fost citit de un liberal dizident?! Vorbea singur, n-a reactionat lumea?! In alta ordine de idei: Nu cumva pe langa Voronin s-ar bucura si bietul Medvedev/Putin sa plece Base. Eu sa fiu in locul lor m-as bucura, ba chiar mi-as face de lucru in acest sens.

    • Sare'n Ochi zice:

      😀 cred ca le-a scapat punctul 8e – era pauărpointu de data trecuta.
      baietii se fetele astea de stransura sunt foarte grabite sa se auda vorbind in lumina reflectoarelor si nu mai judeca – doar scot pe gura.

  8. mâine ies pe stradă și cer demisia primarului din Târgu Mureș (ceva pedelist, nu mai știu cum îl cheamă).
    o oră-ntreagă am mers ca bolundu’, până să găsesc un chioșc deschis, să-mi iau o bere.
    alegeri locale anticipate!
    forța FCM!

  9. Culai zice:

    Excelent Articol!
    Păcat: unele commenturi apar ca de aflare în treabă… Nu dau nume, fiindcă nu doresc să fiu privit chiorîş (nomina odiosa).
    Cu excepţia poate a primei seri, poate şi-a doua, restul – numai şi numai mişcări revedicative de coloratură partidopolitică. Iar pepartipopicliticieni în tur îi doare de necazul oamenilor. Diferenţi la ciolaniadă. Indiferenţi, ca în absolut toţi aceşti ani – de cînd s-au semper re-format şi înciupercit -, la Neam şi Ţară. În plus, cu invectiva „javră ordinară”, au intrat cu marş în colimatorul oengeurilor de tip cuţu-cuţu, din care face parte şi-un mare pipălist napocan. Fost consumator de fete şi de sîmburi de soreancă. Acum, i-au rămas doar amintirile. Frumoase, ce-i dreptu’!
    Cel mai haios: mobailul cu închiderea crîşmelor din calea traseiştilor, practicată peste tot unde lasă dîre protestuirile!… Una-două, pe-aproape de „oara permisă”, apare intempestiv afişat „Inventar” şi eşti măturat cu tot cu bacşiş afară, ca pe-o javră ordinară.
    Că, dacă mîrloprotestatarul „voieşte”, ori vine gata afumat, ori cu combustibilu’la el, ori vine ambulantul de… rahat după, dar la suprapreţ, că ni-s în criză. Mai exist-o posibilitate, dar aia-i a uslaşilor şi sutaşilor subt „acoperire”…
    S-or linişti (şi) ei şi-or bate din buze, precum noi de-o viaţă, pînă la termenele de alegeri ce tot ei şi le-au prolongat, crezînd că vor fi veşnici… Dar o făcură pentru „opoziţia” de-atunci… Asta, da, ironie (aironie?) a sorţilor politici în cap bătuţi!
    DAR, NOI, CE VINĂ AVEM?…
    Deh, proştii mulţi, multe rabdă… C-aşa-i de cînd politika face kk prin lume. Nici grecii (Anticii, ai idiotermenului inventatori) n-au fost mai fericiţi. Numai, că blestemul atrido-labdacid s-a extins peste toată europa „acoperită” de taurul (de) Zeus… Ca să puiască, în timpi, prin toată lumea.

    • Bască ilie zice:

      De ce nu dai nume?
      Sunt curios din fire și mi se pare normal să știu dacă m-ai inclus în listă. Dacă da, poate reușim să cădem de acord sau să ne asigurăm reciproc măcar de interpretarea corectă a comentariilor noastre. Poate aflăm cine se află în treabă. Ce zici?

      • Culai zice:

        Sară Bună, Domnule Ilie!
        De sunteţi cu Adevărat şi Bască, ori doar o altă formă de „băşcălie”, vă răspund cu bucurie: d-voastră vă situaţi la moderaţi, mai ales că sunteţi nou apărut pe acest blog, iar eu nu-s de tot vechi.
        Dar, am ajuns să pic la un armistiţiu cu Gazda, deşi sunt total apolitic şi în absolut sceptic. Domnia-Sa a avut bunătatea să-mi posteze un „portret Mihai”, fost rege, fost de toate, dar cel mai puţin şef de stat. Atunci comentariile au explodat. Noroc cu Gazda, care m-a salvat de la linşaj ori de cămaşa de forţă ce mi-o serveau unii regaloişti (sic!).
        La etatea mea, nu-mi po permite a mă juca cu vorbele, nici pe-atît Cuvîntul.
        Mi-e greu să tot zic, dar spun: spre a mă şti mai bine, e musai să accesaţi atît „Vineri, ca Post” (ori pe diminutivul meu, „Culai”, stg-sus), cît şi „Sălaşul meu”, un post anapodizat, dar foarte personal. De Acolo, încoace, vom mai putea comunica şi altfel.
        Mulţumesc de răbdare!

  10. theo- nona zice:

    la partidele usl-lui precis gäseai o bere.

  11. theo- nona zice:

    dece nu demisioneazä crin si pionta din parlament ????????????

  12. ribelalu zice:

    „Este cert că Opoziția are, în orașe și în București, grupuri de asalt mediatic care vor să dea impresia că țara e în flăcări. Însă astea au limita lor și ea deja a fost atinsă – chiar se întoarce împotriva întregii clase politice actuale, făcând loc unor “alternative”.”

    Ieri domnul Neamtu a sustinut la Pitesti conferinta „7 Pasi Pentru o Noua Republica”. Desi a fost invitata toata presa locala si conferinta a fost popularizata prin afise stradale, doar 4 publicatii sau siteuri de internet au popularizat evenimentul si niciun ziarist nu a fost prezent desi unii au confirmat participarea.
    La conferinta a participat si un fost taranist, om cu mai mare experienta politica decat noi, cei care pana acum am fost doar chibiti iar omul a spus (referitor la presa din Arges – asta apropo de articolele de ieri de pe blog):

    „Suntei naivi…pe-astia (ziaristii din Arges) pana nu ii platesti sa vorbeasca de tine, nu vor vorbi”:

    Sa nu uitam ca in Arges USL (in principal PSD) detine 95% din primarii + Consiliul judetean. Chiar si in conditiile astea au participat cateva zeci de persoane (intre 20 si 85 de ani)

    Oricum, toti cei care au participat au ramas placut impresionati (mai putin de neologismele si „englezismele” folosite de Mihail – aspect la care trebuie sa mai „lucreze”)

  13. crisuadi zice:

    Din titlu , asa cum l-ai scris , ar reiesi ca ti-ar parea rau sa vina Nemteanu si vad ca sustii miscarea Noua republica ?!
    ” în ritmul acesta chiar că are să vie “Nemțeanu’, că e băiat deștept, vobește frumos” ” Si daca vine , ce ? Chiar ca , acela , ar fi ca si v-am zis io ? Spalati-va cu el pe cap…gen. 🙂 Eu as fi scris : ” Anticipapate ( foarte bine , in ritmul…. „

    • Sare'n Ochi zice:

      😀 pune virgula unde trebuie si-ai sa vezi ca e cu bucurie: in ritmul acesta (trage aer in piept) chiar ca are sa vie. 😀 restul sunt citate dintr-o doamna in varsta – si sper ca nu se referea la „nemteanul” de Johannis, ci chiar la Mihail Neamtu. si-i buna sugestia ta cu „foarte bine”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.