În România, bulibașa și piranda au vile cu turnuleț și “limozină” “chiușasă”, copiii minori îi întrețin cerșind în Londra, departe de casă

de Acidutzu

(A special Panorama investigation uncovers the truth about these children. Reporter John Sweeney tracks down the begging gangs to luxury homes in Romania, where he confronts the adults forcing the children to beg.)

Pe Oxford Street din Londra pot fi văzuți, zilnic, indiferent de oră, zeci de copii care cerșesc, majoritatea provenind din România. Viața micuților cerșetori români din Marea Britanie a fost suprinsă într-un reportaj care însumează peste 100 de ore de filmări. Reporterul John Sweeney, cel care a avut curiozitatea să urmărească până la capăt de unde vin o parte dintre micuții cerșetori, fiind la un pas de a fi bătut de părinții ce se bucurau de “câștuguri” în România, a concluzionat: „Este ca și cum ai vedea un Oliver Twist adaptat secolului 21”.

Materialul pe care l-am vizionat marți seara pe BBC One, la ora 23.00, ora României, mi-a făcut cunoștință cu “Alice”, “a four-year-old child out on the streets of London begging hours on end, day in, day out. ‘Alice’ is just one of Britain’s Gypsy child beggars, and she can earn hundreds of pounds a day”. La numai patru ani, “părinții”, numitei “Alice”, țigani din România, au hotărât să o scoată la produs întinzând mâna pentru milă publică pe Oxford Street, indiferent dacă afară plouă, ninge ori bate vântul. Micuța este un talent înăscut – este, după cum îl citește pe prezumtivul donator, inocentă, disperată, insistentă ca o muscă. “Alice” poartă un batic alb, folosește o cabină telefonică pe post de toaletă și se hrănește din resturile de la fast-food-urile din zonă. Un patron de restaurant a apreciat pentru reporter că micuța cerșetoare face uneori și câte 500 de lire pe zi, bani pe care-i inmânează, până la ultimul, unei tinere care nu trece de 20 de ani și care s-a dovedit a fi mama ei, scrie John Sweeney, autorul reportajului. Jurnalistul a mai filmat și un băiețel care cerșea pe lângă o moschee și pe care l-a numit “Lou”. Ținta acestuia erau credincioșii care ieșeau de la rugăciunea de vineri. Nici “Lou” și nici femeile care îl însoțesc nu sunt musulmani, ci sunt țigani de origine română. John Sweeney l-a urmărit pe copil în timp ce lua autobuzul spre casă. Reporterul a fost uimit să vadă unde s-a oprit țigănușul: o casă închiriată din Ilford, în Essex, unde era parcată o mașină BMW X5. Din clădire ieșeau și intrau numeroși copii și adulți – cu toții țigani – printre care și Ioan Rostaș, soția acestuia Stela, și fiica acestora, Vandana – cu toții anchetați pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. Profesioniști până la capăt, reporterul, cameramanul acestuia și producătorul Liviu Ţipuriţă, au plecat pe urma familiei Rostaș până în Romania, la Huedin, unde țiganii dețin două case, o vilă luxoasă la stradă și o casă mai mică pe o stradă lăturalnică. Aceeași mașină BMW X5, ca și în Anglia, era parcată în fața vilei.

Reporterul ar fi vrut să înțeleagă cum se face că un copil de patru ani, țigan din Romania, cerșește în Londra, indiferent de cum este vremea pe-afară, în timp ce familia lui deține două case, printre care și una de lux, și o mașină BMW. Nici n-a apucat să zică „Hello”, că s-a și repezit, răcnind turbată, piranda la el: „Ce-ți trebuie? Du-te, du-te, du-te! Care e treaba? De ce filmați?”. Reporterul le-a arătat o fotografie cu un băiețel, fotografiat chiar în fața casei în care se aflau ei, locuința țiganilor români și le-a spus că acesta este la cerșit, în Londra. Piranda, mai turbată a refuzat să se uite la fotografie, i-a răcnit că nu este copilul lor și a continuat să țipe: „De ce ai venit? Pleacă d-aici. Nu știm nimic. Nu mai filma”. Apoi s-a repezit spre camera de luat vederi și a început să o lovească cu mâinile. Bulibașa, soțul femeii, ceva mai pașnic, a încercat să o ia de braț și să plece din fața aparatelor de filmat, dar fără sorți de izbândă – piranda turbase: „Pe noi nu ne filma. Nu! Nu! Pleacă d-aici. Dacă nu, îți sparg capul!”. „Ce ai, ce ai? Nu mai filma. Du-te, du-te”, a mai spus piranda, apoi s-a repezit asupra lui Sweeney și l-a îmbrâncit ca să plece. Reporterul face haz de necaz de situația în care se află și comentează că cei doi nu prea îi dau șansa să le pună întrebări. Moment în care piranda îi spune translatoarei care îl însoțește pe englez să-l ia de acolo. Dacă nu, îl bate și-i sparge camera.

