Da’ ai noștri unde sunt?

de Ștefan Ciocan și Victor Lungu

Primarul Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile – aceasta va fi știrea care va fi tocată mărunt în mass media. Cu patimă, cu ură jubilativă, pe alocuri – ură ce se va răsfrânge și asupra celor considerați apropiați – la câtă educație a urii primesc prin televiziunile de știri sub-oamenii nu este de mirare că apar pe bloguri, inclusiv pe acesta, mesaje de la handicapați de genul: “Va veni o zi can si ti (sic!) Jony boy va trebui sa raspunzi! Nu ti-e frica? Ar trbui (sic!), Billi Boy! Cianuri, aur, non angajat,etc…..”. Adică orice angajament politic trebuie taxat cu măsura “cine nu-i cu noi, este împotriva noastră”, atâta-i duce mintea pe troglodiți. Fiecare cu cât îl încape neuronul – în ceea ce mă privește, prin valul acesta de exaltare a antipatiei patologice a suboamenilor am mai trecut și în 2006 când au fost arestați într-o făcătură de dosar colegii mei de la “Gazeta”, moment în care mulți m-ar fi vrut alături de ei. Florin Danciu, om cu care am lucrat ani de zile și care știa exact cine sunt și ce am făcut, s-a uitat la mine și și-a permis să întrebe: “cum, tu nu ești arestat?”… N-a fost să fie – fiecare știe pentru ce anume trebuie să plătească.

În fine, revenim: primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reținut 24 de ore pentru luare de mită în formă continuată și omul de afaceri Călin Stoia, acuzat în același dosar de dare de mită, au fost arestati preventiv, în noapte de joi spre vineri, pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj. Avocatul lui Apostu, Gheorghita Mateuț, a anunțat că a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece: „Singura probă a procurorilor este o declarație de învinuit, a Aspaziei Droniuc, ceea ce spune multe despre acest dosar. Sunt foarte curios să văd motivarea judecătorilor. Măsura arestarii s-ar fi luat din trei motive: pentru că exista date că ar încerca să zădărnicească aflarea adevărului, că ar urma să săvârșească și alte infracțiuni și că, de asemenea, ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică”. Gheorghta Mateuț a mai precizat că în acest dosar sunt, în total, șapte persoane învinuite. De aici în colo ar trebui să fie treaba justiției, dar, până la judecători și probe, interese politice și uri personale îi vor mâna în lupta mediatică pe foarte mulți pescuitori de profesie în ape tulburi. În ce mă privește, pentru a clarifica, în afară de faptul că am investit/creditat și mai investesc/creditez cu încredere oameni din Partidul Democrat Liberal (fapt pentru care sunt extrem de dezamăgit, la nivel personal, de ceea ce se întâmplă) nu am avut și nu am acceptat posturi, sinecuri și/sau alte afaceri de la “partidul aflat la putere”. Și nici n-am plecat bâzâind în tabăra adversă atunci când eu și Emil Boc ne-am încheiat exercițiul de încredere. Scriu pentru că îmi place să scriu, militez pentru cine vreau și consider că merită. Și n-am să-mi reneg amicițiile și credințele, numai că niște șobolani, la adăpostul anonimatului așa ar face, motiv pentru care îmi și secretă pe blog strategia propriului comportament. (Victor Lungu)

În plină „epocă de aur”, badea Gheorghe şi vecinul său Ion discutau pe şoptite – cum se purtau discuţiile pe atunci – despre şefii de state. „Mă! Cine l-a omorât pe Kennedy?” întrebă Gheorghe. „Ai lor” răspunde Ion. „Dar pe Indira Gandhi?” „Tot ai lor.” Răspunse bine informat Ion. Gheorghe era deja în ceaţă deasă. Se scărpină în creştet şi cu privirea ardeleanului care nu pricepe chestia întrebă: „Mă! Da ai noştri unde dracu’ sunt?”

