La cină cu lupii

Thomas Jefferson spunea: “Democratia trebuie să însemne mult mai mult decât doi lupi și o oaie care votează ce mănâncă la cină”. Tot el zicea că “Un guvern suficient de mare încât să-ți dea tot ceea ce ai nevoie este suficient de puternic încât să-ți ia tot ce posezi”. Mai simplu, singuri ne pregătim pentru a fi serviți la cină din momentul în care hotărâm că alții sunt mai calificați decât noi să ne aleagă prin vot “bucătarii” lor și, din lene (sau nepăsare), nu mai considrăm a fi necesar să controlăm rețetarul (să ne spunem cuvântul la alcătuirea “cărții de bucate”) după care suntem prăjiți/pârliți/gătiți (arși la buzunare – ha, ha!).

Evident, “cartea de bucate” reprezintă suma de legi (“rețetele”) după care politicienii aleși democratic de către din ce în ce mai puțini votanți (mai ușor de manipulat/mai ieftin de cumpărat) ajung să ne prăjească răbdări și să ne servească rasol deși ne-au promis cornul abundenței, friptură-n sânge de corupt și frigărui în piața publică…

Dar așa este când ajungi să pui lupii paznici la stână.

Evident, lupii sunt simbolul celor care sunt puternici în societate și, prin poziția deținută (deținută ca animale alfa în propriul haitic – și haita le dă măsura tupeului), îi intimidează pe cei din jur. Și sigur încearcă să facă acest lucru: să se impună intimidând, intimidarea (tupeul cu care se manifestă) este ceea ce hrănește puterea lor – și ultimul lup din haită știe cum să intimideze un miel. Mielul este, desigur, bietul cetățean care se simte slab și lipsit de apărare, aflat într-o permanentă stare de frică și anxietate, conștient fiind de cât este el de vulnerabil în fața celor care fac regulile (legile) în stâna de care aparține (cea lăsată fără de câini, cu lupii paznici).

Acum motivul pentru care zicem întotdeauna “lupi” (la plural) cred că este evident: ei sunt organizați, au ierarhii și-și știu rostul în haitic (societate) (este suficient să vă uitați la o emisiune pe National Geographic și veți înțelege). Mieii vor fi întotdeauna „miel”, fără de “plural” chiar și când sunt mulțime – așa numita turmă numai bună de mânat la strungă unde fiecare element al turmei răspunde individual de modul în care urmează să fie sacrificat, tuns, belit. Visul fiecărui miel este să nu fie observat în mulțime atunci când aceasta este chemată să-și dea obolul pentru cina lupilor.

Mai zicea Thomas Jefferson că se poate ajunge în situația în care: “Democrația nu este nimic altceva decât o regulă a mafiei, unde 51% din oameni pot lua drepturile celorlați 49%”. În această situație ne aflăm acum când 40-44% dintre “mieii” duși la vot ca la păscut hotărăsc care ne sunt „lupii”. Luată la bani mărunți, situașia se prezintă în felul următor: 20,4 – 22,44% dintre cetățenii României sunt cei “51%” care ne țin în țarc, la cheremul politicienilor, pe restul de 77,56 – 79,6% care cică am reprezenta cei “49%”. Asta dacă ne-am mobiliza atât cât să votăm – în realitate, cei “49%” sunt doar 50,12 – 50,2% (diferența dintre cei care nu se prezintă la vot și cei care se prezintă, dar votează altceva decât firava “majoritate”). Și tocmai ce am discutat, zilele trecute, faptul că societatea noastră este alcătuită din suferinzi (cei care cred că speranţa şi salvarea vin numai de la Guvern – de la “lupi”), captivi (cei care nu mai au nicio speranţă şi sunt resemnaţi) și luptători (cei care sunt dispuşi să-şi asume riscuri pentru a avea o viaţă mai bună şi totodată acţionează singuri în acest sens); că dintre suferinzi și captivi se aleg “mieii” care se mână singuri la vot (au reflexul Pavlovian al votului condiționat de eventualele beneficii individuale/personale ce vor rezulta din momentul în care puterea este câștigată de “ai lor”); că în luptători ne stă speranța – ei preferând să stea acasă în timpul bătăliei electorale… Luptătorii sunt o forță de 21% printre românii care au drept de vot – cum să facem să-i transformăm în câinii capabili să păzească stâna de lupi?

Răspunsuri, propuneri?