Reporterii s-au întors la Londra la “Alice” și la mama acesteia, pe care au descoperit că o cheamă Denisa Măzărache. „Ambele locuiesc într-o casă închiriată din Slough, unde au venit din Fetești, din sudul României”, își prezintă John Sweeney demersul jurnalistic. Jurnaliștii de la BBC au bătut și la ușa Denisei Măzărache, în Romania. Aici au găsit o căsuță construită recent cu o grădină mare în față. Un bărbat le-a spus că habar nu are unde se află Denisa. Au găsit-o pe țigancă la o altă casă, deținută de un alt membru al familiei. Aceasta a recunoscut în fața reporterilor că a cerșit pe străzile din Londra, dar a subliniat că nu mai face acest lucru, că și-a găsit un loc de muncă, iar fiica ei, “Alice”, merge la grădiniță. Reporterii de la emisiunea Panorama au toate motivele să se îndoiască de adevărul celor spuse de către țiganca din România: cu doar două luni în urmă, au filmat-o cerșind în Marea Britanie.

Referințe:

 • Cel putin 100 de vile de lux care pot candida oricand cu cele din Beverly Hill au fost construite de tiganii din Tandarei. Presa din Marea Britanie a scris pe larg despre reteaua de traficanti a minorilor si a femeilor arestati, care in plus au fraudat serviciile sociale britanice cu 800.000 lire sterline. Scotland Yard-ul a dezvaluit faptul ca aceste mici palate au fost construite de o retea de mafioti de etnie rroma, formata din 30 de membri, cei mai multi din aceeasi familie. ‘Gangsterii tigani’, asa cum ii numesc jurnalistii englezi care traficau copii si femei in Marea Britanie au ajuns sa traiasca intr-un lux orbitor, majoritatea banilor provenind in false cereri pentru asistenta sociala in UK.
 • Operaţiunea poliţiei britanice, soldată marţi cu descoperirea a 103 copii originari din România, la 16 adrese din estul Londrei, a dus la identificarea unei fete de 12 ani însărcinate, informează Daily Mail în ediţia de miercuri (13.10.2010), citat de Agerpres, care precizează că este vorba de cea mai şocantă constatare. Ziarul menţionat precizează că aceşti copii erau forţaţi să cerşească şi să fure pentru adulţi infractori în stilul clanului Făgin, cel care a organizat o reţea de cerşetorie cu copii minori de etnie romă. Numărul adulţilor arestaţi se ridică în prezent la opt, dintre care trei sub acuzaţia obţinerii de beneficii sociale prin fraudă, în valoare de 50.000 de lire sterline. Daily Mail aminteşte că în zorii zilei de marţi, poliţiştii au descins într-o serie de proprietăţi închiriate din Ilford şi imediat au luat sub protecţia poliţiei 28 de copii “expuşi riscului”, în vârstă de trei până la 17 ani. Serviciile de sănătate şi oficiali ai serviciilor sociale au intervievat încă 75 de tineri pentru a stabili dacă şi ei ar trebui luaţi în îngrijire. Potrivit unor surse, unii dintre hoţii de buzunare copii câştigau pâna la 300 de lire pe zi, dar rareori au primit chiar şi o mică parte a veniturilor.
 • In Marea Britanie s-a incercat dezmembrarea bandelor, acuzandu-le de fraudarea serviciilor sociale. Noua persoane, dintre care opt romi romani, au fost inchise anul acesta pentru ca au cerut, fara sa aiba dreptul, ajutoare sociale in valoare totala de
  800.000 de lire sterline. In mod normal, romanii nu au dreptul la ajutoare sociale in Marea Britanie, insa, potrivit politiei, au reusit sa gaseasca portite de iesire, folosind documente false. O banda care aducea copii la cersit estimase potentialul fiecarui copil care lucra la Londra la aproape 100.000 de lire pe an, din cersit, furt si ajutoare sociale. La Tandarei, care a devenit o localitate plina de vile de lux, o parte construite din banii obtinuti din cersitul pe strazile din Europa, Petrica Dragusin, unul dintre cei arestati pentru suspiciune de trafic cu copii, a declarat ca intregul oras stie cum sa profite de sistemul britanic de ajutoare sociale. „Vina este a statului britanic, care le da multi bani. Au multi copii, sapte, opt sau zece si, daca au multi copii, isi construiesc o vila”, a explicat acesta. Sumele citate sunt uimitoare: unii strang 10.000, 12.000, 13.000 de lire pe luna din trei sau patru sau cinci seturi de ajutoare.
