Inculpat, la bară!

de Victor Popa

Sursa foto: worldmag.com

În România este nevoie de o justiţie puternică, independentă, imună la corupţie, la influenţe din afară. De 22 de ani, reforma justiţiei este o prioritate – dar pentru perioada următoare. Măcar magistraților ar trebui să le dea de gândit referirile din Codul de Procedură Penală şi modificările operate în acesta nu de multă vreme, printre care se află şi concretizarea prezumţiei de nevinovăţie ca un drept cetăţenesc.
Cei care au avut „plăcerea” de a se afla în faţa vreunei instanţe de judecată, în calitate de inculpat, indiferent de natura cauzei, îşi amintesc de acel calificativ care te cobora pe tine, cetăţean parte într-un proces care urmărea stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei tale, în acelaşi rînd cu cei care participau la actul de justiţie încătuşaţi, într-o boxă păzită de poliţişti. A fi inculpat într-o acţiune judecătorească te punea în situaţia de a încerca cu disperare să îţi demonstrezi nevinovăţia, chiar dacă normal ar fi exact contrariul. Adică, cei care te-au dus acolo să dovedească, dacă pot şi au cu ce, faptul că eşti vinovat.
Prezumţia de nevinovăţie stă la baza unor sisteme de justiţie cu vechi state de exerciţiu. Noi ne-am trezit cu această pacoste, a calificativului aprioric de inculpat, văzut oarecum ca fiind un soi de deja pe jumătate demonstrat ca infractor, de pe vremile sistemului judiciar comunist. În care respectul pentru cetăţean şi drepturile sale se limitau la exact valoarea cernelii de pe bucata de hîrtie pe care îţi erau tipărite drepturile.
Am sperat ca presiunea nevoii de aliniere la standardele europene să facă ca aceste reminiscenţe neplăcute să fie îndreptate. Constat că nimic nu s-a modificat, magistrații nu au nici măcar o tresărire în a se îndrepta de practicile comuniste nici măcar acum, la 22 ani de la vremurile în care sute de mii de oameni îşi reclamau în stradă tocmai drepturile fundamentale. Între care, la loc de cinste se află şi respectul pentru individ şi cetăţean.

Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Inculpat, la bară!

 1. Greva_fiscala zice:

  Din pacate si la noi, in koreea de nord, este la fel ca la voi. Daca esti acuzat, esti vinovat! Drepturile, sunt doar pentru cei ce au, ori dau dreptu’ (cotizatia la partid), ori pentru cei cu matushici celebre, cu nenumarate oua! „magistratii” de care zici, ori sunt educati de justitia lui nea caisa, ori sunt educati de „profesorii” din vremea preaimpuscatului impreuna cu odioasa lui sotie. Tampitu’ de brucan, o gresit numarul de zerouri de dupa cifra doi!

 2. zigzag zice:

  salut!daca majoritatea celor din justitie au intrat la facultatea de drept cu pile( stim toti cum se intra in trecut la drept ), apoi au dat spaga sa intre in magistratura,avocatura, birouri notariale …si majoritatea dintre acestia au intrat la drept deoarece, pe vremuri nu chiar indepartate, absolvirea acestei facultati oferea un loc de munca „banos” si prezenta oportunitati de a avea noi relatii si statut social privilegiat, cum poate crede cineva ca „reminescentele” bolsevice se pot elimina din justitie?in tara noastra sunt unele profesii in care generatii intregi au intrat fiind pila unui nomenclaturist sau om influent.iar odata ce astia au debutat in viata pe pila sau pe spaga aceste reminescente s au perpetuat . 🙂 un an nou fericit ! 🙂

  • observator zice:

   „Parlamentul Romaniei se populeaza incet cu corupti care voteaza legi.
   Ce sa facem cu prezumtia de nevinovatie? In cazul cand o lege trece la un vot diferenta si acest vot este dat de acesti prezumati nevinovati, ulterior se dovedeste vinovatia lor si sunt condamnati,se presupune ca avem legi votate de presupusi infractori?! In parlamentul Romaniei au fost alesi 13 golanasi cu dosare penale conform analizei din decembrie 2008 a postului de televizune Irealitatea TV .Astazi cinci parlamentari din patru sute si ceva sunt condamnati ( cu suspendare ) inseamna ca peste 1% din parlamentari sunt infractori cu acte in regula??? Daca etindem la intreaga populatie, ar insemna peste 200.000 de condamnati penal in tota tara. Nici vorba! Numarul de condamnati in tara in aceeasi perioada este mult mai mic. Pe cine reprezinta cei trimisi in parlament? Pe noi, cei ‘normali’ din tara asta?
   cum mai poate vota un parlamentar condamnat de instanta suprema la inchisoare cu suspendare orice alte legi? Ce autoritate mai are un infractor dovedit in instanta sa-si exercite mandatul?Pana la urma, daca Parlamentul e locul unde poporul bea sampanie prin reprezentantii sau, de ce n-ar fi si locul unde poporul isi fura caciula prin interpusi.
   Cum mai poate vota un parlamentar condamnat de instanta suprema la inchisoare cu suspendare orice alte legi? Ce autoritate mai are un infractor dovedit in instanta sa-si exercite mandatul?Exista o fratie de cruce malefică care formează acest lanț al slăbiciunilor. Cârdășia funcționează de minune!