Aşa mă scarpin şi eu în creştet şi întreb văzând ce se întâmplă în Cluj. Ai noştri, procurori, din alte zone ale țării, profund erodate de corupție, vizibilă cu ochiul liber, unde dracu’ sunt? În ultima vreme arestările şi invitaţiile cu mare „fast” la DNA s-au ţinut lanţ. De la şefii fotbalului românesc până la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica şi la primarul municipiului de pe Someş, Sorin Apostu, foarte multă lume importantă a dat nas cu procurorii. DNA-ul lucrează la foc continuu şi aprovizionarea cu „materie primă” este foarte bine pusă la punct în ultima vreme. Aproape toată ţara este în clocot. Până şi Vântu a fost „captat” şi pus puţin la păstrare. Numai în judeţul Hunedoara lucrurile sunt calme. Nici măcar o briză uşoară nu adie dinspre DNA. Nici măcar un zvon nu strică liniştea interioară a celor care stau cu ghearele adând înfipte în banii publici. În cazul Apostu se vorbeşte despre încredinţarea contractului de întreţinere a străzilor în valoare de multe milioane de euro. Şi la Hunedoara s-a făcut acelaşi lucru. Apostu a fost vizitat de mascaţi, dimineaţă la prima oră, iar oamenii legii au sărit gardurile în loc să bată fumos la poarta omului. În acelaşi timp, primarul Hunedoarei, este chemat cu duhul blândeţii la Alba Iulia, unde nişte procurori blajini îl mai întreabă din când în când cum a cheltuit banii contribuabililor în contracte cu propriul său tată şi cu alţi prieteni. Nici vorbă de propunere de arestare preventivă. Păi cu ce este mai periculos Apostu faţă de Hada? Că bietul primar al Clujului, nici nu are unde să fugă, faţă de cel al Hunedoarei, care-şi pune coada pe spinare şi trage o tură peste ocean, de nu-l mai pipăie nici justiţia – ştiut fiind că oricum e oarbă. Ca să nu mai vorbim despte vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, arestat pentru că a luat un mizilic de şpagă de la unii care voiau să măture stadionul. Păi la noi, în Hunedoara, un metru pătrat de refugiu salvamont costă 1000 de euro când este făcut de firma ginerelui preşedintelui Consiliului Judeţean. Şi cu toate astea nici urmă de procurori pe scările Consiliului Judeţean, nici urmă de mascaţi în curtea numeroaselor case şi vile ale diriguitorilor banului public. Nici prin Primăria Deva nu s-au mai auzit de mult paşii oamenilor legii. Cu toate că, la fel ca şi la Cluj, asupra legalităţii contractelor privind salubritatea planează semne de întrebare uriaşe. Dar de la procurorul Corina Gherghişan încoace, nimeni nu a mai deranjat liniştea primarului 4X4. Probabil că la Cluj, presa o fi mai ageră, mascaţii mai bine antrenaţi şi procurorii mai iuţi la mânie. Nu ştiu de ce la ei s-au făcut reţineri cu aşa mare tam tam. Dar totuşi nu pot să nu mă scarpin în creştet şi să mă întreb: ai noştri unde sunt dom’le? (Ștefan Ciocan)

PS: Cred că acesta este unul din cele mai urâte chipuri ale poporului nostru, pe care politica ultimilor ani le-a scos la iveală. Am învăţat să-l urâm pe cel care are mai mult, pe cel care are alături o femeie frumoasă, o funcţie publică, doar că soarta şi norocul i-au aşezat în această poziţie socială. Nu ne limităm să-i invidiem, îi urâm, de-a dreptul. Avem sufletele mai urâte decât animalele. Nu spun că cei care greşesc, mai ales cei aflaţi în funcţii publice, într-un fel sau altul, şi greşeala lor a fost constatată de o instanţă judecătorească, nu trebuie să plătească pentru asta. Nu trebuie să fim în acord cu ceea ce e în afara legii, e clar. Dar de la asta la bucuria organic-făţişă atunci când un om este căzut e o mare diferenţă. Există o decenţă a atitudinii, fie ea şi a urii, care a scăpat de sub control. Şi care ne schimonoseşte sufletele. Şi care ne depărtează pe noi de noi înşine. Poate prea mult.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Da’ ai noștri unde sunt?

 1. vasilegogea zice:

  Foarte buna intrebare! Si-mi vine acum in minte un raspuns posibil (pentru un Ion devenit intre timp John!): „suna un prieten!”. Ma tem, insa, ca daca la recensamintul recent neterminat s-ar fi recenzat si prietenii, rezultatul ar fi fost cel putin descurajant!

 2. Spun de mult și nimeni nu mă crede : justiția își face propria politică.

 3. ribelalu zice:

  Asa este…exista o parte plina si exista o parte goala a paharului.
  Unele parchete si institutii au inceput sa se miste (DNA, DIICOT, DGA, ANI etc), altele inca nu.
  Insa pana acum cativa ani nu misca nimeni in front. S-a ajuns pana acolo incat un fost prim-ministru, anchetat in multiple dosare de coruptie, sa sustina ca pe vremea lui nu exista marea infractionalitate (aici s-ar putea sa aiba dreptate daca se punea ca etalon el…ce era peste el era mare infractionalitate, ce era sub el, nu exista).
  E bine ca lucrurile au inceput sa se miste. Si vor prinde curaj sa aplice legea si alte institutii sau aceleasi institutii din alte judete. Mai e mult de munca (mai ales pe partea de judecata, mai putin pe cea de ancheta) insa eu sunt optimist ca lucrurile se vor imbunatatii din ce in ce mai mult. Si judecatorii, oricat ar tine ei la privilegiile si modul in care lucreaza acum, incep sa vada ca in felul asta nu se mai poate si poporul suveran (dupa Constitutie) nu prea mai vrea sa accepte aceasta stare de lucruri.