 • Nelu Stoian (28 de ani) a fost ridicat de politistii britanici de la locuinta sa din Londra, fiind acuzat ca a pus la cale si a condus o retea de trafic de copii. Stoian ii obliga pe minori sa cerseasca, sa fure si sa se prostitueze. Pe numele lui Stoian fusese emis mandat international de arestare. Barbatul este cercetat pentru ca, intr-un an, a incasat beneficii ilegale de la statul britanic in valoare de 30.000 de lire sterline. Agentii Scotland Yard au aflat ca romanul exploata „o armata” de minori, unii avand doar trei ani, scrie The Sun. Politia britanica a gasit opt tineri care locuiau cu Stoian, cinci erau ai sai, iar trei erau copiii partenerei sale, Mirabella Stanciu, mai scrie ziarul britanic. Un vecin a spus ca vedea deseori si cate 20 de copii in locuinta romanului si ca acestia „erau cu totii foarte mici”. Stoian avea doua masini si o camioneta, in timp ce primea ajutoare de 15.000 de lire, la care se adauga o suma similara reprezentand beneficiile pentru copii si alte ajutoare.
 • Ilie Schian, in varsta de 47 de ani, a reusit sa primeasca ajutoare sociale de la statul britanic in valoare de aproape 114.000 de lire sterline, profitand de hibele din sistem si afisand o saracie lucie, relateaza The Sun. In Romania insa, barbatul cheltuia cu nemiluita banii primiti de la britanici pe case si masini scumpe. Schian avea legaturi cu banda de traficanti care aduceau copii in Marea Britanie la cersit si a cerut azil sub un nume fals, cerand ajutoare sociale pentru copiii avuti in grija si pentru ca ar fi fost sarac. Barbatul avea, insa, terenuri in Romania, un BMW, un Audi, motociclete, televizor cu plasma si o casa cu noua camere.
 • Intr-o serie de raiduri desfasurate in zorii zilei, ofiterii britanici au gasit 103 copii care traiau la 16 adrese din estul Londrei. 17 copii au fost imediat luati in protectia politiei, iar altii au fost dusi la spital, infomeaza London Evening Standard. Operatiunea face parte dintr-o actiune comuna a politistilor romani si britanici care vizeaza dezmembrarea bandelor care opereaza in Marea Britanie. Acestea sunt suspectate de trafic de copii adusi din Romania si fortati sa fure din buzunare, din magazine, sa cerseasca sau sa se prostitueze. Raidurile de marti din Ilford evidentiaza amploarea socanta a traficului de copii din capitala Marii Britanii. Politia a gasit chiar si noua copii – unii fiind doar niste bebelusi – care traiau inghesuiti intr-o singura camera. Un copil de trei ani a fost dus la spital dupa ce a fost gasit sangerand de la o rana la fata. Din cei 52 de adulti gasiti in cele 16 locatii unde au avut loc raziile, sase au fost arestati, dar numarul lor ar putea creste. Trei au fost arestati sub suspiciunea de agresiune si neglijarea copiilor. Alti doi aveau mandate de arestare emise pe numele lor, iar unul a fost arestat pentru obstructionarea justitiei. Operatiunea „Golf” a fost lansata in 2006, dupa ce criminalitatea stradala a crescut in Londra.
