Căline, dacă ai cumva ocazia să vorbești cu băieții deștepți?

de Ștefan Ciocan

Să fie oare dezinformat Traian Băsescu? Sau vrea să-i arate pisica lui Tăriceanu fără să-i rostească numele în dezbaterea despre „băieţii deştepţi” din energie. Recent preşedintele a afirmat că Dan Ioan Popescu a fost cel care a semnat contractele „băieţilor deştepţi” din energie pe care apoi le-au prelungit Vozganian şi Videanu.

Să fiu cinstit şi eu am crezut că „băieţii deştepţi” au fost inventaţi de pe vremea guvernului Năstase, până când am ajuns, ca să documentez subiectul, în biroul lui Dan Ioan Popescu. Acesta râzând mi-a artătat fără nici o reţinere o copie de pe unul dintre primele contracte cu firma VA-TECH, practic capul de pod al „băieţilor deştepţi” în România. Spre surprinderea mea şi  satisfacţia lui DIP, contractul prin care VA-TECH urma să retehnologizeze hidrocentrala de la Porţile de Fier a fost semnat de Călin Popescu Tăriceanu. Trebuie să menţionez că în momentul în care am avut discuţia cu DIP, Tăriceanu era premierul desemnat de Traian Băsescu să conducă guvernul instaurat după alegerile din 2004 şi să „măture” corupţia din România.

Articolul de mai la vale l-am documentat și a fost publicat la începutul anului 2005 în Evenimentul Zilei. Arătam că: Peste un miliard de dolari au fost cheltuiţi din bani publici, în perioada 1997-2004, pentru renovarea grupurilor celor două hidrocentrale de la Porţile de Fier. Pe lângă faptul că investiţiile au fost încredinţate unor firme privilegiate, fără licitaţie, lucrările efectuate s-au dovedit de foarte proastă calitate. Cu o dărnicie suspectă, trei guverne au plătit societăţilor care au executat lucrările la hidrocentrale sume mai mari decât cele solicitate în ofertele iniţiale. În acelaşi timp, la Porţile de Fier I, jumătatea sârbească a hidrocentralei a fost renovată cu mai puţin de jumătate din preţul plătit de partea română.  Investiţiile s-au derulat pe parcursul a nu mai puţin de trei guvernări, în perioada 1997-2004.

Tăriceanu a semnat, Berceanu a plătit: Primul contract a fost semnat în octombrie 1997, de Călin Popescu-Tăriceanu, la vremea respectivă ministru al industriilor în guvernul Ciorbea. Acesta a atribuit lucrarea fără licitaţie firmei elveţiene SULZER, pentru modernizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier 1. Valoarea contractului a fost de 205,5 milioane de franci elveţieni. Premierul Tăriceanu a explicat că a fost aleasa firma SULZER deoarece aceasta a avut o ofertă net superioară faţă de alte trei primite de la firme din Rusia, Japonia şi Austria. În plus, societatea elveţiană venea cu o ofertă de finanţare. Există însă şi o altă variantă, conform căreia Tăriceanu a semnat contractul cu elveţienii după o vizită în Ţara Cantoanelor şi cu cinci zile înaintea licitaţiei care fusese anunţată. Deşi oferta elveţienilor era de 80 de milioane de dolari, contractul a fost încheiat pe o sumă dublă. Primele plăţi au fost făcute în perioada în care la conducerea ministerului se afla Radu Berceanu, iar premier era Radu Vasile, fost ţărănist trecut în barca PD. Ulterior, SULZER a fost preluată de o companie austriacă, VA-TECH, al cărei reprezentant în România a devenit Nicolae Buzăianu, omul care l-a convins pe Tăriceanu să semneze contractul fără licitaţie.

Dărnicia lui Dan Ioan Popescu: În 2000, după schimbarea puterii, firma VA-TECH a depus o ofertă pentru modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2. Iniţial, aceasta a fost respinsă de Eugen Pena, directorul general al Hidroelectrica. În februarie 2001 însă, acesta se răzgândeşte şi  acceptă demararea discuţiilor cu firma austriacă. Pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Porţile de fier 2, VA-TECH a estimat costuri în valoare de 98 de milioane de euro. Partea română a oferit însă cu 25 la sută mai mult, adică 122 milioane. Contractul a fost încheiat, fără licitaţie, în august 2001, când guvernul a fost chemat de Adrian Năstase din vacanţă. Ulterior, fără aprobarea executivului, a fost modificată suma din contract, ajungând la peste 200 de milioane de euro. Tot fără aprobare a fost inclusă şi renovarea hidrocentralei de la Gogoşu, în valoare de 54 de milioane de euro. La toate lucrările prevăzute s-au plătit avansuri în valoare totală de 64 de milioane de euro. În contract s-au adăugat încă 16 milioane de euro pentru consultanţă şi o suplimentare de 10 milioane. Firma VA-TECH a primit, în total, 280.770.112 de euro la o oferta iniţială de 98 de milioane. Aceşti bani au fost plătiţi pentru un proiect pe care directorul Hidroelectrica îl aprecia, în anul 2000, ca nefiind necesar.

Practic aceasta a fost prima afacere a „băieţilor deştepţi” din energie. Firma VA-TECH împreună cu Nicolae Buzăianu aplicând aceeaşi schemă ca şi la Porţile de Fier şi în alte domenii legate de energie.

