Transhumanţa proceselor (Și un bonus: falimentul Realitatea TV – deși nu pricep: cum să o dea în faliment tocmai înainte de alegeri?)

de Ion Mureşan

Nu ştiu cum se face că de câte ori îmi iau avânt să laud ceva, nu-mi iese. Gândurile şi bunele intenţii (constructive – cum ar zice Ion Iliescu) îmi sunt zădărnicite. „Nu ştiu ce păreri de rău/ Îmi tulbură pe veci avântul”, ar fi zis Blaga.

De câteva zile, coc un imn, o odă, o laudatio pentru Poliţie, Parchet şi Justiţie. Aş fi cântat (folosind şi citate latineşti) schimbarea atitudinii celor care ne asigură liniştea zilnică faţă de presă. Aş fi început, pentru contrast, cu un pasaj în negru, cu un „sffumato”, în care aş fi arătat că până nu demult ziariştii vorbeau singuri. Ei scriau, ei citeau, ei vorbeau, ei auzeau. Brusc, aflu că „parchetul s-a sesizat”, că „Poliţia a început cercetările” pornind de la articole apărute în presă. Şi, culmea, arestează pe capete. Acum, până să laud PDSR-ul nu m-aş fi dus cu entuziasmul, căci eu nu sunt sondaj de opinie.

Deci, cum vă spuneam, atitudinea organelor statului faţă de presă pare că s-a schimbat. Cel mai fin nas în astfel de situaţii, adevărate seismografe, sunt infractorii. Şi ei şi-au schimbat atitudinea. Dacă acum câtăva vreme, de exemplu, invocau pentru „strămutarea proceselor” tot felul de suspiciuni în ce priveşte instanţa de judecată, mai nou invocă faptul că presa le face o atmosferă ostilă, le şifonează imaginea. Astfel de motive sunt posibil de a fi invocate pentru că procedurile sunt, cum zice ţăranul, „ca napul”. Ele permit inculpatului să suspecteze instanţa fără să fie obligat să argumenteze, să aducă dovezi.

Cu presa e altceva. Mai dai ziarisul în judecată, îl mai ierţi, îl mai hărţuieşti. Nu mai departe, un coleg de redacţie are proces cu un deţinut pentru că într-un articol i s-ar fi deteriorat imaginea. Vine acuzatorul în zeghe şi îl acuză pe ziarist pentru că i-a ştirbit onoarea şi credibilitatea ca om de afaceri. O simplă fotografie a vestimentaţiei celor doi în timpul procesului ar fi suficientă pentru a închide cauza.

În fine, magistraţii nu mai sunt calul de bătaie al inculpaţilor. Postul acesta l-au luat ziariştii. Sincer să fiu, nu cred că procesele umblă de colo-colo ca turmele de oi pentru că magistraţii ar fi corupţi, ci pentru că astfel se mai obţin amânări, se mai lălăie cauza, se mai uită, se mai dezumflă, se mai plictiseşte lumea. Şi, în plus, cine are timp să umble ca să afle rezultatul unui proces început la Cluj şi judecat la Focşani?

Cine dă binecuvântarea pentru această haotică transhumanţă pe motive de presă, greşeşte, căci îl scapă pe vinovat de pedeapsa ruşinii. Poate ar trebui ca toate tribunalele să se mute la Polul Nord, sau pe Lună, căci acolo nu apar ziare. (Transilvania Jurnal – 2001)