 3. Culai zice:

  Din păcate, la cîtă informaţie posed în domeniu (9 ani de procese injuste, în care eu i-am învăţat pe ad-vokkaţi cum să mă apere procedural, eu i-am obligat pe jude-kkători să mă judece după cutare paragraf de articol, nu după altul, dorit de opozanţi), fac ceva de injustiţia neaoşă, de orişice inspiraţie ar fi ea. Este, pe pielea sufletului meu sfîşiat, cea mai proastă dintre justiţii, regulate de inşi necinstiţi, puternic stipendiaţi şi cointeresaţi.
  De ce n-au apărut averile – nu ale lui Ceauşescu, o biată marionetă-n plus şi senilă mai către final – adunate de pe spinarea noastră peste 50 de ani, în numele cică al poporului?
  De ce se plimbă bine-mersi şi nepedepsiţi printre noi cei care ne-au încălecat dinainte, ne-au împuşcat în şi ne-au batjocorit după tulburele la judecată şi discernămînt 1989?
  Să răspundă, numai cu sufletul, fiindcă nu au remuşcări, nici conştiinţă, toţi cei care au pretins că sunt cu poporul, dar au dovedit, cu rea credinţă că NU!

 4. observator zice:

  Procesul prin care energia electrica ajunge la noi acasa este urmatorul:

  PRODUCTIE(HIDROELECTRICA , TERMOELECTRICA, NUCLEARELECTRICA) – TRANSPORT( TRANSELECTRICA) –- DISTRIBUTIE(ENEL ,EON, CEZ,ELECTRICA)–CONSUMATOR.
  Peste cele descrise mai sus vine si FURNIZORUL DE ENERGIE ELECTRICA (baietii destepti).
  Atunci cand platim factura o platim unui furnizor de energie electrica (In general firmele de distributie au si serviciu de furnizare).
  Ce face furnizorul:
  1 Cauta clientii pe piata (consumatorii)
  2. Are dreptul de cumparare direct de la producatori prien contracte bilaterale sau de pe piata de energie electrica(OPCOM)
  3.Plateste o taxa de transport si distributie.
  4.Contorizeaza energia vanduta la consumator.
  5.Percepe o taxa de furnizare
  6.Emite factura si incaseaza banii de la consumator.

  Preturile de productie sunt astfel:
  Hidroelectrica = 30 euro/MWh
  Nuclearelectrica = 36 euro/MWh
  Termoelectrica= 45 euro/MWh

  Pretul de transport:
  Transelectrica: 5 euro/MWh x 60.000.000 MWh/anual=300.000.000 euro

  Pret mediu distributie pana la reteaua de 0,4kV (Reteaua la care e racordat romanul de rand): = 28 euro/MWh x 60.000.000 MWh/anual=
  1.480.000.000 euro/an

  Pret serviciu furnizare = 7euro/MW (In banii astia furnizorul trebuie sa citeasca contorul si sa emita factura asta fiind sarcina lui)
  Deci 7euro/MWh x60.000.000MWh/an= 420.000.000 euro

  Deci pret final fara TVA luand un pret mediu la productie de 37 euro/MWh va fi:
  37 +5 + 28 + 7 = 77 euro/MWh (323 lei/MWh) – 0,323 lei/kWh fara TVA
  Daca mai adaugam TVA 24% taxa de abonament si acciza ajungem ajungem astfel sa platim in jur de 0,43 lei/kWh
  productia anuala de energie eelectrica luata in calcul 60.000.000.000 Kwh si cum
  1MWh= 1000Kwh rerezulta o producie anuala de 60.000.000 MWh

 5. observator zice:

  ADRIAN NASTASE si-a dovedit nevinovatia,a fost achitat in dosarul Mătuşa Tamara.
  Va dati seama ce era daca il condamnau suspendare si trebuia sa platesca cheltuielile de judecata. Asa cheltuielile de judecata cine le suporta,oare cate miliione de euro a costat acest proces ?
  „ … Nu cerceta aceste legi / Că eşti nebun când le-nţelegi …”

