Misterul Botezului Ministerelor

de Ion Mureşan (2002)

Mare lucru este să fi autorul unei propoziţii. Îl invidiez de ani întregi pe prietenul meu, Lucian Perţa, autorul propoziţiei: „Stam singur cuc, şi cucul … zbîrr!”. Propoziţia asta mi se pare a fi echivalentă cu „Singurătatea singurătăţii” a lui Nichita Stănescu.

Deci, cum stam singur cuc, m-am gândit să-mi caut un alt loc de muncă. Cine ar avea nevoie de un poet. Păi, cine are în România suflet mare şi ca atare generos? Doar o fiinţă colectivă. Fiinţa colectivă, nobilă şi generoasă nu e decât Guvernul ţării. Nu mă pot totuşi adresa cu formula „Dragă Guvernule!”. Aşa că am aruncat o privire peste organigrama înaltei instituţii, ca să pot scrie unui minister anume. Altfel, se pierde suplica. Mai bine nu mă uitam, căci am văzut că postul pe care îl vânam era ocupat. Cineva a angajat deja un tip năuc şi cu multă imaginaţie, care, de capul lui a botezat ministerele. Şi, Doamne, cât am mai visat la postul de ministru al botezului  ministerelor! Singurul folos pe care l-am tras este că am scăpat de o carte din bibliotecă, anume de „1984” a lui Orwell. Mai bine citesc de acum cărţi scrise de către guvernele României.

Dar, ca să revin la problema mea, m-am gândit să lansez o ofertă Ministerului Muncii. Numai că, acum se numeşte Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Probleme de solidaritate socială nu am. Mai bine mă duc în pădure şi scriu pasteluri. În pădure cresc ciuperci, curg ape limpezi pline de păstrăvi. Nici asta nu-mi ţine, căci trebuie să mă adresez la două ministere: Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi la Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului. Acum, de ce numai apele ţin de mediu şi pădurile nu, nu pot să vă răspund. În fond şi ciupercile şi peştii sunt otrăviţi, aşa că ar fi fost suficient un singur minister. Nici gândul de a-mi face o casă, una mică, o colibă în pădure nu mi-a fost încurajat de organigramă. Căci, pentru a-mi face cărare până la locuinţă e necesar să mă adresez Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.

Hotărât lucru, trebuie să mai fac ceva şcoală ca să pricep organigrama guvernului. E uşor de zis, dar de greu de făcut, căci Ministerul Educaţiei şi Cercetării are doi stăpâni: pe lângă Ministru mai există şi un Ministru delegat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Aşa că mă dau bătut. Harababură onomastică mai mare şi mai pompoasă nu aş fi reuşit să fac nici eu, căci denumirile ministerelor parcă sunt câştigate la Bingo, iar la Bingo e cum dă Domnul.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.