“Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura României, ai toată Justiţia în mână, ai toată Curtea…”

Cu ajutorul "specialiștilor" în știri, USL speră la beneficii pe toată durata campaniei electorale din 2012

Să încep cu ce anume mi-a atras atenția ieri într-o discuție de pe blogul prieten Theophylepoliteia: un exerciție de memorie din partea comentatorului @ John Galt, un remember despre cum funcționează de fapt justiția în România (și nu am motive să cred că s-ar fi schimbat ceva în doar 3 ani de când a avut loc această discuție dintre senatorul PSD Cătălin Voicu și Alexandru Mazăre, fratele primarului PSD de Constanța). Subliniez faptul că cine are controlul asupra Ministerului de Interne încă mai controlează totul: “Procuratura României, toată Justiția în mână, Curtea”… Exact ca în urmă cu trei ani, nimic nu mă face să cred că sistemul s-a reformat. Din contră, la toate criticile aduse de către Traian Băsescu reacționează dur – inclusiv așa-zișii reformiști gen Danileț și Dumbravă care au avut un altfel de discurs până când și-au văzut sacii încărcați în căruța Consiliului Superior al Magistraturii, alt discurs de “săndei” îl au acum. Cu privire la termenul “săndei”, urmăriți serialul “Constituția poporului «suveran» și Republica Judecătorilor” pentru a vă lămuri. Deci, cu privire la cum funcționa/funcționează sistemul de “justiție” din România:

 • “Astfel, pe 6 septembrie 2006, Maria (Lili) Schutz îl înştiinţa prin SMS pe Mircea Geoană că a fost chemată la DNA Oradea, că înaintea ei mai fusese chemat şi fostul şef al ADS Corneliu Popa, pe care procurorii îl suspectau că ar fi ajutat-o pe Maria (Lili) Schutz să păgubească agenţia pe care o conducea. În replică, fostul lider PSD i-a transmis lui Schutz să vină la Bucureşti. A doua zi, Mircea Geoană a sunat-o pe „Lili”, aşa cum i se adresa în particular acesteia, spunându-i textual: „Te rog să îţi notezi un număr de telefon… O secundă, ca să-l scot din memorie… Domnul general Voicu Cătălin. (…) Sună-l acum, te întâlneşti cu el şi te ajută cu ce ai nevoie“. Săptămâna trecută, pe 29 aprilie, la ieşirea din sediul central al DNA, unde a fost audiată ca martor în actualul dosar „Voicu”, Maria Schutz a negat că Mircea Geoană i-ar fi intermediat o întâlnire cu senatorul Cătălin Voicu. La fel a făcut şi fostul lider al PSD în intervenţiile sale publice de până acum”.
 • Catalin Voicu, stenograme: Voicu Cătălin: Băga-mi-aş p..a în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj. Şuta aia cu serele, cu tot… Păi, şefa doamna Cristea de la Dâmboviţa, la fel şi nu-ţi mai dau nume, că nu-i frumos. Mulţi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toţi, dom’ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie, alţii le-a dat 10 ani, unul dintre avocaţi zice: “Dom’ne, nu-i e ruşine, dom’ne?” “Dom’ne, zic, asta a fost!” (…)
  Voicu Cătălin: … asta, să ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, ş-atunci … se duce la negociere, vreau Internele. Dacă nu mă duc la Interne, da…
  Mazăre Alexandru: Eu am vorbit cu Radu…
  Voicu Cătălin: Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura României, ai toată Justiţia în mana, ai toată Curtea…
  “Da, am Poliţia, vreau să-l arestez pe Onţanu, vreau să-i fac dosare lu’ Oprea, credeam că poate vine de la … de la … de jos dosaru’, sus merge şnur! Pentru că eu sunt singuru’ personaj care am tot… toată cane… conexiunea în mână, şi-ai văzut că Procuratura, în Justiţie şi…
  Mazăre Alexandru: Am o întrebare ca să înţeleg…
  Voicu Cătălin: Da.
  Mazăre Alexandru: Sunteţi cu Vanghelie, da?
  Voicu Cătălin: Da. (…) Colegule, ascultă ce-ţi spun! Dacă mă duc acolo, în trei ani de zile pot face toată reţeaua din România! Acu’, dacă pierdem alegerile, reţeaua e în funcţiune. Eu acuma am … (neinteligibil) … da’ greu. Până acum n-am … (neinteligibil) … ministeru’ ăsta … (neinteligibil) … înţelegi? Ai reţea, rezişti ca să facem gherila urbană… (…). (Traducere: acuma rețeaua e încă în funcțiune. Ai rețea, reziști).

Deci, avem o primă TEMĂ DE DISCUȚIE: a rămas „rețeaua” funcțională, având în vedere că la un capăt al acesteia, în ministerul de Interne, clanurile generalilor au scăpat de marea restructurare a lui Igaș?

 • In urma cu cateva luni, ministrul de Interne acuza faptul ca in MAI sunt peste 30.000 de oameni angajati pe pile. In urma cu cateva zile, acelasi ministru, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”, anunta ca restructurarea MAI s-a incheiat in data de 6 octombrie si ca a fost un succes. „Marea familie” la care dumneavoastra cred ca faceti referire, intr-adevar, a suportat anumite modificari. O analiza pe care am primit-o de la Inspectoratul General al Politiei ne arata faptul ca 95% din cei care nu au trecut examenul de evaluare au fost angajati din sursa externa”, declara Traian Igas. In realitate, „marea familie” este mai sudata ca oricand la ministerul condus de Igas, relateaza Adevarul.

