Te iubiră, of, Românie!

de Ștefan Ciocan

În România avem o singură justiţie care însă nu foloseşte acelaşi cântar în aprecierea cauzelor. Nu ştiu în funcţie de ce se înclină balanţa cucoanei legate la ochi, dar este cert că în România, măsura cu care se aplică legile este una cel puţin ciudată. Tânărul profesor de la liceul bucureştean Jean Monnet a fost arestat pentru 29 de zile de tribunalul din capitală, pentru că a fost acuzat de o elevă cum că ar fi violat-o. În acelaşi timp Sorin Ovdiu Vântu, omul care a „violat” economic o ţară întreagă este eliberat din „ghearele” justiţiei şi cercetat în libertate (Procurorii nu i-au convins pe judecătorii CAB că omul de afaceri ar zădărnici aflarea adevărului şi că ar putea influenţa martorii). În primul caz avem un tânăr şi chipeş profesor de sport de la cel mai de fiţe liceu din Bucureşti şi o tânără de 17 ani posibil deosebit de emancipată, aburită bine de tăriile consumate şi gata să agaţe orice bărbat îi ieşea în cale. Nu-i cazul ca mass media să fie cea care stabilește normele de morală (școala-i școală, ce se întâmplă în afara ei ține de părinți). Nu discutăm dacă puştoaica a pus ochii pe tânărul profesor şi l-a instigat pe acesta – după spusele colegilor fetei, hărţuindu-l de-a dreptul (nu știm cât reprezintă fabulație rezultată din invidie din aceste relatări). Ar trebui mai mult să discutăm faptul că pe tânărul profesor nu l-a educat nimeni în niște eventuale ore de pedagogie că elevii îi sunt sfinți, au mințile necoapte și ușor de pervertit, motiv pentru care are fi trebuit să-și țină scula în pantaloni. Dar nu acesta este subiectul, chit că, după excursia în care s-au întâmplat nebuniile, fata l-a reclamat pe dascălul de sport pentru un viol. Un viol pe care nimeni nu a putut demonstra că a fost comis. Cu toate că tinerele pot să se căsătorească de la 16 ani fără acordul părinţilor, că profesorul nu a fost singurul bărbat din viaţa elevei, că tânăra apărea pe diverse site-uri de socializare în speranţa de a agăţa bărbaţi mai în vârstă, profesorul a fost arestat timp de 29 de zile. Chiar dacă, profesor fiind ar fi trebuit să se abţină de la o relaţie cu o elevă, decizia judecătorilor mi se pare prea aspră pentru profesorul de sport de la Jean Monnet. Instanţa a hotărât că dascălul reprezintă un mare pericol social sau că poate zădărnicii probatoriul procurorilor.

Acesta este subiectul: cum de acest profesor este pericol social (capabil să ascundă probe, să zădărnicească ancheta, să influințeze martorii), în timp ce Sorin Ovdiu Vântu este lăsat de instanţă în libertate în condiţiile în care faptele săvârşite de el sunt mult mai grave şi posibilitatea ca acesta (la banii și conexiunile lui) să influenţeze martori sau să ascundă probe este mult mai realizabilă. Instanţa nu a ţinut cont nici de faptul că Vântu este recidivist. A fost arestat prima dată în anul 1981 şi a stat „ascuns” patru ani pentru delapidare. SOV nu a fost deranjat de procurori şi cu atât mai puţin de judecători în afacerea FNI, unde a pus „gheara” pe economiile a este 300.000 de români. A fost nevoie de o schimbare de regim şi de „eliberarea” parţială a justiţiei, pentru ca Vântu să fie deranjat de oamenii legii. În 10 septembrie 2010 Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui SOV pentru comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului Nicolae Popa, condamnat 15 ani în cazul FNI. După doar 5 zile, Curtea de Apel Bucureşti consideră că Vântu poate fi cercetat în libertate.

În 21 aprilie 2011 procurorii au cerut, fără succes, arestarea lui SOV pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. În recursul parchetului judecat la data de 29 aprilie Tribunalul Bucureşti a decis arestarea omului de afaceri pentru ca pe 21 mai acesta să fie eliberat tot de Tribunalul Bucureşti pe 16 iunie. O ultimă încercare de arestare a lui Vântu, de această dată în dosarul fraudării Petrom Service a avut loc în 11 noiembrie. După doar trei zile „tătucul” FNI era din nou liber spunând răspicat că de acum încolo va lua justiţia în propriile mâini. De parcă până acum ar fi fost în mâinile altcuiva!

(Dacă justițiarii noștri și-ar putea ține hormonii pe acasă în timp ce-și fac meseria, sunt convins că și judecățile lor ar fi cu mult mai corecte. Altfel nu văd de ce judecă de-atâta ori cu fundul)

Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Te iubiră, of, Românie!

