Impozitul şi caleaşca boierului

de Ion Mureşan

De la 1 ianuarie 2003, a intrat în acţiune impozitul pe pământ. Acum aproape zece ani, credeam că, după asta, nu va mai rămâne nimic de impozitat în România. Credeam că doar păsările cerului şi norii văzduhului se vor mai putea mişca fără taxe. Și-mi șopteam atunci în barbă: şi acestora o să le vină rândul…

Evenimentul merita mai multă atenţie, căci se impozita, în premieră după revoluţie, şi terenul agricol. Dacă până atunci ţăranii au fost exceptaţi de la plata acestul bir, a fost pentru că, pe de-o parte, operaţiunea de împroprietărire a decurs greoi (oricum mai sunt zone in care nu s-a finalizat nici până astăzi), pe de altă parte, excepţia asta a atras simpatia rurală spre Ion Iliescu. În plus, s-a considerat că agricultura românească e în convalescenţă şi că ar trebui să se mai întreme înainte de a fi pusă să doneze sânge pentru vlăguita noastră tranziţie. Ceea ce era perfect adevărat. După cum perfect adevărat este şi faptul că, în treisprezece ani (fără impozitare) și-n anii care au urmat de atunci, agricultura românească nu s-a fortificat deloc prin perfuziile şi vitaminele pe care statul le-a furnizat ţăranilor sub formă de cupoane şi subvenţionări. Dimpotrivă, subvenţiile au dispărut înghiţite de şmecheri fără să lase urmă.

Probabil că s-a şi dorit ca agricultura să nu prindă prea mare curaj, Dovadă că nici cei care au mizat pe afaceri productive în acest domeniu nu au rezistat prea mult. Arendaşii şi proprietarii de mici ferme zootehnice au dat foarte repede bir cu fugiţii. Mult visata clasă de fermieri nu a apărut nici până în zilele noastre. S-au lăsat păgubaşi. Cel puţin eu nu cunosc oamenii care să fi făcut averi din exploatarea terenurilor agricole româneşti. În schimb, au înflorit afacerile cu importuri de grâu şi produse agricole şi alimentare. Roşiile olandeze şi puii ungureşti de găină au invadat piaţa. Licenţele de import pentru astfel de produse au fost întotdeauna la mare preţ. Aşa au apărut baronii din stirpea Triţă Făniţă, Culiță Tărâță (ce nume predestinate!). Şi nu pentru că au profitat de facilităţi pentru a produce ceva, ci pentru că au jonglat pe piaţă cu produsele altora. Încet, încet, agricultura a intrat din convalescenţă în agonie. Singura deosebire dintre starea de acum aproape zece ani şi cea de acum a agriculturii e aceea că ţăranii sunt mai puţini, căci au mai murit din ei, şi mai bătrâni, şi neputincioşi, câţi au rămas. Agricultura pe care ei o practică e una de orgoliu şi subzistenţă. Costurile pentru lucrarea mecanizată a unui hectar de pământ sunt foarte mari. Dacă lucrează totuşi pământul, nu e pentru că ar vinde ceva din recoltă. Cu ceea ce culeg ţin un porc, o vacă şi nişte găini. Lucrările agricole le plătesc economisind din pensie. Au ei orgoliul de a nu lăsa pământul, măcar pe cel bun, nelucrat. Copiii duşi la oraş sunt tot mai sceptici şi tot mai critici în ce priveşte investiţia părinţilor în lucrarea pământului. Dar lucrurile astea se văd şi din avion: pe an ce trece suprafeţele lăsate în paragină cresc. Nu mai lipsea decât impozitul pe terenul agricol, care, aşa mic cum e, e o cheltuială în plus. Şi care tot din pensie a fost plătit.

Impunerea agricolă a fost începutul deschiderii pieţei de pământ. La început, la o ofertă uriaşă, cererea a fost ca și inexistentă. Ceea ce a dus la situaţia în care nişte oameni cu bani au putut să cumpere, pe mai nimic, sate întregi. Nu ca să lucreze pământul, ci pentru a-l specula atunci când i-a crescut valoarea de piață. Pe scurt, după impozit, nu au întârziat să vină boierii viitorului în caleşti Mercedes.

PS: Dacă nu-l credeți pe prietenul Ion Mureșan cu privire la “boierii în calești Mercedes”, în fapt niște “ciocoi noi”, deschideți tembelizioarele: ecourile “nunții anului” dintre ex-bișnițarul de butelii de aragaz Cristian Borcea și amanta lui încă nu s-au stins. Să trăiască nașul mare, Gigi Becali, mare comersant de terenuri foste agricole…!

Acest articol a fost publicat în Brazdă-ngustă și adâncă și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Impozitul şi caleaşca boierului

  1. Never More zice:

    La asa nas (Becali), asa fin (Borcea) si nelipsitul penal Mazare: Afaceri imobiliare dubioase cu Radu Mazăre… una dintre combinaţiile controversate în care a fost implicat numele lui Cristi Borcea a privit retrocedarea unor terenuri valoroase din Constanţa.

    • Sare'n Ochi zice:

      da, Mazare, puntea de legatura dintre fiecare afacere necurata din zona. Nemirschi care s-a opus afacerii cu certificate CO@, tot omul lui Mazare. poate gaseste cineva legatura secreta dintre Nemirschi, Mazare si Brailoiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.