Porc la „Mica publicitate” (din categoria “să nu uiți, Darie”)

de Ion Mureşan (“Chestiunea transilvană” în Evenimentul Zilei, ediția de Transilvania, 2003)

Recomandarea Uniunii Europene de a practica o agricultură ecologică ne vine ca o mănuşă. Numai ce ne-am trezit şi noi ca monsieur Jourdain că vorbim în proză, fără să ştim, de cînd ne-am născut. Adică, practicăm din moşi-strămoşi agricultura ecologică, dar nu ştiam că aşa îi zice. Aşa că la capitolul acesta domnul Vasile Puşcaş, negociatorul nostru şef cu Europa, poate dormi ca-n fînul de curînd cosit. Şi domnul Ilie Sîrbu, un fel de „negociator cu agricultura”, poate face nani, căci şi agricultura face nani în pătucul ecologic de slăbită ce e. De ce îmi place recomandarea asta? Pur şi simplu pentru că cineva vorbeşte despre agricultura noastră.

Dacă în alte domenii ale economiei (finanţe, comerţ, industrie) s-a mai făcut ceva, măcar s-a furat spectaculos, s-a dat cu băncile de pămînt, s-a privatizat plăpînd, dinspre agricultură nu se aude mai nimic. Nici măcar o vorbă, aruncată cu furca. Oricum, dacă se întîmplă ceva în ministerul cu pricina, nu se vede pe teren. Pentru mine rămîne un mister ce poate raporta Ilie Sîrbu la şedinţele de guvern. Furturi spectaculoase nu au avut loc, căci nu prea mai e ce fura. Din litrul de motorină pe care statul îl dă ţăranului nu poţi ajunge baron. Nici măcar chiabur. Din fermele agro-zootehnice cîte s-au ivit la un moment dat, cele mai multe au dat ortul popii.

Dacă cineva ar încerca să-mi demonstreze cu cifre şi statistici că PSD are o viziune coerentă în ce priveşte agricultura, l-aş invita să se urce în avion. Să facă o tură Bucureşti-Paris şi retur. Căci dezastrul agriculturii e atît de cumplit încît se vede mai bine din avion decît de pe şosea. Din Franţa pînă în Ungaria suprafeţele cultivate sînt parcă desenate, geometric, ca în tablourile cubiste. De la mii de metri înălţime distingi lanurile de grîu şi porumb ori păşunile şi fîneţele. Îndată ce ai ajuns deasupra României, la modul cel mai izbitor, imaginea se tulbură, liniile devin haotice. Locul pictorului a fost parcă luat de un copil stîngaci, fără pic de talent, ori de un orb, dar şi acela fără har. România agrară pare o ţară părăsită.

Problema noastră nu e aceea cum să facem să implementăm agricultura ecologică, ci cum să implementăm agricultura în agricultură. Căci ţăranul român e prea sărac ca să-şi cumpere îngrăşăminte care să-i pompeze forţat roşiile din grădină, prea nevoiaş ca să-şi bage banii în concentrate cu hormoni de creştere pentru a-şi face porcul dolofan şi găina productivă. Dacă, de ciudă, şi-ar da pensia pe chimicale, le-ar administra greşit, căci pe rază de zece sate şi zece primării nu găseşti un agronom ori un zootehnist. Noroc mare cu gunoiul de grajd, căci pentru el nu trebuie reţete. Trebuie doar vacă şi porc. Şi acestea cresc ecologic. Nu le injectează nimeni cine ştie ce substanţe nocive, căci medicii veterinari sînt şi mai rari. Nici măcar vaccinuri nu iau dobitoacele domestice, aşa că piaţa e susţinută cu cele mai rezistente şi sănătoase exemplare. Cu carnea găinilor care au scăpat prin metode ecologice de epidemii şi a porcilor care au fentat pesta porcină. Ce metode mai bune de control privind implementarea metodelor ecologice la sate decît a spune că din recentele valuri de boli au scăpat două găini din zece şi un porc din cincisprezece? Nici măcar tîrgurile nu mai funcţionează. Cei doi-trei veterinari din ţară, conservaţi prin cele poliţii veterinare, le-au pus în carantină. Niciodată pînă acum, cînd se aplică programul PSD privind agricultura, nu am văzut la „Mica publicitate” din ziare rubrici de vînzări de animale: „Vînd porc, sunaţi la telefon…”. O agricultură de care nu se ocupă nimeni, cu un minister decorativ, nu poate fi decît ecologică. O agricultură făcută din banii de pensie e inevitabil ecologică.