Ca, ulterior, monitorizând presa, să aflu că s-ar putea să nu fie ÎNTÂMPLĂTOR faptul că am avut un judecător clujean în completul de recurs al primarului Sorin Apostu, arestat pentru presupuse fapte de corupție. Am pus întrebările necesare amicilor de discuții on-line și am aflat următoarele (mulțumesc @Cetățean, @Măr, @Zig Zag și alții):

 • Judecătorul Sandel Lucian Macavei (care a judecat si in dosarul Zambaccian -Adrian Nastase), avansat la Înalta Curte de la Curtea de Apel Cluj (sectia penală, ai cărei judecători, conform Gazeta de Cluj, întotdeauna dau soluții de arestare în dosarele propuse de procurori), a facut parte din completul de trei judecători care a decis respingerea recursului primarului Sorin Apostu şi omului de afaceri Călin Stoia privind măsura arestării preventive. “Promovarea la ICCJ a judecătorului Săndel Macavei poate defini exact criteriile în baza cărora CSM face promovările. Săndel Macavei s-a înscris la două concursuri de promovare la ICCJ anunţate de CSM. Interviurile pentru ambele concursuri au avut loc în aceeaşi zi. Dimineaţa, Macavei nu a ştiut răspunsurile la întrebările puse de membrii CSM. După-amiaza însă, a fost excepţional şi a fost admis. Parcursul judecătorului Macavei a rămas şi acum un mister pentru magistraţii protestatari.” (România liberă: Revolta celor-300 din justiție).
 • Săndel Macavei provine de la Curtea de Apel Cluj, unde a fost mare ștab judecătorul Gheorghe Buta, un “săndel” desăvârșit. Se poate presupune că „săndelul macavei” nu a fost promovat pe competență la ICCJ de vechiul CSM condus de Bărbuleasca, pe 9 decembrie 2009. În completul de judecată al lui Năstase sunt Ionuț Matei (președinte, nu pare deloc dispus să îi treacă cu vederea lui Năstase tergiversările), Cristina Rotaru (cea care a vrut sa îl mențină în arest pe Vântu, opunându-se Vioricăi Costiniu) și Săndel Macavei. luju.ro și alte ziare favorabile lui Năstse urlă că Ioana Bogdan a fost consiliera lui Daniel Morar și că a fost apoi promovată de vechiul CSM ca judecător la ÎCCJ. Prin urmare, se zice, este parțială față de Năstase. Corecție despre Ioana Bogdan: “Dosarul a plecat de la DNA spre instanţă în ianuarie 2009, iar Ioana Bogdan a devenit consiliera lui Daniel Morar opt luni mai târziu. A redevenit judecător după un an şi a preluat toate dosarele unui coleg pensionat, inclusiv două ale fostului premier” (articol din Adevarul, data de 17 februarie 2011).
 • Încă un semn de întrebare în ceea ce-l privește pe acest Săndel Macavei: “Completul format din judecătorii Săndel Macavei, Sofica Dumitrașcu și Niculina Alexandru, de la Înalta Curte de Casație și Justiție au revenit asupra unei probe încuviințate la un termen anterior în dosarul liderului PNL Ilie Morega, pentru ca apoi s-o respingă pe motiv că, atenție, exista un “context politico-juridic” care impune judecarea cauzelor de corupție cu o anume celeritate. După respingerea probei încuviințate anterior, completul celor trei judecători a trecut brusc la judecarea fondului cauzei, după care l-a condamnat pe Morega la 3 ani de închisoare cu suspendare! Față de motivarea nemaivazută cu “contextul politico-juridic” rămâne deocamdată un mister (sentința nu a fost încă motivată) de ce anterior s-a considerat utilă o probă, pentru ca la ultimul termen, în numele celerității și contextului politico-juridic să nu se mai administreze această probă (o expertiză contabilă) care putea schimba datele cazului” (luju.ro).
 • Relatare din sala de judecata. Cum a hotarat Curtea Suprema arestarea preventiva a primarului Sorin Apostu. Si cum a aparut premierul Emil Boc in stenogramele dosarului. Curtea Suprema a hotarat, luni, 21 octombrie, ca primarul Sorin Apostu va ramane arestat preventiv 29 de zile in doarul in care procurorii DNA in acuza de luare de mita. In sala de judecata, democrat-liberarul Sorin Apostu si-a aparat nevinovatia negand toate acuzatiile de luare de mita formulate de anchetatori. Despre cele 17 telefoane mobile despre care spun procurorii ca le utiliza pentru a evita interceptarile Apostu a declarat ca au fost promotii si bonusuri. Un avocat a declarat ca in interceptari apare si un pasaj care face referire la premierul Emil Boc si care l-ar disculpa pe omul de afaceri Calin Stoai arestat si el alaturi de Apostu: „Eu personal …. nu ma bat pe burta cu Emil Boc si chiar daca il stiu de cand era primar nu m-am dus niciodata sa-i cer «mai, ajuta si tu un prieten»”. Sorin Apostu: “Nu cunosteam ce contracte a incheiat sotia mea. Eu si sotia mea avem o intelegere sa nu discutam problemele profesionale acasa”. Procurorul de sedinte isi prezinta pledoaria si cere instantei sa respinga recursul formulat de invinuiti. Procurorul de caz citeste practic referatul de arestare. In cateva cazuri procurorul este corectat de presedintele completului de judecata.
 • Primarul Clujului, Sorin Apostu, rămâne în arest preventiv. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, luni, menţinerea în arest a primarului Clujului, Sorin Apostu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. ÎCCJ a respins recursul lui Apostu şi al omului de afaceri Călin Stoia la decizia prin care au fost arestaţi pentru 29 de zile de Curtea de Apel Cluj. Avocaţii celor doi au cerut admiterea recursului, casarea încheierii prin care inculpaţii au fost arestaţi şi revocarea mandatului emis de Curtea de Apel Cluj. Avocatul Sergiu Bogdan, cel care îl reprezintă pe Călin Stoia, a declarat că înregistrarea în care acesta ar fi spus că “pentru 50.000 de lei nici nu se dă joi din pat”, nu este reală şi reprezintă “un cadou oferit presei de către DNA pentru a-şi justifica cererea de arestare”. “În convorbirea dintre Stoia şi Bujor după paragraful în care Stoia spune că nici nu se dă jos din pat pentru 50.000 de lei, procurorii nu au mai menţionat şi următorul fragment ‘eu nu mă bat pe burtă cu Boc, chiar dacă îl ştiu de când era primar. Nu am fost niciodată să-i cer să ajute un prieten’ “, a declarat avocatul lui Călin Stoia. În ultimul cuvânt Sorin Apostu a declarat că este în interesul său să se facă lumină în acest caz şi că nu are nicio intenţie să se sustragă cercetărilor. “Nu cred că din aceste date reiese interesul unui om de a disimula sau de a mă ascunde. Sunt şi doresc să rămân cetăţean al Clujului”, a mai spus Apostu. Agerpres
 • Viceprimarul UDMR Laszlo Attila a declarat pentru Gazeta de Cluj ca ii pare rau pentru primarul Clujului si ca nu va candida in locul lui. Acesta a declarat ca nu vrea sa intre in polemici cu Daniel Buda si ca din respect nu vrea sa incerce sa ii ia locul. Surse din cadrul UDMR sustin ca Mate Andras Levente a incercat sa il nominalizeze pe Laszlo Attila pentru candidatura de primar doar pentru a-i distruge buna reputatie a viceprimarului. Suntem siguri ca Laszlo Attila va ramane un viceprimar vertical si ca nu va cadea in jocurile politice facute de asa-zisii deputati ai Clujului. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul impotriva arestarui preventive a lui Sorin Apostu si Calin Stoia. Acest lucru era de fapt un lucru previzibil dupa ce saptamana trecuta judecatorii inaltei curti au respins si recursul lui Radu Bica.