Cei care s-au înhămat să facă Noua Republică, mișcarea care prinde rădăcini, aduc câteva lămuri asupra drumului de parcurs:
Trebuie să devenim cetăţeni, nu doar contribuabili.
Trebuie să fim un popor, nu doar o populaţie.
Trebuie să fim o ţară, nu doar un teritoriu.
Trebuie să avem justiţie, nu doar legi.
Trebuie să avem credinţă, nu doar biserici.
Trebuie să avem speranţă.

Cei din Asociația Blogary ne prezintă câțiva pași:
1. Un nou sistem electoral
2. Dreapta autentică la guvernare
3. Cartea roşie a populismului
4.  Cartea roşie a birocraţiei
5. Reforma sistemului de asistenţă socială
Madame Blogary susţine reforma constituţională şi reforma administrativă şi obiectivele acestora: stat minimal, libertate şi responsabilitate individuală.

Cei de pe blogul Politeia, care au agregat on-line mișcarea Noua Republică, vin și propun discuții:
A fi cetatean nu inseamna doar a figura in registrul persoanelor cu drept de vot care iese din casa o data la 4 ani.
A fi cetatean inseamna a lua atitudine : impotriva politicilor transpartinice de jefuire a bugetului national, de amanetare a viitorului, de sfidare a votantilor; impotriva judecatorilor corupti si uzurpatori ai dreptatii.
A fi cetatean inseamna a nu mai lasa politica pe seama politicienilor de profesie, care nu au atins excelenta in nici o meserie si care si-au ascuns ratarea profesionala in cladirea incapatoare a Parlamentului.
A fi cetatean inseamna a face ce este DREPT : a cinsti jerfta trecuta a celor au murit impotrivindu-se hidrei comuniste, a munci cinstit si a plati taxele in prezent, a pregati din timp viitorul prin implicare civica.

Discuții despre cetățean – ca factor al schimbării. O schimbare îndelung așteptată.

Propuneri, reclamații?

 • ”Cind pisica nu-i acasa sobolanii joca pe masa” spune un proverb romanesc si tot cam asa arata si scena politica romaneasca de +20 de ani incoace. Romanii, dupa o logica  care imi scapa, au lasat, in intregime, scena politica pe miinile  unei caste iresponsabile. E un act de sinucidere. Singurul remediu e ca romanii sa devina Ei clasa politica de care este nevoie. Asa ceva se cheama reprezentativitate si este temelia democratiei.  Numai asa va fi schimbare/normalizare/democratie in Romania. Efortul e unul urias. Toata lumea poate sa ajute. Numai cind alesii (ocazionali si nu abonati de generatii la Putere) sint oamenii care traiesc aceiasi realitate ca restul romanilor vom avea o schimbarea adevarata.
 • “România ignoră inteligenţa copiilor de la sate – din care nu va mai avea mai nimic de folosit peste 10-15 ani pentru că acei copii nu au, în actualul sistem de învăţământ, nicio şansă să progreseze? Or o „dreaptă” autentică n-ar pierde pentru societate un atare potenţial. N-ar face din şcolarii de la ţară mâna de lucru necalificată  peste 5-10 ani, pentru Spania, Italia şi cine ştie ce ţară aflată atunci în “boom”
 • Cele 10 proiecte care restartează România. 10 idei curajoase au trecut în etapa următoare a competiţiei. Sperăm că poveştile lor vor inspira şi alţi restarteri să participe activ la rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea. Felicitări celor 10 câştigători, dar şi celorlalţi concurenţi, care au demonstrat că există un potenţial uriaş pentru schimbare pozitivă.  Acum au nevoie de sprijinul nostru pentru a reuşi să restarteze România:
 • Stiuceaipromis.ro: O platforma pentru monitorizarea promisiunilor şi a mitei din timpul campaniilor electorale, la nivel local si national.
 • Platforma pentru idei, initiative legislative si participare cetateneasca. Proiectul, avand baza legala in Constitutie, are ca scop implicarea cetatenilor in initierea si votul ideilor si propunerilor legislative.
 • orasulmeu2020.ro sau eunusuntnesimtit.ro: Recastigarea trotuarului si a cailor de deplasare prin metode non-violente, de ridiculizare a obiceiurilor proaste
 • Pretul corect al promisiunilor electorale: Responsabilizarea candidatilor in alegeri prin “bugetarea” promisiunilor facute in campanie si estimarea efectelor asupra alegatorilor
 • Ghid practic anticoruptie: Platforma online care faciliteaza lupta impotriva coruptiei punand la dispozitia oamenilor instrumente facile, atractive si eficiente.
 • Force Control: Aplicaţii mobile şi un serviciu sms de semnalare a cazurilor de corupţie din sistemul sanitar. Sesizările ajung direct la autorităţi.
 • ROMANIA SOCIALA : Putem ajuta la scaderea numarului de infractiuni in Romania printr-o aplicatie pe telefon, o platforma online si o campanie de informare
 • Where’s my lei, man? Spaţiu frumos colorat&desenat care explică dacă leii din banii şi impozitele mele se dau pe gheaţă şi cât costă patinoarul ăla.
 • Pârâciosul sparge piaţa 😉 O fi pârâciosul antipatic, dar el poate sparge piaţa mitei. Adică ne zice cât intră în halat şi care n-au buzunare.
 • Harta virtuala a zonelor despadurite: Aceasta harta presupune implicarea publicului larg in identificarea zonelor despadurite pe baza imaginilor din satelit (disponibile online).
Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la La cină cu lupii

