La ce dosare profesioniste fac cei de la DNA, ar putea să le judece însuși Cătălin Voicu

Am să repet: adevărata Justiție se face discret, cu probe și rezultate concrete, nu cu contorsiuni mass media și dezvăluiri bubuitoare “pe surse” așa cum s-au obișnuit să facă procurorii noștri (telejustiția aduce prejudicii de imagine numai actului de justiție în final!). Dar ce să ne așteptăm la altceva de la niște băieței și fetițe școliți/școlate în stil sovietic că au dreptul forței de partea lor și pot “lega” pe cine doresc ei că nu au a da socoteală – apoi, după ce ouă câte un “dosar” se reped cotcodăcind să anunțe mass media, ca aceasta să incite opinia publică să facă judecată, linșaj de tip Silviu Brucan în Scânteia anilor 50…?! Forța dreptului este compromisă prin trâmbițarea “existenței indiciilor temeinice” prin intermediul mass media mai întâi și prin incitarea opiniei publice de a se transforma în complet de judecată: “nu l-au ridicat procurorii degeaba”, nu a probelor evidente și a unor dosare beton. Asta numai când este vorba despre mahări care s-au multimiliardarit din jefuirea sistematică a avuției naționale. Pentru o pâine, dosarul se face beton, ca la carte – la găinari procurorii noștri sunt ultraspecializați, iar judecătorii extrem de exigenți! Vorba aia, aș putea parafraza: zi-mi cu cine-ți faci bine meseria, ca să-ți zic ce ești…
Ultima figură, a ultimului dosar făcut parcă doar pentru a-i albi pe cei la care se face referire, este cea a invocării “subminării naționale”, când aceasta este pe cale să nici nu mai există în cărțulia lor de căpătâi, Codul Penal!? Să nu le spui: mergeți, bă/fă, stupizi și stupide, de vă spânzurați, faceți ceva util, nu ne mai cheltuiți degeaba banii!?
Nici n-au apucat câte unii să-și culeagă ca lumea laurii de cavaleri fără prihană ai anticorupție din tocatul și datul de șuturi în gura Măritului Diktator Traian Băsescu care s-a dezis/a defectat/ne-a trădat de așa-zisa luptă anticorupție atunci când și-a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea craniană (pardon, profesională) a unor procurori puși/plătiți să facă controlul de legalitate al societății – că aceștia și-au dat măsura incompetenței de care au fost blamați. S-a lansat pe piața mass media un dosar cu 39 de acuzați de subminarea economiei naționale în ceea ce privește gazul românesc – o bubă ce se coace de ani de zile. Și să vezi minune, numai bună să rămână poporul cu buza umflată și buzunarele jefuite: afirmă ministrul de Justiție Cătălin Predoiu că “Subminarea economiei naţionale nu mai există în Noul Cod Penal”. Iar avocatul Gheorghe Mateuț trage, sec, concluzia: “Ioan Niculae ar putea fi ACHITAT” (dacă ancheta nu va fi finalizată până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, atunci învinuiţii vor fi achitaţi. Şi dacă procurorii DIICOT vor finaliza ancheta, iar instanţele vor apuca să pronunţe o hotărâre de condamnare definitivă şi irevocabilă, mai există o cale de atac. „Se poate face contestaţie la executare, în baza articolului 461, litera b, bineînţeles dacă noul Cod Penal intră în vigoare în termen” – ceea ce înseamnă maxim până în iunie; ați văzut dosar de o asemenea amploare, cu borfași de high-life economic și politic judecat în jumătate de an?). Să fie primit – s-a creat premiza albirii de păcate a încă unui lot din cumătrocrații cu care ne-a procopsit Ion Ilici Iliescu (jefuitorii de 22 de ani ai avuției naționale) – DNA albește mai ceva ca Perlanul!
Și este de mirare? Procurorii noștri tot cu reflexul sovietic al “subminării economiei naționale” au rămas. De unde se vede cât îi duce capul… își fac prost meseria, fără flexibilitate în gândire de parca ar fi niște contabili ai “crimei” – apoi se scot din rahat arucându-l la presa și producând prejudicii de imagine de nerecuperat actului de Justiție. De aceea scapă pe bandă rulantă numai adevărații hoți și profitori ai sistemului, din incompetența acestui gen de procuror care își justifică activitatea prin intermediul mass media și nu a dosarelor beton rezolvate. Vorba lui @Zig-Zag pe forumul blogului Politeia: la ce dosare profesioniste fac cei de la DNA, ar putea să le judece însuși Cătălin Voicu.
Abia aștept materiale “analitice” de la proorocii anti-corupție cum că Băsescu a făcut din nou pact cu corupția și l-a târât pe acest drum și pe Cătălin Predoiu, cu declarațiile sale despre noul Cod Penal. Că doar nu au să înceapă să-i acuze pe procurori fie că sunt prost pregătiți profesional, fie că sunt direct interesați să-i facă scăpați pe unii, pe alții?! Mă rog, acum că este vacant postul/rolul de Mătușă Tamara în vizorul așa-zisei Justiții române, ar putea încerca procurorii DNA să-l înrudească pe Ion Niculae cu această doamnă. Sau măcar să-i găsească niște termopane ceva, să-l țină în șahul anchetei/judecății măcar până intră în vigoare noul Cod Penal. Să fie spălarea de imagine făcută ca lumea, nu în dorul lelii precum ancheta penală.
Mă rog, încerc să-i înțeleg și pe bieții procurori: cum erau ei să facă un dosar beton împotriva colegilor cu petlițe albastre care au moștenit România după Decembrie 1989?
Dubiile mele cu privire la onestitatea acțiunii procurorilor:

 • Deoarece au sărit cu ancheta în mass media, în loc să o definitiveze (și numai după ce s-a vehiculat informația că Ioan Niculae a sponsorizat campania lui Mircea Geoană și acesta a fost mătrășit de propriul partid), îmi sugerează faptul că procurorii s-au asigurat că infracțiunea pe care au aruncat-o pe piață va dispare din Codul Penal. Și-au dat-o la morsecatul târgului doar pentru a întreține iluzia luptei anti-corupție. Ca parte din circ, au și politicienii ce să-și reproșeze între două sarmale și un vin roșu băut cu ocazia Sfântului Ion. Între timp, devine și fostul ofițer de securitate externă mai dezlegat (pardon, mai inteligent) la pungă și cotizează unde trebuie la viitoarea campanie electorală. În orice caz, nu știu cine l-a sfătuit pe Traian Băsescu să o numească pe Kovesi ca procuror general, atâta vreme cât tătânele acesteia a fost (și mai este) în relații extrem de cordiale cu anturajul lui Ion Iliescu. Singurul câștigător al mandatului ex-handbalistei ca procuror-șef general este exact cârpa kaghebistă care și-a rezolvat problemele cu dosarele mineriadelor, revoluției, petrolului de pe Clisură, al Eternei și Fascinantei Românii șamd.
 • Cârdășie până la nivele înalte:
  Niculae: Bă, ce facem cu proiectul ăsta cu silozurile?
  Angajat: Nu știți ca nu ni l-a aprobat?
  Niculae: De ce?
  Angajat: Iar au vrut bani puțini și iar am…
  Niculae: Și?
  Angajat: S-a dat până la 37 de puncte și noi am avut 32. A facut o contestație, ăsta… Călin.
  Niculae: Și cine trebuie s-o aprobe?
  Angajat: Nu știu exact… Ieri…
  Niculae: De la Ministerul Agriculturii? Cine?
  Angajat: Cei care fac punctajul.
  Niculae: Păi să-mi spună cine. Vorbesc cu secretarul de stat.
  Angajat: Da, da, da. Îi spun.
  Niculae: Dar repede să-mi spună și… (Hotnews)
 • Nu mă miră faptul că s-a bătut tare toba să fugă șerpii prin tufișuri! Potrivit publicatiei Puterea Adriean Videanu si Ioan Niculae au fost parteneri de afaceri si au detinut cate 20% din actiunile companiei Equity Invest SA. Un alt aspect deosebit de important în economia cazului este acela că Ioan Niculae și Adriean Videanu au fost asociați, la un moment dat, fiecare cu 20% din acțiuni, în firma Equity Invest SA. Firma este deținută acum de liderul PDL împreună cu patronul firmei de construcții Bog’Art, Raul Doicescu, Sida Ionescu (mama lui Bogdan Ionescu, iubitul Elenei Băsescu, și soția lui Gheorghe „Bebe” Ionescu, fost șel al FPS și prieten bun al lui Videanu), cu Gabriel Gheorghe și Tiberiu-Bică Postelnicu, nepotul fostului ministru de interne Tudor Postelnicu. Ce este strigător la cer este faptul că Ioan Niculae a primit gaz ieftin deși nu avea voie, deoarece avea datorii la stat: “Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie, precum şi menţinerea facilităţilor acordate societății, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”, se aarată într-un comunicat al DIICOT.

 

 • Despre profilul lui Ioan Niculae și țncrengaturile sale economice, vă recomand să citiți și materialul Nu ne-am vândut țara, am dat-o gratis – cu toate materialele adiacente. Sunt convins că majoritatea cititorilor îi cam știu matrapazlâcurile, dar e bine ca acestea să fie rememorate – să nu se uite ce jaf cumplit a suferit economia românească, mai ales sub guvernarea lui Însuși El Premierul Adrian Năstase. În plus, Ioan Niculae era un pericol pentru așa-zisa siguranță a statului român și (sau, mai ales) la data la care scriam eu materialul (adică în 8 ianuarie 2011). Totuși, nimeni nu a sărit cu auto-sesizarea ca organ abilitat al statului – riscau să ancheteze înainte ca să se prescrie fapta. Deh, era așa o liniște încât toți auzeau doar cum îi mănâncă-n fund de grija consumatorilor casnici.

Și de ce sunt supărat? Sunt supărat că vor scăpa, albiți fiind de către așa-zisa noastră justiție, niște indivizi care ne-au buzunărit temeinic în ultimii 22 de ani numai pentru că au făcut parte din poporul “ales” al lui Ion Ilici Iliescu, cel al cumătrocraților de partid și de stat. Partidul Comunist Român și brațul său înarmat: Securitatea (de toate felurile). Au dus-o minunat pe vremea lui nea’ Ceașcă, o duc excelent acum:

 • Cateva randuri, doar ca sa intelegeti cum e cu “subminarea economiei nationale”: Buba s-a spart acum doar din cauza secetei prelungite, care a redus productia de energie hidro si a impus pornirea/incarcarea unor grupuri energetice functionand pe gaze naturale. In aceste conditii, Dispecerul Energetic National a constatat ca aceste grupuri nu pot fi pornite/incarcate din cauza lipsei gazelor, colapsul sistemului energetic devenind o amenintare reala. Altfel, toata lumea, de la cei din minister pana la presedinte cunosteau foarte exact situatia, decidentii intervenind deschis in favoarea livrarii de gaze sau energie electrica ieftina (cazul Mittal-Galati). Se intampla asta pt. ca celebrii “investitori” (indeobste fosti ofiteri de securitate) care au preluat fabrici/combinate ceausiste, in loc sa faca investitii pt. eficientizare (reducerea consumului de energie sau materii prime), continua sa fie competitivi pe piata externa doar prin pretul scazut platit pt. energie (gaze, petrol, energie electrica). In plus la ce am spus mai sus, in conditii de seceta prelungita exista riscul ca grupurile nucleare (Cernavoda) sa nu mai poata fi racite, adica sa fie oprite (1400 MW). In aceste conditii, consumul de energie nu poate fi acoperit decat prin functionarea la nominal a grupurilor pe hidrocarburi (gaze+pacura), cu completare cu import de energie. Adica nu e gluma, chiar e groasa.
 • Scandalul din zilele acestea cu gazul ieftin primit de Interagro pe baza relaţiilor sale speciale cu statul e încă un exemplu din binecunoscuta serie a băieţilor deştepţi. Din cele două dosare în care este implicat Interagro şi preşedintele său Ioan Niculae şi vehiculate în presă reiese că 1) grupul Interagro beneficia de condiţii preferenţiale faţă de concurenţii săi, şi 2) pentru a-şi asigura aceste condiţii preferenţiale, se pare că dl. Niculae ar fi sponsorizat campania electorală a lui Mircea Geoană cerând în schimb dreptul de a “avea un cuvânt de spus” în numirea Ministrului Economiei şi a şefilor Romgaz şi Transgaz. Din acelaşi dosar de presă reiese că, pe lângă beneficiile acordate prin legile speciale, Interagro a beneficiat şi de discounturi suplimentare, plus posibilitatea de a plăti cu intârziere, avantaje pe care ceilalţi mari consumatori ca Azomureş nu le-au avut. Statul a fost păgubit ca atare cu 126 milioane de dolari. Dosarul nu priveşte însă toată paguba făcută statului şi nouă cu legea în mână, ci doar o mică parte din ea. Mai precis, după 2009 marii consumatori de gaz au beneficiat de legi speciale (mai întâi o ordonanţă de urgenţă, apoi o lege prin Parlament) prin care timp de 18 luni au avut acces la gaz de preţ intern, spre deosebire de restul lumii, inclusiv populaţia (scoasă mereu în faţă când e vorba de justificarea subvenţiilor de preţ) care primea gaz la preţuri mai mari. Pe scurt, situaţia stă cam aşa: Romania produce intern cam 60–70% din gazul pe care îl consumă. Pe cel intern ni-l dăm mai ieftin (cam cu 40%) decât pe cel pe care îl luăm de la ruşi, cu pretextul că vrem să ajutăm consumatorii săraci, dar de fapt ca să sprijinim nişte firme cu condiţii preferenţiale şi care n-ar supravieţui dacă ar plăti gazul cât face. Astfel, statul a creat un coş fictiv prin care amestecă cele două surse de gaze, ca să ţină preţul mediu ponderat mai jos, ceea ce dă bine la popor în anii electorali. De regulă, acest lucru se întâmplă pe spinarea producătorilor de gaze autohtoni: după calculele Băncii Mondiale, discountul teoretic e de 7 miliarde RON pe an, adică nişte bani în plus pe care i-ar putea obţine producătorii interni de gaz Petrom şi Romgaz dacă ar vinde la acelaşi preţ la care ne vând nouă ruşii. Dacă Petrom a mai reuşit de-a lungul timpului să scoată din coş o parte din gazul pe care îl produce, pare că Romgaz n-are nici o problemă cu banii pe care îi pierde. Micul secret e însă că principalii beneficiari sunt de fapt tot nişte „băieţi deştepţi”. Ba chiar în ani de criză, când s-au rărit alte rente de la stat, aceşti băieţi deştepţi (cum ar fi companiile din industria chimică, ca Interagro şi Azomureş) nici nu mai cumpără la preţ de coş, ci direct la preţul mic de gaz intern. Inovaţia din 2009-2010 a fost faptul că de această data subvenţia dată lui Interagro & Co n-a mai fost suportată doar de Romgaz şi ceilalţi consumatori, ci şi de furnizorii de gaz la preţ reglementat, EON şi GDF. Pentru a ţine preţurile jos, ANRE nu a mai actualizat compoziţia coşului între 2009 şi 2011, parametrii de calcul fiind import 20%, la preţ de 290 USD/1000 m3 şi curs de schimb de 1 USD = 2,9 RON, iar preţul gazului intern era de cca. 160 USD/1000 m3. Deşi EON şi GDF sunt obligate să vândă în continuare la preţul de coş, în realitate Interagro, Azomureş şi ceilalţi au consumat o parte din gazul intern, inclusiv reducând disponibilul din depozite, iar condiţiile în care cumpără EON şi GDF s-au schimbat radical: prin primăvară, se importă cca. 40% din gaz, la preţ de aproape 400 USD, şi la un curs de 1 USD = 3,2 RON. Cei doi privaţi au fost forţaţi de stat să vândă în pierdere: numai în 2010, acesta a fost de 400 mil. RON. Practic, Interagro & Co au primit timp de 18 luni gaz mai ieftin, pe socoteala noastra, a companiei de stat Romgaz şi din buzunarul furnizorilor de gaz privaţi. Câştigul lui Interagro din acest preţ preferenţial fiind echivalentul a cca 40 USD pe gospodărie. Sigur, se poate spune că statul îşi poate face o politică din a sprijini anumite ramuri industriale, dar: 1) Cum şi cine decis care ramuri şi firme beneficiază de acest ajutor, şi cât suntem noi ceilalţi (firme, plătitori de taxe) de acord să subvenţionăm? Dacă tot suntem în UE şi nu mai putem da ajutoare de stat de capul nostru, când s-a obţinut acordul pentru Interagro (sau Mittal, ALRO şi Energy Holding în cazul Hidroelectrica)? 2) Este aceasta o politică industrială eficientă, când, după cum spunea directorul general Petrom, Mariana Gheorghe, „fabricile de îngrăşăminte folosesc anual 2.5 miliarde mc de gaze şi exportă 80% din producţie… este vorba de un export indirect de gaze ieftine”? Cine a făcut calculul cost-beneficiu? Nu ieşea ţara mai câştigată dacă exporta direct gaz la preţ bun, internaţional? 3) Cum se măsoară performanţa unui manager la Romgaz dacă i se cere să vândă la preţ reglementat, şi cum se aşteaptă Ministerul Economiei să schimbe ceva în performanţa companiei prin management privat dacă se vor da în continuare tot soiul de legi cu dedicaţie ca să câştige în continuare cine trebuie gaz ieftin? 4) Cum se aşteaptă statul să vândă pe bursă acţiuni la Romgaz şi la Petrom dacă îşi bate joc de preţul propriilor resurse şi de profiturile pe care le-ar putea câştiga din acestea? 5) E OK ca o companie de stat să-şi vândă produsele ieftin, fără licitaţie, sau ar trebui să reglementăm clar că şi la vînzare se aplică aceleaşi principii ca la achiziţii publice, adică reguli de competiţie deschisă? 6) De ce politica de sprijin a industriei de îngrăşăminte şi produse chimice nu este asumată transparent ci se menţine obscurul coş de gaze, pentru care vom primi amendă de la Comisia Europeană?