La care se adaugă și acțiunea de suspendare inițiată ieri de către Uniunea Social Liberală (fie la inițiativa lui Voiculescu, fie a lui Năstase – jurnaliștii nu sunt hotărâți):

 • Suspendarea lui Basescu, planul lui Voiculescu. Declansarea procedurii de suspendare a presedintelui i-a luat prin surprindere si pe unii liberali si pesedisti. In primul rand, pentru ca cifrele sunt impotriva USL. Apoi, pentru ca, asa cum s-au succedat evenimentele, exista iar impresia ca se pune carul inaintea boilor. Totusi, exista motive pentru care Ponta si Antonescu nu mai au rabdare. Paternitatea ideii de a fi suspendat iar Traian Basescu nu apartine nici lui Victor Ponta, nici lui Crin Antonescu. Ci presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. In iulie 2010, acesta depunea la Biroul Permanent al Senatului o propunere de suspendare a pre-sedintelui Basescu. Printre motivele invocate? Ca seful statului si-ar fi „asumat, de facto, pozitia de principal conducator al puterii executive” si ca a promovat „masuri anti-sociale si ilegale”, precum reducerea pensiilor, relateaza Romania Libera.
 • Ponta si Antonescu se joaca de-a suspendarea. Cu scandalul excluderii lui Geoana avand efect de bumerang asupra procentelor USL, Crin Antonescu l-a convins pe Victor Ponta ca e nevoie sa schimbe tema de dezbatere publica; ca e nevoie sa se mai vorbeasca si despre altceva decat rufele PSD spalate in public. Asa ca au scos de la sertar obsesia lui Dan Voiculescu – suspendarea presedintelui – si, luand ca pretext recentele interventii ale sefului statului pe tema indexarii salariilor si pensiilor, au pus pe tapet un nou subiect. Abia acum insa cauta prin Constitutie articolele pe care le-ar fi incalcat Traian Basescu si ar merita o suspendare. USL mai are o problema: Antonescu a recunoscut ca opozitia nu are numarul necesar de voturi pentru ca demersul sa aiba succes, dar sustine ca alaturi de PSD vor cauta o solutie, informeaza EVZ.
 • Noua actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu, decisa de USL luni, 21, noiembrie, urmareste obtinerea unor beneficii de imagine, nu rezultate clare. Cine citeste in mod corect declaratiile lui Adrian Nastase pe tema suspendarii intelege doua lucruri: ca ideea ii apartine si ca votul in Parlament va fi ultima bataie de cap a celor de la USL. Multi s-au repezit sa-i critice pe Ponta si Antonescu pentru o decizie aparent irationala, fara sorti de izbanda, cata vreme succesul ei depinde de Parlament. Gresit. Miza bataliei s-a mutat in afara Parlamentului. De unde stim asta? Nastase a declarat, luni seara, la RTV, cu subiect si predicat, ca „nu vom merge in Parlament pentru suspendarea lui Basescu decit la acel moment in care vom avea siguranta ca vom obtine un rezultat favorabil” si  ca este „o operatiune mult mai complexa, etapizata, care inseamna inclusiv includerea societatii civile si a populatiei”.  (Hotnews)

