Piesă despre spontaneitate în două scene

de Ștefan Ciocan
Ce legătură este între judecătoria din Gurahonţ, Elodia şi protestele declanşate de demisia doctorului “Calafat” (cum spunea un protestatar chemat spontan în Piaţa Universităţii)? Aparent nici una! Dar cum poporul roman este mereu surprinzător şi fascinant găseşte legături şi intercalări mai mult sau mai puţin logice şi acolo unde nu sunt. Ca de exemplu:

 • Scena 1 – Judecătoria Gurahonţ: Doi ţărani se judecau pentru o bucată de teren. Cu câteva zile înainte îşi aruncaseră vorbe grele, dar apoi fiecare a regretat ieşirea nervoasă. Totuşi, la insistenţele avocaţilor au ajuns în faţa judecătorului. Cauze multe la judecătoria din Gurahonţ. Avocaţi puţini… Cei doi apărători ai împricinaţilor din poveste s-au mai judecat şi în alte cazuri contrându-se puternic spre mulţumirea clienţilor… Judecătorul suspendă şedinţa pentru câteva minute… Împricinaţii îşi caută de lucru prin curtea judecătoriei şi încet, încet se apropie spre crâşma de peste drum. Cei doi avocaţi, adversari în sală, ajunseseră la crâșmă mai repede şi gustau deja dintr-un pahar de tărie oferit de unul dintre clienţi. “Mă Ioane!” – zice unul dintre împricinaţi – “Hai să ne împăcăm că uite ăştia s-or împăcat deja!”

Cam ca la Gurahonţ s-au petrecut lucrurile şi între Băsescu şi Arafat. Atâta doar că adevărații împricinaţii nu vor să se împace atât de uşor. Asta pentru că Arafat a fost doar un pretext, speculat de personaje care au interesul să arunce România în haos. Acest lucru s-a văzut încă din momentul în care, chiar şi cu proiectul Legii sănătăţii retras protestatarii continuau să-l susţină pe “Calafat” (mă rog, Arafat. Yasser Arafat conform Abramburicăi).

 • Scena 2 – Braşov, apoi o garsonieră din Bucureşti: O avocată din Braşov, Elodia Ghinescu, dispare spontan (că tot e la modă termenul). Autorităţile o caută şi nu reuşesc să o găsească. Principalul suspect, soţul avocatei este bănuit că ar fi omorât-o dar, în lipsa cadavrului, nu poate fi pus sub acuzare. Într-o garsonieră din Bucureşti începe o adevărată isterie naţională. Timp de multe luni românii au stat seară de seară cu sufletul la gură să afle ce se întâmplă cu cazul Elodia. Dan Diaconescu în Direct, proprietarul garsonierei tembelizatoare, a făcut o adevărată obsesie naţională din acest subiect.

Dacă femeia dispărută ar fi avut al nume, Maria sau Ana, nimeni nu ar fi vorbit mai mult de câteva zile despre dispariţia ei. De exemplu celebra Ana Bințințan mare afaceristă a începutului anilor ’90 în Cluj-Napoca, care a dispărut fără urme prin 1992 sau 93 și nici dracu’ n-a mai găsit-o, deși a dispărut cu o sumă imensă de bani pentru vremea aceea, n-a ținut prime-time-ul mass media (e drept, firavă pe atunci și-n plină epocă de inventare a subiectelor cu găini ce nasc spontan pui vii) mai mult de o săptămână. Dar Elodia, avea o rezonanţă care a transformat imediat numele în brand.
Scandalul declanşat acum câteva zile, care a cuprins întreaga ţară, a plecat de la o dezinformare 100 la sută. „Salvaţi SMURD!” Au strigat într-un glas protestatarii. Chiar dacă SMURD nu era în pericol. Această formă de manipulare, plus dovezile apărute ulterior, constituie dovezi că protestele nu au fost declanşate din senin. Că specialişti în manipularea maselor au lucrat şi au gândit fiecare amănunt. Dacă cineva spunea: „Salvaţi Ambulanţa!” Nimeni nu ar fi ieşit în stradă. Pentru că Ambulanţa este ceva banal, „salvarea” aia ruginită care face pană şi care scârţâie din toate încheieturile. (Sigur că nu mai e aşa, că s-au modernizat şi maşinile Ambulanţei. Dar tot banale rămân). Pe când SMURD e altceva. Sunt acele maşini roşii care se văd la televizor în fiecare ştire cu tamponări şi catastrofe. Sunt maşinile pe care acţionează paramedicii. Câţi dintre români ştiu ce este un paramedic? Mulţi cred că trebuie să fie mult mai tare decât un medic din moment ce are în faţă pefixul „para”.
Din piesa asta în două scene să înţeleagă cine ce poate. Dar sunt convins că nici cacealmaua SMURD şi nici împăcarea împricinaţilor nu au nimic de a face cu spontaneitatea.
Spontan în ticăloșenie, tembelism și lipsă de bun simț rămâne Radu Mazăre (și cei de-o țeapă teapă cu el):