o    Doar cateva “ventuze” ale caracatitei.

 • Cine sunt persoanele cercetate şi care sunt acuzaţiile aduse lui Ioan Niculae. In afacerea InterAgro anchetatorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe foştii secretari de stat Darius Meşca, Tudor Şerban, Viorel Palaşcă, Victor Alesandru Dan – apropiat al lui Ioan Niculae -, din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi pe vicepreşedintele ANRE, Eugen Georgescu. Pentru complot şi subminarea economiei naţionale a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea – administrator la InterAgro şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palaşcă – secretar de stat pentru politica industrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meşca – secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Şerban – secretar de stat pentru energie şi resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănăţeanu – director general adjunct al Direcţiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu – vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, este pus sub urmărire penală şi Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae şi administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a deţinut funcţia de secretar de stat în 2005 în MECMA. Toata lista apostolilor gazului si energiei o puteti citi pe Mediafax.
 • Ioan Niculae şi soarta securistului român. Aşa o bulversare în rândurile mafiei energiei nu s-a produs niciodată în România postdecembristă. Pedelişti, penelişti, udemerişti, voiculescieni, (poate) în curând pesedişti şi/sau securişti proveniţi de la Romgaz, ANRE, Ministerul Economiei sunt acuzaţi de “subminarea economiei naţionale”. Aşa ceva nu se poate! Îţi vine să te întrebi parafrazându-l pe Moromete: “Niculae, unde mergeţi voi, domnule, acuma?”. Chiar aşa, încotro se îndreaptă ţara asta dacă un bun securist ca Ioan Niculae nu mai poate face afaceri cu statul şi nu mai poate face avere prin mecanismul privatizării profiturilor şi redistribuirii egale a pierderilor? Pentru că Ioan Niculae este, fără îndoială, un bun securist, nu ca Vîntu şi Voiculescu. Nu şi-a făcut televiziuni “de ştiri”, ca să nu supere pe nimeni şi nici televiziunile de ştiri nu l-au supărat pe el. Nici măcar un singur jurnalist care se indignează la comandă pentru orice găinărie la televiziunile mogulilor nu a găsit interesant faptul că Ioan Niculae a primit vreme de atâţia ani gaz la preţuri preferenţiale (practic subvenţie mascată, plătită din bani publici aşa cum a sesizat DIICOT-ul). Nici cu politica nu s-a prea dat în vânt domnul Niculae, sau nu cine ştie ce. Există, ce-i drept un dosar la DNA pe numele său pentru că ar fi dat un million de euro la campania prezidenţială a lui Geoană, dar în fond, vorba mafiotului, nu era nimic personal, erau afaceri.Nu vroia omul decât să aibă un cuvânt de spus în numirea ministrului economiei şi al directorilor Romgaz şi Transgaz. Romania Libera
Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la La ce dosare profesioniste fac cei de la DNA, ar putea să le judece însuși Cătălin Voicu

 1. zigzag zice:

  salve! 🙂 suntem 100 la suta pe aceeasi lungime de unda: oricine are capul pe umeri realizeaza ca in mandatul actualului procuror general …nea ilici kagebelu si a rezolvat cu maxima „celeritate” toate problemele legate de revolutie si mineriade.parca si cand era Botos procuror general ilici tot mai avea morcovu infipt adanc in ranjetul lui pervers.

  • Sare'n Ochi zice:

   asa este. mie mi-au atras atentia toate scoaterile de sub jurisdictia procurorilor militari a marilor manevre iliesciene din anii 89-90. asta dupa ce un procuror militar i-a explicat ca faptele sale sunt imprescriptibile inca din anul 2005! stiu ca mi s-a relatat „la cald” discutia si lesinul carpei kaghebiste. de cand a venit la putere madam Codruta a inceput si spalarea cadavrului politic Iliescu.