Acum ar fi momentul să vedem și mișcarea publică a președintelui Traian Băsescu. Ar putea să iasă public și să spună: OK, facem un referendum pentru suspendarea președintelui. Dar ce facem cu celelalte două (Parlament unicameral, 300 de parlamentari) la care s-a răspuns deja? Sau sunt valabile numai acele referendumuri care convin intereselor unor politicieni – abia atunci este bun poporul pentru consultat? Asta ar fi o modalitate de contracarare a tentativei USL de exploatare emoțională a efectele crizei economice în scopul mobilizării populației împotriva lui Traian Băsescu. Zice Dan Tăpălagă pe Hotnews: “Pe cine vrea USL să impresioneze cu acțiunea suspendării președintelui? Pe bugetari și pe judecători. Ei sunt țintele pricipale”. De ce pe bugetari? Pentru că Parlamentul va începe curand dezbaterea proiectului de buget (scenariu susținut și de către Radu Morar în articolul: “REVOLUTIE DE CATIFEA ROSIE” IN DECEMBRIE?). Proiectul Guvernului nu prevede măriri salariale. Iar judecătorii, s-a văzut, sunt în conflict deschis cu șeful statului.

Trei situatii recente demonstrează posibilitatea existenței unei “conspirații” îndreptate împotriva credibilității lui Traian Băsescu cu complicitatea “săndeilor” infiltrați în justiție: eliberarea lui Sorin Ovidiu Vantu și menținerea în arest a lui Sorin Apostu (primul ca „dușman”, al doilea ca „aliat/din tabăra” președintelui), la care se adaugă protestul magistraților români la posibilitatea ca munca lor să fie controlată/evaluată:

Adaug la aceasta faptul că, dacă este să ne luăm după declarațiile lui Blejenariu, situația lui Victor Ponta este GROASĂ.

 • Seful ANAF Sorin Blejnar si-a continuat, luni seara, la TVR 1 tirul acuzelor la adresa lui Victor Ponta spunand ca „asociatia acestuia de automobilism” a primit ilegal bani, pe prestari de servicii fictive de la Robert Negoita, Umbrarescu si Sorin Ovidiu Vantu fiind vorba de o suma de peste 300 de mii de euro. „Nu va pot prezenta acum dovezile, dar ele au fost trimise deja autoritatilor in drept. Sunt vreo 300 de mii de dolari de la Negoita, de la Umbrarescu si de la Vantu. Afirm in premiera ca a primit bani si de la Sorin Ovidiu Vantu. Firma de raliuri a domnului Ponta, care este un SRL, a facut niste prestari de servicii fictive catre Academia Catavencu si Cotidianul si si-a luat in fiecare luna bani buni de acolo”, a declarat Blejnar. Acesta explica ca a pilotul masinii pe care concura si Victor Ponta, Edwin Keleti, avea contract si incasa bani de la Academia Catavencu ca sa faca singur prima pagina a ziarului. In acest mod s-ar fi incasat lunar bani de la Academia Catavencu si Cotidianul intre anii 2007-2009. „Banii de pe aceste plati fictive au intrat in contul SR-lui Automedia si din ei s-a sustinut hobby-ul domnului Ponta care a participat la curse intre 2009-2010. Nu poate fi vorba de donatie aici fiindca vorbim de un SRL si nu o fundatie, iar serviciile prestate au fost fictive. Am chitante cumm firma Automedia i-a platit cazarea domnului Ponta la curse…”, a incheiat Blejnar.

Iar cel care l-a nășit pe copilul lui Victor Ponta este însuși șeful SRI Liviu Maior bun prieten al lui Victor Ponta. Cine are de negociat, negociază. Asta dacă mai funcționează “sistemul”. Iar eu sunt convins că funcționează.

Reactie de la @Cetățean (pe Politeia):

