de Ștefan Ciocan
Să fiu cinstit şi eu am crezut că „băieţii deştepţi” au fost inventaţi de pe vremea guvernului Năstase, până când am ajuns, ca să documentez subiectul, în biroul lui Dan Ioan Popescu. Acesta râzând mi-a artătat fără nici o reţinere o copie de pe unul dintre primele contracte cu firma VA-TECH, practic capul de pod al „băieţilor deştepţi” în România. Spre surprinderea mea şi satisfacţia lui DIP, contractul prin care VA-TECH urma să retehnologizeze hidrocentrala de la Porţile de Fier a fost semnat de Călin Popescu Tăriceanu. Trebuie să menţionez că în momentul în care am avut discuţia cu DIP, Tăriceanu era premierul desemnat de Traian Băsescu să conducă guvernul instaurat după alegerile din 2004 şi să „măture” corupţia din România.
Articolul de mai la vale l-am documentat și a fost publicat la începutul anului 2005 în Evenimentul Zilei. Arătam că: Peste un miliard de dolari au fost cheltuiţi din bani publici, în perioada 1997-2004, pentru renovarea grupurilor celor două hidrocentrale de la Porţile de Fier. Pe lângă faptul că investiţiile au fost încredinţate unor firme privilegiate, fără licitaţie, lucrările efectuate s-au dovedit de foarte proastă calitate. Cu o dărnicie suspectă, trei guverne au plătit societăţilor care au executat lucrările la hidrocentrale sume mai mari decât cele solicitate în ofertele iniţiale. În acelaşi timp, la Porţile de Fier I, jumătatea sârbească a hidrocentralei a fost renovată cu mai puţin de jumătate din preţul plătit de partea română. Investiţiile s-au derulat pe parcursul a nu mai puţin de trei guvernări, în perioada 1997-2004.
Tăriceanu a semnat, Berceanu a plătit: Primul contract a fost semnat în octombrie 1997, de Călin Popescu-Tăriceanu, la vremea respectivă ministru al industriilor în guvernul Ciorbea. Acesta a atribuit lucrarea fără licitaţie firmei elveţiene SULZER, pentru modernizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier 1. Valoarea contractului a fost de 205,5 milioane de franci elveţieni. Premierul Tăriceanu a explicat că a fost aleasa firma SULZER deoarece aceasta a avut o ofertă net superioară faţă de alte trei primite de la firme din Rusia, Japonia şi Austria. În plus, societatea elveţiană venea cu o ofertă de finanţare. Există însă şi o altă variantă, conform căreia Tăriceanu a semnat contractul cu elveţienii după o vizită în Ţara Cantoanelor şi cu cinci zile înaintea licitaţiei care fusese anunţată. Deşi oferta elveţienilor era de 80 de milioane de dolari, contractul a fost încheiat pe o sumă dublă. Primele plăţi au fost făcute în perioada în care la conducerea ministerului se afla Radu Berceanu, iar premier era Radu Vasile, fost ţărănist trecut în barca PD. Ulterior, SULZER a fost preluată de o companie austriacă, VA-TECH, al cărei reprezentant în România a devenit Nicolae Buzăianu, omul care l-a convins pe Tăriceanu să semneze contractul fără licitaţie.
Dărnicia lui Dan Ioan Popescu: În 2000, după schimbarea puterii, firma VA-TECH a depus o ofertă pentru modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2. Iniţial, aceasta a fost respinsă de Eugen Pena, directorul general al Hidroelectrica. În februarie 2001 însă, acesta se răzgândeşte şi acceptă demararea discuţiilor cu firma austriacă. Pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Porţile de fier 2, VA-TECH a estimat costuri în valoare de 98 de milioane de euro. Partea română a oferit însă cu 25 la sută mai mult, adică 122 milioane. Contractul a fost încheiat, fără licitaţie, în august 2001, când guvernul a fost chemat de Adrian Năstase din vacanţă. Ulterior, fără aprobarea executivului, a fost modificată suma din contract, ajungând la peste 200 de milioane de euro. Tot fără aprobare a fost inclusă şi renovarea hidrocentralei de la Gogoşu, în valoare de 54 de milioane de euro. La toate lucrările prevăzute s-au plătit avansuri în valoare totală de 64 de milioane de euro. În contract s-au adăugat încă 16 milioane de euro pentru consultanţă şi o suplimentare de 10 milioane. Firma VA-TECH a primit, în total, 280.770.112 de euro la o oferta iniţială de 98 de milioane. Aceşti bani au fost plătiţi pentru un proiect pe care directorul Hidroelectrica îl aprecia, în anul 2000, ca nefiind necesar.