Radu Mazăre, El Procuror Maximo: “Le atrag atenţia jandarmilor care i-au bătut pe protestatari. O să mă ocup personal de treaba asta, o să fac un demers în sensul ăsta, o să fac o anchetă în legătură cu cei care au bătut oameni nevinovaţi. Trupele de ordine vor răspunde în faţa legii. Să nu credeţi că regimul Băsescu va continua. Ştiu foarte bine că Traian v-a pus să îi luaţi la bătaie pe oameni că altfel vă dă afară. Nu vă gândiţi că treaba asta va merge la nesfârşit. O să vedeţi şi si o să suferiţi la fel şi voi. Oamenii au fost bătuţi în dube şi atunci când eram picaţi la pământ”.


Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Piesă despre spontaneitate în două scene

 1. Ion Iliescu le face instructia pe teren celor doi pontanaci Tonta si Antenescu, sa-i pregateasca pentru preluarea puterii. Ajung intr-un sat si Ilici le zice alora doi – ia mergeti faceti rost de ceva bautura, sa va vad. Nici o problema, zic cei doi. Si pleaca. Peste o ora vin amandoi fara nimic.
  – Si bautura, intreaba Ilici?
  – Sunt saraci, amarati, nu au nimic si zic ca nici postasu’ nu a mai trecut pe aici de vreo juma’ de an, mama ei de Putere!
  -Ehhhhhhh! zice Ilici. Tineret – tineret, haideti cu mine, sa va arat cum se face!
  Ajung ei la prima casa.
  – Sa traiesti, mai draga, ihim-ihim!, tataie – zice Ilici catre un mos
  – Sa traiti si voi.
  – Venim din partea Opozitiei sa va schimbam situatia, vad ca ai casa veche si mica ?
  – Vaiiii, ce veche este si ce mica… si se darama!… (zice mosu’).
  – Notati, mai draga, iham-iham! -: casa noua + 1 hectar pamant din partea noastra cand ajungem la putere!!… Sa inteleg ca si baba e batrana si nu mai e cum a fost ?
  – Vaiiii, asa este, e batrana, cicalitoare, ma si bate…
  – Noteati, mai draga, iham-iham! – sotie noua din partea noastra cand ajungem la putere!!
  Mosu’ plin de bucurie si recunostinta ii invita in casa pune pe masa de mancare, o sticla de vin si una de tuica. Au stat, au baut, s-au distrat, au injurat Puterea si la plecare se intoarce Ilici catre mos:
  – Tataie, iham-iham, mai draga! Pai sa inteleg ca si paULa o ai batrana iham-iham!, mai draga – si nefunctionala ?
  – Vaiiii, dragilor (lacrimand, spune mosul) si asta e adevarat…
  – Notati, mai draga – iham-iham!: o paula din partea noastra cand ajungem la putere!