 • @sare: “dupa discutiile avute ieri cu @cetatean, incep sa ma intreb in felul urmator: nu cumva, cu ajutorul “sandeilor” din justitie asistam la o ofensiva USL impotriva imaginii lui Traian Basescu cu ajutorul coruptilor din PDL?”. Raspunsul este DA, si este o problema de timp pina ce actiunile USL se vor conjuga cu ale Sandeilor. De altfel, asa cum eu am lansat o ipoteza de lucru aseara, vad ca si Dan Tapalaga a facut apoi acelasi rationament: Eu: “Avind in vedere ca exista zvonuri ca pina in februarie 2012 Nastase va face multe vizite la ICCJ, eu emit ipoteza ca suspendarea are si o vaga/strinsa legatura cu dosarele lui Bombo, caruia i se cam apropie funia e par”. Tapalaga: “USL exploateaza emotional efectele crizei economice pentru a mobiliza populatia impotriva lui Traian Basescu. Pe cine vrea sa impresioneze cu actiunea suspendarii presedintelui? Pe bugetari si pe judecatori. Ei sunt tintele pricipale. De ce pe bugetari? Pentru ca Parlamentul va incepe curand dezbaterea proiectului de buget. Proiectul Guvernului nu prevede mariri salariale. Or, ce proba mai convingatoare de devotament (si iresponsabilitate) putea sa-i ofere USL propriului electorat decat hotararea de a-l suspenda pe Traian Basescu din cauza ca a indraznit sa constate ca nu sunt bani. De ce pe magistrati? Pentru ca judecatorii se afla in conflict deschis cu seful statului de luni de zile. Sunt usor de manipulat, deoarece si ei vor mai multi bani si se lupta pentru tot in numele unor principii inalte, cum ar fi statul de drept. Atragerea judecatorilor in actiunea suspendarii ar conferi o aura de legitimitate juridica sporita unui demers pur politic”. S-au tras aseara primele salve de tun din razboiul din 2012. La butoanele USL, Adrian Nastase, care are tot interesul sa vada iar o greva a magistratilor, pentru ca el sa sara in apararea lor si asa sa faca jonctiunea intre politic si juridic impotriva lui Basescu. Tehnica e urmatoarea: citez ce spuneam ieri: “Adica vor taragana chestiunea, insa vor incerca sa il ameninte pe Basescu ca daca nu sta cuminte, il suspenda“. Practic, vor sa il anestezieze pe Basescu cu amenintarea perpetua de suspendare. O amenintare consumata si finalizata prin esec parlamentar nu mai are efect, insa o comisie USL care lucreaza perpetuu si sta gata oricind sa scoata un raport si sa inceapa o procedura de suependare, se gindesc ei ca ar fi mai fioros. Nu declanseaza o lupta pe fata cu Basescu, ci vor sa il hartuiasca. Vor sa il ameninte perpetuu, vor sa il timoreze. Aseara auzeam la B1 pe cineva din emisiunea la care au fost Alistar, Chiriac pielea obrazului, Mihalache, etc si la un moment dat, desi eram atent la alte chrestii total diferite, ceva mi-a atras atentia. Unul dintre cei din platou, si pacat ca nu mai am retinut cine era, spunea ceva de genul: “La anul vin chestii importante politic: comasarea alegerilor, schimbarea sistemului electora, redesenarea colegiilor, etc. Pai in fata acestor grave derapaje democratice, trebuie ca Presedintele Basescu sa stie ca poate fi suspendat”. Individul care a zis asta a zis-o perfect: USL incepe gherilla politica, deoarece stie ca pitonul Basescu uu stringe politic pina la sufocare in 2012 si ei trebuie sa se zbata continuu, tinind in rezerva o arma cu care spera sa il timoreze pe Basescu numai la aratarea ei. Greseala, mare greseala, insa este de fapt singura strategie mai de Doamne ajuta pe care Bombo si ai lui o pot concepe. Basescu are arme de raspuns mult mai mortale decit “amenintarea” cu suspendarea, si le va folosi negresit. Sa treaca bugetul pe 2012 si apoi se schimba peisajul. In 2012 lupta politica se va purta nu pe fata, ci pe un alt teren, pe care insa ambii combatanti joaca o miza enorma: Justitia.
 • Coborata drept din Arta Razboiului lui Sun Tzu, recenta suita de anchete a DNA se concentreaza in mod vizibil asupra principalului partid de guvernamant, pe care este pe cale sa-l paralizeze. Nu ne deranjeaza, in principiu, pentru ca orice fapta de coruptie trebuie demascata si sanctionata, iar cazul Apostu este revoltator, ca si cazul Bian. Despre Brasov nu stim inca prea multe, pentru ca acolo este vorba de cercetari preliminare, dar suspiciunile sunt alimentate de modelul de administrare pe care il cunoastem cu totii. Si tocmai aceasta este problema : cunoastem acest model din experienta tuturor oraselor, comunelor si sectoarelor bucurestene, desi impresia care predomina in acest moment este ca, din toata coalitia de guvernare, PDL ar fi singurul corupt. UNPR este o colectie de violete de Parma, UDMR o gradina cu trandafiri de Damasc, iar in Moldova, Muntenia si Oltenia, primariile sunt ocupate de crini imaculati. Convingerea mea personala este insa ca nu exista primarie necorupta in toata Romania, inclusiv in Capitala. Unde sunt asadar ceilalti primari ? Cum se face ca Marian Vanghelie, de pilda, nu este atins nici macar cu o floare ? Oare pentru ca este prieten de taina cu UNPR? Nu apar PDL, dar nici nu pot sa nu vad aceste discrepante, pentru care nu am o explicatie, dar o caut. Pot face o teorie, nu si o demonstratie, pornind de la putinele elemente din spatiul public.  Stim de pilda ca presedintele Basescu s-a declarat dezamagit de PDL si ca a afirmat despre pe cei anchetati de DNA ca au bagat banii din spagi in buzunarele proprii, nu in cele ale partidului. Partidul de altel se afla intr-o certa deriva, iar dupa alegerile din mai nu a produs nici o strategie, nici o idee, nici un program. Presedintele va fi sesizat inaintea celorlalti degringolada din interior si  – poate – a decis ca trebuie starpit raul si salvat ce mai e de salvat – daca mai e. Pentru ca totusi guvernul trebuie sa functioneze, mai ales pe timp de criza, si are nevoie de o coalitie parlamentara care sa-l sustina, celelalte partide ale coalitiei sunt (deocamdata ?) crutate. In acest scenariu, PDL fie se reformeaza cu adevarat si se salveaza de la disparitie la urmatoarele alegeri, fie va fi inlocuit, partial, de o noua constructie politica, la care lucreaza din umbra Sebastian Lazaroiu.
Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar, Procurorul cu toporul și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la “Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura României, ai toată Justiţia în mână, ai toată Curtea…”