 1. Theophyle zice:

  Buna Sare,
  Frumoasa agregare!

 2. Salut, daca-mi este permis un spirit de gluma, articolul asta e cam defaimator pentru lupi…

 3. baricada zice:

  Bună temă… De cugetat… Excelent, tizule!..

 4. Never More zice:

  Asadar, nu mi se pare exagerat sa punem replierea PDL pe seama perceperii corecte de catre greii PDL a unui mesaj pe care presedintele l-a tot rostit: daca nu ma ascultati, va las! Atat doar ca daca pana acum baronetul portocaliu avea contrareplica sa – „si cu cine ramai?” – aparitia proiectului Noua Republica pare sa-i fi taiat ceva din curajul frondei. Dar ar fi teribil de dezamagitor ca proiectul noului partid sa fie doar o sperietoare cu care presedintele incearca sa ostoiasca un partid tot mai indisciplinat. Caci dupa cum lupul isi schimba doar parul, si democrat liberalii pot promite orice, insa nu stiu cat sunt de dispusi sa puna promisiunile in practica. Spre exemplu, una e sa te faci ca evaluezi functionarii si alta e sa-i dai cu adevarat afara pe cei cu problemede integritate. In plus, cred ca politica romaneasca chiar are nevoie de o improspatare, de o solutie credibila pentru electoratul care a tot asteptat reforma si anticoruptie si n-a primit decat populisme, baroni si clienti.
  http://www.ziare.com/pdl/alegeri-prezidentiale/strania-repliere-a-pdl-1125027

 5. ribelalu zice:

  Salut coane!
  Excelent scris! Ai putea adauga si faptul ca oile mai au un defect si se iau una dupa alta. Daca una se arunca in prapastie, este urmata de tot resul turmei.

  • Sare'n Ochi zice:

   🙂 Salut coane!
   numai talanga sa aiba cea din frunte! in ’90 am facut o caricatura cu o turma de oi ce se arunca in urna dupa cea din frunte ce avea de gat o talanga sub forma de trandafir (o caut si o pun la comentariu – merita sa ne aducem aminte).
   urna scapa turma

 6. he, he, faină chestia cu „Mieii vor fi întotdeauna miel, fără de plural”.
  de fapt, ar trebui numiți mielime 🙂

 7. ary zice:

  ola, berbecutii care nu vin la vot dupa mine sint privatizatii, bugetarii care o duc bine si se multumesc cu ce au,si din tineretul care nu este corupt de politica, si este ca o leguma ca nu are nici-un viitor, ca babutele slava domnului se duc intr-o veselie la votare.

 8. andrei zice:

  Vorbe, vorbe, vorbe! Sa ne amintim ca, atunci cand a fost instaurat, comunismul s-a numit democratie populara, iar elita se numea minoritatea constienta, din care faceau parte, in special, cei veniti cu tancurile rusesti! Abia astept sa vad la putere, conducand o tara, pe cei care nu au condus nici macar un chiosc cu doi angajati, pentru care sa aiba responsabilitatea traiului de zi cu zi. Si asta acum, in conditiile restructurarii relatiilor de putere in lume! Succes!

  • Sare'n Ochi zice:

   putina atentie la ce se scrie. aici se incearca mobilizarea exact a celor care au condus de la un chiosc in sus si-au avut mai mult de 2-3 angajati – exact cei pentru care statul asistential nu face nimic. asa ca exact comentariul intra la categoria vorbe, vorbe, vorbe. multumesc pentru urare.

   • eumiealmeu zice:

    şi eu gândeam că, de fapt, tocmai ei ar trebui să iasă din amorţire… cel puţin aşa mi se pare normal şi aşa reieşea din text. ce-or tot sta ascunşi, de parcă nu le-a ajuns cât au avut de tras. să intervină odată şi să facă şi ei ceva!

