Mașina de măcinat muci

În Constituție, se specifică faptul că, acolo unde există, legea europeană primează în fața celei românești. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE. Deoarece Articolul 148 din Constituție se aplică numai pentru ratificarea tratatelor de aderare sau modificare a celor constitutive. Ori la Bruxelles s-a ajuns, prin veto-ul UK, la imposibilitatea adoptării unui tratat modificator. Așa că, deocamdată, statele UE au fost determinate să abandoneze calea adoptării unui tratat și să aleagă calea mai anevoioasă ca fiecare stat să-și modifice constituția proprie. Acest lucru l-a explicat în calr Traian Băsescu, și de care vrea să profite Victor Ponta (indiferent de costurile românilor și României), prefăcându-se că nu pricepe, dar servindu-ne tentativă de cooperare în interesul comun european. De unde și debitarea prostiei că, potrivit USL, “nu este necesară modificarea Constituţiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege specială, adoptată cu votul a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor”. Adică un fel de “la calendele grecești” (pentru cititorii care au deschis mai târziu Google-ul, această expresie îi este atribuită de Suetoniu împaratului roman Augustus care ar fi afirmat despre rău-platnici că își achită datoriile “ad calendas graecas” – referire ironică la faptul că grecii, spre deosebire de romani, nu aveau prima zi a lunii din calendar, numită “calendae”, zi obișnuită de restituire a datoriilor).

Fără Crin Antonescu, că acesta nu servește nici partidul, nici Patria de cu de dimineață, co-președintele Uniunii Suspine și Lamentații Victor Ponta, însoțit de un băiat căruia nu reușesc să-i rețin numele, unul de la Partidul Antenelor Varanului securist Dan Voiculescu, ne-a prezentat cam care-i alternativa așa-zisei Opoziții la planul de ieșire din criza datoriilor suverane al Uniunii Europene: comitet anti-criză, guvern de tehnocraţi şi alegeri anticipate… Păi, e bine, m-am liniști – asistăm la obișnuita gargară a lui CheGargara… dacă și-a început „planul” cu înființarea unui comitet este clar: ca să-ngropi ceva în România este necesar doar să găsești resursele necesare înființării unui comiter/comiții. După care începe bâlciul declarativ, într-o logică pe care nici Ponta nu cred să o priceapă – cred că-i place cum îi curg cuvintele din gură, cam cum îi plouau până de curând mucii. Pe de o parte: „Guvernul Boc a amânat foarte mult deciziile importante pentru România”; pe de cealaltă: „Uniunea Social-Liberală își asumă implementarea în România a deciziilor luate la Bruxelles”, însă numai după numirea unui Guvern de tehnocrați și organizarea de alegeri anticipate. Cum vă ziceam, interesantă logică: adică Guvernul Boc a amânat deciziile nepermis de mult, iar acum trebuie să amânăm orice demers/decizie până când vom avea alt Parlament!? În plus, nu mai departe decât cu o zi-două mai înainte voia alegeri anticipate pe considerentul că “nu avem un Parlamentul legitim”. Azi zice că nu are rost să se modifice Constituția, că “obligativitatea respectării deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanță fiscală se poate face printr-o lege specială, în temeiul articolului 148 din Constituție, care prevede că implementarea legilor legate de tratatele europene se face de către Parlament, în ședință comună, cu votul a două treimi dintre senatori și deputați”. Ori, articolul la care face referire „juristul” Ponta se referă la orice altceva decât modificarea Constituției – în plus, singura lege ”cu caracter constituțional” este chiar cea care produce modificarea Constituției, adică Art. 73, alin. 2: “Legile constituţionale sunt cele de revizuire a Constituţiei”. Victor Ponta nu vrea revizuirea Constituției, ci vrea doar o lege “cu caracter constituțional”. Nu există așa ceva: să vrei să ai o lege cu caracter constituțional, însă care să nu fie de revizuire a Constitutiei. Așa cum i-a scăpat păsărica în clar: ”Potrivit USL, nu este necesară modificarea Constituției pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege specială, adoptată cu votul a două treimi din numărul senatorilor și deputaților”. (mulțumesc @Cetățean) Bine remarca încă de vineri Traian Băsescu, anticipând gargara Uniunii Suspine și Lamentații: „România nu are act echivalent cu Constituţia, şi aici niciun politician nu ar trebui să se joace (…) Take it or leave it”.

