Negru de supărare la Copşa Mică

Un alt negru de supărare - vorba lui Snapshot. (Powered by Snapshot)

Era o anecdotă pe vremea lui Ceauşescu, ceva cu un individ care cânta folclor autentic românesc pe scena „Cântării României”, ovaţionat la scenă deschisă şi omagiat de chiar Adrian Păunescu, poetul prezentator. Dar, surpriză: omul era negru ca tăciunele. „Excelent acest grupaj de cântece autentice româneşti” – se agită Păunescu pe scenă – „priviţi cum până şi străinii ne învaţă cântecele venite din negura civilizaţiei bla-bla-bla”. „Ce străin”? – se-agită omul nostru – „Sunt din Copşa Mică!”.

Prin 2004-2005, la mai bine de un deceniu de la oprirea instalaţiilor care produceau negru de fum la Copşa Mică, natura în zonă nu dădea semne că ar putea să-şi revină: iarba era neagră, copacii – negri, norii pe cer – negri; până și soarele încă mai răsărea şi apunea negru… Ce să mai pomenesc de oameni? – negri ca și clădirile orașului lor. Încă mai persistau urmele „grijii faţă de om” ale socialismului multilateral dezvoltat.

Cam în acea perioadă, „grija faţă de om” era luată în custodie de nişte domni investitori veniţi taman din Grecia. Neagră de supărare, presa a semnalat o serie de nereguli în afacerile firmei greceşti. Dacă acasă la măicuţa lor, în însorita Heladă, grecii şi-ar fi permis să facă ce făceau pe meleagurile noastre, ar fi dat măriţii zei din Olimp cu fulgere şi tunete după ei de le-ar fi sărit fulgii: gazele rezultate din tehnologiile aplicate erau eliminate noaptea – pe furiş; programul de protecţie a mediului a fost respectat doar în proporţie de 15 la sută, aurul şi argintul trimis în străinătate n-au mai văzut repatrierea şi Garda Financiară a descoperit facturi întocmite în fals pentru plumb şi zinc. Ba, lucrurile mergeau din negru spre şi mai negru. Dovadă că suma totală a amenzilor aplicate numai în anul 2004 societăţii Sometra de către Inspectoratul de Protecţie a Mediului Sibiu ajunsese la peste 600 de milioane de lei vechi, mai mult decâtr dublu faţă de 2003, 2002 și 2001 – ani în care patronii greci au trebuit să plătească amenzi în valoare de 257 de milioane de lei vechi (în fiecare an). Iar lucrurile nu stau deloc bine în ce-i privește pe poluatorii de la Sometra nici măcar în zilele noastre, presa semnalând neregului după nereguli și batjocorirea normelor de mediu în ritm de sirtakis.