 2. Să-i bage la puşcărie? Să-i bage, zic. Da’ întrebarea e: cine coane, cine? Ha?

 3. nelucraciun zice:

  Posibil ca unele dosare se vor redeschide peste ani, cand contrarevolutionarul sef nu va mai fi.
  Macar asa, de dragul adevarului istoric!

  • Sare'n Ochi zice:

   desi ar fi frumos, nu cred ca au sa fie procese dupa ce dispare Ilici. nici pe urmasii lui de drept nu-i va interesa sa se spuna adevarul. va fi treaba istoricilor sa gaseasca si sa rascoleasca arhivele. daca intre timp nu au fost falsificate.

 4. noradamian zice:

  Salut, salut! încă un crater plin cu mizerii, fiindcă de-acuma îl vede tot omul, nici nu se mai ostenesc să salveze aparenţele ( de fapt nu mai pot!). Şi atunci ce să facă kaghebeii lui ilici& şi cârpele lor mai noi? …sar să-l astupe! Să se salveze pe ei… 😦

  • Sare'n Ochi zice:

   salut Nora.
   😀 ce aparente sa mai salveze?
   este mai clara/evidenta ca oricand cat de transpartinica este mizeria pe care ne-o lasa mostenire „tatucul” Ilici: democratia originala a baietilor destepti cu petlite albastre.

 5. Bască ilie zice:

  Saluttare!
  Eu nu-s de acord- de data asta- cu criticarea Parchetului General sub aspectul trâmbițării cazului de subminare a economiei pe cale de dispariție din Codul penal. (merg ambele sensuri de dispariție : subminarea și economia 🙂 )
  Uitați când Laura Codruța Koveși și Daniel Morar au tras semnale de alarmă legate de noul Cod al indulgențelor manierate, inclusiv cu reduceri de pedepse și termene de prescripție.
  Căcălin Prăduitorul ar face bine să ne scutească de amenințările lui cu îndeplinirea marelui plan de adoptare a celor 4 coduri, la norma numerică , nicdecum calitativă. Fac ceva pe Codului lui penal! „Fack” Cod You! Are face bine să renunțe la căcăială măcar în ultimul ceas și să inițieze un proiect urgent de modificare/completare și sper ca Traian Băsescu să se opună intrării în vigoare a noului Cod penal dacă nu se vor opera modificările necesare. Nu merg spoielile ulterioare cu alte încadrări ale faptelor prin similitudini cum crede comerciantul Prăduitor de famiglie judiciară, fiindcă oricum operează art. 15 alin 2 din Constituție și se aplică pedeapsa cea mai favorabilă sau niciuna când infracțiunea după legea anterioară va fi dezincriminată.
  Eu aș felicita PG pentru că fructifică foarte bine ocazia de a-și face mai bine auzite semnalele ignorate anterior.

  • Sare'n Ochi zice:

   salut.
   la modul cum ati pus problema, sunt de acord si eu ca trebuia facuta galagie cu exemplul puturos pe masa pentru a se ajunge la situatia sa nu se mai ignore viciile legilor – vicii facute cu intentie, cat sa serveasca albirii unora, altora – apoi sunt inlaturate. asta este, de fapt, ceea ce critic – faptul ca am banuiala ca s-au folosit de acest caz sa-l compromita si sa-i scoata la final basma curata pe cei implicati. de 22 de ani asistam la aplicarea a tot felul de legi cu raza scurta de actiune, cat sa dezincrimineze o fapta, apoi se face mea culpa si se reintroduce fapta. dar cei care trebuiau sa scape, au scapat si sunt cetateni onesti, cu averi oneste.
   intre timp babutele din Moldova fac parnaie cu celeritate pentru cei 2-3 stiuleti pe care i-au cultiva pe pamantul care credeau ca este al lor.

   • Bască ilie zice:

    Dragă Sare,
    Când am scris „Uitați că…”, a fost un plural și nu concordă cu începutul din replica primită „la modul cum ati pus problema”. Eu nu am pus problema să ne domnim. 🙂
    O precizare: așa cum am menționat, observația mea se referă strict la ocazia PG de a trâmbița cazul celor 40 de candidați- cu intenție- cazul celor 40 de candidați și catastrofalele dezincriminări din C.pen, cum ar fi subminarea economiei și potențiala scăpare similară a lui Sereș, dar astea nu contrazic substanța postării tale, nu insinuez că în dosarul PG ar fi exclus un alt material probator superficial (este posibil chiar să nu se meargă din start pe subminare și să subziste doar ocazia criticării C pen).

    • Sare'n Ochi zice:

     😀 cu scuze. nu am intentionat sa fiu formal.
     exact ce scrii am inteles si eu: ca a existat aceasta oportunitate a trambitarii raului facut – dar am subliniat si faptul ca odata cu aratarea acestui rau, le-au facut si un pustiu de bine celor 40 de hoti (din pacate).

