Pescuitorii în apele tulburi ale politicii dâmbovițene și-au ridicat licența

powered by Baricada

… pentru sezonul de pescuit 2012, ei speră să dea numai la guvizi, să-și umple pescadoarele cu suficientă pradă încât măcar să ancoreze confortabil în tihna ce-o oferă Parlamentul. Apele tulburi ale politicii dâmbovițene au devenit din nou propice pentru tot felul de grupuri populiste și populiști ce-ar vrea să semene confuzie să culeagă fotolii de parlamentar. Nici n-a apucat președintele Traian Băsescu să vorbească despre o posibilă alianță numită, cel mai probabil, Mișcarea Populară – iar iar ministrul de externe Teodor Baconschi să schiţeze un plan de acţiune -, c-au apărut „amabilii”, doritorii de salt în bărcuța cea nouă. Primul care s-a cerut în noua construcțe a fost Gigi Becali. “Sunt primul care intră în Mişcarea Populară a lui Băsescu” – a declarat el. Vorba aia, ce n-ar face omul ca să scape de pușcărie… ?! Iar ca să fie menajeria mioritocă completă, pe Realitatea TV, Jiji a declarat că-și mai cheamă și-un câine: „Cred că domnul Vadim, camaradul meu, cât de curând o să încerc să îl atrag în această Mişcare Populară”. Este că devine tot mai tentantă această “Mișcare Populară”? Și ca tentația pentru tot ce ar putea însemna “nou”, “înoire”, “reformă” șamd să fie cât mai mare, să fie gâtuită încă din fașă orice tentativă de “albă-ca-zăpada” în politichia dâmbovițeană, Sorin Frunzăverde, un constant cârtitor al măsurilor economice (ne-populiste și im-populare) luate de către propriul său guvern la presiunea lui Traian Băsescu, s-a trezit să ne anunțe că va propune el însuşi ca subiectul “Mișcare Populară” (pe ei, pe mama lor!) să fie discutat în cadrul conducerii restrânse a Partidului Democrat Liberal. El vrea ca, de Crăciun, Moșul să-i pună în pantofi această “mișcare”. Iar la pantofiorul fermecat ar vrea să-și pună o dorință și ţărăniştii regrupaţi în jurul lui Victor Ciorbea, dornici să intre sub umbrela partidului de guvernământ – căci şi-au pierdut cu totul speranţa de a câştiga, pe cont propriu, un loc în Parlament. De altfel, în PDL, există câțiva mateloți ex-ţărăniști ce ar putea să le arunce un colac de salvare și să-i tragă peste bord. Vorbesc despre foştii cei 20 de mii de specialiști ai CDR: traseistul Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al Apărării şi al Afacerilor interne, Remus Opriș, fost secretar general al Guvernului şi alţii care au penetrat PDL în căutare de protecţie politică şi a şansei de-a păpa și gura lor un ciolan cinstit alături de cei aflați la Putere. Vorba aceea: ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape (numai că, cine să te ferească de prieteni?).

În orice caz, pentru a completa flamura ce va flutura pe barca “Mișcării Populare”, s-a mobilizat însuși Radu Berceanu. Acesta a recitat crezul politicii dâmbovițene (fă-te frate cu dracul, până treci punte): din punctul său de vedere, pentru constituirea “Mișcării Populare” nu va trebui să se plece de la ideea că unele partide sunt „nefrecventabile”. „Nu trebuie plecat de la ideea că un partid este nefrecventabil atât timp cât are un electorat. Dacă spui că partidul nu e frecventabil, înseamnă că electoratul respectiv nu e frecventabil. Nu cred ca e normal într-o democrație să pui bariere unui partid, unui electorat” – a declarat Berceanu. Iaca avem și cântec de sirenă pentru partida de dat la guvide electoral din 2012! Rămâne cum s-a stabilit: şi Partidul Poporului-Dan Diaconescu este suficient de “frecventabil” și s-ar putea ralia Mişcării Populare. Numai că, deocamdată, Dan Diaconescu în Direct nu vrea. PP-DD a dat un comunicat prin care se delimitează (pe cai mari, băaitul!) de toate partidele, afirmându-şi orgolios independenţa. “PP-DD nu este şi nu doreşte să fie partenerul PDL, UNPR şi nici al susţinătorilor acestora, după cum nu este interesat de nici un fel de colaborare cu USL. Toţi sunt ciocoii lui Traian Băsescu”, susţine acesta într-un comunicat. Mă rog, este primul episod al telenovelei: am descoperit care sunt “ciocoii” lui Traian Băsescu (nu și acesta). Este posibil ca personajul principal, PP-DD, să descopere, post electoral, că are un frate, PDL, făcut cu altă mamă și să pupe toți “Piața Independenții”.