PS: Între timp, zece ani mai târziu, relația mass media cu sponsorii săi (mare parte din lumea penalului) s-a îmbunătățit atât de tare încât jurnaliștii “în direct” țin loc de procurori, avocați și judecători, ajutând la eliberarea acuzaților/inclupaților. Că relația mass media cu „consumatorii” ei (clienții ca să zic așa) s-a deteriorat ireversibil, asta nu mai contează de multă vreme. De când salariile au devenit botniță și căluș. Căci, nu-i așa, publicitatea ține produsul, iar dacă-l superi pe sponsor, nici salariul nu mai vine la timp. Dacă avem răbdarea să studiem cum a evoluat presa scrisă începând din 1998 încoace, pe baza datelor publice puse la dispoziție de BRAT, observăm că rabatul de deontologie au pus mass media în cap. Dacă în 2010 presa scrisă s-a dus pur și simplu la vale, chiar și titluri care au investit semnificativ în campanii de marketing (vezi Adevărul), în anul 2011 vine scadența și pentru tembeliziuni (capul răutăților în materie de supt hidrantul sponsorului/patronului prin batistă). O veste bună, pe săptămâna în curs o reprezintă faptul că „CNN-ul local”, Realitatea TV, aproape de faliment, la cererea patronului Schwartzenberg (și nu mi-e milă de nici un boschetar de presă aciuat acolo care poate va rămâne pe drumuri – oricum asemenea hahalere au să fie cumva recuperate de către alți patroni și sponsori în conflict cu legile statului român). Concluziile pe scurt: prăbușire accelerată, investiția în mass media a fost compromisă de lăcomia năimiților în slujba unor justițiabili (capitaliștii de cumetrie ai lui Ion Iliescu) care au crezut că românul consumator de știri a rămas la nivel de anii ’90 când cu televizorul se prostea poporul. Năimiții (mai ales cei din mass media centrală, dar sunt și pe “local” niște specimene pe care le vom re-descrie la timpul potrivit) au crezut că pot toca la nesfârșit capitalul de imagine al mass media (câștigat cu greu în anii în care Ion Ilici Iliescu, Adrian Năstase și Rodica Stănoiu amenințau jurnaliștii cu privire la cât de scurtă este viața), că pot să mintă cu spume la gură, că “nici un război cu presa nu a fost câștigat de către cei împotriva cărora aceasta s-a dezlănțuit”. Fost-ai, lele! De când există web2.0, sursele de informare și filtrare a informației s-au îmbunătățit consistent. Un simplu click te aduce mai aproape de adevărul gol-goluț. (Victor Lungu)

Referințe:

 • Elan Schwartzenberg cere insolventa Realitatea Media intr-un dosar inregistrat pe 2 septembrie, primul termen de judecata fiind 7 septembrie. Masura vine dupa ce, in primavara, Elan Schwartzenberg a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Sorin Ovidiu Vantu. Pana luni dupa-amiaza, Elan Schwartzenberg nu a putut fi contactat. El va tine azi o conferinta de presa. Managerul Realitatea, Sebastian Ghita, a spus pentru HotNews.ro ca „stiam de aceasta intentie a actionarului majoritar” si ca „voi pastra contractul de management”.
 • Pana in momentul vanzarii Realitatea, Sorin Ovidiu Vantu s-a angajat intr-un conflict deschis cu Sebastian Ghita, manifestandu-si intentia de a rupe contractul de management incheiat cu acesta anul trecut. Dupa vanzare, si Elan Schwartzenberg si-a manifestat precautia in privinta contractului de management, recent el spunand intr-un interviu pentru Paginademedia.ro ca „sunt foarte nemultumit de situatia financiara actuala a grupului Realitatea, drept pentru care sunt numeroase critici la adresa managementului. Dar sunt foarte multumit de relatia cu Sebastian Ghita”. Ulterior, Schwartzenberg a fost citat de Jurnalul National afirmand ca el si Sebastian Ghita vor fi „in continuare parteneri” pe baza unei intelegeri cu Sebastian Ghita personal, nu cu Asesoft.
 • Contactata luni de HotNews.ro, Laura Albani, director Coresi, a spus pentru HotNews.ro ca „avem propriul proces cu termen pe 17 septembrie, prin care Realitatea Media fie plateste [datoriile catre Coresi], fie intra in insolventa”. Ea a spus ca, de la incheierea contractului actual cu Asesoft, aceasta companie a platit chiria in fiecare luna, „platile sunt la zi”, insa au ramas neachitate datorii de circa 2.800.000 de lei acumulate de Realitatea Media pe vremea cand spatiile erau contractate de aceasta.
 • Potrivit datelor afisate la Ministerul Finantelor, Realitatea Media a inregistrat, in 2010, o cifra de afaceri de 97,5 de milioane de lei, pierderi de 86,2 milioane de lei si datorii de 308,5 milioane de lei. In 2009, cand cifra de afaceri se ridica la 127 de milioane de lei, pierderile ajungeau la 165,5 milioane de lei, iar datoriile – la 258,6 milioane de lei. Numarul de salariati a scazut de la 1026 in 2009 la 796 in 2010. Realitatea Media: Cifra de afaceri 2010 – 97.478.331 lei; Pierdere 2010 – 86.205.211 lei; Datorii 2010 – 308.518.552 lei; Nr. salariati 2010 – 796; CA 2009 – 127.032.615 lei; Pierdere 2009 – 165.486.082 lei; Datorii – 258.693.760 lei; Nr. salariati 2009 – 1026.
 • Prima mare televiziune care isi cere insolventa: Realitatea ingenuncheata de datorii
 • Elan Schwartzenberg a solicitat intrarea Realităţii Media în faliment
Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Transhumanţa proceselor (Și un bonus: falimentul Realitatea TV – deși nu pricep: cum să o dea în faliment tocmai înainte de alegeri?)