 2. baricada zice:

  Super realizare!.. Mai ales cu argumentullegat de soluții… 100% veridic…

  • Sare'n Ochi zice:

   am vazut, am citit si am ajuns la concluzii ca si altii
   TINTA = Basescu – ca le trebuie om care sa le numeasca premierul nici un USLinos de bine nu mai crede ca va castiga 50+1% in Parlament
   iar la punctul be): Turambar il sfatoseste pe Ponta la moderatie, la pasi mici si chibzuiti in aprinderea focului rebeliunii stradale.
   ca norocul ca deja li se varsa in capa propriul hardau si sunt perceputi la fel – profitorii politicilor de cumetrie de pana acum.
   intrebarea este: vine Alba ca Zapada? se numeste ea „Calafat”? 😀

  • Sare'n Ochi zice:

   cine v-a atacat asa de ordinar pe Blogary si Bestiar?

 3. Sare'n Ochi zice:

  Raed Afarat a fost acuzat ca a facut parte din comisiile de licitatie formate la nivelul Ministerului Sanatatii pentru achizitionarea ambulantelor de la firma Deltamed SRL. In aceasta situatie, Raed Arafat ar fi putut fi incadrat la infractiunea de conflict de interese. Potrivit Codului Penal, prin conflict de interese se intelege “fapta unui functionar public care in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luara unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani”.
  http://www.stiridecluj.ro/social/arafat-agatat-cu-un-posibil-dosar-penal-fundatiile-medicului-faceau-afaceri-cu-deltamed-srl

 4. Sare'n Ochi zice:

  Deltamed SRL a donat inapoi de-a lungul anilor 2008-2011 sute de mii de euro fundatiilor patronate de medicul Raed Arafat!
  http://liviualexa.ro/2012/01/17/dna-are-de-lucru-dovada-ca-deltamed-srl-a-intors-bani-grei-fundatiilor-lui-arafat/

 5. Sare'n Ochi zice:

  Deltamed SRL a donat inapoi de-a lungul anilor 2008-2011 sute de mii de euro fundatiilor patronate de medicul Raed Arafat!
  http://liviualexa.ro/2012/01/17/dna-are-de-lucru-dovada-ca-deltamed-srl-a-intors-bani-grei-fundatiilor-lui-arafat/
  PS: acum eu am o mare problema. il stiu pe cel care a facut ancheta de pe stiri de cluj – este trompeta serviciilor (il stiu din 2002, stiu ce afirm).
  il stiu si pe al doilea – este cel care a vandut asta vara citynews, NCN samd lui Ioan Rus, Vasile Dancu, Arpad Paszkany (vedeti legatura PSD-UDMR?). Am vazut declaratiile de ieri – inclusiv ce zicea Boc ca el si Basescu au fost dezinformati cu privire la Raed 😀 Ma intreb: nu cumva au dublu-muscat-o? in sensul ca li s-au servit informatii, s-au inflamat, l-au alungat pe Raed, s-a intamplat ce s-a intamplat (si cu ajutorul de neprecupetit al serviciilor care stiu sa scoata galeriile in strada ca au treaba), l-au reprimit – si acum incepe campania in care ni se spune ca degeaba l-au reprimit, ca e la fel de manjit ca ei samd? Noroc, si zic ca pe asta tebuie insistat, ca TOTI POLITICIENII care s-au rotit pana acum la putere, cu mici exceptii, sunt perceputi la fel (vezi suturile in fundul lui Orban). si-atunci USLinoasa + Liviu Maior (SRI – fost Grupul de la Cluj ca si Vasile Dancu si Ioan Rus) + UDMR (mafia spitalelor) n-au sa culeaga roadele diversiunii. Eu in locul lui Basescu l-as demite pe Liviu Maior si as cere clar respectarea vointei poporului exprimate in 2009 – 300 de parlamentari, 1 camera!

  • cum se văd lucrurile de la mine:
   „unii” (nu știu cine; interfața sunt 3 televiziuni) au încercat să-l facă pe Arafat un Iohannis 2.0, adică să fie pentru mase un erou al luptei împotriva portocalismului, lider al mișcărilor de revoltă, iar pentru ei un tip care să încălzească locul cui trebuie (după care, evident, să-l arunce la gunoi).
   numai că Arafat (probabil și fiindcă avea avantajul de a cunoaște „precedentul” cu Iohannis, dar și mai probabil din alte cauze), n-a intrat în joc.