    • Sare'n Ochi zice:

     unii sunt prea plini de orgoliu, altii de nepasare. cel mai rau lucru este ca fiecare are impresia ca se descurca individual – ca pe el nu-l vede si nu-l loveste soarta. exact ca in liceu cand se faceau mici in spatele colegilor de clasa sa devina invizibili, sa nu-i vada examinatorul (profu’, profa). asa stau si acum pititi sa nu-i vada organele statului sa-i jupoaie si mai tare. ca, nu-i asa, capul plecat sabia nul taie 🙂 (tacerea mieilor!)

   • andrei zice:

    Cei care au initiative de genul acesta sunt, de regula, literati sau, varianta „capitalista” teologi. Pe cel ce a initiat miscarea l-am vazut pe la televizor. A citit bibliografia care sa-l califice drept teolog, dar competentele sale administrative sunt cam la genunchiul broastei! In plus, aveti un mare handicap: Vladimir Tismaneanu. Imi amintesc de o emisiune a lui N. Manolescu, la un post de de televiziune, in anii `90, la care au participat dl. Tismaneanu si Adam Michnik. Intre polonez si cei doi interlocutori era o distanta intelectuala cosmica, care se vedea in special in modul de intelegere a evenimentelor. In plus, Michnik a avut o atitudine politica transanta inca din timpul comunismului, nu a stat in casa primita de la comunisti, prin expropierea proprietarului, pana sa apuce sa plece in Occident. Daca dl. Tismanenu este un om de onoare, ar fi trebuit sa plece din casa in care a locuit, sa faca publica atitudinea sa fata de nedreptatile istorice facute de „idealistii” veniti cu tancurile sovietice si apoi sa plece. Exista un precedent: Paul Goma! Sunt multe de spus! Nu cred ca ii veti convinge pe cei carora va adresati: celor care au condus de la un chiosc in sus…Oricum, trebuie sa aveti in vedere si „prostimea”, contrar a ceea ce se crede sunt foarte atenti si priceputi in ale politicii- cand simt „apasarea”, dau drumul la coruptie. In Romania, a fost un mijloc de supravietuire!

    • Sare'n Ochi zice:

     asa e dom’le, multa lume n-a mancat salam cu soia.
     ceva concret, in afara de „Ratiu si Campeanu, sa treaca Oceanul” si „nu cred, nu cred” mai aveti de comunicat? ceva concret: solutii, dorinta de a se schimba ceva, iar faza cu coruptia ca mijloc de supravietuire in termeni legali se numeste apologia infractorului – vai, vai! eu de ce am supravietuit fara coruptie – si ca si mine sumedenie de altii? va simtiti vinovat? sunteti demobilizat? si va placeti sa ramaneti asa ? si complacerea este o stare. succes!

 9. andrei zice:

  Sunt un om sarac! Sau, mai bine zis, saracit de „nationalizarea”- frumos se numea!-, pe care au suportat-o parintii mei, si, acum, de expropierea unei averi „nationalizate” anterior si inmultita in timpul dictaturii de dezvoltare, cam neglijent, ce-i drept! Dar, daca ma uit putin in istorie, unde domneste o ordine de putere, nu una de drept, vad ca „infractorul” este, de cele mai multe ori, refractar la dominatie, poate nu la drept. Si cu asta, se leaga cele de mai sus! Fara sa vreti, cred in buna credinta a fiecatuia, va instituiti in elemente ale dominatiei ideologice, nu in generatori ai ordinei de drept. Faptul ca ati supravietuit fara coruptie, nu inseamna ca nu participati sau nu ati participat la ea! Nu sunt demobilizat, dar nici naiv si, mai ales, nu sunt, sau nu vreau sa fiu, elita! Bibliografia nu tine loc de gandire, o poate numai ajuta!

  • scuze, dar… do you have any point?

  • Never More zice:

   N-am inteles nimic din toata discutia, desi m-am straduit. Ati vrut sa ziceti… ?
   In Romania nu prea mai exista om activ ai carui parinti sa nu fi fost saraciti de catre nationalizare si apoi ei insisi, ca oameni, sa nu fi fost nenorocit de catre Ion Iliescu si gasca de politicieni creata de el. Exceptie fac cei „scosi din mizerie” si adusi la putere de valul miscarii populare, majoritatea facuti pe puncte sefi ca iubeau nespus partidul si o dovedeau calcand pe grumazul poporului din care proveneau. Urmasii lor sunt la putere de 22 de ani. Orice miscare capabila sa le zdruncine planurile, sa le dejoace cat de putin, sa faca in asa fel incat indivizii produsi de Ion Iliescu sa nu mai acceada la putere in Romania, este bine venita.