 4. Nae Camionagiul zice:

  De unde-i din Germanica prostul ala? Ce creier de manivela are!

 5. Acidutzu zice:

  Nu baga in seama tot felul de spalati pe creier.
  In rest, parerea mea este ca Apostu se va intoarce mai intarit din aceasta experienta.

  • Precum primarul Craiovei. Îmi pare rău că vă dezamăgesc pe mulți dar dacă nu-mi deschidea și mie ochii o avocată n-aș fi înțeles. Se instrumentează atât de prost dosarele încălcându-se procedurile încât judecătorii n-au ce face și-i eliberează.
   Exemplu :
   Se ascultă telefoanele fără să existe un mandat și în acest caz înregistrarea n-are valoare juridică.

 6. funar zice:

  „nostri”, „vostri”, orice-ar fi / se scriu cu un singur „i” !!

 7. ribelalu zice:

  Apropo de bancul cu Ion si Gheorghe mai exista unul pe vremuri care se poate aplica si aici:

  „Doi presedinti de CAP stateau de vorba:
  – Ai auzit ba toa` rasu`? L-au impuscat pe Kennedy…
  – Asta-i soarta noastra…a presedintilor”

  • vicele zice:

   Salut !, comisia de numarare a oualor lui Nastase,a numarat ,fata de „clasice„ inca doua; unul de gaina ( Ponta) si unu de prepelita ( Sova) si oarecum off; partzurile in direct ale presedintelui fonda…etc, sunt 3 : Badea , Ciutacu si Gadea! Q.E.D.

   • Sare'n Ochi zice:

    🙂 nu prea-s oua aia trei ca se baga/participa. mai degraba sunt trei preputuri de care trag aia de i-ai enumerat

   • ribelalu zice:

    Stii cum e cu „ouale” astea? ca in celebrul banc de pe vremuri cu diferenta dintre „a participa” si „a fi implicat”:
    – varianta soft: la o omleta cu sunca, porcul participa iar gaina este doar implicata
    – varianta hard: la o partida de sex, scula participa iar ouale sunt doar implicate.
    in cazul nostru trebuie identificata „scula” pentru ca „ouale” sunt cunoscute de toti

 8. snapshot zice:

  proba de dans :
  proba de dans

 9. Never More zice:

  Premierul Emil Boc a declarat vineri, in legatura cu primarul de la Cluj Napoca, Sorin Apostu, ca justitia este libera sa-si exercite atributiile si ca spera ca primarul sa-si dovedeasca nevinovatia in fata instantei de judecata. Pentru un profesor de drept, Emil Boc a gresit chiar pe domeniul sau, din moment ce un om nu trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia, ci el trebuie doar sa combata acuzatiile care i se aduc. „Am avut si am aceeasi pozitie pe care am avut-o intotdeauna in aceasta situatie, justitia este libera sa-si exercite atributiile, in acelasi timp orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si sper ca domnul Apostu sa-si dovedeasca nevinovatia in fata instantei de judecata”, a spus Boc, anunta Agerpres. Intrebat ce decizie va lua partidul in legatura cu primarul de la Cluj Napoca, Emil Boc a spus ca se aplica Statutul PDL, mai exact prevederile din Codul etic recent adoptat. ‘Din acest punct de vedere decizia este aceea de suspendare si mecanismul din Codul etic este deja aplicat, colegii de la Cluj au comunicat acest lucru.