Practic aceasta a fost prima afacere a „băieţilor deştepţi” din energie. Firma VA-TECH împreună cu Nicolae Buzăianu aplicând aceeaşi schemă ca şi la Porţile de Fier şi în alte domenii legate de energie.
Orice intermediere de către una dintre firmele lui Buzăianu, omul fără aparteneţă politică dar cu legături în toate partidele, aplică strategia umflării costurilor. Buzăianu a preluat contractele de vânzare de energie ieftină ale Hidroelectrica şi a devenit principalul vânzător de energie pe piaţa consumatorilor eligibili din ţară. Ulterior Buzăianu pune mâna pe UCM Reşiţa. Licitaţia prin care a fost cumpărată a fost de fapt un simulacru. Vânzarea a avut loc practic prin ştergerea unor datorii fictive ale Hidroelectrica. De menţionat că grupul Buzăianu-Dan Ioan Popescu a luat în vizor şi retehnologizarea termocentralelor. Controlul Curţii de Conturi a identificat următoarele sume plecate din Hidroelectrica fără acoperire în documente: 435 miliarde de lei vechi împrăştiaţi ca fiind în custodie la VA TECH şi UCM Reşita; avansuri către furnizori în valoare de 3.000 de miliarde de lei; 230 de miliarde la VA TECH Austria şi Elveţia. Pe ansamblu, România a cheltuit cam 1 miliard de dolari.
“Cea mai mare parte a acestor contracte au fost încheiate la începutul anilor 2000 la preţuri considerate a fi foarte avantajoase pentru companii precum Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, dar păguboase pentru companie. În ciuda controverselor ridicate de această temă, anul trecut (în 2010!) jumătate dintre contractele directe ale Hidroelectrica au fost prelungite până în 2018″. Motiv de bucurie mare, nu-i așa? Numai că anul acesta n-a prea plouat – și-atunci nu numai lacurile de acumulare ale hidrocentralelor s-au cam uscat, ci și conturile din care sunt alimentate buzunarele acestor băieți deștepți, iar Hidroelectrica nu-și mai poate ascunde pierderile față de acționarul bleg pe care-l cunoaștem sub numele de “Stat”. De aceea în 22 noiembrie, anul curent, cu tupeul specific borfașilor, Constantin Trihenea președintele Hidroelectrica s-a gândit să-și scoată pârleala pârlind buzunarul românilor: “Prețul la care vindem acum în contractele reglementate este sub costurile de producție și este la jumătate față de prețul pieței. Noi am solicitat ANRE o creștere de preț de 50%, de la începutul anului următor”.
Referințe:
- Băieţii deştepţi din energie au programat zilele acestea, la Bucureşti, cea de-a şasea ediţie a Forumului Internaţional de Energie, în regia lui Bogdan Popovici, preşedinte al Forum Invest şi coinculpat cu Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii“. Printre finanţatorii întrunirii se află Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank şi cumnatul lui Mircea Geoană, dar şi, directorul fondului Proprietatea, Mark Mobius, care a reuşit performanţa de a fi cel mai deştept băiat din energia românească, întrecându-l astfel pe Bogdan Buzăianu, după ce a devenit membru în consiliul de administraţie al OMV Petrom din partea Lukoil, dovedind astfel că în România totul e posibil. Sigur, oficial, Mobius este reprezentantul Fondului Proprietatea în OMV Petrom, dar el mai este şi membru în board-ul Lukoil Rusia, prin urmare are acces la deciziile şi informaţiile din Petrom, ca de altfel şi din alte companii interesante pentru subordonații lui Vladimir Putin precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica etc. Celebrul contract de energie de la Hidroelectrica, încheiat de firma lui Buzăianu la începutul anului 2004, care le-a băgat în conturi celor de la Energy Holding, trei miliarde de euro, a fost precedat de un altul încheiat în anul 2002, după ce Energy Consult s-a transformat în Holding ApS Romania SRL. El a fost semnat din partea noii firme de către Adrian Chebuţiu, iar din partea Hidroelectrica, printre alții, de către Traian Oprea, cel care semna în numele directorului general Eugen Pena. Ulterior, Traian Oprea avea să devină el însuşi director general, numit de PSD şi menţinut de PNL. El este astăzi trimis în judecată și pentru acel contract care, alături de altele, au prejudiciat statul cu peste 135 milioane de euro. Oprea este acuzat de complot și subminarea economiei naționale, fiind judecat în același dosar cu pupilul lui Voiculescu, Codruț Șereș.