Ponta știe că nu mai poate câștiga alegerile cu peste 50% (nici Putin nu a reușit). Știe că USL are doar 42% în sondaje, la un an până la alegeri. Nu este la guvernare, iar trendul USL este descrescător, oricât s-ar strădui sluguțele mass media să-l coafeze. Așa că își joacă cărțile pe care crede că le are după cât îl duce capul și știe. Că de dus capul nu-l prea duce, o demonstrează și alegația că Traian Băsescu „a semnat”, la Bruxelles, tratatul de guvernanta fiscală “fără a avea un mandat în acest sens și în lipsa unei dezbateri interne”. Când Ponta se juca cu lopățica Ion Ilici Iliescu semna tratatul cu URSS. Avea mandat?

Și nu-mi dă pace marota cu “tehnocrații”: când le-a fost propus un prim ministru tehnocrat Croitoru, vicele de la Banca Națională, liderii PSD-PNL-PC au fugit ca dracu’ de tămânie. Acum l-ar place la guvernare cu tot cu Banca Națională – numai să fie incluși și ei acolo (amândoi ca tehnocrați a zisului de nimic, Antonescu cu plusul de merit al artei somnului de frumusețe).

Referințe:

 • Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a apreciat ca nu se pune problema si nu ar fi logic ca Romania, tara aflata, in prezent, in program cu Fondul Monetar International, sa contribuie cu bani la eventualele fonduri de garantare ale FMI, informeaza Agerpres. Ministrul a adaugat ca acordul de guvernanta fiscala, la care a aderat si Romania, decis la summitul UE de vineri, reprezinta un pas important spre constituirea „Statelor Unite ale Europei”. (Hotnews)
 • Traian Basescu: Deciziile din noaptea de 8-9 decembrie au transformat UE intr-un mare santier care se reconstruieste institutional. De la o simpla uniune monetara, UE devine o uniune monetara, fiscala si economica. (Hotnews) Asta-i tare: “As vrea sa vorbesc in primul rand pentru romani si mai putin pentru politicieni”. „Eu am informat CE ca Romania va participa la Acordul de integrare fiscala. Ca sef de stat nu puteam avea alta pozitie, intelegand care erau riscurile. Daca Parlamentul refuza, este problema Parlamentului. Miercuri ma intalnesc cu partidele politice, pentru discutii pe aceasta tema. Este nevoie de un efort al intregii clase politice”, a declarat duminica presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. Seful statului a mai adaugat ca „Pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in niciun fel. In schimb, ii va garanta ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa. Cred ca este bine pentru romani sa stie ca si Romania va face parte din acest acord.”
 • “Prevederea de 3% deficit în Constituţie e o uriaşă prostie, cred că i-a fost inspirată de noul său prieten, Viktor Orban, că am vazut că şi Viktor Orban vrea să modifice Constituţia. Deficitele şi, în general, economia nu ţin cont de deciziile politice ale lui Băsescu. O prostie de genul ăsta numai la Viktor Orban am văzut şi am văzut că Traian Băsescu, în Europa, în afara de Viktor Orban, nu mai are niciun fel de partener, nimeni nu mai vrea să stea de vorbă cu el. S-au găsit amîndoi: doi oameni la fel de înguşti în gîndire, la fel de dornici de putere absolută. Şi, repet, pentru noi prietenia dintre Băsescu şi Viktor Orban e un pericol pentru noi ca ţară şi ca poziţie în Europa” a declarat Victor Ponta. (…) deficitul bugetar este limitat prin Constituţie în Germania, în Elveţia şi în toate statele americane (cu excepţia Vermont-ului, paradisul stîngismului pe continentul american) iar propuneri de a introduce o asemenea regulă sînt şi în Statele Unite, la nivelul statului federal (un asemenea amendament a picat în 1995, la doar un singur vot) sau Franţa. Dacă prostiile lui Băsescu se mai întîlnesc pe la nemţi, americani sau francezi, Ponta e ceva mai original şi exclusivist: prostii ca ale lui nu mai vezi decît foarte rar, şi numai la Crin Antonescu.
Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Mașina de măcinat muci