   poate că bat câmpii, dar mie îmi sunt clare câteva lucruri:
   1. televiziunile s-au străduit din răsputeri să scoată lumea în stradă, cineva a adus în stradă galeriile organizate ale unor cluburi de fotbal ș.a.m.d., dovezi că a fost o acțiune gestionată de cineva, nu una spontană – așadar, cineva (acei „unii”) conduce toate aceste manifestații.
   2. manifestanții nu au avut (nu li s-a pus) niciun lider, altul decât Arafat, pentru care să lupte și care să-i orienteze. asta înseamnă că acei „unii” fie nu știu că o mișcare de acest gen are nevoie de un lider (lucru total neverosimil), fie au încercat să impună un lider, dar nu au reușit, în acest caz fiind vorba de Arafat (Antonescu dormea, Ponta era la Monte Carlo, Iliescu s-a internat în spital ș.a.m.d., toți liderii opoziției ies din calcul; Arafat rămâne singura personalitate legată de aceste evenimente).

   în concluzie, eu sunt sigur că cineva a încercat să-l folosească pe Arafat pe post de Iohannis 2.0 și, cum Arafat nu i-a făcut jocurile, acum se răzbună.
   probabil că vom afla și că a finanțat mișcări teroriste, ori alte asemenea enormități.

  • Sare'n Ochi zice:

   dcnews sunt mancatori de rahat uslasi. cretinitatea lui Ponta a fost preluata de catre niste agitati socialisti care fac gargara pe acolo:
   Liderul grupului social democratilor europeni Hannes Swoboda din Parlamentul European si cel al liberalilor Guy Verhofstadt au spus astazi, in plenul de la Strasbourg, ca ceea ce se intampla in Romania este rezultatul masurilor de austeritate luate „pe spatele celor saraci” si au legat manifestatiile de strada de lipsa valorilor in multe state europene facand in special trimitere la Ungaria.
   http://www.hotnews.ro/stiri-international-11259068-protestele-din-romania-plenul-strasbourg-politia-domina-strazile-costurile-austeritatii-fac-spatele-celor-saraci.htm

   • ceaikovski zice:

    stiu cine e dcnews, poanta e ca ma intreb chiar nu exista nici un organism care sa sanctioneze asemenea mizerii, dezinformari?
    Pe ponta polipul extirpat, l-as fi arestat din aeroport pt tradare, dar sper sa-l catalogheze cum trebuie cei din UE.

    Nu stiu de ce am impresia din ce in ce mai accentuata, ca astia vor sane enerveze cu batul prin gard, ca sa iasa scandal mare in strada…

   • ceaikovski zice:

    Una e sa spui ce rahat a mancat Ponta acolo, si alta e sa anunti ca deja facuta sanctiunea. De fapt, in titlu anunta ca fiind deja data sanctiunea, iar apoi in text, ca VA FI data… Niste jeguri.

    • Sare'n Ochi zice:

     sa nu-mi zici ca nu-ti zice nimic numele de sobolan Sorin Rosca Stanescu.

    • Never More zice:

     Victor Ponta a facut aranjamente ca grupurile S&D şi ALDE (socialistii si liberalii) sa propuna astazi ca Romania sa fie subiect de dezbatere in Parlamentul European in cadrul rezolutiei privind Ungaria. O propunere care arata gandirea ingusta a unui politician prins intre pasiunea pentru viteza si cea pentru puterea absoluta. Sa fim seriosi, nu-i pasa de problemele reale ale romanilor. Situatia din Ungaria nu are nicio legatura cu cea din Romania. In Romania, oamenii isi exercita dreptul democratic de a protesta. Nemultumirile acumulate in perioada de austeritate sunt exprimate in strada si este un gest de inteles. Respectam demonstrantii pasnici, dar nu si pe cei care arunca cu pietre. Ponta a mintit la Parlamentul European si prin faptul ca USL nu ar fi implicata in organizarea unora din proteste. La Iasi, in Bucuresti, lideri locali ai PSD si PNL au scos oameni in strada si si-au asumat protestele, ca sa dau doar doua exemple. Oamenii care au iesit in strada din proprie initiativa au nemultumiri reale si concrete, legate de viata de zi cu zi. Ponta n-a facut decat sa aduca in Parlamentul European, contrar uzantelor, propriile frustari politice pentru a cere ajutor sa preia puterea. Nemultumirile oamenilor nu tin de agenda USL. Inteleg mesajul protestatarilor si ca un semnal ca s-au saturat de un anumit mod de a face politica.
     http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=899

