Nea’ Titi şi nea’ Nelu

de Alin Fumurescu

… pe nea’ Titi l-am întîlnit cînd era deja la pensie, şi arăta ca un pensionar, cu figura blajină, de bunic sfătos. Din acest punct de vedere semăna cu nea’ Nelu, care avea şi el figura blajină a unui pensionar sfătos, dar asemănările se opreau aici. Deşi ţi puteai imagina, cu uşurinţă, pe amîndoi în parc, jucînd table, Nea’ Titi şi nea’ Nelu se aflau, poate fără măcar să ştie, de o parte şi de cealaltă a unei baricade din ce în ce mai vizibilă. Nea’ Titi fuma în continuare Carpaţi fără şi bea cafea amară, cu mult zaţ în ea. Nea’ Nelu nu fuma, dar dacă ar fi făcut-o, cu siguranţă şi-ar fi permis altceva decît proletarele Carpaţi fără, iar despre gusturile sale în materie de cafele nu pot să mă pronunţ. Ceva mă face să cred că nea’ Nelu nu bea cafea, pentru că, în general vorbind, spre deosebire de nea’ Titi, nea’ Nelu nu pare să aibă vicii – nu e nici sărac, da’ nici ahtiat după bani nu pare, nu bea, nu fumează şi, foarte probabil, e şi devreme seara acasă. Adică la Palatul Cotroceni.

Pentru că, atunci ca şi acum, nea’ Nelu era preşedintele României, Ion Iliescu, şi lumea care îl iubea, o făcea pentru aerul său blajin.

Nea’ Titi fusese, pînă nu de mult, procuror militar (şeful Parchetului Militar Cluj) , îl chema Tit Liviu Domşa, dar, în ciuda aerului său blajin, începuse să-l iubească tot mai puţină lume. De fapt, începuse să-şi facă tot mai mulţi duşmani, iar la pensie ajunsese tocmai din această cauză. Pentru că, după cum unii pensionari joacă table în parc, nea’ Titi instrumentase dosarele Revoluţiei de la Cluj şi lucra, împreună cu Victor Lungu, la cele trei volume despre responsabilii morţilor din decembrie ’89 – „Împuşcaţi-i, că nu-s oameni!”. Nea’ Titi nu arăta ca un erou şi nici nu se considera vreunul, iar cînd instrumentase dosarele de la Cluj, o făcuse fără ură şi fără patimă, mulţumindu-se cu faptele. Iar dacă „zarurile” arătau că alde Militaru, Stănculescu, Chiţac, Topliceanu, Şerbănoiu, Degeratu, Rusu, Caba, Popescu, Dicu sau Cocan (şi lista, din păcate, continuă) se faceau vinovaţi de ordine criminale, ce poţi face? Muţi albele la locul lor şi faci cu negrele poartă-n casă, trimiţîndu-le spre judecată.

Aici intervine, însă, nea’ Nelu. Ocupat cu preşedinţia, nea’ Nelu nu joacă table în parc şi nu ştie că regulile trebuie respectate, fie că-ţi convine, fie că nu. De fapt, nea’ Nelu nu e interesat să afle Adevărul, pentru că nu acesta l-a făcut pe el preşedinte, ci teroriştii. Cîtă vreme responsabilii pentru morţii din Decembrie nu au nici nume şi nici chip, nea’ Nelu e mulţumit, pentru că, sensibil cum e, nu suportă gîndul că stă la masă cu ucigaşii. Nea’ Nelu, şi o întreagă gaşcă de pensionari din spatele lui, nu vor să ştie ce puncte negre arată zarurile alea. Aşa că nea’ Nelu i-a trîntit lui nea’ Titi cutia de table peste degete, l-a scos la pensie şi l-a trimis să-şi vadă de nepoţi. Pentru că n-are nepoţi, întors la putere, nea’ Nelu a cerut recurs în anulare pentru dosarele de la Otopeni şi Timişoara şi a îngropat definitiv dosarele de la Cluj. Pentru că e liber cugetător, nea’ Nelu nu-şi pierde vremea cu Biblia, aşa că nu crede că „Adevărul vă va face liberi”. De fapt nea’ Nelu nu prea crede în nimic, cîrpindu-şi credinţele după cum bate vîntul Istoriei.

Au trecut anii de când nea’ Titi a trecut în lumea celor drepţi – o lume în care nea’ Nelu nu va putea intra niciodată, nici dacă va muri de cîteva ori la rînd, cîte o dată pentru fiecare mort nevinovat din Decembrie ’89. Pentru că, în faţa istoriei, nea’ Nelu a dat deja unu-unu, iar nea’ Titi, şase-şase.

Acest articol a fost publicat în Decembrie 1989 și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Nea’ Titi şi nea’ Nelu

 1. Radu zice:

  +1. Like! 🙂

 2. Pingback: Adevărul e că m-am săturat de atâta minciună « Dictatura justitiei

 3. Culai zice:

  Cam asta face Coana Putere şi Conu Regim, indiferent de ţoale şi drapele. Din oameni integri – nimic… Din otrepe, şi mai lichele.
  Dosarele cred că n-au ars toate, să vedem cine şi când la lumină le va scoate. Fiindcă crimele nu se prescriu chiar toate. Iar Lumea nu stă bătută-n cuiele şi chiroanele trecătorilor guvernanţi.

 4. noradamian zice:

  Ziua bună 🙂 Like dublu si de la mine 🙂

 5. alexandru vlad zice:

  Consider textul acesta ca un epitaf pentru o buna (lunga) perioada din viata mea.
  al. vlad

 6. Bebe_Lungu zice:

  Odihnestete in pace, nenea Titi! Candva, dreptatea pe care ai vrut sa o faci publica, va fi publica! Pacat ca va fi prea tarziu!

 7. Bogdan Popa zice:

  Mulţumesc Sareinochi pentru această postare. O să facem România o ţară de care nea Titi s-ar fi mândrit.

 8. Domsa Ionut zice:

  Domnule Fumurescu. Multumesc din suflet pentru frumoasa evocare a tatalui meu. multumesc si celor care au lasat comentarii. Am fost grozav de emotionat citindu-le. E bine ca unii (din pacate tot mai putini) tin inca la aflarea adevarului din acele vremuri. Stiu sigur ca tatal meu ar fi continuat demersul lui pentru asceasta daca nu ar fi plecat dintre noi. Felicitari si tineti-o tot asa. Domsa Ionut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.