Avem însă o mare problemă: PP-DD este (cum să spun cât mai corect politica asta?) o grupare de tip “flori de mucigai”. Mesajul prin care li se solicită solidaritatea (unirea) este alcătuit pe stilistica cea mai de jos a societăţii – presărat cu fățarnice “cucernicii” menite să sugereze credința tradițională. DD în Direct preia de la nen’su Vadim retorica belicoasă împotriva nenominalizaților “corupți” care, nu-i așa?, sug sângele “poporului” (iahtul, avionul și restul averii personale nu fac parte din această categorie – doar au fost obținute prin ascultarea glasului acestuia) – în mod firesc, conform retoricii, acest nebulos „popor” are tot dreptul de a-și manifesta “nemulțumire” și “furia” (oare cât timp se va scurge până la pomenirea primelor execuții publice pe stadioane?). De la nen’su Becali, DD în Direct îl preia pe „Bunul Dumnezeu” – numai că mediul trivial în care se manifestă acest limbaj pseudo-bisericos îi demască impostura (ca și a nen’sului său).

Și-atunci, mă întreb, cum poate fi “frecventabil” acest partid ce-și propune să exploateze zestrea electorală a ghenelor de gunoi? Acest partid și genul de “politică” pe care-l va promova va provoca un regres dramatic în viaţa publică românească. Iar cei care îl susţin din umbră se fac direct răspunzători.

Eu nu cred că Radu Berceanu este complet nevinovat – de fapt nu cred să fie nevinovate toate ieșirile publice al durilor feseniști din actualul PDL – cei care, ca și Frunzăverde, de un exemplu, încă n-au realizat că au trecut aproape zece ani de când au ieșit din Internaționala Socialistă. O demonstrează mârlănia declarației lui Berceanu: “Eu nu trebuie să stau la masă cu Becali, Vadim sau Diaconescu, nu mai sunt în conducerea PDL, abia aştept s-o văd pe Monica Macovei la masă cu ei” -, aceste ieșiri publice sunt făcute nu doar să discrediteze o eventuală unificare sănătoasă a dreptei, ci și să trimită în derizoriu orice tentativă de primenire/reformare a modului în care se face politică pe Dâmbovița.

PS: Pe această cale anunț inițierea mișcării Noua Republică pe care m-am decis să o susțin. Sus, în dreapta aveți toate linkurile necesare pentru a vă lămuri cu privire la această mișcare și ce anume își propune ea.

Reacții pro și contra (plus idei care dovedesc că suntem pe drumul cel bun):

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Pescuitorii în apele tulburi ale politicii dâmbovițene și-au ridicat licența

 1. brindusa zice:

  Amar si jale pe manelistii otevizati!
  http://www.cotidianul.ro/dan-diaconescu-nu-este-membru-al-pp-dd-159200/
  Saraca Elodia , se rasuceste in mormant! 🙂

 2. brindusa zice:

  „Dacă nişte ziarişti nu ar fi investigat documentele PP-DD, susţinătorii lui Diaconescu nu ar fi aflat acest”secret”.”.
  Daca „niste ziaristi” – identica sintagma cu un grup de cercetatori care au descoperit ca…- prezinta si dovezi ale investigatiilor, informatia ar putea fi credibila! 🙂 Altfel se incadreaza la „Senztional- nici nu stiti ce pierdeti! 🙂
  Problema cu tomberonul de voturi ramane spinoasa in continuare! 🙂

 3. ribelalu zice:

  Baronii PDL par cuprinsi de disperare. Coincidenta, disperarea asta subita a aparut acum cand se incearca coagulararea unor miscari de dreapta cel putin autonome fata de PDL. Nici aparitia USL nu a provocat asa efervescenta in PDL.
  Din pacte pentru PDL-isti au avut tot timpul si tot sprijinul sa faca ceva susbstantial. Au facut doar tras cu forcepsul, au lucrat doar la jumatate de norma, au tras de timp, au improvizat, au amestecat reduceri de personal cu economate, au transformat scaderea pensiilor militare in cresteri de pensii, mica reforma in justitie (ceea ce ne doare cel mai rau) a ramas doar la nivel de intentie, referendumurile si hoatararile poporului suveran au tot fost amanate si vor fi reinterpretate samd. Si chiar daca aparitia USL ar fi putut sa-i dea un avantaj (macar ai doar un adversar si nu te loveste nimeni din spate), PDL nici in ceasul al 12-lea nu se trezeste. Nici semnalele presedintelui, nici semnalele primite de la opinia publica de dreapta, nici precedentul cu PNTCD-ul nu ii face sa-si schimbe comportamentul. Un proverb spune asa: „orice pasare pe limba ei piere”. Le ramane doar sansa ca deocamdata dreapta nu ofera o alternativa asa cum era PNL pe vremea PNTCD. UItima. Daca isi bat joc si de asta ma inscriu in PPDD 😀