 1. Victor, și eu cred la fel. Degeaba critică președintele, justiția face ce vrea și mai ales politica sa :
  http://cristidanilet.wordpress.com/2011/10/30/obiectiv-politic-imediat-acaparati-justitia/

  • Sare'n Ochi zice:

   servus Carmen.
   am citit materialul scris de catre Danilet. pentru mine el reprezinta o dezamagire. sistemul l-a identificat bine atunci cand l-a promovat – avea fibra de „sandel” in el. acuma, prin functia pe care i-au dat-o, numai i-au activat-o.

 2. Prin batista zice:

  Se ascute lupta de clasa: Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii senatorului PSD Sorin Constantin Lazar pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acesta si-a angajat fiul in cadrul biroului sau parlamentar din Iasi.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10757308-ani-solicita-parchetului-general-cercetarea-senatorului-psd-sorin-lazar-pentru-conflict-interese.htm

 3. Nae Camionagiul zice:

  Dar ce presa de rahat aveti voi pe la Cluj! Astea sunt titluri de presa date cu rautate porceasca: Apostu la ICCJ: „Vreau sa raman primarul Clujului”; Apostu se disculpa intr-un mod penibil: „Am aflat din dosar ce facea sotia mea. Eu venem tarziu acasa”…
  Din ce-am citit pe Hotnews (link-ul dat la acest material), Apostu a declarat „vreau sa fiu cetatean al Clujului”, nu primar cu titreaza scarbele alea doua de fratii Soicaca! Deja avem o minciuna evidenta din titlu menita sa induca opiniei publice ideea ca „scarba” de Apostu tine numai la functie. Cand de fapt omul a declarat ca tine la oras.
  Iar despre penibilitatea unei aparari sa se pronunte specialistii, nu goarnele procurorilor. Stiu aia de dau titluri tembele ca intr-un proces cei doi soti nu se pot incrimina?

  • Nae Camionagiul zice:

   Intr-un proces penal.

  • Sare'n Ochi zice:

   presa asta a noastra locala este foarte „amabila” cu cei care nu-i mai poate hrani – azi au postat un filmulet sub titlul: „Sorin Apostu la inchisoare, Monica Apostu linistita la cumparaturi in Kaufland”. dupa mine numai un boschetar de presa se preteaza la asa ceva (iar patronul boschetarului, in cazul nostru Vasile Dancu, daca ar avea obraz ar lua masuri). acum ce ar vrea sa nu mai manance nimeni in familia Apostu. celor doi copii sa nu le mai dea nimeni de mancare?

 4. Never More zice:

  Prima tradare vine de al Alin Teodorescu si Cozmin Gusa: Cele mai noi sondaje de opinie arată că USL-ul lui Ponta și Crinuț a coborât destul de bine sub pragul de 50%, țintă sub care cei doi lideri stângiști nici nu concepeau să treacă. Totuși scandalurile din PSD, legăturile nefirești dintre cele două partide, dar și lipsa de viziune a acestei structuri au tras în jos uniunea concepută numai pentru a prelua puterea în România fără a avea un program credibil. Moartea lentă a USL în sondaje a fost dezvăluită, duminică seară, la televiziunea lui Elan&Vântu, tocmai de sociologul USL, Alin Teodorescu. Invitat la o emisiune cu temă politică, sociologul a precizat că în cel mai recent sondaj IMAS care urmează a fi dat publicității în curând, PDL are 28% din intenții de vot ale electoratului în timp ce USL a scăzut destul de mult, la 42%. Teodorescu nu este singurul om implicat în politică care trâmbițează astfel de cifre catastrofale pentru USL.
  http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011112265950/Actualitate/Alin-Teodorescu-IMAS-PDL-are-28-iar-USL-este-la-42.html
  🙂 dar, conform teoriei tale, daca asistam la o perdea de fum, parf in ochi, sare-n ochi? Sa se culce unii pe-o ureche – nu ca ar fi foarte activ in comunicare Emil Boc si ai lui… Din contra, zici ca-s paralizati toti astia din PDL.

 5. mar zice:

  Buna ziua,
  O caricatura reusita si o teorie interesanta, timpul va dovedi daca este numai o teorie.

 6. Culai zice:

  Cineva spunea „se ascute lupta de clasă”… Dacă punea „În” şi nu „de” era şi logic, şi real. Că-n 20 de ani s-au ras de pe tabla socială a ţării toate clasele clasice, din ale căror hoituri a apărut una care s-a autointitulat „clasa politică”. O hidră cu mai multe capete (a se înţelege partide), toate la fel de ticăloase-n judecăţile şi atitudinile lor sociale.
  MI&MAE au cele mai tari … fudulii, orice-ar zice unii-alţii, că tot ast-ar gândi!
  Cu o societate civilă, sobră, intelectuală, cinstită poate că altfel am trăi, dar nicăieri în lume nu există aşa ceva.