- Vânzarea aurului zambian a avut loc efectiv în vara anului 2011, în capitala Lusaka, iar doar cu o săptămână înaintea dezvăluirilor președintelui Michael Sata, despre implicarea sa în afacerea „Gold-gate”, Buzăianu avea să-și primească „diploma de filantrop”. Este vorba despre „Medalia de Aur” oferită de Patriarhia Rusiei pentru implicarea acestuia în renovarea unor biserici din Republica Moldova. Evident este vorba despre biserici supuse Mitropoliei Moldovei, care se subordonează la rândul ei Patriarhiei de la Moscova. În niciun caz, Buzăianu nu a renovat biserici închinate Mitropoliei Basarabiei care aparține canonic de Biserica Ortodoxă Română. În vara acestui an, Karadeniz Press a scris că afacerile cu energie merg braț la braț cu activitatea religioasă. Este vorba despre donaţia de cinci milioane de dolari americani făcută de Gazprombank, banca oficială a gigantului energetic rus Gazprom, sub forma unor donaţii către Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe Ruse. Ceea ce este însă frapant în cazul lui Buzăianu este că acesta va folosi distincția oferită de Patriarhia Rusă înainte cu doar o săptămână (pe 5 octombrie 2011 – n.r.) de izbucnirea scandalului pentru a demonstra în cadrul proceselor intentate Zambiei că este un filantrop și un om cu frica lui Dumnezeu.
- Hidroelectrica este una dintre primele companii ale statului care au adoptat metode de devalizare “sterilă”. Chiar dacă pagubele anuale sunt, în mod constant, de ordinul sutelor de milioane de euro, compania raportează profit contabil, de ordinul a câteva zeci de milioane. Acest lucru este posibil ca urmare a specificului afacerii: producția de energie hidro este intensivă în capital, cerând o investiție inițială foarte mare, însă are costuri de operare foarte mici. În mod normal, într-o astfel de afacere investitorii au răbdare uneori chiar și zeci de ani, până când investiția se amortizează, după care încep să beneficieze de o rentă substanțială. În cazul Hidroelectrica, investițiile s-au amortizat, însă conducerile companiei n-au considerat de cuviință să le mai dea mare lucru acționarilor – în cazul de față contribuabilii. În 12 ani, compania a obinut un profit net total de numai un sfert de miliard de euro, în loc de 5-6 miliarde cât ar fi fost normal. Diferența de bani fie a ajuns în buzunarele unor consumatori de energie privilegiați și ale deja-celebrilor “băieți deștepți”, fie s-a irosit.
- Contractele secrete ale Hidroelectrica au fost scoase la lumină de Fondul Proprietatea. Intermediarii Energy Holding şi Alpiq au contracte pentru 30% din producţie la preţ preferenţial. Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii, a renunţat anul trecut la câştiguri de peste 90 mil. euro comercializând electricitatea direct şi nu prin bursă. După un deceniu de secret în ceea ce priveşte contractele directe ale Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în toate “perlele energetice” din sistemul românesc, a scos la iveală situaţiile financiare şi rapoartele administratorilor pentru cele mai mari 20 de companii pe care le are în portofoliu printre care se numără Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica. Informarea publicului privind rezultatele financiare ale acestor companii nu a fost niciodată o prioritate pe lista Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al acestor firme strategice, spre deosebire de companiile care sunt listate la Bursă şi care trimestrial explică evoluţia principalilor indicatori financiari. Printre cele mai interesante date publicate în legătură cu activitatea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai valoroasă companie controlată de stat, sunt cele legate de contractele directe de vânzare a energiei în 2010. Astfel, compania a renunţat anul trecut la un câştig de peste 90 mil. euro prin faptul că a ales să-şi vândă energia prin contracte directe şi nu pe bursa de energie OPCOM. “Întotdeauna rapoartele administratorilor au fost puse la dispoziţia organelor abilitate. Dacă Fondul Proprietatea a luat decizia de a publica aceste date confidenţiale, atunci trebuie să-şi asume şi răspunderea juridică pentru această decizie”, spune Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, câştigul de 90 mil. euro la care Hidroelectrica a renunţat este unul ipotetic. Mai multe in Ziarul Financiar.