Acest articol a fost publicat în Brazdă-ngustă și adâncă și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Porc la „Mica publicitate” (din categoria “să nu uiți, Darie”)

 1. nelucraciun zice:

  Ei, agricultura renaste, pe masura ce productia agricola devine rentabila. Iata, tatal unui coleg este tractorist la o firma daneza care lucreaza, strict dupa tehnologie, 4000 de hectare. Pamant cumparat in urma cu ani de la taranii romani, pe mai nimic. 15 tractoristi lucreaza cam tot atata pamant cat lucra un CAP intreg pe vremuri. In campanie au doua schimburi x 12 ore (zi / noapte). Au arat pamantul imediat dupa seceris, acum il mai ara odata. Utilaje performante, habar n-au ca n-a plouat de doua luni. Nimic ecologic. Ingrasaminte chimice, pesticide, insecticide, ierbicide, la greu. Adica din alea care „ucide”. Productii uriase / ha.
  Agricultura de subzistenta isi traieste ultimii ani. Ca si mica proprietate funciara pe care au grija guvernantii sa o faca sa dispara. Gratie inteleptelor masuri comunistoide preconizate, gen supraimpozitare pamanturi nelucrate.

  • Sare'n Ochi zice:

   🙂 asa este agricultura „renaste” – nici nu as vrea sa fiu in pielea arheologilor de peste 2000 de ani care au sa se framante ca cu ce naiba ne imbalsamau de aratam „ca noi” supa atatea mii de ani…. am si specificat ca-i vorba despre un material din anul 2003, an in care destinele luminoase ne erau conduse de catre PSD si Adrian Nastase – pentru ca viziunea lor cu privire la agricultura se reducea la Culita Tarata si Trita Fanita.

 2. Alimentele vor deveni curand suficient de rare si scumpe incat agricultura de orice fel va deveni extrem de rentabila.

 3. ary zice:

  ola, cum sa se mai ocupe guvernantii de agricultura, cind I liescu,i-a facut pe tarani patroni,i-a impropietarit cu terenurile pierdute cu multi ani in urma, dar nimeni nu le-a facut o educatie ca sa zic asa a cultivarii si a rezultatelor bune obtinute dupa aceia, nimeni nu i-a indemnat sau facilitat,cumpararea de utilaje agricole,taranii acuma au o pensioara cit de mica dar nici macar cartofi sau legume nu isi mai pun in gradini, se duc si cumpara, cu durere am constata cind am fost in tara ca nici cocosi nu mai sint care sa cinte,dar sa mai creasca gaini sau porci,pe motiv ca nu au bani dar slava domnului, vara sint destule buruieni,sint intradevar si tarani chibzuiti, la care le place munca ,sau multi veniti de la oras si isi ingrijesc gospodaria si din terenuri daca au cu ce, dar sint putini.

  • Sare'n Ochi zice:

   ola, ary!
   asa este – au fost „improprietariti” niste oameni care uitasera gustul muncii – invatati fiind sa-si duca traiul la limita existentei furand dintr-al lor de la CAP. unde au fost intelepti si au pastrat cooperatia le merge excelent.

   • nelucraciun zice:

    Am aceeasi parere, cu exceptia unei greseli capitale pe care ai comis-o (banuiesc, intentionat), chiar daca ai pus-o intre ghilimele: oamenii nu au fost improprietariti, li se retrocedase doar partea funciara a proprietatii pe care fusesera obligati sa o cedeze la intrarea in colectiv. Si, esential, au fugit de agricultura, majoritatea dintre ei si marea majoritate a urmasilor, ingrosand randurile proletariatului. Astfel si-au pierdut radacinile, legatura cu pamantul, dragostea pentru acesta, interesul, obisnuinta de a lucra pamantul.
    Desi s-a afirmat ca au fost marii castigatori ai evenimentelor din decembrie 1989, eu indraznesc sa afirm ca au fost marii perdanti: au pierdut, fiind nevoiti sa vanda pe nimic, (actiune, astazi, in plina desfasurare, datorita incapacitatii si reavointei guvernului, care a anuntat gloaba pe terenurile nelucrate) pamantul, de astadata fara cale de intoarcere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.