 6. doru cu motoru` zice:

  La multi ani! La multi ani Ioanelor si Ionilor ! ( pozitivi si negativi ;D ) Sistemul securisto-mafiot nu se da invins. Din ce moment presedintele tarii este dezinformat crunt ! Cine-l dezinformeaza? Ei cum cine ? Cei interesati sa nu se produca schimbari „dramatice„! Propunerea de numire a procurorului general nu se face pe baza de „like„ uri.Trebuie aviz de la …organe. Aici este buba ! Capii organelor sunt ( sigur nu toti ) controlati sau santajati cu diverse…Si atunci este foarte usor sa primeasca aviz cine trebuie,pentru posturile strategice. Caracatita a reusit in multe cazuri mutilarea morala si profesionala a decidentilor din servicii ( normal,prin santaj). Nevasta angajata pe un post bun,copilul castiga o bursa la un liceu sau o facultate beton din vest… etc. Presedintele stie foarte bine unde este „radacina„, si ii este aproape imposibil sa slabeasca BAZA. Cine mai este alaturi de presedinte ? Greu de precizat. Ei,dar impotriva? Ce lupta s-a dat pentru a se baga Romania in incapacitate de plata ? Ce regii s-au facut pentru mari mitinguri anti….. Eu consider ca Basescu a facut cea mai inteligenta miscare cu axa Bucuresti – Londra – Washington, si sper ca se va mari si cu Berlin. Consider ca daca nu era sprijinul „tovarasesc„ , Base era mazilit de mult.Asa ca de multe ori cand ii aud pe cei doi lideri ai opozitiei vorbind,stiu ca ei doar „recita„ texte pregatite,ma intreb ce reprezinta Romania pentru ei? Stiu ei cu adevarat ce vor sa faca?

  • Sare'n Ochi zice:

   in romanul lui Dostoievski “Demonii”exista un personaj Nikolai Stavroghin, din aristocratia rusa a secolului 19, care urma sa fie promovat lider intr-o organizatie politica secreta, de sorginte socialista, extremista si subversiva in raport cu institutia monarhica a statului de la acea vreme. Ca sa fie acceptat de organizatia respectiva ca lider, el trebuia sa indeplineasca obligatoriu cel putin o conditie: sa fie santajabil, sa se lase inhamat la carul organizatiei si sa poata fi tinut de un capastru imaginar al santajului. Pentru asta, adica pentru a putea fi tinut in zabala santajului permanent, el era somat sa comande o crima ce urma sa fie savarsita in numele lui si pe banii lui. care este logica acestei actiuni? simplu si logic: Stavroghin trebuia sa fie permanet legat de organizatia respectiva prin aceasta crima. Oricand si-ar fi permis, sau doar i-ar fi trecut pur si simplu prin minte, sa manifeste cea mai mica autonomie si independenta fata de grup, ar fi urmat sa fie demascat ca ucigas si deferit justitiei sau compromis ca persoana publica.

   • doru cu motoru` zice:

    Excelent si tragic „linkul„ dostoievskian asupra modului de promovare in POLITICA si JUSTITIA romaneasca ! Cred in continuare ca cei doi gugustiuci,sunt „iepuri„, dulaii urmand sa apara pe post de „unsi„.
    P.S domn`e ce a sarit hotomanian ciubucazian asta , ca el are documente! Asa o fi ? Dupa ce pleci dintr-un job,iei cu tine,documente asa ca suvenir,pentru zile negre? Sau aude clopote de vreme mare 😉

  • Sare'n Ochi zice:

   in ceea ce-i priveste pe cei doi papagali politici ai asa-zisei opozitii (impreuna cu intreaga asa-zisa Opozitie), pentru ei Romania nu repreziinta decat un ciolan apetisant cu carnita si multa maduva – pentru ros si supt.
   din pacate aceeasi atitudine o au cam majoritatea politicienilor. care majoritate, sunt doar reprezentantii de fatada ai unor sponsori.

 7. Bască ilie zice:

  „Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, critică prevederile proiectului de Cod Penal, susţinând că acesta aduce dezincriminarea unor fapte şi reducerea termenului de prescripţie în cazul altora, modificări ce duc la achitarea a peste 150 de inculpaţi judecaţi deja.”
  http://www.viata-libera.ro/eveniment/4125-daniel-morar-proiectul-de-cod-penal-sanctioneaza-mai-bland-decat-acum-150-de-inculpati-vor-fi-achitati

  • Sare'n Ochi zice:

   ha-ha! am inteles: „Dispar unele fapte”, a afirmat Morar, dând exemplu în acest sens infracţiunea de stabilire a unei valori mai mici a unor active ale statului în procesul de privatizare sau una din infracţiunile de fraudă din domeniul bancar.
   avem vreo doi-trei oameni de afaceri in Cluj care vor scapa asa…

 8. Bască ilie zice:

  Prin modificarea/completarea noului Cod penal înțeleg să se asigure continuitatea incriminării faptelor așa cum prevede legea penală încă în vigoare, adică trebuie evitată o altă strategie de salvare a infractorilor: inventarea unor infracțiuni. (în acest caz, ar rămâne nepedepsite faptele comise anterior intrării în vigoare a noului cod)
  Pe scurt, faptele dezincriminate prin noul Cod penal, în materie de corupție, merită tratate cu resuscitarea cuvenită.

 9. Bască ilie zice:

  Interesant blog! Mi-a primit două comentarii după ce alte două încă mai stau la sare, în așteptare. 🙂 La saramură nu-i nicio măsură?

  • Sare'n Ochi zice:

   de obicei este asa: primul comentariu se modereaza automat (asa-i setat programul). apoi se modereaza si cand se da de catre comentator primul link (pentru a nu se permite virusarea blogului, presupun). apoi intervin problemele de IP dinamic – cand programul de protectie banuiesc ca are impresia ca are de-a face tot cu oameni noi care posteaza. pana si mie imi intra in moderare comentarii cu link 😀
   se deblocheaza manual fiecare comentariu admisibil in momentul in care ajung in fata computerului si intru pe blog.