 1. Acum se va introduce la modif Const si cele 2 articole deja votate la Referendum.

  Era si timpul!

 2. doru` cu motoru` zice:

  Buna dimineata!
  Ramane momentan,doar regionalizarea,chestiune „neimportanta „pentru gasca de politicieni imbatranita in functii ori/si imaturi 😀 Pur si simplu acest cuplu :)) devine tot mai ridicol: comitet anticriza ; guvern de tehnocrati; alegeri anticipate ! De ce ???

  • Sare'n Ochi zice:

   buna dimineata!
   le este frica de regionalizare – se termina rezervorul de functii locale cu care-si fidelizau apropiatii.
   iar restul: comitete, comitii, celule anti-criza samd – tin de comicul gandirii lor. din pacate sunt atatia oameni care-i urmeaza ca si vrajiti.

 3. Culai zice:

  Ponta cu Poantele „loco”, Băse cu propriile-i idioţenii clamate-n numele bouporului de care i se-n 14 rupe…
  Cine XXX l-a pus să se angajeze-n-UE-de-criză, în numele Ţării, fără să o consulte?
  Cine-zda-tralala se crede, ha?… Pe cine mizeză, pe bandiţii pe care i-a înarmat pînă-n dinţi împotriva intereselor Ţării?

 4. brindusa zice:

  Ieri am deslusit misterul celui de-al „200.001 membru al PDL” -un colaborationist perfect Che gargara! 🙂
  Victor Ponta baet salon, îi furniza lui Sebastian Lăzăroiu, de la Alianța DA, dosarele PSD-iștilor întocmite de el ca șef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase.
  Colaboraționistul Pionta, ptiu, cine s-astepta?… 🙂

  • Sare'n Ochi zice:

   😀 mie mi-a placut declaratia lui Antenescu de aseara de la RTV cu privire dezvaluirile lui Ponta si Lazaroiu de pe Facebook (cum ca ar fi facut schimb de informatii in 2004): ”Acesti turnatori sunt atat de tembeli incat se autodenunta”. Crinela dormea pe picioare cred, altfel nu-mi explic cum de l-a catalogat pe Tonta intr-o singura fraza si “turnator” si “tembel”. Iar imaturul nu s-a sesizat sa-i traga una peste ochii de peste fiert?

   • brindusa zice:

    Pai Crinutza l-a fagocitat facil pe Voiculescu , ( ce-i drept, doar turnator) :), ce-o avea cu micutzul Victoras ? Ca e si tembel?! Din meandrele concretului si sinergia faptelor lui Victoras 🙂 nu s-a ivit niciun antagonism intre cele doua „calitati” ale comandamentului de top al USL ! 🙂

 5. las artes zice:

  – în 16 decembrie este vorba de o revoltă spontană, de un fulger de mânie necontrolat care mătură bariere de spaimă şi inhibiţii ducând la excese din partea participanţilor civili, excese prin care se încearcă să se “justifice” intervenţia în forţă a regimului sub pretextul împiedicării “actelor de vandalism şi teroare” – toate intervenţiile represive situându-se în afara legilor statului totalitarist Republica Socialistă România!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.