 • O banda de infractori romani care a furat aproape 200 de copii saraci si i-a dus in Marea Britanie pentru a-i transforma in hoti de buzunare sau cersetori a comparut, luni, in fata unul tribunal din Harghita. Micutii au fost batuti si abuzati, iar unii dintre ei chiar mutilati pentru a inmuia inimile trecatorilor de la care cereau bani. Cei care nu furau si nici nu cerseau erau obligati se spele geamurile masinilor prin intersectii. Copiii predau, la sfarsitul zilei, toti banii „castigati” celor care controlau reteaua. Procurorii au dezvaluit ca multi dintre copii – luati din cele mai sarace zone din Romania – au fost „scoliti” in de-ale hotiei, inainte de a fi dusi in Marea Britanie. 26 de barbati au comparut in fata unui tribunal din Harghita, fiind acuzati de spalare de bani, detinere de arme de foc, exploatare de copii si apartenenta la clanuri criminale. Acestia sunt originari din Tandarei, oras cu traditie in ce priveste exploatarea, in Marea Britanie, a copiilor, remarca The Telegraph, cotidianul britanic ce descrie amanuntit activitatea bandei de infractori judecate din Romania. Acestia au intrat in atentia autoritatilor romane dupa ce, in mai multe comunitati de rromi din Tandarei, au inceput sa apara case de lux, construite de oameni care, aparent, nu aveau nici o sursa de venit.
 • 15 copii banuiti ca ar fi ajuns in Marea Britanie in urma traficului de fiinte umane au fost descoperiti marti, de politia din Manchester. Minorii erau obligati sa cerseasca si sa fure. Autoritatile britanice au reusit sa-i recupereze, dupa ce au primit mai multe informatii, conform carora minorii erau luati dintr-un sat din Romania si adusi in Marea Britanie, anunta Fleetwood Weekly News. Politia a retinut patru femei si doi barbati si ii cerceteaza pentru trafic de copii. Deocamdata, minorii, originari din Tandarei, se afla in grija serviciilor sociale britanice. Sursa citata subliniaza ca in Manchester, in zonele Gorton si Longsight, unde se afla si cele trei case, traieste o comunitate de cetateni de etnie roma, de aproximativ 1.000 de membri.
 • Parlamentarul conservator Anthony Steen a lansat miercuri un atac dur la adresa retelelor de traficanti de copii rromi aflati in Marea Britanie si a retelelor de crima organizata, care potrivit declaratiilor sale ar fi constituite in special din romani, relateaza ziarul Roman in UK. Steen a criticat guvernul britanic pentru incapacitatea sa de a gasi solutii pentru a distruge aceste retele de trafic uman. Potrivit sursei citate, discursul parlamentarului conservator ar putea fi usor interpretat ca o „grosolana denigrare a romanilor din Marea Britanie (si nu numai) si o distorsionare impardonabila a imaginii unei natii europene”. Mai mult, acesta ar fi declarat ca „romanii mulg sistemul britanic prin beneficiile pe care le cer”, beneficii platite din banii contribuabilului britanic.
 • Reportaj RFI: Razie printre cerşetorii români de pe Champs-Elysées. Premieră pe Champs-Elysées: doi poliţişti români (un bărbat şi o femeie) au ieşit pentru prima dată pe o stradă franceză, mai exact pe celebra arteră pariziană, îmbrăcaţi în uniforma poliţiei naţionale. Însoţiţi de colegii lor francezi, mult mai numeroşi – atât cei în uniformă, cât şi cei civili – cei doi români au participat la interpelarea unui grup de cerşetori români.
 • „Întoarcerea rromilor”, film premiat despre viaţa rromilor din România la Helsinki. Reportajul realizat de ziaristul de televiziune Tero Koskinen despre situaţia unei tabere de rromi din Helsinki a primit Premiul Parlamentului European petnru Jurnalism de Televiziune. Filmul lui Tero Koskinen, numit Întoarcerea Rromilor, durează opt minute şi arată viaţa rromilor din România într-o tabără din Helsinki. Difuzat în Finlanda anul trecut, documentarul a lansat o dezbatere aprinsă: cine ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru situaţia rromilor, la nivel individual, local, naţional şi european.
Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la În România, bulibașa și piranda au vile cu turnuleț și “limozină” “chiușasă”, copiii minori îi întrețin cerșind în Londra, departe de casă