 10. Moshu' a Babii zice:

  „Alesii” nostri lucreaza. De fapt, ne lucreaza: „Zi neagra pentru Guvern in Senat: Legi importante respinse, amanate, blocate. In sedinta de plen, puterea a primit, miercuri, lovitura dupa lovitura, toate proiectele Guvernului fiind respinse sau amanate. Legea care reglementa modul de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie a fost respinsa, Codul asistentei sociale si trei reexaminari de lege au fost blocate de reprezentantii Opozitiei din cauza absenteismului senatorilor Puterii. In timp ce parlamentarii PDL boicoteaza proiectele propriului Guvern, conducerea PDL nu misca un deget sa-i mobilizeze. La inceputul anului, Traian Basescu avertiza Guvernul ca risca sa ramana fara majoritate parlamentara.”
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10329179-neagra-pentru-guvern-senat-legi-importante-respinse-amanate-blocate-solutii-are-pdl-chiulesc-senatorii.htm
  Auzu la ei: ce solutii are PDL si de ce chiulesc senatorii? Senatorii chiulesc ca au impresia ca-si vor salva fotoliile cu ajutorul asistatilor. Chiulesc de nemernici ce sunt. Uite un bun inceput: LISTA CU JIGODIILE CARE REFUZA SA VOTEZE PENTRU LEGI IMPORTANTE. Sa o punem in fiecare colegiu electoral: ACESTI INDIVIZI NU AU LUCRAT NIMIC PENTRU CEI CARE I-AU VOTAT. AU INCASAT BANI DEGEABA TIMP DE 4 ANI.

 11. Am și eu o întrebare. Noua Republică va avea tot o treime din forța de muncă în agricultura de subzistență și o treime în emigrație? Io înțeleg că vă bazați pe capitaliștii rumâini, pe o pretinsă clasă de mijloc… vai de capul vostru.

  Altfel spus, sunteți niște filfizoni care habar nu aveți de România. Cred că imitați ca maimuțele ceva chestii din America.
  [ADMIN zice: ia uite ce vitel s-a oprit la poarta Noii Romanii sa mugeasca! tov. Braftalean, cand ne viziteaza burici ai pamantului ca dumneavoastra ii pastram ca pe ciudatenii, sa avem la bestiarul nostru. ene amuzam cum va strange capul, exact ca maieul pe manelistii cu muschi… ce sa-i faci toa’su, nu toata lumea se pricepe la „rumani” – dvs. ce plm suntet, de vorbiti despre romani cu dispret? maimutele de noi va invita sa le pupati in dos – unele il avem golas, dar al meu, va asugur, e paros. dar vedeti sa nu va apucati sa va faca placere, ca numai o data va lasam.]

  • Nae Camionagiul zice:

   Citind magaria de mai sus am fost curios sa aflu cine-i dom’le Cretinila Braftalean? Si l-am gasit improscand cu laturi despre Theophile, baiatul cu blogul Politeia si gratuland de „toxic”, „idiot” samd pe toate blogurile pe unde si-a lasat dara de melc. I-am gasit mecla pe Faceboock – traieste in Francia si sa contaminat de-acolo de-a fi fiind rasa superioara de ne gratuleaza de „rumani”. Are si studii de „planificare cibernetica economica”… Ioi! Sa ma lamureasca cineva unde se pune accentul: pe planificare, pe cibernetica sau pe economica? Planificare economica am vazut la Vacaroiu. Planificare cibernetica am vazut la Asimov intr-o carte. Dar n-are asta fatau de Asimov…! iar cibernetica economica o fi existand in Star Trek, la chestiile acelea: cyborgii. Am mai rasfoit net-ul si-am dat peste faptul ca e din Cluj tau napoc, @sare. Deci: asta este posibil sa ne urasca la gramada cu tot cu NR din instinct – c-a facut cibernetica aia economic planificata la UBB iar tu ai scris urat despre Magnificentul Marga

   • cibernetica economică chiar există pe Terra, nu e a cyborgilor 🙂
    pe timpul lui Ceaușescu era folosită pentru planificare (știința sistemelor permitea un mod foarte util de abordare a balanței legăturilor dintre ramuri, iar această matrice era folosită în planificarea centralizată).
    deci accentul se pune cam așa: 1) domeniul economic (economia națională, de fapt) 2) este planificat 3) prin mijloace cibernetice.

    ca specializare, a existat la ASE o facultate numită „de Planificare și Cibernetică Economică”.

 12. Sare'n Ochi zice:

  @Nae, @Lex 🙂
  inteleg ca in loc sa am parte de un CriticAtac, am parte de un SecuristicAtac? ioi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.