 7. ribelalu zice:

  Acum nu stiu care e situatia cu Apostu asta. Stiu insa sigur ca fiecare telefon mobil are un cod unic de identificare. Cred (dar nu bag mana in foc) ca este posibil, din punct de vedere tehnic, ca un telefon sa poata fi urmarit si dupa acel cod de identificare.
  Wikipedia spune ceva despre asta, insa eu habar nu am in ce fel SRI face urmarirea telefoanelor:
  http://en.wikipedia.org/wiki/International_Mobile_Equipment_Identity
  Pe de alta parte, nu ma intereseaza numarul telefoanelor gasite ci numarul cartelelor. degeaba ai 100 de telefoane daca folosesti o singura cartela. in schimb pe un telefon poti folosi 100 e cartele.

 8. Evanghelista zice:

  Cica Morar are o lista: http://www.dcnews.ro/2011/11/lista-lui-daniel-morar-ce-primari-urmeaza-dupa-apostu/
  Următorul vizat de procurorii lui Daniel Morar, deci ai lui Traian Băsescu, este primarul din Brașov, George Scripcaru. Dosarul său a avansat foarte repede după arestarea fostului şef OPC Braşov, Ionel Spătaru, pentru luare de mită. Pe plan politic, cele două arestări spectaculoase vor disciplina PDL, asigurând controlul în perspectiva anului electoral deosebit de tensionat care se apropie. În rândul Opoziției, cel mai expus este Radu Mazăre, primarul Constanței. De asemenea, va fi arestat și președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, ceea ce va decapita organizația locală și va reaprinde tensiunile dintre PSD și PNL, pentru împărțirea locurilor eligibile. O lovitură importantă pentru PNL ar fi arestarea lui Andrei Chiliman, primarul de la Sectorul 1. Acuzat constant de PDL că are cel mai mare buget din Capitală și risipește banii pe proiecte inutile, Chiliman va lăsa loc disputelor pentru ”succesiune” între partidele USL. O eventuală arestare a lui Sorin Oprescu este de luat în calcul la începutul anului viitor, destul de târziu ca Opoziția să-și găsească un înlocuitor de talia primarului general, dar nu foarte aproape de alegeri, ca să nu pară o manevră disperată și antidemocratică. Cea mai tare lovitură s-ar putea produce săptămâna viitoare și îl vizează pe secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Acesta a fost deja chemat la DNA în dosarul Bian, șeful ANOFM care căra mita cu sacoșa, de la subordonații săi din Brașov. Ioan Oltean este cel care era să desființeze PDL, fiindcă a uitat să ducă documentele Convenției la tribunal. Desigur, nu acest lucru i se impută, ci faptul că, alături de alți lideri locali, refuză o remaniere a guvernului, inclusiv a premierului, care ar permite relansarea PDL în sondaje.

  • ribelalu zice:

   Scripcaru e „cercetat preliminar” . Ce inseamna asta? Daca visez eu noaptea, ma duc dimineata la parchet si le povestesc alora ce am visat: primarul X a furat 100 de miliarde de euro de la bugetul comunei Cuca-Macai.
   Parchetul nu are ce face si incepe „cercetarile preliminare”, adica stabileste in primul rand daca faptele exista sau nu.
   „Cercetat” nu inseamna „inculpat” si cu atat mai putin „vinovat” sau „condamnat”. Nu sunt adeptul termenului „prezumtia de nevinovatie” invocat unde vrei si unde nu vrei, acest termen sau concept avand valoare NUMAI in sala tribunalului si NUMAI pentru judecatori, dar tremenul „cercetat” inseamna chiar nimic. Abia de la „inculpat”, „invinuit” in sus putem deschide o discutie.

  • ribelalu zice:

   dcnews este locul actual de munca (sau ma rog, acoperirea) lui Bogdan Chireac si Razvan Dumitrescu. „Deontologii” lu` peste nici macar nu-si semneaza articolul

   • Sare'n Ochi zice:

    normal ca nu-si semneaza articolul. este un material menit sa dea „frisoane” – nu intamplator a fost preluat si de catre portalul lui Vasile Dancu domnuleprimar.ro (tot nesemnat, neasumat)

 9. Evanghelista zice:

  Asta se cam leaga cu ceea ce afirma Iulian Urban: „Noul secretar general ales la PDL, Ioan Oltean, a cam umplut partidul de puscariabili”: http://www.urbaniulian.ro/2011/10/17/toti-oamenii-lui-ioan-oltean-au-probleme-la-dna/

 10. Dragos FRD zice:

  :-)))))) Asta cu ‘sandel’ o sa ajunga celebra

 11. ERY zice:

  buna gluma hotii din politica sint SANDEI ,iar fraierii cu lopata sint GIGEI,zi-le prietene pe numele adevarat hoti si mincinosi.