Dar să revenim la “investitorul străin” de dragul căruia Guvernul lui Însuși El Adrian Nepotul Mătușii Tamara Năstase (și înaintea lui băieții creștin-democrați ai lui Vasile și Ciorbea) au lăsat Copșa Mică să se re-umple de otrăvuri. Multe dintre investiţiile promise la combinat de către holding-ul Mytilineos trebuiau finalizate încă din anul 2001 (să fi trecut deja zece ani?): realizarea unui sistem de control automatizat, înlocuirea filtrelor, instalarea de hote, în vreme ce dotarea cu sisteme de desprăfuire sau realizarea unui punct de control la coşul de evacuare trebuiau să fie gata în 2002. Cât priveşte construcţia noii fabrici de acid sulfuric, care avea ca scadenţă sfârşitul anului 2002, nici aceasta nu a fost realizată. Deşi în acordul iniţial s-a prevăzut modernizarea vechii fabrici de acid sulfuric, acum un maldăr de fier vechi, grecii au tergiversat investiţia. Mă rog, ei susţin că au preluat o societate cu datorii foarte mari şi cu obligaţii de care nu ar fi ştiut iniţial. Toate astea semănă al dracului cu celebrele “daruri greceşti”, imediat ce răsfoim contractul de vânzare-cumpărare nr. 678, din 24 septembrie 1998, dintre Evanghelos Mytilineos şi fostul Fond al Proprietăţii de Stat. Trecem peste sutele de miliarde de lei şi sutele de mii de metri pătraţi care reprezentau patrimoniul societăţii la data vânzării şi care au fost achiziţionate la pachet de către greci cu suma de 4,2 milioane de dolari (bani ce urmau a fi plătiţi în două luni de la semnarea contractului), şi reţinem ceva scris negru pe alb: „în afara obligaţiilor descrise în rapoartele financiare, nu există nici un fel de alte obligaţii, cu excepţia celor de la Anexa nr. 5” – deci, chestii bine definite şi fără obligaţii aflate ulterior. Mai mult, “Conform declaraţiilor managerului, dată la încheierea Contractului, Societatea şi-a plătit la zi toate impozitele şi nu are în curs (şi nici în perspectivă) nici o dispută la Administraţia Financiară”. Conform aceluiaşi Contract “Cumpărătorul se obligă să efectueze în Societate, precum şi pentru rezolvarea problemelor de mediu, pe perioada de cinci (5) ani, începând cu 1999, o investiţie în suma de 15.497.000 USD, conform Anexei nr. 15”, dar, după cum scriam, aproape nici unul din punctele planului de investiţii pentru Sometra nu a fost respectat.

Chiar nu mi-aș fi adus aminte despre grecoteii parșivi de la Evanghelos Mytilineos dacă nu s-ar pune în discuție, la modul imperativ, exploatarea minieră de la Roșia Montană. După ce am citit luările de poziție și opiniile multora ca urmare a desecretizării Contractului Roșia Montană Gold Corporation, cred că o dezbatere publică a acestuia este necesară. Trebuie lămurit rolul jucat de către guvernele României la încheierea acestui contract (din 1997 și până azi) – să vedem cum de s-a ajuns în situația ca statul român să nu aibă reacție atunci când prin tertipul majorării de capital a devenit extrem de minoritar în acest proiect. Trebuie stabilite exact responsabilitățile cu privire la modul de exploatare a aurului din zonă și penalizările în cazul unor “defecțiuni” (daruri otrăvite) similare celor descrise mai sus – mergând până la nominalizarea persoanelor care vor răspunde penal, mergând chiar până la confiscarea averii acestora în solidar cu urmașii și până la rude de gradul III – IV (să vedem, în cazul în care se încearcă șmecherii, cine se va mai înhăma să le gireze – căci asta este problema în România: nimeni nu răspunde până acolo încât să-l și doară; toți își zic: pușcăria trece, banii rămân).

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Negru de supărare la Copşa Mică

  1. noradamian zice:

    Seara bună, Sare-n ochi, prieteni. Bună postare si necesară. Responsabilii nu-s greu de aflat: premierii, ministrii economiei si ai mediului care si-au dat concursul la mizeriile respective.

    • Sare'n Ochi zice:

      o zi buna, Nora.
      responsabilii sunt, de multe ori, altii decat semnatarii documentelor. adu-ti aminte de Miron Mitrea care si-a facut de cap folosindu-se de semnatura subalternilor. el gandea mizeria, altii o semnau – dintr-o obedienta de slugi demna de slugile fanariotilor.

  2. E aproape noapte deci, bună !
    Întrebare importantă : credeți că se vor găsi vreodată vinovații, indiferent cine-i la putere ?

  3. nelucraciun zice:

    Prin urmare şi-aşa deci,
    Este vorba despre…turci?
    De bună seamă că nu…istoria romanilor pune pe seama otomanilor nenorocirile care s-au abatut vreme de vreo şase secole asupra acestui popor. Uită, uneori cu desăvârşire, de slugile lor venite din Fanarul constantinopolitan şi de slugile slugilor de pe ripa dâmboviţeană.
    Istoria se repetă, prieteni, la nivel paneuropean, de astă-dată, chiar şi în lipsa otomanilor.