  • Sare'n Ochi zice:

   USL este o gluma de cand a aparut – de ce sa se sperie PDL de niste pacalici?
   alta treaba cu coagularea aceasta de bloguri si blogeri vestiti 🙂 – cum sa nu intre in vrie cand ei stiu sigur ca exista acest potential de votanti ce stau pe tusa si care reprezinta 10-15% in plus fata la cei 40-45% care voteaza ca milogii? ori, sa-mparti cu USL PP-DD, PRC, UNPR samd cele 45% si sa apara unii care sa sufle singuri 10-15% – nu ti se pare ca-i pune in vrie? mai ales ca astia s-ar putea sa fie o colectie de macovei, lazaroi samd – si de batuti in cap ce sunt, degeaba faci cu ei majoritate parlamentara – jocurile politice s-ar putea sa nu mai aiba cum sa fie ceea ce au fost. daca se-ntampla cum zici pe final, te insotesc 🙂

 4. ribelalu zice:

  Din pacate deja au aparut diferentele de opinii si micile clinciuri…

  • Sare'n Ochi zice:

   am vazut figura cu Vlad Mixich – omului ii este ciuda ca nu i-a venit lui primul ideea. vorba lui @Andrei pe iMONDO: „Observ ca dreapta este, dincolo de rautati gratuite, plina de orgolii. Spunea cineva, parca, ca exista un raport direct intre inteligenta si orgoliu. Chiar prevesteam asta si am scris un articol despre acest pacat originar: Lucifer a fost izgonit din rai pentru orgoliu, Eva la fel, ademenita de Lucifer.
   Ar fi trebuit sa ne asteptam la asta iar discutia de pe TVR Info unde Vlad Mixich dorea niste raspunsuri fara sa asculte se inscrie in aceasta nota.
   Cu atat mai laudabil ca Theophyle a inscris Politeia in Noua Republica, sub Mihail Neamtu, aratand ca nu are orgolii de aparat.”

 5. Daca e sa simplificam, noua republica sta in gat intregului sistem politico-mediatic. Nici o surpriza, javrele strang randurile, musca si schelalaie. Dezbinarea valaha in toata splendoarea (ticalosia) ei.

  • Sare'n Ochi zice:

   sunt in vrie – cu cat latra mai mult, cu atat mai uniti vom mai fi.

  • Sare'n Ochi zice:

   Indira Ghandi: la inceput te vor ignora, apoi vor rade de tine, apoi se vor bate cu tine, apoi vei invinge.
   nu stiu cum se face dar astia au sarit primele etape si-au sarit direct la bataie 🙂 rezulta ca nu mai avem decat un pas si-i invingem…

   • Gînd la gînd cu bucurie. Tocmai am expus seria de atitudini pe blogul Culcer (în că nu a apărut comentariul). Însă trebuie să te corectez. Autorul este Mahatma Gandhi. Indira este – dacă nu mă înşel – fiica lui Nehru.

    • Sare'n Ochis zice:

     este posibil 🙂 la mine apare Indira in notitele din carnetel (eu inca mai practic si scrisul de mana in carnete/agende 🙂 deh, obisnuinta! stii despre ce anume vorbesc: inca mai am batatura de creion/pix/penita pe degetul al doilea al mainii drepte).
     🙂 stiam ca gandim asemanator!

 6. baricada zice:

  Gata, tizule, noua struţocămilă e postată, ţi-am dedicat-o pe blog:
  http://baricada.wordpress.com/2011/09/28/cristian-miron-cozmescu/

 7. ary zice:

  ola, viitoare frumoasa REPUBLICA, dar ce iti doresc eu tie dulce republica neaparat si o televiziune daca nu una permanenta una doar pte invitatii ptr expunerea ideiilor si programelor, dar parerea mea doar una nu plimbatul pe la toate jegurile de tv, desi am vazut aseara pe b1, cam ce intrebari i se puneau la tinarul republican care chiar m-a incintat,cica ce slogan folositi daca iesiti in strada, pusa de PORA, care chiar imi era simpatica dar nu-mi plac genul de oameni care cum zicea mama mea despica firul in patru,ce atita invirteli si mii de comentarii ptr o mina de oameni si sint mindra de voi, adica blogeri, care au curajul sa -si manifeste dorinta de a lupta ptr tara lor DOAMNE AJUTA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.