Ţara lui 1001 de nopţi

de Victor Popa

Cîţi dintre noi nu ne-am dori ca, dintr-un singur gest, o magie, să schimbăm lucrurile. Mai ales în zi de leafă. Hocus-pocus, şi avem suficienţi bani pentru a ne plăti factura, să luăm haine şi cele trebuincioase pentru familie. Şi, poate, ne mai rămîne şi ceva mărunţiş pentru ţigări şi, dă Doamne, o binemeritată – după o lună de muncă – beriucă. Aşa că, hocus-pocus. Rezultatul… Încercaţi şi dumneavoastră.

Din păcate, lucrurile nu stau aşa. Dincolo de magia visului, pentru noi, muritorii de rînd, chestiile astea nu au valoare mai mare decît o ceapă degerată. Poate, uitîndu-ne în jurul nostru, vedem adevăraţii magicieni ai zilei de azi, reuşind tot felul de scamatorii, una mai deşteaptă decît alta, în plus şi profitabile. Magicienii zilei – nu care cumva să i numiţi profitori, baroni sau alte epitete de genul ăsta, lansate de presa aia care are tot felul de interese şi vrea să destabilizeze – îşi văd zilnic de treaba lor. Netulburaţi de nimeni – altă mare magie. În securitatea vrăjii, ascunşi după vălurile generate de magice beţe, la umbra borurilor jobenelor pline de iepuraşi ingenui, magii zilelor noastre ne creează nouă iluzii şi lor profit. Vrăji precum licitaţii, trucuri precum contracte pe banii contribuabilului, magii care iau ochiul instituţiilor abilitate să rupă vraja. O lume de mai mici sau mai mari Merlini.

În urma lor rămîne doar basmul. Că altceva oricum nu se leagă de vrajă. Românie, file de poveste. Ţara lui 1001 de nopţi. Hocus-pocus, şi noapte bună. Vise plăcute tuturor. Magia pentru voi se ascunde în somn şi vrajă în fiecare zi.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Ţara lui 1001 de nopţi

  1. vasilegogea zice:

    Ţară de basm, în care, însă, nimeni nu se face de… basm!

  2. Ce de miracole s-au facut cu banii fostului partid comunist, cum au fost ei spalati prin Caritas, Banca Dacia Felix, Bancorex, SAFI, FNI, FMOA samd! 😀
    Iar de basm ne-a facut Ion Iliescu cu toate mineriadele lui si capitalistii sai de cumetrie, @Sare.

  3. vericu zice:

    Sare tu crezi că îi votezi? Io am văzut îm 90 cum se falsificau alegerile pe Culuoarele Tribunalului Timiş de atunci nu mă duc la vot că ori cum nu contează votul ci prezenţa la vot pentru legitimare a votului. 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.