  4. CJ-07-CFR zice:

    In urma cu o saptamana ma gandeam si eu la cine va fi tras la raspundere (ca pe roata nu se mai poarta) in cazul unor „defectiuni” la Rosia Montana (atat ecologice, cat si financiare). Intr-adevar, ar trebui ca cei care semneaza sa-si asume si urmarile. Sa zicem ca le confisti averea, atat cat identifici din ea. E o masura buna, mai ales intr-o tara in care multi factori de decizie semneaza exact pentru a acumula avere. Insa, prima masura care-mi venise mie in minte a fost retragerea cetateniei romane! E ca si cum ai sterge dreptul acestor personaje nefaste de a (mai) face parte din istoria Romaniei.
    Daca ideea ti se pare buna, eu zic s-o extindem, nu s-o limitam la cazul RM. Nu ca am fi noi cei care decid treburi importante pentru tara, dar cu idei tot putem veni, nu?

    • Sare'n Ochi zice:

      stiu ca exista pedepse in care se retrag drepturi cetatenesti. nu stiu cum este cu retragerea cetateniei, dar este de studiat. am gasit aceste referinte:
      http://www.referatele.com/referate/drept/online1/Cetatenia–Lucrare-drept–obtinerea-cetateniei-pierderea-cetateniei-conflicte-de-cetatenie-referat.php
      zice asa – pierderea cetateniei se realizeaza prin: Renuntare la cetatenia RM sau Retragerea cetateniei RM.”retragerea se face in urmatoarele conditii: Retragerea cetateniei in RM, este primita ca o sanctiune grava care este aplicata de catre stat, celor persoane care au incalcat unele obligatii prevazute de lege. Astfel cetatenia se poate retrage conform articolului 23 al Legii:
      “Cetatenia RM poate fi retrasa in cazuri exceptionale in baza unei hotariri a Presedintelui RM referitoare la o persoana care:
      A dobindit cetatenia RM in mod fraudulos;
      S-a inrolat in fortele armate ale unui stat strain;
      S-a angajat intr-o functie publica a unui alt stat fara stirea si consimtamintul organelor de resort ale RM;
      A dobindit cetatenia altui stat cu care RM nu are incheiat un tratat care prevede cetatenia dubla si nu renunta in termen de 6 luni la cetatenia acestui stat;
      si: „Retragerea cetateniei RM nu produce nici un efect asupra cetateniei sotului si copiilor persoanei careia i s-a retras cetatenia.”

    • Sare'n Ochi zice:

      🙂 dar ce-ar fi sa scrii un material despre modul in care vezi tu ca s-ar putea realiza acest lucru si cum vezi tu ca ar fi un mijloc punitiv?

      • CJ-07-CFR zice:

        Probabil cei de mai sus au dreptate. Retragerea cetateniei este intr-adevar o masura extrema si – in plus – dificil de aplicat. Vina care sa conduca la aceasta masura e greu de cuantificat. Si, da!, masura se poate transforma usor in abuz. E cu cantec… Sunt de acord s-o abandonam, desi mi-ar fi placut ca, macar teoretic, cei care au furat de la romani sa nu mai fie de aceeasi cetatenie cu pagubitii.

  5. fanu zice:

    http://buletindecluj.wordpress.com/category/buletin-de-cluj/insectar/rosia-montana-gold-corporation/

    să înceapă cu arpad, marele bozgor [ADMIN zice: atentie la cuvinte, te rog!]

  6. fanu zice:

    eram cândva la Auchan în Cluj, lucram pe acolo şi un UNGUR (sper că vă place aşa) îmi tot repeta că românii au fost mereu sclavi prin Ardeal. Vă doresc numai bine. Probabil că şi termenul de jidan lezează… Nu voi mai scrie aici vreodată. Doamne, ajută

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.