Orice intermediere de către una dintre firmele lui Buzăianu, omul fără aparteneţă politică dar cu legături în toate partidele, aplică strategia umflării costurilor. Buzăianu a preluat contractele de vânzare de energie ieftină ale Hidroelectrica şi a devenit principalul vânzător de energie pe piaţa consumatorilor eligibili din ţară. Ulterior Buzăianu pune mâna pe  UCM Reşiţa. Licitaţia prin care a fost cumpărată a fost de fapt un simulacru. Vânzarea a avut loc practic prin ştergerea unor datorii fictive ale Hidroelectrica. De menţionat că grupul Buzăianu-Dan Ioan Popescu a luat în vizor şi retehnologizarea termocentralelor. Controlul Curţii de Conturi a identificat următoarele sume plecate din Hidroelectrica fără acoperire în documente: 435 miliarde de lei vechi împrăştiaţi ca fiind în custodie la VA TECH şi UCM Reşita; avansuri către furnizori în valoare de 3.000 de miliarde de lei; 230 de miliarde la VA TECH Austria şi Elveţia. Pe ansamblu, România a cheltuit cam 1 miliard de dolari.

“Cea mai mare parte a acestor contracte au fost încheiate la începutul anilor 2000 la preţuri considerate a fi foarte avantajoase pentru companii precum Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, dar păguboase pentru companie. În ciuda controverselor ridicate de această temă, anul trecut (în 2010!) jumătate dintre contractele directe ale Hidroelectrica au fost prelungite până în 2018″. Motiv de bucurie mare, nu-i așa? Numai că anul acesta n-a prea plouat – și-atunci nu numai lacurile de acumulare ale hidrocentralelor s-au cam uscat, ci și conturile din care sunt alimentate buzunarele acestor băieți deștepți, iar Hidroelectrica nu-și mai poate ascunde pierderile față de acționarul bleg pe care-l cunoaștem sub numele de “Stat”. De aceea în 22 noiembrie, anul curent, cu tupeul specific borfașilor, Constantin Trihenea președintele Hidroelectrica s-a gândit să-și scoată pârleala pârlind buzunarul românilor: “Prețul la care vindem acum în contractele reglementate este sub costurile de producție și este la jumătate față de prețul pieței. Noi am solicitat ANRE o creștere de preț de 50%, de la începutul anului următor”.

Referințe:

În afara discuției (BreackingNews cum ar zice tembeliziunile): După cum previzionam în 16 noiembrie pe acest blog, DNA l-a trimis rapid în judecată pe Radu Bica, vicepreședintele CJ Cluj, pentru luare de mită. În același dosar a fost trimisă în judecată și Aspazia Droniuc, denunțătorul, asociat al SC Frarom Import Export SRL Cluj Napoca, acuzată de dare de mită.
Tot azi, primarul Sorin Apostu a fost suspendat din funcţie de prefectul Florin Stamatian. Acesta a semnat ordinul de suspendare ca urmare a arestării edilului pentru 29 de zile pentru luare de mită în formă continuată. „Da, ordinul a fost semnat deja şi a plecat spre Primărie”, a declarat Stamatian.
Omul de afaceri Călin Stoia ar putea fi eliberat astăzi pe cauțiune după ce avocații săi au depus o cerere în acest sens la Curtea de Apel Cluj. Inițial, dosarul său a fost fixat pentru data de marți, 29 noiembrie.
Apărătorii săi au obținut preschimbarea termenului pentru astăzi la prânz. Tot în acest fel a fost eliberat din arest și Niculae Nistor, trimis și el în judecată pentru luare de mită. Judecătorii urmează să ia o decizie în această după masă în cazul lui Stoia. Cauțiunea a fost stabilită la 1 milion de lei! „Mărturisesc că nu am mai auzit de o astfel de cauțiune, mi se pare foarte mare, și nici el nu se aștepta la această sumă. Urmează să vedem dacă se poate plăti”, a spus avocatul Sergiu Bogdan. Călin Stoia poate să achite această cauțiune până în 29 noiembrie.
Scandalul de corupţie în care este implicat primarul Clujului, Sorin Apostu, „loveşte Partidul Democrat Liberal în moalele capului”, susţine deputatul  PDL de Sibiu, Raluca Turcan. Anchetarea cazurilor de corupţie apărute în rândul pardidului aflat la guvernare este considerată o premieră de Turcan, care, în timpul conferintei de presă susţinută vineri, 25 noiembrie, a subliniat faptul că „în mod pregnant corupţia se manifestă la guvernare”. „În opinia mea, cazul primarului de la Cluj loveşete PDL-ul fix in moalele capului pentru că organizaţia Cluj este o organizaţie reprezentativă şi era o organizaţie etalon pentru PDL.Problema Primarului de la Cluj afectează partidul”, a declarat la Sibiu Raluca Turcan, vineri, 25 noiembrie.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Căline, dacă ai cumva ocazia să vorbești cu băieții deștepți?

 1. ribelalu zice:

  Coane…ai uitat un aspect important:
  Uite ce scria presa pe 15 septembrie 2011
  „Instanta suprema a dispus confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea dobandita de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu si sotia sa intrucat suma respectiva reprezinta cheltuieli facute in baza unor venituri a caror obtinere s-a dovedit a fi ilicita, scriu judecatorii in motivarea deciziei”
  Rotund 1 mil de euro, ca intre timp euro s-a mai devalorizat. Dar si milionul asta nu e decat varful aisbergului…ceea ce au putut demonstra..

 2. FuriousWordPressRipper zice:

  Am devenit un cititor zilnic al blogului tau, si, desi ma enervez la culme cand citesc despre nenorocitii astia, revin intotdeauna sa te citesc. Felicitari, @Sare!

  • Sare'n Ochi zice:

   multumesc @FWPR
   si pe mine ma enerveaza indivizii astia. nu le-a ajuns ca mi-au nenorocit parintii si m-au tinut pe mine intr-o fundatura (parintii prietenilor, prietenii samd). acum imi amaneteaza si viitorul copiilor. macar atat reactie sa ma sa-i fac publici in nemernicia (nimicnicia) lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.