 1. Culai zice:

  Deee!… Dacă n-a avut ca apărător un Valjan (ci poate-o fufă senilă, de maidanezi cu tupeu în mreje atrasă-n nu doar ultima vreme)…
  Valjanul ista era legenda vie a Baroului dîmboviţesc, în interbelit… Ş-a avut de apărat un lifişer acuzat de-o demoazelă ipochimenă că i-ar hi hrăpit o (ipotetică, ori ipotenuză, oricum: nu catetă) feciorie. Fără de-a ei voie!…
  Plînse reclamangiţele, ofuscaţi procororii, însfeclit lifişeriul – tot tacâmul, plus harnaşamentul din atari speţe cu (nu cu spiţe) fîţe…
  Valjan, un Munte impasibil în toate termenele, până la fundul „trecerii la fond”… Când, se duce spre lificer şi cere să se descingă de sabie. Ăla, se supune cu teamă, crezându-l că s-a dat de partea adversă şi voieşte a-l „ezecuta” prin descăpăţînare direct în Instanţa ce cu Onoare căsca nu doar gura, ci până şi ochii de subt basma.
  Valjan îi arată dispreţuitor dosul, dându-şi faţa gurmandă şi pântecele martor spre juna năroadă.
  – Dom’şoar’ăăă…, ştii mata ci-i aiasta?
  – Eee…, eee…
  – Şpanga împricinatului, ha?
  – Dîdîdî… daaa.
  – Apuc-o!!!… şi-i prezintă mânerul.
  Fata, pricepută, o-apucă, iar Valjan se retrage un pas, cu tot cu teacă.
  – Arat-o la toţi!!!…
  Ea o arată, aiurită, tuturor aiuriţilor de faţă.
  – Acuma, bag-o!
  Încearcă fata o dată, nu nimereşte, mai încearcă o dată şi tot încearcă disperată s-o bage odată… (N-am fost de faţă, dar unii spuneau că Valjan devia insensibil buzele tecii, aşa că…)
  – Acuma, apucă şi teaca!
  Apucă fata.
  – Bagă şpanga!
  De emoţie, fata a trebuit chiar să pună degetul pe vârful cam bont al şpăngii şi să-l ajute să intre-ntre buzele tecii…, răsuflând uşurată şi privind victorioasă de jur împrejur: uuurrraaa…
  Valjan, impasibil, îi arată şi ei dosul, se-ndreaptă către jude, unde-i depune sabia pe masă, după ce, pe când mergea. tot freca sabia, să se convingă, parcă, de-i bine băgată… Era!
  – Cvoteratdemonstrandum – i-a spus judelui, în loc de orice formă de pledoaier.
  Mai e nevoie de vreun epilog?

 2. Greva_fiscala zice:

  Ar trebui sesizat C.N.A.-ul! De fapt totul este o reclama ascunsa la „libresse”, ori „tampax”:… mai curat, mai uscat… cu mai mult cascaval??

 3. Sare'n Ochi zice:

  🙂 iaca, am debutat pe kamikaze (n-am stiut pana n-am urmarit linkul – dar nici nu m-am suparat 🙂 )
  http://www.kamikazeonline.ro/2011/11/din-intelepciunea-lui-dinica-numai-datoriile-mici-se-achita/
  au sa ma injure (pardon, judece) ex-colegii lor Academia Catavencu, Catavencii, Catavencu de Seara, Catevencu subtire, Catavencu Gras, Catavencu in iarna, Catavencu de criza…

 4. filadel zice:

  Mare dreptate. … Ai scriitorule.
  Cît despre noi ceilalți … sîntem sub jetul din fotografie.

 5. nelucraciun zice:

  Vor astia sa declare zi libera sarbatoarea sf. Andrei. Ca cica ar fi crestinat daco-romanii la trecerea sa prin Dobrogea. Ne tinem de sotii!
  Mai bine am declara o zi nationala fara coruptie. Dar nici pe aia n-am putea-o respecta. Cum nu le respectam nici pe cele fara automobil sau fara tutun!
  Coruptia este liantul care mentine impreuna acest popor. Nu vi se pare? Justitia face parte din popor.

  • Culai zice:

   Erratum: NU „Justiţia face parte din popor.”, CI „… face ‘parte’ din popou.”, Că Cam Asta Tembela face.
   Şi, da: Andrei Acela n-a creştinat nimic pe-aici, precum nici romanii. Dovada: toţi neaveniţii ajung în mari de cin(ice) funcţii… Şi se mai şi beatifică-ntre ei, presimţind că Lumea de-Apoi le e-nchisă în Sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.