 1. Ilie zice:

  Si la noi nu le cere nimeni sa-si justifice averile „la vedere” ca sa nu mai vorbim de cele ascunse in banci si la….saltea.
  Oare din cauza ca cei indriduiti sa faca asta prefera sa „inchida” ochii contra….unei spagi

 2. De la bun început trebuie să precizez că nu sunt rasist sau xenofob şi nici nu vreau să propovăduiesc ura de rasă. Dar nici nu pot să accept obrăznicia ţiganilor care cer introducerea în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române a termenului de „rrom”. Şi nu pot să nu observ cu îngrijorare cum, din cauza unor ţigani, imaginea României în lume riscă să devină şi mai rea decât era până acum. Aparent, problemele cu care se confruntă românii din Italia, şi nu numai, sunt cauzate în mare parte de ţigani. Şi totuşi, nu este nici pe departe aşa. Ţiganii sunt doar vârful icebergului. La baza acestuia stă nepăsarea autorităţilor faţă de o etnie care, de mai bine de 22 de ani, provoacă probleme similare pe teritoriul României, fără ca cineva să ia măsuri împotriva acesteia. În afară de câteva acţiuni bifate ca fiind înfăptuite, mai mult de ochii străinătăţii, autorităţile române nu au făcut decât să încurajeze prin pasivitate comportamentul antisocial al ţiganilor. Cu două clipuri difuzate la televizor şi un « Miss piranda » nu se rezolvă integrarea socială a unei etnii al cărui mod de viaţă este bazat pe hoţie şi fărădelege. În 1994, peste 70 la sută din populaţia penitenciară din România era reprezentată de ţiganii, o minoritate de maximum 10 procente. Acest lucru spune foarte multe despre modul de viaţă al conaţionalilor noştri pe care îi numim « romi », un nume mult prea apropiat de cel de român. De ce nu au mai putut fi numiţi în mod tradiţionali « ţigani » nimeni nu poate să ştie. Este de notorietate faptul că majoritatea cerşetorilor sunt ţigani, tot ţigani sunt şi cei care vând chilipiruri pe la intrările în pieţe şi aceiaşi ţigani sunt şi cei care încearcă să-i prostească pe fraieri să cumpere diverse obiecte din tinichea vândute ca cel mai preţios aur. Nu am văzut aceste persoane ridicate de poliţie şi întrebate despre provenienţa mărfii pe care o vând sau despre motivul practicării cerşetoriei, infracţiune încă pedepsită de lege. Şi dacă au fost încercări timide ale oamenilor legii să facă curăţenie în găştile ţigăneşti, ele s-au oprit în faţa fustelor ridicate ale pirandelor şi a săbiilor ninja, mânuite cu dibăcie de garoii mustăcioşi. Aici s-a oprit aplicarea legilor pentru ţiganii pe care Ion Iliescu, şi el bănuit că ar proveni pe linie maternă din acelaşi « neam », i-a încurajat să-şi aleagă regi şi împăraţi, doar va arunca în derizoriu instituţia monarhică veritabilă, reprezentată de Regele Mihai de care se temea atât de mult fostul activist PCR. Nimeni nu i-a întrebat pe ţiganii care şi-au ridicat palate cu turnuri şi acoperi­şuri aidoma pagodelor chinezeşti, de unde au avut banii pentru aceste construcţii grandioase. Nimeni nu i-a obligat pe ţigani să plătească impozite şi taxe aferente acestor construcţii sau măcar să le ridice, conform legii, în urma obţinerii autorizaţiilor de construcţie. Cum nimeni nu i-a luat la întrebări pe ţiganii care sfidau oamenii muncitori din maşini luxoase şi povesteau la chefuri cum fură ei în străinătate. Însă cel mai grav lucru, care reiese din această toleranţă a autorităţilor faţă de fărădelegile ţiganilor, este că tinerii au adevărate modele în ţiganii care au « reuşit în viaţă ». Manelele s-au întins ca râia, subcultura promovată de ţiganii îmbogăţiţi a devenit un mod de viaţă şi pentru români. Obişnuiţi să nu respecte legile în ţară, este normal că ţiganii se vor comporta ca atare şi în Europa. Atâta doar că acolo nu mai sunt ţigani, ci Români. Dacă nu reuşim să-i civilizăm aici pe ţigani, să nu ne mire dacă, în scurt timp, nu vor mai fi ei români, ci noi ţigani.

 3. Dacă nu reuşim să-i civilizăm aici pe ţigani, să nu ne mire dacă, în scurt timp, nu vor mai fi ei români, ci noi ţigani.

 4. Pingback: Nu lăsați ca munca dumneavoastră să se transforme în palat țigănesc | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.