  • bazel09 zice:

   Bine, linkul de pe WCnews, dar vreau să văd linkul de pe siteul parlamentului european, rezoluţia, decizia sau naiba ştie ce sa adoptat !
   Vorba lui Sare, băieţii de la Wcnews servesc mult rahat cu polonicul 😈

 6. Sare'n Ochi zice:

  😀 Brăftălene, mulţumim pentru trafic. dar inepţiile-mitocăniile tale nu ne intereseză.

 7. noradamian zice:

  Salut 🙂 Sare, mult n-a lipsit ca uselisti bazaţi asemeni lui luca, să-i facă statuie lui Kalafat ( că altfel nu-i pot spune)

 8. Culai zice:

  Politik(x2) de doi bani şi trei parale

  Toţi doresc „alternative” la schimbare-n România…
  Să acceadă la putere-s Hoţul, Curva, Mîrlănia
  şi Licheaua cea patentă ce ţi-arunc-un mizilic,
  să te cumpere cu votul şi-apoi nu-ţi mai dă nimic!
  Ba-ţi apucă, zărăfeşte, înapoi şi ce ţi-a dat
  şi te lasă ca un peşte aruncat în prund, uscat!

  L-au gazat pe Dej, Gheorghiu, că-a mătrăşit kominternii;
  l-au ucis pe Ceaşescu de Crăciun, în ţarcul iernii,
  ca să vină la putere tolomaci moscalizaţi
  care-n loc să ne salveze, ne-au adus privatizaţi,
  au distrus agricultura şi industrii necesarii
  şi-au trimis muncitorimea roabă-n vestice fruntarii.

  Au păstrat aice numai pe ai lor, cu ei de-o samă,
  să-şi împartă-ntre cimotii trupul Ţării-Noastre-Mamă !…
  Şi-au voit, pe Eminescu, să ni-L spurce tot în sînge,
  că Aşa doresc Tîlharii, iar Nu Neamul, ce-şi tot plînge,
  de un pol de ani mai bine fii şi fiice-nstrăinate
  în sclavia coanei MuUE şi-a altor lifte spurcate…

  Întrerup aici diatriba,
  să le pregătesc coliva…

 9. ribelalu zice:

  Proteste la Cluj-Napoca:
  Merem la miting sa-l dam jos pe Basescu?
  – Merem. Da cate grade is afara?
  – -7.
  – No lasa atunci ca nu-i om rau…

  • Culai zice:

   Hahaha… Cam la fel e mai peste tot.

   Numai aplaudacii partidelor mai ies, după ce semnează condica la filiale/sedii, dar cu schimbul, ca să deruteze fraierii…
   NU sunt pentru foşti, nici actuali – o apă puturoasă şi-un pămînt spurcat!
   Sunt contra Politicii de Exterminare, la care suntem supuşi cu voie de la Marile Putori în ezerciţ. Dacă aşa politikă au inventat grecii, mai bine lipsă!

   Am eu un (pre)sentiment că se poate şi fără politruci… Poate gîndim dimpreună şi la o Ţară Condusă de Oameni, nu de politruci, nici matracuci: cu mae, mai şi robărăi supuşi controlului Sfaturilor Locale de Înţelepţi.
   Aşa-i că nu le-ar conveni?

  • bazel09 zice:

   Păi vere, la noi temperatura e aşe şi-n case iar la administraţia locală avem o majoritate de 10 ciumată …şi îi doare-n paişpe că lumea suferă de frig. Închipuieţi, marea majoritate care nu-i permit chestii electrice în priză peste noapte, se rezesc cu ţurţuri în partea dorsală !

 10. Pingback: Bădia Ţiriac, ieşi tată zilnic la tembelizoare « MANGALIA – POLITICA între realitate şi ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.