- Completare la sesizarea lui @Ribelalu’: Unul dintre beneficiarii mânăriilor făcute cu „băieții deștepți” a fost lovit la buzunar de către justiție (uimitor, nu?): Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 14 iulie, sesizarea procurorului general al României privind dobândirea averii de către Dan Ioan Popescu şi soţia sa. Instanţa a decis atunci confiscarea a peste 4 milioane de lei, soluţia putând fi contestată în termen de 30 de zile la un complet superior. Instanţa a constatat că valoarea de 2,62 milioane de lei, pretins încasată în baza unui contract de cesiune de părţi sociale la SC Ital Agency SRL, nu poate fi inclusă la capitolul venituri, nefiind dovedită ca fiind obţinută real, „deci cu atât mai puţin licit”, scrie instanţa în motivarea deciziei din 14 iulie.
- Completare @Cetatean: “Am cerut sprijinul, să le desluşim, să intre DG Competition să vedem dacă e posibil să avem aceste contracte, dacă cinvea trebuie să plătească, că ştiţi că beneficiarii sunt amendaţi de către CE când se constată că au beneficiat de un sprijin nejustificat”, a declarat Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1TV.
În afara discuției (BreackingNews cum ar zice tembeliziunile): După cum previzionam în 16 noiembrie pe acest blog, DNA l-a trimis rapid în judecată pe Radu Bica, vicepreședintele CJ Cluj, pentru luare de mită. În același dosar a fost trimisă în judecată și Aspazia Droniuc, denunțătorul, asociat al SC Frarom Import Export SRL Cluj Napoca, acuzată de dare de mită.
Tot azi, primarul Sorin Apostu a fost suspendat din funcţie de prefectul Florin Stamatian. Acesta a semnat ordinul de suspendare ca urmare a arestării edilului pentru 29 de zile pentru luare de mită în formă continuată. „Da, ordinul a fost semnat deja şi a plecat spre Primărie”, a declarat Stamatian.
Omul de afaceri Călin Stoia ar putea fi eliberat astăzi pe cauțiune după ce avocații săi au depus o cerere în acest sens la Curtea de Apel Cluj. Inițial, dosarul său a fost fixat pentru data de marți, 29 noiembrie. Apărătorii săi au obținut preschimbarea termenului pentru astăzi la prânz. Tot în acest fel a fost eliberat din arest și Niculae Nistor, trimis și el în judecată pentru luare de mită. Judecătorii urmează să ia o decizie în această după masă în cazul lui Stoia. Cauțiunea a fost stabilită la 1 milion de lei! „Mărturisesc că nu am mai auzit de o astfel de cauțiune, mi se pare foarte mare, și nici el nu se aștepta la această sumă. Urmează să vedem dacă se poate plăti”, a spus avocatul Sergiu Bogdan. Călin Stoia poate să achite această cauțiune până în 29 noiembrie.
Scandalul de corupţie în care este implicat primarul Clujului, Sorin Apostu, „loveşte Partidul Democrat Liberal în moalele capului”, susţine deputatul PDL de Sibiu, Raluca Turcan. Anchetarea cazurilor de corupţie apărute în rândul pardidului aflat la guvernare este considerată o premieră de Turcan, care, în timpul conferintei de presă susţinută vineri, 25 noiembrie, a subliniat faptul că „în mod pregnant corupţia se manifestă la guvernare”. „În opinia mea, cazul primarului de la Cluj loveşete PDL-ul fix in moalele capului pentru că organizaţia Cluj este o organizaţie reprezentativă şi era o organizaţie etalon pentru PDL.Problema Primarului de la Cluj afectează partidul”, a declarat la Sibiu Raluca Turcan, vineri, 25 noiembrie.
Coane…ai uitat un aspect important:
Uite ce scria presa pe 15 septembrie 2011
„Instanta suprema a dispus confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea dobandita de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu si sotia sa intrucat suma respectiva reprezinta cheltuieli facute in baza unor venituri a caror obtinere s-a dovedit a fi ilicita, scriu judecatorii in motivarea deciziei”
Rotund 1 mil de euro, ca intre timp euro s-a mai devalorizat. Dar si milionul asta nu e decat varful aisbergului…ceea ce au putut demonstra..
corect. am uitat. multam fain de completare. am sa bag un update.
Am devenit un cititor zilnic al blogului tau, si, desi ma enervez la culme cand citesc despre nenorocitii astia, revin intotdeauna sa te citesc. Felicitari, @Sare!
multumesc @FWPR
si pe mine ma enerveaza indivizii astia. nu le-a ajuns ca mi-au nenorocit parintii si m-au tinut pe mine intr-o fundatura (parintii prietenilor, prietenii samd). acum imi amaneteaza si viitorul copiilor. macar atat reactie sa ma sa-i fac publici in nemernicia (nimicnicia) lor.