 10. Never More zice:

  Si un editorial de Liviu Man, lamuritor zic eu:
  Am asistat cu neliişte la show-ul reţinerii şi arestării vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica. Din momentul în care a fost reţinut am ştiut că soarta lui era pecetluită. Parchetul, indiferent că este vorba despre DIICOT, DNA sau nu ştiu care parchet, nu riscă să facă o propunere de arestare dacă nu este convins că cererea va fi acceptată. De altfel, puţini români îşi amintesc că până în anul 2002 procurorii arestau, şi nu judecătorii. Oricum, metehnele au rămas aceleaşi, procurorii şi judecătorii în majoritatea lor sunt prinşi în aceleaşi reţele de interese care fac ca un procuror care vrea să aresteze pe cineva o va face. Pentru că are la îndemână judecătorul potrivit. În cazul lui Radu Bica, când am aflat că judecătorul Delia Purice va analiza propunerea arestării preventive am ştiut că Radu Bica va merge direct în arestul IPJ Cluj şi că cei doi avocaţi care-l reprezintă îşi răcesc gura de pomană în faţa ei. Judecătorul Delia Purice şi-a terminat fără glorie două mandate de şef a secţiei penale a Curţii de Apel Cluj. Potrivit mai multor studii statistice, peste 95% din propunerile de arestare la Curtea de Apel Cluj, sub domnia Deliei Purice, au fost acceptate de către instanţă. Asta-i o treabă tipic românească. Sub presiunea U.E le-am luat acum nouă ani procurorilor dreptul de a aresta şi l-am dat judecătorilor, dar aceştia acceptă în 95% dintre cazuri cererile procurorilor. Tipic. Zici ca ei, facem ca noi .Românii. Deci nu are rost să ne mai facem iluzii. Stimaţi clujeni, dacă ajungi cu propunere de arestare preventivă în faţa vreunei instanţe clujene esti arestat. Ce mă scârbeşte este modul în care judecătorii înţeleg să facă dreptate. Evident printr-o „breşă” a sistemului. Radu Bica a fost arestat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, potrivit ”salvatoarei” litere f din articolul 148 care statuează arestarea. Am aflat astfel de la doamna judecător Purice că Radu Bica este un pericol public, pentru că acesta este conţinutul infamului alineat f din articolul 148. Acest alineat, făcut să-i aresteze pe presupuşii violatori, tâlhari sau criminali este folosit, acum, pentru arestarea celor ce trebuie să demonstreze că în România chiar există o aprigă luptă anticorupţie. Vae Victis! Pe aceeaşi literă au fost arestaţi Dinu Patriciu, George Becali, Antonie Solomon primarul Craiovei, Dan Diaconescu, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi last but not least, „lotul infractorilor” de la Gazeta. Perversitatea sentinţei în cazul Bica merge mai departe, este citată jurisprudenţa CEDO în motivare, pentru că asta dă puncte în plus analizei făcute de către CSM a oricărei sentinţe.Dar pe scurt, cum s-au desfăşurat faptele. Soţia fostului manager la Polus, Robert Droniuc, pe numele ei Aspazia Droniuc, este cercetată din anul 2009 pentru fapte de corupţie la iniţiativa SRI Cluj condusă de un fost şi actual securist pe nume Gheorghe Oltean. În 28 octombrie 2011, din dosarul vechi de doi ani, este disjuns dosarul lui Bica, în 31 octombrie este reţinut, şi în 1 noiembrie este arestat.Iată cum în România în patru zile se face un dosar penal şi al doilea om din judeţ este arestat. De ce? Pentru ca unii să se înpăuneze cu stindardul luptei anticorupţie? Pentru că alţii, ca securistul Gheorghe Oltean să arate că este indispensabil puterii euroatlantice? Sau pentru că trebuie speriaţi anumiţi oameni din PDL? Nu discut aici vinovăţia sau nevinovăţia lui Bica, asta o va stabili un judecător de fond, după cercetarea judecătorească care va dura ani şi ani de zile. Până atunci, potrivit legii româneşti şi europene, este nevinovat.
  Eu contest procedura arestării care se face din motive politico-profesionale. Dacă nu e pâine şi circ, măcar să dăm circ prostimii. Cu cât cineva e mai influent, şi/sau mai bogat şi cade, prostimea exultă. Şi ce alţi comunicatori mai buni avem decât unii ziarişti români.
  Prost plătiţi, frustraţi, invidioşi, îşi câştigă pâinea în aceste spectacole puse în scenă de către păpuşarii României, nenorocind destine şi băgând frica în oasele cetăţenilor. Pentru că dacă pe vicepreşedintele consiliului Judeţean îl leagă ca pe ultimul tâlhar, tu, stimate cititor, ce vei păţi? Urât stat poliţienesc securist a redevenit România.