  • observator zice:

   JUSTITIA LA ALTII
   BORIS BECKER cel mai mare tenisman al Germaniei in urma unor cercetari si proces dupa 8 ani de calvar a fost condamnat la 2 ani puscarie cu suspendare. ca sa scape de fisc si puscarie a pierdut zeci de milioane euro
   Cel mai mare proces de evaziune fiscala dupa al doilea razbi mondial
   Aprilie 1996 incep cercetarile pentru delicte deosebit de grave de evaziune fiscala
   impotriva lui Peter Graf( tatal celebrei tenismene Stefi Graf) si a consltantului sau fiscal.Dupa un an in 1997 ( pentru o evaziune fiscala in marime de 12,3 miloane marci) a fost condamat la 3 an isi 9 luni puscarie cu privare de libertate.Din august 1997 este detinut al inchisorii din Ulm cu regim de semidetentie adica avea un cotract cu un servici de asistenta sociala ,,Paula“ avand grija de o femeie in etate de 87 ani. Castiga 3000 DM din care plateste impozit,cotributie sociala, si culmea 300DM chirie inchisorii.. http://de.wikipedia.org/wiki/Boris_Becker#Steuerhinterziehung
   http://de.wikipedia.org/wiki/Boris_Becker#Steuerhinterziehung
   Un plus punct si-a luat Peter Graf inaintea inceperii procesului mamut familia sa a achitat
   fiscului 20 milioane DM ( marci germane ) datorii catre fisc
   Democratia, drepturile si libertatile cetatenesti, in loc sa ne ajute, parca mai rau decat un blestem, n-au facut decat sa vlaguiasca aiurea acest popor roman aflat in deriva

 6. snapshot zice:

  sa facem TOTU’, dragi tovarashi, sa nu apucam ziua asta :
  https://lh6.googleusercontent.com/-A-k35lQuE8A/Tv4NSE8P2kI/AAAAAAAABFQ/xkgHYYRg1Uo/s640/kim%252520jong%252520pon%252520ta%252520.jpgDooms Day
  :)))) ………………………………………………………………………………………………………………………………
  La Multi Ani !

 7. nelucraciun zice:

  Am impresia că batem tastatura de pomana!

  • observator zice:

   LIBERTATI CASTIGATE LA 22 decembrie 1989
   Ne-am câștigat libertatea pe 22 decembrie 1989… și ce am făcut cu ea? Oare România de azi e cea pe care au visat-o cei care au ieșit în stradă?
   Ne-am câștigat libertatea și trebuie să fim demni de ea! Libertatea înseamnă mai multă răspundere, mai multă participare, mai mult respect reciproc, dreptul de a cunoaște și a spune adevărul.
   CONSTITUTIA DIN 2003 consfinteste:
   Nimeni nu este mai presus de lege
   Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
   Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace decomunicare in public, sunt inviolabile
   ARTICOLUL 31Dreptul la informatie
   DREPTUL PERSOANEI DE A AVEA ACCES LA ORICE INFORMATIE DE INTERES PUBLIC NU POATE FI INGRADIT

   • nelucraciun zice:

    Chiar si constitutia ceausista consfintea o multime de drepturi democratice! Lunga-i calea de la a consimti si pana la a pune consecvent in practica!
    Eu nu contest multimea de drepturi castigate dupa 1989.
    Problema este numai contrarevolutia care nimicit idealurile celor care, de buna voie si nemanipulati de nimeni au iesit in strada pana in momentul aparitiei pe sticla a contrarevolutionarului sef! Si care a bagat tara intr-o fundatura din care nu stiu cand si cum vom mai iesi!

  • Sare'n Ochi zice:

   macar ii deranjam cu bazaitul nostru 😀

 8. Pingback: “Flaşneta” Dogar(ici)u fără doage … « MANGALIA – POLITICA între realitate şi ipocrizie

 9. bazel09 zice:

  Prietene,
  Normalitatea şi litera codurilor de procedură se va instala în justiţia din România atunci când magistraţii (sigur ! nu este cazul întregului corp de magistraţi ) îşi vor schimba comportamentul … atunci când nu vor avea acelaşi aspiraţii ca şi „cocalarii şi piţipoancele”: lanţuri la gât, maşină ultimul răcnet, vilă cu X camere etc … atunci când îşi vor da seama de adevărata lor menire pe pământ ! … atunci când nu vor interfera cu zona interlopă .

  La mulţi ani prieteni ! …un an nou fericit pentru voi şi familiile voastre !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.