 10. dora zice:

  Salut! Si eu care ii vedeam bau-bau numai pe judecatori si credeam sincer ca,procurorii isi fac treaba Doar au fost laudati si de CE.

  Increderea a inceput sa-mi fie zdruncinata dupa ce procurorii clujeni au intocmit niste dosare ce seamana mai degraba cu fantomele.S-au folosit de presa locala antipedelista de la bun inceput ,au lansat spectacolul incriminator cu presupuneri si dovezi ce se bat cap in cap ,sa-mi fie iertata expresia „de rasul curcilor”.N-am nevoie de telejustitie ,cazurile de frauda,coruptie,inselaciune sa fie judecate in instante si aduse la cunostinta publicului dupa finalizare -eventual si etapele intermediare.

  • Sare'n Ochi zice:

   ai pus degetul pe rana. asta sustin si eu. discretie pana in faza finala. atunci poti sa faci spectacol cat doresti. dar au inceput si procurorii sa se comporte precum politicienii in campanie – si asta este deranjant.

 11. dora zice:

  Sare,de ce-mi apare casuta cu date,email daca nu pot posta?

  • Sare'n Ochi zice:

   askimet-ul, programul care f face cica protectie te-a bagat la moderare. eu am fost la un botez, abia acum am devenit „util” si am dat drumul comentariului. sunt mai multe comentarii in moderare, habar nu am de ce. de multe ori ma cam depaseste „tehnica” 😀

 12. observator zice:

  Cantitatea de gaze coonsumata de Interagro intr-un an de zile
  http://www.interagro.ro/pages/ro/industria_chimica_introducere.php?lang=ro
  BACAU amoniac 300.000 tone/an
  TURNU MAGURELE amoniac 500.000 /tone/an
  FAGARAS amoniac 300.000 tone/an
  SLOBOZ|A 300.000 tone/an
  PIATRA NEAMT amoniac 300.000 tone/an
  Adunand productia de amoniac a celor cinci combinate rezulta
  1.700.000 tone amoniac /an si un necesar de gaz metan de
  1.700.000 x 1280= 2.176.000.000 metri cubi gaz metan pe an
  Potrivit clauzelor din contract, Interagro va furniza lunar 42,5 mil. metri cubi de gaze, pentru ca Amonil să producă amoniac, uree, azotat de amoniu şi un produs combinat de uree şi amoniu (UAN). Cele două părţi au stabilit că pentru producţia unei tone de amoniac sunt necesari 1.280 metri cubi de gaz, iar Interagro va plăti 30 dolari/tonă de amoniac obţinut. Astfel, dacă întreaga cantitate de gaz metan ar fi utilizată lunar pentru producţia de amoniac, atunci Amonil ar obţine 33.203 tone de amoniac, pentru care ar urma să încaseze de la Interagro 996.000 dolari.
  Deci in concluzie intr-un an interagro cconsuma 2 miliarde 170 milioane metri cubi gaz metan
  intr-un singur an de zile,pe platforma celor cinci combtnate s-au creat aproximativ 10.000 de
  locuri de munca , locuri de munca care contribue la formarea bugetului prin impozit pe salari si contributia la asigurarile de sanatate prcecum si prin contributia la fondul de pensii. Care este oare contributia la buget a interagro cand ei platesc impozit pe profit si nu pe cifra de afaceri ?

 13. Varujan scrie „scrisori deschise” DIICOT:
  Vosganian considera drept „halucinanta si neverosimila” ipoteza potrivit careia „timp de sapte ani, mai toata conducerea unui minister reprezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si una dintre cele mai puternice companii romanesti au fost lasate sa comploteze nestingherite pentru subminarea economiei romanesti, ba chiar au fost incurajate, incepand cu 2009, in forma agravanta a actiunile lor criminale, de acte normative semnate de primul ministru al Guvernului, aprobate prin lege de o majoritate parlamentara coplesitoare si promulgate de presedintele tarii, acte normative aplicate, la randul lor, neabatut, pana la ultimele lor consecinte”.
  Varujan Vosganian precizeaza ca premierul Emil Boc a semnat, in 2009, OUG 54 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale „care extindea de o maniera fara precedent facilitatile acordate consumatorilor intreruptibili”.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11131816-varujan-vosganian-solicita-diicot-fie-audiat-dosarul-niculae-romgaz-emil-boc-extins-2009-maniera-fara-precedent-facilitatile-acordate-consumatorilor-intreruptibili.htm

  • Evanghelista zice:

   ” Prin documentele pe care le posed”
   Ha-Ha-Ha!
   Vosganian habar nu are de infractiunea de sustragere de inscrisuri, se pare. Documentele pe care sustine ca le are in posesie trebuiau sa ramana in arhiva institutiei care le-a emanat sau primit oficial nu in buzunarul lui. Pai ce facem, ne incropim fiecare arhiva personala cu actele statului ca la o adica, vorba conului Iancu, „pac la Razboiu”?!

   • Acidutzu zice:

    Auzi la Vosganian, tinde sa fie o rafuiala politica, pai cum adica? Sa intelegem ca neica Niculae face parte din alt partid? Pai parca era om de afaceri nu om politic.
    Oricum am retinut ideea, Basescu e de vina … ce dreaq doar suntem perspicace.
    Sa te iei de Basescu cand tu ai fost ministru economiei si vb. aia ai avut contact direct, e ca si cand te-ai ascunde dupa deget, mai ales ca ne spune chiar el cu gura lui ca a subtilizat docomente domnle.
    In final se adevereste zicala „hotul striga hotii”.