 11. NoKioara zice:

  Uite cine vorbeste despre mita…
  marius nicoara
  Arestarea pentru 29 de zile a vicepresedintelui CJ Cluj, Radu Bica a dus la crearea unei stari de neliniste si panica in randul politicienilor clujeni, stare pe care fostul presedinte al CJ, Marius Nicoara spera sa fructifice la maxim in interes propriu. Marius Nicoara, care a are inca legaturi puternice in cadrul CJ prin persoana consilierului judetean Liviu Miclaus, pare hotarat sa lanseze o ofensiva puternica contra presedintelui actual, Alin Tise si a vicepresedintelui Radu Bica. Interesant este faptul ca tocmai omul sau de casa, Liviu Miclaus, este cel care pana nu demult batea la usa lui Radu Bica in incercarea de a intra in gratiile acestuia. Legatura dintre dosarul presupusei mite, Marius Nicoara , Liviu Miclaus si Aspazia Droniuc, presupusa denuntatoare a lui Radu Bica este data de actuala directoare de la Univers T, Brandusa Mandru, fosta Chiorean. Astfel, se vehiculeaza faptul ca Aspazia Droniuc, denuntatoarea si patroana firmei Frarom, avea sediul societatii pe strada Clabucet nr. 1, in apartamentul consilierului local Brindusa Mandru, director la Univers T. Aspazia Droniuc si-a schimbat in urma cu cativa ani sediul social al celor doua societati, Frarom Import-Export Cluj-Napoca si SC Groupe Frarom Agent de Asigurari SRL, intr-un apartament din cartierul Manastur, pe strada Clabucet nr. 1, detinut de Brindusa Mandru. Aceasta din urma declara de curand in presa faptul ca pe Asmazia Droniuc o cunoaste din vremea studentiei, fara a mentiona faptul ca ambele se cunosteau din interiorul PDL. Actuala directoare a Univers T se presupune ca a avut o relatiei apropiata cu Marius Nicoara, doar ca apoi sa fie “pasata” lui consilierului judetean Liviu Miclaus, cel poreclit “schimbatorul de roti” al lui Nicoara.
  Chiar daca acum il ataca, Marius Nicoara si Liviu Miclaus avea pana nu demult relatii de vasalitate cu Radu Bica, intermediind intrarea nepotului acestuia in Biroul Interimar al PNL Cluj, nepot care avea o firma de instalatii si care ulterior avea sa lucreze la stadion. Din cate se pare, Marius Nicoara si Liviu Miclaus vor sa se lepede acum cat de repede posibil de Radu Bica, temandu-se ca DNA-ul va incepe o ancheta cu privire la contractele si licitatiile derulate de catre CJ in perioada in care era la putere Ncioara. Este si normal astfel ca suma de 10.000 de euro, presupusa mita, ii pare o suma infima lui Marius Nicoara, din moment ce acesta a coordonat si supravegheat celebrele afaceri Nokia, Emerson si Iulius Mall. Chiar si la capitolul logistica si orientare in spatiu Marius Nicoara pare a-i intrece pe toti, vehiculandu-se zvonul ca penrtu “micile atentii” acesta se deplasa in Austira, langa Viena, pentru a fi departe de orice posibil flagrant. Cu siguranta pana la urma vor iesi la iveala motivele pentru care au fost alocati banii publici pentru toate lucrari de asfaltare, de pietruire si aletele intr-un stadion care nu peste mult timp urma sa fie demolat. Sau, in aceasi ordine de idei, adevarul va iesi la suprafata si cu privire la contractele lui Liviu Miclaus cu sondajele de la aeroport, “micile atentii” de la Tetarom sau de la Univers T. La toate acestea se adauga si presiunea de pe umerii primarilor PNL, care au fost de multe ori fortati sa incheie contracte de consultanta, proiectare si executie cu firma finului lui Marius Nicoara, Mircea Abdrudean.

 12. NoKioara zice:

  ziuadecj.ro vă oferă, în exclusivitate, două fotografii recente cu femeia care a pus capăt carierei a doi dintre cei mai grei politicieni ai Clujului: primarul Sorin Apostu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica.
  aspazia droniuc
  În vreme ce Apostu cu Bica sunt încarceraţi la IPJ Cluj, Aspazia Droniuc se poate plimba liberă prin Cluj.
  aspazia droniuc
  UPDATE. Sursele ziuadecj.ro au dezvăluit faptul că, în urmă cu trei luni, Aspazia Droniuc a căzut la pace cu procurorii DNA şi a fost de acord să colaboreze total în schimbul libertăţii. Prin urmare, ea nu a stat nici măcar o noapte în arest. Ea va primi, probabil, o pedeapsă cu suspendare.

  • ribelalu zice:

   ehei…nu e rea deloc :D…puteau rezolva astia arestati si altfel cu gagica ;)…tot in castig erau.

   P.S. Repet ce am mai postat acum vreo doua zile: NU faceti niciodata afaceri cu femei si NU le dati bani imprumut!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.