 1. Never More zice:

  Asa se intimpla cind vrei sa faci bici din rahat, nu dureaza.
  Totusi, cred ca e o smecherie la mijloc. Vorba ta: cum sa o dea in faliment tocmai inainte de alegeri? Nu se gasesc sponsori la USL sa-si salveze tribuna?

  • Nae Camionagiul zice:

   🙂 Cred ca nu. Au stat atat de mult timp in opozitie ca nu prea mai au bani. De asta sunt asa disperati dupa ciolanel. In plus, cred ca Vantu are nevoie de bani pentru avocati, iar o parte din sponsorii USL din teritoriu sunt nemultumiti de algoritm si n u mai baga bani in asemenea aventura.

 2. Sare'n Ochi zice:

  Felicem diem natalem – astazi este ziua lui Emil Boc si vad ca nici o tembeliziune nu se agita cum s-au agitat ori de cate ori a fost ziua lui Ilici sau Bombo, sau Tradatoriceanu, ori CheGargara, ori Adormitul Neamului samd.
  macar atata merita omul care a luat o sapca de injuraturi si calomnii in acesti doi ani cat pentru sapte vieti de la toate vuvuzelele de presa si turnatorii fostei Securitati (NUS, FELIX, PORUMBACU), sa nu mai vorbesc despre toti asistatii mintali (si sociali).

 3. Nae Camionagiul zice:

  Fratia mogulilor: zice Elan Schwarzenberg, „proprietarul” Realitatea TV: Sebastian Ghita e de acord cu reorganizarea judiciara si mi-a propus „un parteneriat in actiuni” iar Camelia Voiculescu m-a sunat sa-mi ofere ajutorul. Deci nu-i lasa nimeni sa piara in an pre-electoral. Mai este nevoie de Latrinitatea TV.

  • Nepotul Matusii Tamara zice:

   3 ani nu ne mai doare capul de datorii si apoi am incalecat pe o sa si v-am spus povestea asa! Pa si la revedere fraierilor!
   Tare faza cu Camelia Voiculescu!! Si-a exprimat dorinta de a ajuta! Cum naiba vine asta cand mai deunazi moderatorii ambelor posturi se balacareau si faceau misto unii de altii? Frate ce marlanii se pot face in tara asta! Dar ce ma intereseaza pe mine? De cand am sters din grila cele doua posturi „concurente ” traiesc atat de linistit!

 4. ribelalu` zice:

  Cererea voluntara a insolventei nu reprezinta decat o modalitate legala de a trage teapa creditorilor. O buna perioada de timp esti protejat, se vor plati doar facturile curente iar datoriile istorice se vor renegocia, reesalona, reduce sau chiar anula. Intre timp, postul isi vede fara grija de propaganda iar actionarii din acte sau cine stie…din umbra, precum si managementul postului isi vede linistit de treaba in speranta unor vremuri mai bune si al unor contracte banoase de la stat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.