  • Sare'n Ochi zice:

   as fi tentat sa zic ca hotul striga cel mai tare prindeti hotul!
   dar chestiunea cu CSAT-ul ramane destul de valabila – de ce nu s-a sesizat nimeni? poate ca unii au fost in mod deliberat dezinformati. mai ales in perioada invocata de Guzganian, cand faceau jocurile gasca tradatoricenilor.

 14. Sare'n Ochi zice:

  bun materialul lui Zubeldian!
  Ce mi se pare mie nesănătos la discuțiile din ultima vreme e că s-a format o tabără vehementă care fac din prostia lui Ponta și Crin argumentul pentru a vota prostia și șmecheria pedeliștilor. Asta e vizibil mai ales pe Blogary, la care am să mă refer în continuare nu pentru că aș avea ceva de împărțit cu ei ci pentru că sunt în mod evident vocea cea mai auzită a simpatizanților dreptei, citiți de politicienii PDL și de aceea una din puținele surse independente de influență în interiorul PDL.
  Cel mai des se invocă ca argument declarațiile opoziției, ca și cum e lucru clar că dacă Ponta declară ceva azi va și face mâine, negreșit. În timp ce deciziile șmecherite, non-acțiunile sau sabotajele interne ale PDL-ului sunt înjurate cu năduf dar puse repede în balanță cu ce s-a mai făcut în materie de reformă. Cu concluzia rapidă că PDL e răul cel mai mic. Și îndemnuri curajoase la strângerea rândurilor urmate de cartonașe roșii arătate celor care nu pricep că a vota în continuare PDL e singura salvare de la dezastru.
  Eu zic că ăsta e talibanism în stare pură. Și, în particular, cea mai proastă strategie pentru a constrânge cât de cât PDL să acționeze reformist.
  http://zubeldian.ro/?p=11781

  • Bască ilie zice:

   Dragă Sare,
   Iartă-mă, aici cred că ai omis să ai în vedere cel puțin titlul! Una este să ne argumentăm dezamăgirile și eventuale propuneri pentru a mai trage speranța de mânecă, dar cu totul altceva este să ne motivăm o campanie în favoarea useliștilor sau împotriva propriilor noastre susțineri… la zi.

   • Sare'n Ochi zice:

    mi-ai luat-o inainte! iaca exista si telepatie internauta! 😀
    tocmai ma pregateam sa-mi nuantez entuziasmul initial – dupa ce am recitit materialul si, mai ales dupa ce am vazut ca Mirel l-a preluat (excelenta idee) pe Blogary. si exact in spiritul observatiei tale.
    totusi, cred ca Zubeldian (Florin Cojocaru) a incercat malitia ca gen in aceasta scriere – are el acest obicei (pentru multi cam enervant, dar mie exact asta-mi place) de a ingrosa tusele pentru a le scoate in evidenta si-i reuseste foarte bine. iar de astfel de suturi in fundul politicienilor si de astfel de galeti cu apa rece in crestetul infierbantat al suporterilor este din cand in cand nevoie.

    • Bască ilie zice:

     Înțeleg. 🙂
     După mine, o astfel de poziție (evident, ținând cont de cele exprimate anterior) m-ar plasa în postura ginerelui conștient că nu suportă limba soacrei, dar începe o campanie de conștientizare a colocatarului ei de dormitor (socrul), ca s-o dea afară din casă și s-o trimită pe capul meu. Îți dai seama cât m-ar consola posibilitatea, puțin probabilă, ca nici necastă-mea să nu se simtă prea bine. 🙂

 15. Acidutzu zice:

  Ioan Niculae a venit, luni, la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul privind subminarea economiei nationale, in care sunt cercetati 40 de fosti si actuali sefi din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro sa obtina mari cantitati de gaze la pret subevaluat, informeaza Mediafax.
  La iesirea de la audieri, securistul s-a dat victima economica 😀
  „Azi a fost sumbminat un agent economic cu capital romanesc care ramasese in primele o suta de companii din Romania”, a spus el, afirmand ca cel putin alte trei societati – cu investitori turci, indieni si rusi – au beneficiat de prevederi legale similare cu Interagro, fara a fi insa acuzate de nimic. „Cei care cred ca vor reusi, prin distrugerea companiilor din grupul Interagro, sa proceseze gaz metan mult mai ieftin, la o treime de pret, adus din afara, le spun ca Romania e inca membru al UE si abuzurile au o limita, nu vor reusi”, a incheiat el.

 16. Lasa ca face presa munca procurorilor: Factori decizionali din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), la cererea lui Ioan Niculae, dispuneau înlocuirea funcţionarilor din conducerea Romgaz sau reprezentanţi AGA care se abăteau de la realizarea scopului ilicit, afirmă surse judiciare.
  http://www.mediafax.ro/social/exclusiv-factori-decizionali-din-ministerul-economiei-la-cererea-lui-niculae-inlocuiau-functionarii-necooperanti-9135519/

 17. Ioan Niculae s-a autointitulat preşedintele grupului de firme InterAgro alcătuit din şase combinate chimice – deşi fiecare este personalitate juridică distinctă – iar factorii decizionali din Ministerul Economiei, ANRE şi Romgaz l-au tratat ca pe şef al grupului, preluând argumentele acestuia.
  http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-afacerea-romgaz-niculae-se-erija-in-sef-al-celor-sase-combinate-chimice-iar-oficialii-acceptau-9135645/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.