 12. FuriousWordPressRipper zice:

  Esti bun, @sare, esti foarte bun!
  Tot acest paienjenis de relatii, aceasta tesatura aproape invizibila a „sistemului”, asa numita tubulatura a lui Voicu ne duce direct in curtea Justitiei. Daca Basescu ar fi fost singur, imi este clar ca ar fi fost pus in cap pana acum. Iar daca „sistemul” a cumparat aproape toate tribunele media, iar acest fapt este binecunoscut, daca a cumparat Justitia, pentru ca si acest fapt este vizibil, intelectuali, parlamentari la kilogram, etc, pe cei care au jurat credinta Romaniei si cetatenilor ei nu poti sa ii cumperi pe toti, desi au incercat si asta. Cred ca presedintele este dependent de adrenalina, pentru ca, iata, suflarea rece a „sistemului” aduce cu sine si putoarea specific bolsevic- kgb-ista. Gherilla urbana este pe cale sa apeleze din nou la serviciile turistilor sovietici.

  • Sare'n Ochi zice:

   🙂 multumesc pentru aprecieri.
   in rest, este exact cum spui:
   sistemul a corupt tot ceea ce putea corupe. e misto sa fii platit facand nimic (dolce far niente) – si exact asta s-a intamplat pe banii devalizati dupa 1989. numai ca a ajuns Traian Basescu presedinte si le-a cam oprit robinetele cu ajutorul lui Boc tuturor celor care alimentau sistemul – de aici si turbarea si agitatia care-l anima. indivizii realizeaza ca si-au aruncat degeaba banii in lupta impotriva lui Basescu – li se intrevede sinistra posibilitate de a nu-i mai putea recupera ever.

 13. civiq zice:

  Excelent material.
  Muncit cu sarg si responsabilitate.
  Da frisoane, dar ma tem ca realitatea sa nu cumva sa fie si mai cruda.
  Ramane sa ne agatam iar de speranta ca stie Basescu cum sa le puna pielea pe bat.

  Furios
  Basescu nu a fost complet singur. Il mancau de tot pana acum.
  In definitiv la referendumul precedent s’a vazut ca’s inca multi oameni normali in Romania.
  Baza fundamentala adica ar fi.
  Ceva mai sus, pe alt palier, a avut si mai are inca ceva material uman ce tine aproape de el si mai ales a reusit cumva sa mai scoata la iveala si alte puncte de sprijin.
  Inca e grele….

  • Sare'n Ochi zice:

   bine ai venit la mine @civiq si multumesc pentru apreciere.
   eu zic ca este nasol sa ne bazam numai pe Basescu (un singur om) – ar trebui sa incepem sa punem si restul osul, sa-i ajutam si pe acei oameni capabili sa produca o schimbare. tu, eu, altii ca mine, macar ne punem capul la contributie si muncim scriind la un altfel de viitor. macar avem propriile noastre opinii.

 14. Tio zice:

  Am scris si eu mai demult ca Ministerul de Interne e ministerul „Justitiei imediate”. Aproape orice se aranjeaza/dilueaza/estopeaza/cosmetizeaza/etc/etc/salveaza inainte de a ajunde in Justitie.
  Daca nu se reuseste atunci urmeaza cosmetizarea la Procurattura (970 de martori la A.Nastase?) si abia apoi in tribunale. E un business, big business.

  • Sare'n Ochi zice:

   corect. este o afacere. eu am scris (e mult de atunci) un material „Aresteaza-ma SRL” in care descriam posibilul scenariu al intocmirii unui dosar abuziv (doar pentru prieteni) plin de vicii de procedura, dar cu mentinerea celui „vizat” in arest pe o perioada mai lunga. l-am scris intr-o perioada in care Romania platea pe banda rulanta despagubiri dupa sentinte ICCJ si CEDO. imi inchipuiam cum isi impart procurorul, judecatorul si „inculpatul” foloasele ulterior…

 15. John Galt zice:

  Multumesc pentru link si mentionare.

  link 2008 – atunci am votat 3-4 ani.

  Cat despre Ponta, toate la timpul lor. 🙂

 16. Morar Calin zice:

  Cum de am dat numai acum peste textul asta, nu stiu.

  Foarte interesant si bine lucrat, congrats.

  O singura observatie: judecatorul Buta nu-i prea „sandel”… ba chiar pot zice ca il apreciez foarte mult. Daca nu l-as cunoaste personal, nici ca m-as indoi de sandelizarea lui, cand vad ce nume apar in acest articol.

  • Sare'n Ochi zice:

   🙂 nici eu nu-l creditam pe vremea cand l-am cunoscut drept „sandel” pe Buta. dar nici pe Danilet nu l-am creditat la fel cata vreme se lupta sa ajunga in structurile CSM. acum, din pacate, este ceea ce este prin modul in care se manifesta si „decalogul” pe care si l-a asumat.

 17. poweraxxel zice:

  „… acuma rețeaua e încă în funcțiune. Ai rețea, reziști”
  Si reteaua nu este singura …
  „Cu ajutorul „specialiștilor” în știri, USL speră la beneficii pe toată durata campaniei electorale din 2012″
  Gherila mediatica si talibanismul jurnalistic …

 18. Pingback: “Grupul de pe lac” ar face la Primăria Cluj-Napoca “oac-oac”! (broscuțele cu gura mare nu s-ar teme să înghită din nou contractele grase ale municipalităţii) | Sareinochi's Blog

 19. Pingback: “Grupul de pe lac” ar face la Primăria Cluj-Napoca “oac-oac”! (broscuțele cu gura mare nu s-ar teme să înghită din nou contractele grase ale municipalităţii)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.